Web Analytics
More
    Reklāma

    Kādus jaunumus mums rudenī atnesīs iOS 13 operētājsistēma?

    Jaunākie raksti

    Apple vakar savā WWDC 2019 izstrādātāju konferencē izziņoja jaunāko iPhone operētājsistēmas versiju – iOS 13. Es speciāli saku, ka iOS 13 rudenī skars tikai iPhone viedtālruņus, jo iPad planšetdatori turpmāk izmantos īpašu šīs operētājsistēmas versiju – iPadOS. Vēlos īsumā pastāstīt par galvenajiem šīs operētājsistēmas versijas uzlabojumiem, kas skars ikvienu iPhone. Ar plašāku iOS 13 jaunumu sarakstu vari iepazīties šajā lapā.

    Tumšais režīms

    Pēdējā laikā teju katrs sevi cienošs programmatūras izstrādātājs savam veikumam ir sagatavojis tumšo režīmu un Apple nav izņēmums. Beidzot arī iPhone telefonos būs iespējams iestatīt režīmu, kurā grafiskā saskarne ir iekrāsota melna. Tas ļaus samazināt acu nogurumu un paildzināt ierīces baterijas darbību.

    Kameras un fotoalbuma uzlabojumi

    Apple jaunākajā iOS 13 versijā ir uzlabojis Photos lietotni, kurā tagad mākslīgais intelekts atlasīs katras dienas, mēneša un gada labākās fotogrāfijas. Albumos automātiski tiks paslēptas līdzīgas fotogrāfijas, kā arī čeku attēli un ekrānšāviņi, lai mēs spētu ātrāk atrast tieši to fotogrāfiju, ko meklējam. Kameras portreta režīms ieguvis jaunu melnbalto efektu un papildus apgaismojuma pielāgošanas iespējas. Tāpat tagad būs ērtāk pielabot mūsu fotogrāfijas vai video.

    Piesakies ar Apple

    Apple ir radījis jaunu pieteikšanās sistēmu, kas ļaus mobilajās lietotnēs vai tīmekļa vietnēs droši pieteikties ar mūsu Apple ID kontu. Tas darbojas līdzīgi kā šobrīd varam dažādos servisos un lietotnēs pieteikties ar Facebook kontu, taču Apple sola, ka tas būs droši un procesā netiks apdraudēts privātums. Lietotnēm, kuras izmanto trešās puses pieteikšanās mehānismus (piemēram, Facebook) pieteikšanās ar Apple poga būs jāpievieno obligāti.

    HomeKit Secure Video

    Ja runājam par drošību, tad vēl viens ar drošību saistīts jaunums ir HomeKit Secure Video funkcija. Tagad HomeKit kameras varēs droši uzglabāt nofilmēto video pa taisno iCloud mākoņservisā, kur tam klāt varēs tikt tikai pats lietotājs vai cilvēki, kas tiks uzaicināti no Home lietotnes. Šis jaunums būs bezmaksas un Apple informē, ka tīmeklī uzglabātajiem video netiks uzskaitīts datu patēriņš. Tāpat Apple rūpējas par lietotāja datu drošību un privātumu, tāpēc lietotnēm, kas vēlas piekļūt mūsu datiem vai atrašanās vietai, būs vēl uzskatāmāk par to jāinformē.

    Apple Maps iegūst “StreetView” režīmu

    Kad Apple 2012. gadā pirmo reizi izlaida Apple Maps, daudzi par šo produktu sūkstījās, jo tas bija krietni vienkāršāks un informatīvi nabagāks par jau toreiz populāro Google Maps. Tomēr Apple nemeta krūmos plinti un gadu no gada uzlaboja savas kartes un tagad Apple ierīcēs daudzi izmanto tieši Apple Maps. WWDC 2019 Apple paziņoja, ka Apple Maps tagad ir vēl vairāk informācijas par ceļiem, ēkām, parkiem, pludmalēm un šī informācija ir krietni vienkāršāk meklējama. Atsevišķās pilsētās klāt nācis jauns 3D režīms, kas ļauj svešas vietas apskatīt tā, kā esam pieraduši to darīt Google Maps StreetView režīmā. Apple Maps tagad var veidot dažādu apskates punktu kolekcijas, lai tiem ērti piekļūtu mūsu ceļojumos.

    Siri balss asistents skan vēl cilvēcīgāk

    Apple ir uzlabojis Siri balss asistenta balsi un tā tagad skan vēl cilvēcīgāk. Īpaši to jutīs gadījumos, kad Siri mums priekšā lasīs tekstu vai atbildēs ar plašākiem teikumiem. Sistēmā tagad būs iebūvēta Shortcuts lietotne, kas apvienos apvienos vienuviet Siri saīsnes, lai varam ērti ar balss komandām veikt dažādas darbības lietotnēs. Piemēram, pasakot “Pasūtīt ēdienu no Wolt!”*, Siri parādīs mums to restorānu sarakstu, kuros iepriekš esam veikuši pasūtījumus, ka arī mūsu iecienītākos ēdienus tajos.

    * OK, šo es lokalizēju, bet principā Wolt izstrādātājiem tagad būs iespēja nodrošināt šādu funkcionalitāti.

    Ja esam iegādājušies Apple HomePod viedo skaļruni, tas tagad varēs iemācīties dažādu mūsu ģimenes locekļu balsis, lai arī viņi var kontrolēt šo ierīci un saņemt tieši viņiem nepieciešamo informāciju.

    Siri tagad mācēs automātiski nolasīt ienākošās ziņas mūsu AirPods austiņās. Ja vēl runājam par AirPods, tad tagad vienam iPhone varēsim pievienot divus AirPods austiņu pārus, lai klausītos mūziku vai podkāstus kopā ar mūsu draugu.

    Tagad varēsim rakstīt slidinot pirkstu pāri burtiem

    OK, šo lietu daļa no mums jau gadiem ilgi izmanto Android lietotāji, bet beidzot arī iPhone un iPad lietotāji varēs rakstīt slidinot pirkstu no burta uz burtu nevis spiest tos atsevišķi. Apple saka, ka mašīnmācīšanās algoritmi palīdzēs ierīcei labāk saprast, ko vēlamies uzrakstīt.

    Uzlabota Reminders atgādinājumu lietotne

    Uzlabojumus piedzīvojusi arī Reminders atgādinājumu lietotne uz visām Apple ierīcēm. Tagad varam atgādinājumiem ātri pievienot papildus informāciju, piemēram, pielikumus, datumus, atrašanās vietas utt. Siri lūkosies mūsu sarakstēs un palīdzēs izveidot atgādinājumus, ja spēs ko tādu nolasīt mūsu sarakstē. Reminders tagad arī automātiski grupēs mūsu atgādinājumus, lai, piemēram, varam ātri saprast, kas mums darāms šodien.

    Uzlabots Apple CarPlay dizains

    Krietni atvieglota saskarne un pievienotas jaunas noderīgas funkcijas ir arī Apple CarPlay sistēmā. CarPlay ne tikai pratīs atskaņot mūziku, attēlot navigāciju, bet arī gudri parādīs kalendāra ierakstus, atgādinājumus un Siri asistents palīdzēs atvērt garāžas durvis, kad piebrauksim pie mājām.

    iOS 13 darbosies ātrāk

    Apple sola, ka iOS 13 darbosies ātrāk, un, piemēram, Face ID sejas atpazīšana jaunajā sistēmā darbosies līdz 30% ātrāk. Tāpat mobilās lietotnes tagad aizņems uz pusi mazāk vietas un tādējādi startēsies krietni ātrāk. Tas būs īpaši svarīgi uz tik vecām ierīcēm kā iPhone SE. Jā, jā, jā, iOS 13 darbosies arī uz iPhone SE, kas tika izlaists pirms trīs gadiem. Tāpat beidzot ir aizvākts ierobežojums lejuplādēt liela izmēra lietotnes mobilajos tīklos.

    Kuri iPhone telefoni rudenī saņems iOS 13?

    • iPhone XS
    • iPhone XS Max
    • iPhone XR
    • iPhone X
    • iPhone 8
    • iPhone 8 Plus
    • iPhone 7
    • iPhone 7 Plus
    • iPhone 6s
    • iPhone 6s Plus
    • iPhone SE
    • iPod touch (7th generation)
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    9 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    assa
    04.06.2019 10:24

    ” Siri asistents palīdzēs atvērt garāžas durvis, kad piebrauksim pie mājām.”
    Kā šis darbojas un vai kādam lietotājam ir kautkas līdzīgs jebkādā izpildījumā, kad bez vārtu pults tiek atvērti mājas vārti?

    Armands
    04.06.2019 10:40
    Reply to  assa

    Vārtu atvēršanas ierīcei jābūt HomeKit atbalstam, tātad galevais priekšnoteiktums – vārtu atvēršanas ierīce ir ar Wi-Fi moduli un pieslēgts tavam tīklam. Latviešu Ernest, manuprāt, tāds ir, piemēram.

    04.06.2019 11:27
    Reply to  Armands

    Nav obligāti jābūt HomeKit sertificētam, lai darbotos HomeKit ekosistēmā, tiesa drusciņ vairāk jāpačakarējas, bet nav nekas traks! Var vecām vārtu ierīcēm pieslēgt “gudro slēdzi” sajūgt ar HomeKit, un aidā- pa lēto!

    04.06.2019 11:53

    Šovasar esmu apņēmies uzķimerēt viedo māju HomeKit ekosistēmā, bet ar nesertificētiem loriņiem! Domāju būs interesanta pieredze.
    Amerikāņiem ir baigi labi paveicies ar HomeKit certified ierīcēm, mums eiropiešiem ir labi ja ceturdaļa no piedāvājuma, un ar pamatīgu uzcenojumu…

    Jev
    04.06.2019 11:22
    Reply to  assa

    Jau tagad viss iet -> Siri Shortcuts caur web pierasijumu -> IFTTT -> Sonoff releja

    04.06.2019 11:24

    Prieks dzirdēt, ka 6s vēl nav aizmirsts! 4 gadus vecs, bet neatpaliek no XS ikdienas lietošanas uzdevumos!
    Daudzi ražotāji varētu pamācīties no apple par veco ierīču atbalstu ar atjauninājumiem!

    05.06.2019 16:38

    Es gaidīju, kad beidzot uztaisīs funkciju, kad pie ienākošā zvana tas nemetās pa visu ekrānu, bet parādās augšā vai malā tādejādi neapstādinot e-pasta rakstīšanu vai spēles spēlēšanu. Bet laikam IOS tam vēl nav gatavs.

    Reklāma