Web Analytics
More
    Reklāma

    iPad planšetdatorus turpmāk darbinās iPadOS operētājsistēma

    Jaunākie raksti

    Apple iPad planšetdatorus līdz šim darbināja tā pati iOS operētājsistēma, kas tiek izmantota arī iPhone viedtālruņos, tomēr tā kā abu ierīču funkcijas ir dažādas, Apple ir izlēmis nodalīt abas ierīces arī programmatūras ziņā. Jau rudenī iPad saņems iPadOS operētājsistēmu, kas, lai arī joprojām patur daudz kopīga ar iOS, varēs atsevišķi attīstīt tikai planšedatoriem noderīgas funkcijas. Un tas ir labi, jo līdz šim iPad bija tikai lielāks iPhone. iPadOS darbosies ātrāk par šobrīd aktuālo iOS 12 un Face ID sejas atpazīšanas sistēma uz iPad turpmāk darbosies par 30% ātrāk. Tāpat iPadOS lietotnes aizņems mazāk vietas un ātrāk ielādēsies. Ar pilno iPadOS jaunu sarakstu vari iepazīties šajā lapā.

    Jauns mājas ekrāns

    iPadOS ir ticis pārstrādāts ierīces mājas ekrāns (Home Screen) un tas tagad apvieno gan ierīcē uzstādītās lietotnes, gan pulksteni un citus logrīkus (Widgets). Gluži tāpat kā rudenī sagaidāmā iOS 13 versija, arī iPadOS mums nesīs tumšo režīmu. Tas tagad ir modīgi un to savās ierīcēs steidz iestrādāt pilnīgi visi, kam nav slinkums.

    Lieto vairākas lietotnes vienlaicīgi

    Tā kā iPad piedāvā lielāku ekrānu, ir tikai loģiski, ka gribēsim uz šīs ierīces vienlaicīgi lietot vairākas lietotnes, kā arī ērti starp tām pārslēgties. Ar Slide Over funkciju varam vienā ekrāna stūrī ātri šķirstīt cauri nesen lietotajām lietotnēm un tad ātri pārslēgties uz vajadzīgo. Ar Expose varam ērti pārslēgties starp vairākiem virtuālajiem ekrāniem, kuros varam vienlaicīgi turēt atvērtas uzreiz vairākas lietotnes, piemēram, dokumentus.

    Paplašinātas Apple Pencil iespējas

    Turpmāk iPad planšetdatoros varēsim pilnvērtīgāk izmantot Apple Pencil irbuli. Visās lietotnēs pa virsu varēsim dabūt Tool Palette irbuļa vadības rīku, lai ātri veiktu ekrānšāviņu un uzreiz veiktu uz tā piezīmes. Tāpat, macOS Catalina jaunā Sidecar iespēja ļauj iPad izmantot Mac datoram kā otru displeju un tas kļūst noderīgi, piemēram, Adobe Photoshop, kad uz iPad ar Apple Pencil varam veikt smalkākus zīmēšanas darbus.

    Safari tīmekļa vietnes attēlos tāpat kā uz datora

    Līdz ar iPadOS nonākšanu iPad planšetdatoros, Safari tīmekļa pārlūks vietnes attēlos to datora versijas. Tās tiks optimizētas, lai būtu ērtāk lietojamas ar pirkstiem. Tāpat jaunums būs lejupielāžu centrs, kas darbosies līdzīgi kā to esam pieraduši redzēt Mac datoros.

    Ērtākas darbības ar tekstu

    Apple uzsver, ka iPadOS ļaus ērtāk veikt darbības ar tekstu. Proti, tagad iPad planšetdatoros ar pirkstu varēsim ērtāk tekstā pārvietot kursoru, kā arī veikt nepieciešamās vietas iezīmēšanu. Piemēram, ar dubultklikšķi iezīmēsim vienu vārdu, ar trīs klikšķiem uzreiz visu teikumu. Klikšķinām četras reizes pa tekstu un tiks iezīmēta vesela rindkopa.

    Rudenī tiksim arī pie uzlabotas virtuālās tastatūras, kurai varēsim mainīt izmēru un pārvietot uz jebkuru vietu ekrānā. Plus, parādīsies iespēja rakstīt slidinot pirkstu no burta uz burtu (swiping) nevis atsevišķi tos piespiežot. Nekur nav pazaudēta iespēja pie iPad pieslēgt fiziskas tastatūras un tās ļaus ērtāk darboties Safari pārlūkā, kā arī pārvaldīt failus izmantojot taustiņu saīsnes. Plus, iPad tagad varēs izmantot arī ar peli.

    Tagad, gluži tāpat kā Mac datoros, arī iPad varēsim uzstādīt dažādus fontus un tādējādi uz iPad veidotās prezentācijas vai dokumenti iegūs jaunu dizaina vērtību.

    Uzlabotas darbības ar failiem

    Kā redzam, iPad dodas prom no vienkārši lielāka telefona idejas datora virzienā, tāpēc ir tikai loģiski, ka Apple ir uzlabojis failu apstrādes iespējas. iPadOS tagad ar uzlaboto Files failu pārvaldnieku būs ērtāk darboties ar ierīcē lokāli saglabātiem datiem un pieslēgties tīkla mapēm. Failus varēsim ērti priekšskatīt, kā arī ātri tos iezīmēt, pagriezt vai pārvietot uz citām mapēm. Starp citu, kopš jaunajos iPad tagad ir USB-C pieslēgvieta, ierīcēm varēsim ērti pievienot USB zibatmiņas un apskatīt, kā arī saglabāt tajās mūsu failus.

    Jauna Photos lietotne

    Līdz ar iPadOS saņemsim uzlabotu Photos lietoni, kas ne tikai pratīs atlasīt vislabākās dienas, mēneša un gada bildes, bet arī piedāvās ērtas iespējas uzlabot un pielabot mūsu bildes.

    Kuras ierīces saņems iPadOS?

    • 12.9-inch iPad Pro
    • 11-inch iPad Pro
    • 10.5-inch iPad Pro
    • 9.7-inch iPad Pro
    • iPad (6th generation)
    • iPad (5th generation)
    • iPad mini (5th generation)
    • iPad mini 4
    • iPad Air (3rd generation)
    • iPad Air 2
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    14 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    04.06.2019 09:25

    Vienmēr, kad lasu par “jaunām” iespējām iOS / iPadOS, nebeidz pārsteigt, bez kādām basic lietām Applisti ir dzīvojuši līdz šim :D
    P.S. tas pats gan reizēm attiecas arī uz pilnīgi stock Android

    Kurlander
    04.06.2019 11:13
    Reply to  Agnis

    Jā, es arī brīnos kā Apple a pompu pasniedz uz skatuves lietas, kas Android lietotājiem jau no sākta gala ir bijušas… Varēšot piespraust USB flašu un darboties ar failiem… wow… šis gadījumā nekvalificējas uz 8.pasaules brīnumu? :)

    Kurlander
    04.06.2019 12:13

    ok, un tad padomājam, CIK n-tos lietotājus Apple “nepaņēma” kā klientus visus šos gadus, jo nebija šīs USB fīčas? Ok, naudas ziņā jau droši vien nekādus dižos ciparus nepievienotu pie saviem jau esošajiem XXX miljardiem.

    … bet rodas jautājums… kāpēc to ieviesa tagad? Kas noticis?
    Manuprāt, Apple beidzot sajuta, ka zeme zem kājām sāk nedaudz šūpoties (fanu kļūst mazāk) un nevar bezgalīgi “pušot” augšā cenas, lai tādā veidā kompensētu krītošos pārdošanas ciparus (vienībās rēķinot) un noturētu kopējo uzņēmuma peļņu iepriekšējā līmenī…

    un pēdējais super paziņojums par butterfly keyboard remonta programmu (https://www.apple.com/support/keyboard-service-program-for-mac-notebooks/)? Jau N-to gadu lietotāji sūdzās… bet nē… Apple to atkal ieliek 2019 macbook pro un izplata paziņojumu, ka, ja vajadzēs, tad remontēs…

    Nez ko par šo teiktu Stīvs Džobs?

    digitalk
    04.06.2019 12:25
    Reply to  Kurlander

    > Nez ko par šo teiktu Stīvs Džobs?

    Jūs nepareizi tos spiežat!

    Kurlander
    04.06.2019 13:42

    Da nē, Kristap… viss kārtībā :) Kāpēc vispār par kaut ko cepties, vai ne?

    wils
    04.06.2019 13:28
    Reply to  Kurlander

    Man kā Apple tehnikas lietotājam, kas 5 gadus nezin, kas ir “fleška”, arī nākotnē neredzu vajadzību pēc tās.

    KKTK
    04.06.2019 18:00
    Reply to  Kurlander

    Fleška noder tikai tad kad ir jāpārinstalē OS un ōmei jāparāda bildes uz televizora.

    04.06.2019 11:14

    Beidzot! sen bija laiks, nevaru sagaidīt! iPad izmantoju darbam, nekad nepieviļ!

    ipadlietotajs
    04.06.2019 11:42

    Peli, peli dodiet peli :))))

    ipadlietotajs
    04.06.2019 15:11

    Nopietni …. kur es esmu bijis :)))

    ha tas tikkai tagad ar IPadOS
    https://www.theverge.com/2019/6/3/18647071/apple-ipad-os-mouse-support-wwdc-2019

    Reklāma