Web Analytics
More
    Reklāma

    Lenovo ThinkPad E490 biznesa portatīvā datora apskats

    Jaunākie raksti

    Man izdevās pārsteigt pašam sevi. Uz testu saņēmu budžeta klases biznesa portatīvo datoru Lenovo ThinkPad E490 un pēc nedēļas lietošanas tas man sagādāja vairāk prieka par svaigu un aptuveni divas reizes dārgāku MacBook Pro, ko biju ikdienā izmantojis līdz šim. Paga, nopietni? Biznesa klases datori taču parasti ir ne pārāk glīti, ne pārāk viegli un plāni. Plus, tiem nedrīkst pieskarties cilvēki, kas uz darbu nenāk ģērbti smuki izgludinātos kreklos.

    Iesākumā mazliet vēstures kontekstam. Lai arī manu pirmo portatīvo datoru darbināja Windows operētājsistēma, pēc tam sekoja Apple MacBook, ko izmantoju kā vienīgo datoru ilgāku laiku. Principā veiksmīgi izlaidu Windows 7 ēru un kādu gadu pēc Windows 8 izlaišanas sarūpēju sev Windows darbinātu datoru lietošanai mājās. Kāpēc? Skaidrojums vienkāršs – lai būtu informēts par aktualitātēm Windows un šīs operētājsistēmas darbināto datoru jomā. Tagad darbā man ir MacBook Pro, bet mājās darbojos ar Windows datoriem gan portatīvā datora, gan galddatora formā. Otro pats skrūvēju un uzlaboju teju katru mēnesi. Tādējādi es cenšos nepalaist garām jaunumus abās frontes pusēs, lai varētu objektīvi par tiem pastāstīt jums, dārgie lasītāji.

    Reklāma

    Pavisam nesen izmēģināju un aprakstīju Lenovo ThinkPad X1 Extreme, kas pārstāv pašu dārgāko, jaudīgāko un plānāko ThinkPad X datoru sēriju. Tā tiešām ir izcili plānā un vieglā korpusā ieslodzīta ekstrēma jauda. Šodien apskatīsim medaļas otru pusi – aktuālo Lenovo ThinkPad E490 budžeta klases biznesa portatīvo datoru. Iepriekš esam apskatījuši pagājušā gada Lenovo ThinkPad E480 modeli un ThinkPad 490 turpina labi aizsāktās tradīcijas un piedāvā mums biznesa datora stabilitāti un izturību par pieejamu cenu. Lenovo ThinkPad E490 ar Intel Core i5 procesoru, 8 GB operatīvo atmiņu, integrēto Intel UHD Graphics 620 un 256 GB iebūvēto atmiņu (bez Windows) varam nopirkt jau par aptuveni 680 eiro.

    Uz testu saņemtais ThinkPad E490 ir aprīkots ar 14 collu Full HD izšķirtspējas IPS displeju, Intel Core i7 8565U četrkodolu procesoru, 16 GB operatīvo atmiņu, 512 GB NVMe + 1 TB SATA iebūvēto atmiņu un Intel UHD Graphics 620 + AMD Radeon 550X videokaršu komplektu. Testa ierīces cena pārsniedz 1000 eiro atzīmi.

    Klasisks dizains un izturīgs korpuss

    Lenovo ThinkPad E490 nav nedz plāns, nedz viegls 14 collu dators. Tam ir divas korpusa versijas pēc augšējā vāka uzbūvē izmantotā materiāla un divas krāsas: pelēka un melna. Lētākais ThinkPad E490 modelis ir aprīkots ar 14 collu lielu 1366 x 768 pikseļu izšķirtspējas TN tipa displeju un saņem plastmasas vāku, bet uz testu saņemtais dators bija aprīkots ar 14 collu 1920 x 1080 pikseļu izšķirtspējas IPS tipa displeju un ticis pie alumīnija vāka. Kā redzam attēlā zemāk, šādi nostrādāts korpuss labi vāks mūsu speķaino pirkstiņu nospiedumus un tos ir pagrūti notīrīt.

    Šis dators ir aptuveni 2 cm biezs un sver sākot no 1.75 kg. Ja šādu svaru salīdzinātu ar mājas lietotājiem tirgotajiem līdzīga izmēra datoriem, tas būtu vājprātīgi liels, bet šie datori nav tieši salīdzināmi. Pareizāk būtu ThinkPad E490 salīdzināt ar citiem biznesa datoriem. Piemēram, HP ProBook 440 G6 sver sākot no 1.60 kg. Ieliekot somā, mēs ļoti labi jutīsim, ka esam līdzi paņēmuši datoru.

    Ja pieveram acis uz ierīces pamatīgo svaru un biezumu, tas ir ļoti labi uzbūvēts dators. Nekas nelokās, nekrakšķ un nebrakšķ. Izmantotie materiāli ir vienkārši, bet kvalitatīvi. Tieši tādus mums arī vajag biznesa datorus. Ārišķības lai paliek citu klašu ierīcēm.

    Šis ir viens no tiem datoriem, kuru var atvērt ar vienu roku. Datora apakšdaļa vispār nepaceļas no galda. Pašu monitoru var atlocīt atpakaļ līdz pat galda virsmai un tādējādi ārēji pieslēgta monitora gadījumā no datora izmantot tikai lielisko tastatūru. Kā redzam attēlā augstāk, datora apakšā ir viena nepārtraukta gumijas kāja, tāpēc dators uz galda stāv stabili un lieki nešūpojas.

    Lenovo norāda, ka arī šis budžeta klases ThinkPad dators ir izturējis skarbos izturības testus, kuriem ir pakļauti dārgāki ThinkPad datori. Lenovo ir parūpējies par to, lai ilgs mūžs būtu eņģēm, tastatūrai, ventilatoriem u.c. komponentēm.

    Visi nepieciešamie porti

    Lenovo ThinkPad 490 ir aprīkots ar visām nepieciešamākajām pieslēgvietām. Datora kreisajā pusē atradīsim USB-C pieslēgvietu, kas kalpo arī kā lādēšanas ports vai DisplayPort, HDMI 1.4b un divus USB-A 3.1 portus no kuriem viens darbojas arī, kad izslēgts dators. Tādējādi to var izmantot, lai uzlādētu, piemēram, telefonu. Tāpat datora kreisajā pusē ir novietots arī austiņu ports.

    Otrpus datoram atradīsim vēl vienu USB-A 2.0 portu, pilnizmēra RJ-45 tīkla portu, Kensington slēdzenes caurumu un microSD atmiņas karšu slotu. Izpētīju manas atmiņas kartes un secināju, ka tās visas ir microSD izmērā un dažās ierīcēs tās izmantoju ar adapteriem uz SD, tomēr, manuprāt, labāk būtu bijis, ja datorā būtu iestrādāts lielāka izmēra SD karšu lasītājs.

    Šādā datorā es labprāt vēl gribētu redzēt viedkaršu lasītāju, bet tas šajā budžeta modelī nav pieejams. Jāmeklē citos dārgākos ThinkPad modeļos.

    Lai arī šis ir biznesa klases dators, uz tā neatradīsim dokstacijas pieslēgvietu un nāksies izmantot USB-C dokstacijas, lai ērti pie datora pieslēgtu ārējos displejus vai citus aksesuārus.

    Lieliska tastatūra un skārienpaliktnis

    Šis dators ir aprīkots ar lielisko Lenovo tastatūru. Taustiņi ir apgaismoti, lieli, dziļi spiežami un novietoti labā attālumā viens no otra. Šī noteikti nav saspiesta tastatūra un vēl viens tās pluss noteikti ir atsevišķā funkciju taustiņu josla, kas man tik ļoti pietrūkst MacBook datoros. Rakstīšana ar šādu tastatūru pēc MacBook ir ļoti nepierasta, bet jau pēc dažādām dienām jau piešāvos un varēju drukāt pavisam bez jebkādām problēmām.

    Ciparu bloku (numpad) šajā 14 collu modelī neatradīsim. Ja tas ir nepieciešams, jālūkojas uz citiem šīs sērijas modeļiem ar 15.6 collu displejiem, piemēram, ThinkPad E580 vai ThinkPad E590. Tāpat būs jāpierod pie vēl dažām lietām, ko citu ražotāju datoros bieži neredzēsim. Virzienbultiņu taustiņu blokā blakus ir ielikti lapu paritināšanas taustiņi un testa nedēļas sākumā bieži nokļūdījos ar taustiņiem un dažu rindiņu paritināšana izvērtās par kursora pārlekšanu lapas attālumā. Otra lieta ir Fn un Ctrl taustiņu novietojums datora kreisajā apakšējā stūrī. Ja tas traucē, ar Lenovo Vantage programmas palīdzību abus taustiņus var “apmainīt vietām”.

    Arī ThinkPad E490 ir aprīkots ar Lenovo datoros tik ierasto TrackPoint kursorsviru. Ikdienā lietot to vēl neesmu iemanījies, bet beidzot laikam saprotu tās pielietojumu. Šis sarkanais “krūtsgals” var aizvietot skārienpaliktni un tāpēc (peles) pogas novietotas virs skārienpaliktņa.

    Lenovo norāda, ka šī tastatūra ir šļakatu droša (spill resistant). Dārgākiem ThinkPad modeļiem ir padomāts arī par to, lai šķidrums iztek cauri datoram pa speciāliem caurumiem korpusā, bet pozitīvi, ka arī šajā budžeta klases ierīcē ir padomāts, lai nejauša šmuce uzreiz neiznīcina mūsu datoru.

    Displejs derēs biroja darbam, bet var nogurdināt acis

    Uz testu saņemtais ThinkPad E490 ir aprīkots 14 collu lielu Full HD (1920 x 1080 px) izšķirtspējas matētu IPS displeju. Teorētiski šķiet, ka tā ir diezgan necila izšķirtspēja, tomēr es nevaru teikt, ka es to varu nosaukt par šī datora trūkumu. Displejs ir patumšs (ap 300 nitiem), taču citādi tam nav ne vainas. Krāsu attēlojums man šķita pieņemams biroja darbiem, taču tas nespēj attēlot tik daudz krāsu, lai šis dators būtu izmantojams profesionālai fotogrāfiju un video apstrādei. Testa laikā es nenovēroju nekādas problēmas ar draņķīgu attēlu skatoties no sāniem vai apgaismojuma (light bleeding) problēmas. Šis displejs nav uzskatāms par ātru un nebūs izmantojams pamatīgai videospēļu spēlēšanai. Bet šis dators arī tam nav būvēts.

    Kā jau minēju iepriekš, ThinkPad E490 ir pieejams arī lētākā versijā ar vienkāršāku 14 collu 1366 x 768 pikseļu izšķirtspēju. Neesmu šo ThinkPad E490 versiju redzējis dzīvē, bet tīri subjektīvi gribas teikt, ka zem Full HD modeļa nevajadzētu kāpt zemāk. Ja nu vienīgi budžets nenormāli spiež.

    Laptopmedia testi rāda, ka Lenovo ir izvēlējies šī displeja apgaismojumu organizēt pa vienkāršo (lēto) – pielietojot PWM (pulse-width modulation) pieeju. Proti, dators nevis samazina apgaismojuma spilgtumu displejam, bet vienkārši izslēdz un ieslēdz apgaismojumu ātrumā, kas cilvēka acij nav īsti pamanāms un rada sajūtu, ka displejs ir aptumšots. Tomēr ilgstošāk lietojot šādu mirgojošu displeju, tas nogurdina acis. PWM nav spēkā vien datora maksimālajā apgaismojuma līmenī.

    Es vispār uzskatu, ka no īpaši augstām (piemēram, 4K) izšķirtspējām aptuveni 14 collu portatīvā datora displejā ir maz praktiskas jēgas. Uz paša datora tāpat šādā zvērīgā izšķirtspējā neko neredzēsim, taču tās darbināšana pamatīgi nokausēs gan procesoru/videokarti, gan strauji iztērēs bateriju. Ja vajag vairāk pikseļu, labāk pieslēgt ārējos displejus, ko arī darīju ar testa ThinkPad 490. Kamēr mans MacBook Pro jau elš un pūš ar pieslēgtu 2K izšķirtspējas ārējo monitoru, ThinkPad 490 no tā ne silts, ne auksts. Šķiet, pa nedēļu vispār nedzirdēju šī datora ventilatorus darbībā.

    Veiktspēju sabojā Radeon videokarte

    Uz testu saņemtais ThinkPad E490 ir aprīkots ar energoefektīvo astotās Whiskey Lake paaudzes Intel Core i7 8565U četrkodolu procesoru. Šis procesors patērē tikai 15 W enerģijas, lai gan pieaugot slodzei, tas sākumā var pieprasīt arī visus 25 W. Pozitīvi, ka procesors netiek bremzēts, kad datoru izmantojam atslēgtu no elektrības avota. Starp citu, šis pats procesors ir izmantots arī aktuālajā septītās paaudzes ThinkPad X1 Carbon ultrabukā. Testa datoram ir 16 GB DDR4-2666 operatīvā atmiņa, taču dators atbalsta līdz 32 GB operatīvo atmiņu. ThinkPad E490 ir pieejams arī ar lēnākiem un lētākiem Core i5-8265U un Core i3-8145U procesoriem. Šo datoru var iegādāties ar Windows 10 Home vai Windows 10 Pro versijām, kā arī DOS (bez Windows).

    Datoram ir divas videokartes. Vienkāršākām darbībām tiek izmantota Intel UHD Graphics 620, bet brīdī, kad nepieciešama lielāka video apstrādes jauda, tiek izmantota AMD Radeon RX 550X, kam ir 2 GB videoatmiņa. Kaut kas nav riktīgi ar pārslēgšanos starp abām videokartēm, jo brīžiem radās sajūta, ka programmas vai spēles vispār nezina, ka datorā eksistē arī krietni spējīgākā Radeon videokarte. Veiktspējas testos video sadaļās mazi rezultāti un dažās videospēlēs, kuras izmēģināju, vien daži desmiti kadru sekundē atjaunošanās ātrums.

    Vēl viena patīkama lieta, ko pamanīju testējot šo datoru – ventilatoru skaņa. Tās praktiski nav. Ikdienā esmu pieradis pie tā, ka mans MacBook Pro visu laiku rūc un briesmīgi karst, tāpēc ThinkPad E490 bija kā malks tīra gaisa. Dators pie tiem pašiem darbiem principā pat neierūcās un tastatūras zonā nejutu absolūti nekādu temperatūras pieaugšanu. Lieliski sakārtota dzesēšana, kuru izbaudīs visi biroja darbu veicēji.

    Datoram iebūvēta Intel Wireless-AC 9260 tīkla karte, kas atbalsta 802.11ac tīkla standartu. Lenovo norāda, ka datoram ir Bluetooth 4.1. Interesanti, jo Intel Wireless-AC 9260 ir iebūvēts Bluetooth 5.0 modulis.

    Uz testu saņemtais ThinkPad E490 izmanto Toshiba (KBG30ZMT512G) PCIe NVMe SSD atmiņu 512 GB apmērā. CrystalDiskMark tests rāda, ka tā nav ātrā un arī praksē es novēroju ļoti, ļoti lēnu datu kopēšanu. Programmu palaišana un darbināšana darbojas ātri, bet failu kopēšana bija problemtātiska. Skatos, ka citi apskatnieki arī slikti novērtē šo Toshiba atmiņu. Datoram ir arī vieta otram diskam un tas var būt vai nu 500GB HDD 7200rpm, 2.5″ SATA, vai 1TB Hard Drive, 5400RPM, 2.5″ disks.

    3DMark Time Spy testā ieguvu 1137 punktus un tas man šķiet pārāk maz. Tāpat testa rezultātos redzams, ka testēšanas rīks nav spējis atpazīt visas ierīces. Redzot līdzīgu situāciju arī citos testos, man radās sajūta, ka testi nespēj izmantot datorā iebūvēto Radeon RX 550X videokarti un testi tiek veikti ar Intel UHD Graphics 620.

    Arī PassMark PerformanceTest 9.0 un Cinebench R20 testu rezultāti nav spīdoši, īpaši video apstrādes ziņā. Kaut kas ar diskrēto videokarti nav lāga. Pārinstalēju draiverus videokartei, norestartēju datoru, bet nekas labāks testos neuzrādījās. Bet diezin vai ar šo datoru spēlēsim videospēles vai darīsim citas GPU intensīvas darbības, tāpēc diez vai ikdienā redzēsim kaut kādas problēmas.

    Uzstādītas noderīgas programmas

    Kā jau Lenovo datoriem pienākas, arī uz ThinkPad E490 atradīsim Lenovo Vantage programmu. Ar to varam blakus pulkstenim dabūt baterijas indikatoru, kā arī veikt programmatūras atjauninājumus un veikt dažādu iestatījumu maiņu. Patiešām noderīgs rīks!

    Papildus Lenovo Vantage, datorā ir izstādīta McAfee Live Safe antivīrusa un Microsoft Office izmēģinājuma versijas, kā arī Lenovo App Explorer programmu ieguves serviss.

    Ja mēs runājam par ThinkPad E490 drošības risinājumiem, tad jāpiezīmē, ka tajā ir iebūvēta dTPM 2.0 mikroshēma, kas šifrē mūsu datus un uzlabo drošību. Datoram nevaram dabūt infrasarkanās kameras un tādējādi sejas atpazīšanu ar Windows Hello, taču testa ierīcei bija iebūvēts pirkstu nospiedumu sensors. Tas ir izmēros mazs, iegremdēts korpusā un tādējādi nav pārlieku vienkārši lietojams. Tomēr, kad pareizi uztrāpām uz tā, pirksta nospiedumu tas atpazīst precīzi. Fiziski pie galda datoru varam pieslēgt ar Kensington slēdzeni.

    Kamera un audio noderēs videozvanu veikšanai

    Dators ir aprīkots ar vienkāršu 720p izšķirtspējas tīmekļa kameru, kas izvietota normālā vietā virs displeja. Kvalitāte ir normāla, bet ne vairāk. Ikdienas videozvaniem kvalitātes pietiks, jo būsim reāli – ar šo datoru tādus būs jāveic regulāri. Abpus tīmekļa kamerai varam redzēt divus mikrofonu caurumus un šo mikrofonu sistēmu ir sertificējis Skype. Tātad, ar videozvaniem te visam jābūt kārtībā.

    Datoram ir divi mazi uz apakšu vērsti skaļruņi, kuru skanējuma uzlabošanā iesaistīti arī audio eksperti no Dolby. Dators skan diezgan skaļi, tomēr skanējumam pietrūkst zemo frekvenču. Tāpēc labāk pieslēgt savas austiņas, tad viss skan tīri labi un man nebija lielu pārmetumu. Dolby Atmos un SmartAudio programmas ļauj pielāgot skanējumu atkarībā no mūsu vēlmēm.

    Baterijas pietiks gandrīz pilnai darba dienai

    Lenovo ThinkPad E490 ir aprīkots ar 45 Wh akumulatoru, kas nešķiet pārlieku daudz, bet jau iepriekš pieminētajam konkurentam HP ProBook 440 G6 ir tieši tāda paša apmēra baterija. Testa dators bija aprīkots ar 65W lādētāju, kas atbalsta Rapid Charge funkciju un ļauj no 0 līdz 80% datoru uzlādēt vienas stundas laikā. Tā kā dators lādējas caur USB-C pieslēgvietu, to varam uzlādēt arī ar citiem USB-C lādētājiem, ja tādus atrodam apkārt. Beidzot kaut kāds pluss no šī standarta.

    Lenovo sola līdz 13 stundu darbību ar uzlādi. Mana pieredze nedēļas garumā ar šo datoru liecina par to, ka tipiskiem biroja darbiem (tīmekļa pārlūkošana, darbs ar e-pastu un dokumentiem, kā arī fonā skanošs Spotify) uzlāde nodrošinās aptuveni 6-7 stundas darbības. Uzlādējas dators gan diezgan ātri, Rapid Charge funkcija tiešām darbojas godam.

    Verdikts: Man joprojām patīk Lenovo ThinkPad E490

    Noslēdzot šo apskatu, kurā norādīju uz vairākiem būtiskiem šī datora trūkumiem (gļukainā videokarte un lēnā atmiņa), tomēr joprojām uzskatu, ka man ļoti patika nedēļa ar Lenovo ThinkPad E490 datoru. Beidzot esmu iemīlējies Lenovo tastatūrā, sāku pieņemt mazo sarkano TrackPoint un izbaudīju to, ka datoram bez USB-C ir arī citi normāli porti. Ja šis dators būtu mazliet plānāks un nomestu kādus 100-200 gramus, labprāt to lietotu ikdienā kā manu primāro darba datoru. Būs jānotestē arī kāds leģenedārās ThinkPad T sērijas modelis.

    Man patika: Man nepatika:
    • Lieliska tastatūra
    • Klusa darbība
    • Klasisks dizains un ļoti izturīgs dators
    • Lēna atmiņa
    • Problēmas ar Radeon videokarti
    • Ilgstoša datora lietošana nogurdinās acis
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Drē
    22.05.2019 15:59

    Kā parasti lieliski apraksti par un ap datoru lietām. Iespējams nav tā labākā vieta kur jautāt,bet zinu ka foruma galvenie un zinošie prāti lasa ar šos komentārus,tādēļ es vēlētos tev Skuteli vai varbūt ir kāds cits,kas varētu ieteikt (var arī linkus iemest te) bet gribu lai palīdz man atrast portatīvo,kur būtu 1080×1920 izšķirtspēja,angļu klaviatūra,iekšā jau win10,rams 6-8gb,atmiņa 500+ GB un protams cena līdz 600€. Man ir daži varianti un iespējams jūs tos ar ieteiksiet,bet es tomēr gribu sākumā redzēt jūsu ieteikumus. Datoru ne mazāku par 14 collām..

    Paldies jau priekšlaicīgi. 👍

    Usinss
    22.05.2019 16:25

    Uzliec šim ThinkPad Linux un ar TLP saliec iestatijumus tā, ka baterija vilks darba dienu bez virsstundām bez problēmām. Pašam ir L570 kas ir nedaudz labāka sērija par E, kas ir pats švakākais variants ThinkPad. Ekrāni tiešām paredzēti darbam ar dokumentiem, lasīt rakstīt. Nekādi video/foto apstrādes darbi nav paredzēti. 4K video atskaņo, programmas darbojas perfekti. Sabalansēts dators. Nav paredzēts grafiskajiem darbiem. Tam viņiem ir cita sērija.

    XL :)
    23.05.2019 00:53

    Man ar HP datoru bija problēmas un ir tieši saistītas ar video karšu izmantošanu
    Radeon iestatījumus ir papildus sekcija, man noslēpta zem Power sadaļas, saucas Switchable Graphics application settings, tur manuāli jāpievieno katrs palaižamais fails, lai iebarotu Radeon karti, savādāk tiek izmantota Intel
    Bet šā vai tā, ar daudzām spēlēm tas tāpat neiet cauri, jāgaida patči, draiveri un parējā herņa

    Reklāma