Web Analytics
More
    Reklāma

    Lenovo ThinkPad E595 biznesa portatīvā datora apskats

    Jaunākie raksti

    Pirms aptuveni pusgada mēs iepazināmies ar Lenovo ThinkPad E490 budžeta klases biznesa portatīvo datoru. Man par lielu pārsteigumu, tas man sagādāja vairāk prieka par svaigu un aptuveni divas reizes dārgāku Apple MacBook Pro datoru. Ja neskaita nejēdzības ar testa datorā iebūvēto Radeon videokarti un diezgan lēno atmiņu, man ir palikušas labas atmiņas par daudzajiem noderīgajiem portiem, pieklājīgo veiktspēju un izturīgo korpusu.

    Tagad uz testu pie mums atbraucis Lenovo ThinkPad E595, kas atšķiras ar lielāku 15.6 collu displeju, papildus ciparu bloku uz tastatūras un AMD procesoru un videokarti. Šāds dators šobrīd Latvijā maksā ap 700 eiro un testā pārbaudīsim, kādu veiktspēju nodrošina AMD procesors un vai šādu datoru ir vērts izvēlēties pār Intel darbināto ThinkPad E590.

    Reklāma

    Konkrētais uz testu saņemtais ThinkPad E595 dators (modelis: 20NF0006MH) ir aprīkots ar AMD Ryzen 5 3500U procesoru, 8 GB DDR-4-2400 operatīvo atmiņu un 256 GB PCIe NVMe atmiņu. Datoram ir 15.6 collu FHD izšķirtspējas IPS tipa displejs un 45 Wh akumulators. Šāds dators Latvijā šobrīd maksā ap 680 eiro.

    Klasisks dizains un izturīgs korpuss

    Jau pa gabalu redzams, ka šis ir Lenovo dators. Nekādu izskaistinājumu, bet tā vietā vienkāršs funkcionāls produkts. Var just, ka šis dators ir pamatīgi uzbūvēts un īpaši pozitīvi vērtēju alumīnija vāku displeja aizmugurē. Tas nodrošinās displeja aizsardzību un mans vienīgais pārmetums ir tāds, ka šāds pārklājums diezgan jūtami speķojas.

    Ar 369mm x 252mm x 19.9mm izmēru un >2.1kg svaru šis noteikti nav tas vieglākais un plānākais portatīvais dators, tomēr savā 15.6 collu biznesa datoru klasē tas izskatās pēc ultrabuka.

    Datora apakšpusē un arī sānos neatradīsim dokstacijas portus un to varēsim slēgt klāt pie USB-C porta datora kreisajā sānā. No galda virsmas datoru labākai gaisa apmaiņai piepaceļ masīva gumijas kāja tuvāk displejam un zem plaukstām tas atbalstās uz divām mazākām gumijas kājiņām. Tas ir visnotaļ praktisks dizains.

    Displejs pie datora ir pievienots ar masīvu eņģi visā tā platumā un izskatās, ka šis mehānisms pārdzīvos datora saimnieku. Datoru gan nevarēsim atvērt ar vienu roku, jo apakšdaļa celsies līdzi displejam, taču piepalīdzot ar otru roku, to varēsim atlocīt 180 grādos un paslidināt, piemēram, zem monitora.

    Plaukstu atbalsts zem tastatūras ir pastiprināts un plastmasas korpuss šajā vietā pārlieku nelokās, kad noliekam uz tā rokas. Tiesa, tas diezgan manāmi speķojas.

    Pieklājīgs pieslēgvietu klāsts

    ThinkPad E595 ir apveltīts ar vairākām noderīgām pieslēgvietām. Datora labajā sānā atradīsim microSD atmiņas kartes lasītāju, USB 2.0 un RJ45 tīkla portus, kā arī Kensington lock pieslēgvietu. microSD kartes lasītāja vietā es labāk redzētu SD kartes lasītāju.

    Datora kreisajā sānā jau ir krietni vairāk pieslēgvietu. Te atradīsim apvienoto mikrofona/austiņu portu, divus USB 3.1 Gen 1 portus no kuriem viens ir vienmēr aktīvs un var nodrošināt, piemēram, mobilo ierīču uzlādi. Šajā sānā ir arī HDMI 1.4b un USB 3.1 Type-C Gen 1 ports, ko var izmantot gan datora uzlādei, gan video satura nodošanai uz monitoru izmantojot DisplayPort interfeisu.

    Piezīmēšu, ka caur HDMI portu mēs varam padot video signālu ar krietni mazāku atsvaidzes ātrumu. Maksimālā izšķirtspēja caur HDMI portu ir 3840×2160 @ 30 Hz, kamēr caur USB Type-C portu – 3840×2160 @ 60 Hz. Ar 60 Hz gan varam caur HDMI portu laist FHD saturu, tāpēc šī nav pārāk liela bēda.

    Ierasti laba tastatūra un skārienpaliktnis

    Galvenā atšķirība no iepriekš apskatītā ThinkPad E490, ir plašāka tastatūra, kurā ir iekļauts arī ciparu bloks (numpad). Manuprāt, šādam biznesa klases portatīvajam datoram tas ir nozīmīgs pluss, jo ļauj krietni ērtāk veikt ciparu ievadi.

    Visādi citādi, šī datora tastatūra izskatās un darbībā ir ļoti līdzīga. Taustiņi spiežas diezgan mīksti un dziļi. Tastatūra ir šļakatu droša un uzreiz saku, ka būs jāpierod pie apgrieztās Fn un Ctrl taustiņu secības. Tiesa, programmatūras iestatījumos šos taustiņus var apgriezt vietām un lietot tastatūru, kā ierasts citos datoros. Bet kopumā man patīk Lenovo tastatūras, uz šiem datoriem es varu drukāt ātri un ilgi. Vienīgi ņem vērā, ka šim datoram Lenovo nav iekļāvis tastatūras apgaismojumu.

    Arī šis Lenovo dators ir ticis pie TrackPoint kursorpogas. Tā ļauj darboties ar datoru pat nenoņemot rokas no tastatūras. Tiesa, būs jāpierod.

    Kas attiecas uz skārienpaliktni, tad tas nav gluds kā stikls, bet diezgan raupjš. Pierasts, ka citiem datoriem skārienpaliktņi ir gludāki. Virs skārienpaliktņa novietotas trīs fiziskas pogas, ko varam ērti izmantot apvienojumā ar TrackPoint kursorpogu.

    Par skārienpaliktņa precizitāti man pārmetumu nav, kursors pārvietojas pa ekrānu tieši tā, kā vēlos un precīzi darbojas arī Windows vidē pieejami vairāku pirkstu žesti. Šis ir kvalitatīvs skārienpaliktnis, kas paredzēts ilgstošam darbam.

    Izvēlies FHD displeju

    ThinkPad E595 ir nopērkams ar divu veidu displejiem. Vienkāršākais ir 15.6 collu HD (1366×768 pikseļu) izšķirtspējas TN tipa displejs ar 220 nitu spilgtumu un 400:1 kontrastu, bet uz apskatu saņemtajam datoram uzstādīts 15.6 collu FHD (1920×1080 pikseļu) izšķirtspējas IPS tipa displejs ar 250 nitu spilgtumu un 600:1 kontrastu. IPS modelim ir arī krietni labāki skata leņķi. Abi displeji ir neatspīdoši/matēti (anti-glare) un ne vienam, ne otram nav pieejams skārienjutīgais modelis.

    Tā kā šis displejs spēj attēlot vien nepilnus 60% no sRGB krāsu paletes, šo datoru nav jēgas izvēlēties tiem, kas vēlas ar to veikt grafiskos vai multimediju darbus. Šis tomēr ir biroja samuraju darba rīks un tiem viņu dokumentus un e-pastus ThinkPad E595 spēs attēlot absolūti bez problēmām. Te drīzāk liela nozīme tam, ka displejs ir matēts un izmantojams arī ārpus telpām. Tiesa tur gribēsies, lai displejs būtu vēl spilgtāks.

    Kopumā man ThinkPad E595 šķita pietiekami kvalitatīvs un ļoti atbilstošs savai cena un galvenajam pielietojumam. Katrā ziņā es izvēlētos FHD izšķirtspējas versiju un ar HD modeli skatītos ar lielu skepsi, jo atskaitot mazāku izšķirtspēju tas ir arī tumšāks un ar sliktākiem skata leņķiem.

    Pieklājīga veiktspēja

    OK, esam nonākuši pie apskata interesantākās daļas. Kā praksē darbojas AMD Ryzen procesors un vai AMD Radeon videokarte ir uzdevumu augstumos?

    ThinkPad E595 var nokomplektēt kādu no trīs procesoriem: Ryzen 3 3200U, Ryzen 5 3500U vai Ryzen 7 3700U. Testa dators darbojas ar Ryzen 5 3500U procesoru, kam ir 4 kodoli un 8 pavedieni. Šajā procesorā ir iebūvēta Radeon Vega 8 videokarte. Datoram ir divi operatīvās atmiņas sloti un testa ierīcei vienā ievietots 8 GB DDR4-2400 modulis. Tiesa, pats modulis, lai arī saražots ar 2666 MHz frekvenci, kopā ar šo AMD procesoru, spēj darboties vien 2400 MHz režīmā.

    Dators ir pieejams vai nu ar Realtek RTL8822BE, Wi-Fi 2×2 802.11ac + Bluetooth 4.2, vai Intel Wireless-AC 9260, Wi-Fi 2×2 802.11ac + Bluetooth 5.0 bezvadu savienojumu moduļu kombināciju. Testa ierīcē ir iestrādāta Realtek tīkla karte, kas stabili spēja nodrošināt piekļuvi Wi-Fi bezvadu interneta tīkliem. Vismaz nedēļas laikā, ko ikdienā aizvadīju ar šo datoru, nekonstatēju nekādas nejēdzības.

    Šim datoram ir iespēja ievietot divas pamatatmiņas ierīces – vienu HDD cieto disku līdz 1 TB un M.2 2242 izmēra PCIe NVMe 3.0 x 2 vai PCIe 3.0 x 4 atmiņas moduli līdz 512 GB. Testa dators darbojas ar SK Hynix BC501 PCIe 3.0 x 2 NVMe 256 GB moduli, kas teorētiski spēj nodrošināt līdz 1600 MB/s secīgās lasīšanas un 780 MB/s rakstīšanas ātrumus.

    Kā redzam pēc mērījumiem ar CrystalDiskMark un Samsung Magician testēšanas rīkiem, atmiņa darbojas kā solīts un rakstīšanas ātrumus uzrāda pat lielākus. Kopumā šī nav pati ātrākā NVMe atmiņa, tomēr tā ir ātrāka par HDD piedāvātajām spējām.

    Interesantā kārtā šis dators nespēja veiksmīgi izturēt LatencyMon testu, kas pārbauda vai dators spēj darboties bez sistēmas aizturēm un vai to var izmantot, piemēram, reāllaika audio/video satura apstrādei. Dažos apskatos es lasu, ka pēc aktuālo programmatūras atjauninājumu uzstādīšanas dators spēj veiksmīgi iziet šo testu. Taču es, lai arī uzstādījis visus atjauninājumus, šo nepieredzēju.

    UserBenchmark testā mēs varam uzskatāmi redzēt, ka šis dators nav paredzēts videospēļu spēlēšanai un es pat nemēģināju tādas darbināt. Tomēr biznesa pielietojumam šis dators ir gatavs – ofisa programmatūru un tīmekļa pārlūku spēs griezt tā, ka šņakst.

    Patiesības mirklim tuvojamies ar PassMark PerformanceTest 9.0 testu, jo šajā testā mums ir iekrāta laba rezultātu bagāža. Lenovo ThinkPad E490, ko darbina Intel Core i7 8565U procesors, sasniedza 3681.8 punktu rezultātu. ThinkPad E595 sniegums ir salīdzināmāks ar Dell Latitude 5400, kas darbojoties ar Intel Core i5 8265U procesoru, šajā testā sasniedza 2868.8 punktus. Interesanti, ka Dell Latitude 3400 ar pavisam vienkāršo Intel Core i3-8145U šajā testā ieguva 2838.8 punktus. Tātad, redzam, ka sniegums nav diezko spīdošs.

    Ejam tālāk uz Cinebench R20 testu, kas pārbauda tieši procesora spējas. Šajā testā ThinkPad E595 ieguva 1483 punktus, kas ir vairāk nekā izmēģinātajiem Dell Latitude 3400 (834), Dell Latitude 5400 (1338), Dell Latitude 7400 (1219) un arī Lenovo ThinkPad E490 (1143). Tātad, ar pašu procesoru viss ir labi, bet iepriekšējā testā rezultātu uz leju pavilka knapā videokarte.

    PCMark 10 testā ThinkPad E595 ar 3227 punktiem piekāpās Dell Latitude 7400, kas ieguva 3776 punktus.

    3DMark TimeSpy testā ThinkPad E595 ieguva 492 punktus, 3DMark Cloud Gate testā – 7609 punktus, bet 3DMark SkyDiver testā – 4433 punktus.

    Šim datoram ventilatori darbojas pietiekami klusi, lai tie ikdienā netraucētu. Reāli tos var dzirdēt tikai tad, kad datoram uzdodam veikt kādu patiešām smagu darbu. Tomēr pie lielākām jaudām es novēroju ļoti augstu skaņu, ko var pabāzt zem coil whine kategorijas. Kaut kas te nav līdz galam riktīgi.

    Dators dzesējas diezgan labi un tās vietas, kas uzkarst vairāk netraucē. Plaukstu atbalsti ir relatīvi vēsi visu laiku un silts gaiss netiek pūsts lietotāja vai tā roku virzienā. Te gan lomu spēlē arī fakts, ka šis tomēr ir izmēros lielāks dators un tam gluži vienkārši ir vairāk vietas korpusā, kur apmainīties gaisam.

    45 Wh akumulators un USB-C lādētājs

    ThinkPad E595 ir nopērkams tikai ar viena izmēra akumulatoru un tas ir 45 Wh. Akumulators atbalsta Rapid Charge, kas ļauj to no 0-80% uzlādēt stundas laikā ar komplektā iekļauto 65W lādētāju ar USB-C spraudni. Datoru var nopirkt arī ar mazāk jaudīgu 45W lādētāju, taču arī tam būs USB-C spraudnis.

    Lai baterijas testi būtu salīdzināmi savā starpā, tos veicam ar PCMark 10 (Modern Office) baterijas darbības ilguma mērīšanas testu. Lenovo ThinkPad E595 šajā testā uzrādīja 7h 19min darbības laiku, kas ir pieņemams, lai varētu ar vienu uzlādi novilkt gandrīz pilnu darba dienu. Dell Latitude 5400 uzrādīja 12h 13min darbības laiku, bet Dell Latitude 7400 – 14h 13min.

    Lenovo Vantage apvieno noderīgas funkcijas

    Dažādas noderīgas funkcijas un iestatījumi ir apvienoti Lenovo Vantage programmā. Ar Lenovo Vantage Toolbar varam pie pulksteņa nonest uzskatāmāku akumulatora uzlādes līmeņa indikatoru, kā arī veikt dažu iestatījumu ātru maiņu.

    Krietni vairāk iespēju ir apkopotas pašā Lenovo Vantage programmā. Zemāk galerijā vari iepazīties tām. Caur šo programmu varam lejuplādēt atjauninājumus un vairākas relatīvi noderīgas programmas drošības uzlabošanai: McAfee LiveSafe, Dashlane un SurfEasy VPN.

    Ja runājam par drošības risinājumiem, tad šim datoram varam iestatīt ieslēgšanās paroli, cietā diska šifrēšanu. Datorā ir iebūvēts TPM 2.0 čips.

    Pieņemama kamera un audio

    Lenovo norāda, ka ThinkPad E595 ir aprīkots ar HD izšķirtspējas priekšējo kameru, kurai nav nekādu papildus aizbīdņu un to nepavada arī infrasarkano staru sensori Windows Hello autentifikācijas sistēmas darbības nodrošināšanai – mūsu sejas atpazīšanai. Kopumā kamera darbojas pieņemami, ir redzētas krietni sliktākas.

    Kas attiecas uz skaņu, tad Lenovo šajā datorā ir iebūvējuši dubulto mikrofonu sistēmu, kas pie tam vēl sertificēta izmantošanai ar Skype for Business saziņas rīku. Šajā ziņā man īpaši nav kur piesieties, ar šo datoru sanāks normālas kvalitātes videozvani.

    Datoram ir arī Dolby Atmos atbalsts, kas ļauj pielāgot skanējumu austiņās. Te arī viss darbojas sagaidāmā kvalitātē un pat mazie 2W stereo skaļruņi var tikt izmantojami sazvaniem, ja esam kaut kur pazaudējuši austiņas. Mūziku gan baudāmi uz šī datora skaļruņiem nepaklausīsimies.

    Secinājumi: Lenovo ThinkPad E595 ir pieklājīgs biznesa dators

    Testējot šo datoru, varēju ļoti labi saprast, ka tas ir būvēts ar ļoti konkrētu mērķi. Tas ir uzticams un vienkāršs darba zirgs un nemēģina izlikties par to, kas tas nav. ThinkPad E595 ir kvalitatīvs un izturīgs korpuss ar metāla vāku virs displeja. AMD Ryzen 5 3500U apvienojumā ar Radeon Vega 8 videokarti ļaus normālā kvalitātē darīt mūsu biroja darbus, taču nekādus veiktspējas rekordus ar šo kombināciju mēs nepārspēsim. Bet vai vajag? Displejs ir jāizvēlas ar FHD izšķirtspēju, tad tas būs pieņemams un baterija nodrošina gandrīz pilnu darba dienas darbību. Ja mūsu rīcībā ir USB-C dokstacija, tad varēsim ērti datoru pieslēgt pie monitora un akesuāriem, un reizē arī uzlādēt. Atkārtošos, Lenovo ThinkPad E595 ir pieklājīgs biznesa dators tiem, kam ir jāstrādā.

    Man patika: Man nepatika:
    • Lieliska tastatūra
    • Tīri labs displejs
    • Pienācīgi ātra pamatatmiņa
    • Klusa darbība
    • Klasisks dizains un ļoti izturīgs dators
    • microSD kartes lasītāja vietā es labāk redzētu SD kartes lasītāju
    • Coil whine skaņa pie prasīgākiem darbiem
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    12 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    27.09.2019 11:38

    Kápéc skārienpaliktņa izmēru viņi nepalielina teiksim līdz pat bultiņu taustiņiem? Nav taču vairs 2001. gads.

    27.09.2019 17:35
    Reply to  KKTK

    Tāpēc ka lidmašīnā nav daudz vietas kur vēzēt rokas

    Oskars
    27.09.2019 11:59

    Es lugtu E seriju nelikt biznesa klase. Biznesa klasei atbilst T, X, W.

    27.09.2019 13:02

    notebookcheck.net arī domā, ka šī ir biznesa klase”…The ThinkPad E series is made for small businesses and self-employed people,…”

    Prusljix
    27.09.2019 16:57

    E sērija ir zemākais. Offisā ir pāris E sērijas datori un viņi izteikti atšķiras no T sērijas. Ir teiciens- neskati vīru no cepures, bet šajā gadījumā cepurei tomēr ir liela nozīme, ja runājam par biznesa klases datoru.
    Starp citu, pat garantija E sērijai ir tikai viens gads ( T sērijai- 3 gadi).

    27.09.2019 17:34

    E nozīmē entry level. Jeb iepazīšanās līmenis. Paņemiet uz testiem L sēriju. Tā ir samērā kvalitatīva un nemaksā mežonīgi dārgi kā to dara T X un W sērija. T sēriju dod Hardcore adminiem X dod načaļņikiem un W dod rasētājiem un citiem grafikas zvēriem. L dod birojā sēdētājiem. L arī der programmētājam, lai var darbināt izstrādes vidi “on the go”
    Pats lietoju L sēriju. Ir gan iebūvēts viedkaršu lasītājs (eparaksts un autentifikācijas iespēja ar eID un e-adreses sniegtās iespējas), izturīgs korpuss, ļoti laba tastatūra. Draņķīgs ekrāns, tas gan. Bet labi, ka neesmu mākslinieks. Un ļoti labs Linux atbalsts.

    Janis
    28.09.2019 09:06

    un kā ar citu ražotāju bizensa klasi? piemēram hp 840 g5/g6? tādus nav plānā apskatīt?

    29.09.2019 10:21

    Nu man mājās ir aizķēries T440. Nekāda vaina. Ar ūdeni gan neesmu vēl aplejis. Bet izbūve ļoti laba un kvalitatīvs verķis. Ir bijuši X sērija. X260. Arī nesūdzos. Bija 2 akumulatori. Viens iebūvēts otrs viegli maināms. Žiperīgs aparāts. Bet visiem šiem klupšanas akmens bija ekrāns. Tieši skata leņķis un krāsu pareizība līdz ar to.

    Reklāma