Web Analytics
More
    Reklāma

    Kas mūs sagaida jaunajā macOS Catalina operētājsistēmā?

    Jaunākie raksti

    Šodien Apple WWDC 2019 izstrādātāju konferencē tika izziņota rudenī sagaidāmā macOS Catalina versija. Turpinot jau iepriekš aizsākto tradīciju, arī jaunais Catalina nosaukums ticis dots par godu Kalifornijas skaistumam – Katalīnas salai. Īsumā izskriesim cauri galvenajiem šīs macOS versijas jaunumiem. Ja vēlies apskatīt garo jaunumu sarakstu, tad dodies šeit.

    iTunes tiek sadalīts trīs atsevišķās programmās

    Ja līdz šim Apple savā multimediju atskaņotājā iTunes tikai lika klāt dažādas iespējas un rezultātā padarīja šo programmu par smagnēju un neērtu kluci, līdz ar macOS Catalina iTunes iespējas tiek sadalītas trīs atsevišķās programmās: Music, Apple TV un Apple Podcasts. Katra no šīm programmām atbildēs tikai par savu multimediju daļu un tādējādi būs ātrākas un vienkāršāk lietojamas. Saturs, protams, starp Apple ierīcēm, kā ierasts, tiks sinhronizēts ar iCloud mākoņservisu.

    iPad lietotnes tagad darbosies arī uz Mac datoriem

    Jaunajā macOS Catalina izstrādātāji varēs savas iPad planšetdatoriem izstrādātās lietotnes pārvērst par Mac programmām, kur tās atvērsies tāpat kā parastas Mac videi sagatavotas programmas.

    Ekrāna koplietošana ar iPad

    Jaunā Sidecar funkcija tagad ļaus iPad planšetdatoru bez papildus trešo pušu risinājumiem izmantot kā ārējo displeju. Piemēram, datorā darbojamies ar Adobe Photoshop, bet blakus iPad planšetdatorā attēliem pievienojam efektus vai kontrolējam citus rīku iestatījumus. Māksliniekiem noderēs iespēja iPad ar Apple Pencil irbuli izmantot kā datoram pievienojamu planšeti. Tāpat abus ekrānus var ieslēgt spoguļa režīmā, kad viens un tas pats saturs ir attēlos uz abiem. Savienojums starp abām ierīcēm tiek nodrošināts vai nu ar vadu, vai bezvadu formā.

    Kontrolē savu datora lietošanu ar Screen Time

    Programmu lietošanas statistikas rīks Screen Time tagad būs pieejams arī uz Mac datoriem. Tas ļaus ātri saprast, kur pazūd laiks. Screen Time monitorē mūsu programmas un ļauj iestatīt dažādus ierobežojumus gan sev, gan saviem bērniem. Screen Time, piemēram, ļaus iestatīt kontaktus ar kuriem bērni var sazināties, kā arī norādīt, kuros diennakts laikos viņiem ir atļauta saziņa. Citiem vārdiem sakot, ar Screen Time varēsi savaldīt savu vājo raksturu, kas tā vien liek tev stundām ilgi skatīties kaķēnu video nevis strādāt.

    Apple uzlabo drošību

    Apple pēdējos gados īpaši uzsver to, ka ļoti rūpējas par savu klientu drošību un privātumu, tāpēc macOS Catalina ir uzlabojumi arī šajā jomā. Operētājsistēma darbojas uz atsevišķa sistēmas diska (volume), kuram nevar tikt klāt neviena programma no malas un pārrakstīt sistēmas failus. Gatekeeper risinājums rūpēsies par to, lai programmas, ko uzstādām uz datora ir pārbaudītas un drošas. Tāpat Apple rūpējas arī par lietotāja datu drošību un tagad saņemsim paziņojumu, ja kāda programma gribēs piekļūt mūsu datiem, kā arī “noklausīties” tastatūru vai uzņemt mūsu darbību fotogrāfijas vai video ierakstu. Ja lietojam Apple Watch viedpulksteni, tad varēsim apstiprināt darbības datorā (atvērt aizslēgtu piezīmi vai apstiprināt programmas uzstādīšanu) divas reizes piespiežot pulksteņa sānu pogu.

    Balss komandas atvieglos darbu ar datoru

    Apple īpaši uzsvēra balss komandu uzlabojumus, kas veidoti, lai cilvēki ar kustību vai redzes traucējumiem varētu ērtāk lietot Mac datorus. Ar balss komandām tagad varēs atvērt un sadarboties ar programmām, pārvietoties pa sarakstiem un ievadīt tekstu.

    Jaunā Find My programma palīdzēs atrast mūsu ierīces un draugus

    Find My programma tagad apvienos Find My iPhone un Find My Friends programmu funkcijas. Ar tās palīdzību varēsim atrast mūsu nozaudētās mobilās ierīces, kā arī datorus pat tad, ja tas ir atvienots no interneta (izmantojot Bluetooth) vai aizmidzis.

    Uzlabotas iebūvētās programmas

    Tāpat uzlabojumus ir piedzīvojušas macOS iebūvētās programmas: Photos, Notes, Reminders, kā arī Safari tīmekļa pārlūks. Piezīmju programmā Notes tagad ar citiem cilvēkiem var koplietot piezīmju mapes un uzlabota sarakstu veidošana. Pamatīgi pārstrādāta arī atgādinājumu programma Reminders, kas tagad ir vienkāršāk lietojama un ļauj atgādinājumiem pievienot papildus failus un veidot atgādinājumus no Messages sarakstēm. Savukārt, Safari ticis pie uzlabotas starta lapas, kas apvieno vienuviet biežāk izmantotās tīmekļa vietnes apvienojumā ar Siri asistenta ieteikumiem.

    Uz kādiem datoriem varēsim uzstādīt macOS Catalina?

    • MacBook: sākot no 2015. gada modeļa
    • MacBook Air: sākot no 2012. gada modeļa
    • MacBook Pro: sākot no 2012. gada modeļa
    • Mac Mini: sākot no 2012. gada modeļa
    • iMac: sākot no 2012. gada modeļa
    • iMac Pro: sākot no 2017. gada modeļa
    • Mac Pro: sākot no 2013. gada modeļa
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    04.06.2019 10:55

    Screen Time šoks būs arī laptopā :o :D

    Reklāma