Web Analytics
More
    Reklāma

    Eve V datora apskats – pūļa finansēta Surface Pro alternatīva

    Uz Eve E jāskatās, kā uz Microsoft Surface Pro konkurentu, tad viss ir labākajā kārtībā.

    Jaunākie raksti

    Eve V datora pamatideja ir būt lētākam par Microsoft Surface Pro, bet nekādā gadījumā ne sliktākam. Sākotnēji Eve V nosaukums bija Project Pyramid Flipper, un datora izveidei līdzekļi tika vākti kolektīvās finansēšanas platformā Indiegogo. Finansēšanas mērķis bija 75 000 dolāru, bet Eve V pārsniedza plānoto finansējumu par 1887%, savācot 1.4 miljonus dolāru.

    Eve V ražotājs Eve Tech arī ieguvis Somijas valdības, Intel un Microsoft uzmanību, piesaistot nepieciešamos resursus sekmīgai Eve V datora tapšanai.

    Reklāma

    Eve V ir tā dēvētais divi-vienā dators ar noņemamu tastatūras daļu. Daudz šādu datoru pasaulē nav, Latvijā šāda tipa datorus, kuriem nav eņģu starp ekrāna daļu un tastatūras daļu, bet gan sakabe ir mīksta, neesam iecienījuši. Atzīšos, ka es pat neapskatītu šāda datora iegādi nevienā cenu kategorijā, jo par tādu vienkārši neiedomātos.

    Eve V datoram ir izveidojies pamatīgs fanu pulciņš. Jā, dators nav dēvējams par lētu, bet tas ir gana pieejams, kad to salīdzina ar Microsoft Surface jaudīgākajiem modeļiem.

    Manu darbu un interesentus noteikti pamatīgi pamocīs Eve V ražotāja vēlme gari un plaši izpausties dažādos forumos, bezjēdzīgi noanimēt mājaslapu, tomēr par Eve V tehnisko specifikāciju ir pieejama visai ierobežota informācija. Tā arī nav zināms datora un tastatūras svars, mājaslapā ir visai ilgi jārokas, līdz atrodi informāciju par pieslēgvietām un ekrānu. Eve V izvietotā informācija (tā izvietota kā JPG attēls forumā) arī nedaudz atšķiras no Eve V Wikipedia izvietotās informācijas, piemēram, par USB pieslēgvietu versijām. Kaut cik konkrēta un izmantojama informācija tīmeklī parādījās tikai novembra vidū.

    *** atļaušos Eve V dēvēt par datoru, kaut arī Microsoft Surface Pro sērija parasti tiek nolamāta par planšetdatoru ar tastatūru.

    Tehniskā specifikācija

    • Procesors: Intel 7. paaudzes Y sērijas Core M3/ i5/ i7
    • Ekrāns: 12.3 collu, 3:2, 2736 x 1824, IGZO matrica, ekrāns ar Gorilla Glass un pretatspīduma pārklājumu
    • RAM: LPDDR3 8.0 GB/ 16 GB
    • SSD: 128 GB/ 256 GB/ 512 GB/ 1 TB + microSD
    • Videokarte: Intel HD Graphics 615
    • Operētājsistēma: Microsoft Windows 10 vai Windows 10 Pro
    • Pieslēgvietas: microSD kartes lasītājs, 2x USB 3.1, 1x USB Type-C, 1x USB Type-C (Thunderbolt), 3.5 mm austiņu
    • Wi-Fi: 802.11ac (2.4 GHz/ 5 GHz), 2×2 MU-MIMO, Bluetooth 4.2, Miracast
    • Tīmekļa kamera: 2 megapikseļi priekšā, 5 megapikseļi aizmugurē
    • Akumulators: 48 Wh Li-ion līdz 15 stundām
    • Izmēri: 295 x 205.3 x 8.9 mm (bez tastatūras), ar tastatūru aptuveni 16 mm biezs
    • Svars: aptuveni 1.2 kg ar tastatūru, ap 850 g bez tastatūras (raksta tapšanas laikā ražotājs tā arī nav atklājis oficiālo svaru)
    • Papildus: pirkstu nospiedumu nolasītājs (Microsoft Windows Hello), V Pen irbulis ar divām pogām un 1024 uzspiedienu reģistrējošiem līmeņiem
    • Cena: testētajam datoram 1649 eiro, pieejami modeļi no 799 līdz 1999 eiro

    Izskats un uzbūve

    Eve V pie mums atceļoja iespaidīgā iepakojumā – ražotājs parūpējies, lai datoram pa ceļam nekas nenotiek. Kartona kastē ir pamatīga burbuļplēve, tik izturīga, ka uz tās var stāvēt ar kājām virsū. Datora glīto iepakojumu sargā balts kartons, kas vienu reizi atverams gluži kā brokastu pārslu paka. Tālāk tiekam pie melna glīta iepakojuma, kurā ir pats dators, tastatūra, uzlādes ierīce (USB Type-C) un irbulis. Papildus klāt nāk mazāka, melna kaste ar lādētāja uzgaļi dažādiem reģioniem, bet nevaru apgalvot, ka tā tiks dota līdzi arī Eve V mazumtirdzniecībā pieejamajai datora versijai.

    Eve V dators sastāv no 12.3 collu planšetdatora un magnētiskas tastatūras, kā arī irbuļa. Eve V planšetdatora daļa veidota no alumīnija, tai ir atvāžama kāja, kas notur datoru vertikālā pozīcijā uz galda. Aiz atvāžamās kājas paslēpta microSD pieslēgvieta. Eve V datora ekrāna daļa tiek savienota ar tastatūras daļu ar ādas strēmeli, tur nav ne miņas no eņģēm, kas var būt klupšanas akmens, ja vēlies Eve V tiešām izmantot par klēpjdatoru. Kamēr Eve V atrodas uz galda, viss ir kārtībā, bet klēpī vai uz nestabilas virsmas automašīnas salonā, vilcienā uzlikts uz somas klēpī u.tml., Eve V kļūst par ļenganu lupatu.

    Magnētiskā tastatūras daļa ir pārvilkta ar materiālu, kas atgādina matētu ādu. Ražotājs apgalvo, ka izmantotais materiāls ir Alcantara mikrošķierda, kas tiek izmantota automašīnu salonos, dažādos modes aksesuāros (somiņās) u.tml. Nevarēšu komentēt, kā Alcantara mikrošķierda uzvedīsies un izskatīsies ilgtermiņā, bet rodas sajūta, ka pie datora ar čipšu paku un attiecīgi arī speķainiem pirksteļiem klāt doties nevajadzētu.

    Alcantara mikrošķiedra tiek izmantota Sennheiser HD800, Sennheiser Momentum On-Ear, Bose QuietComfort 35 austiņās, arī Microsoft Alcantara tastatūrā Surface Pro 4 un Microsoft Surface datoriem, tāpat no Alcantara veidoti oriģinālie Galaxy S8, S8+ un Note8 viedtālruņu maciņi. Alcantara materiālu plaši izmanto SpaceX Crew Dragon kapsulā.

    Magnētiskā tastatūras daļa ieguvusi Bluetooth 4.2 savienojumu, tāpēc to var noņemt no Eve V, atstājot datoru uz galda, bet tastatūru turot klēpī. Tastatūra savienojama arī ar citām ierīcēm. Kopumā Eve V tastatūru var savienot ar trīs dažādām ierīcēm.

    Tastatūrai piešķirti pāris interesanti vizuālie knifiņi. Burta V poga tastatūrā aizstāta ar Eve V logotipu, kamēr Backspace apzīmēts ar uzrakstu OOPS! Tāpat Eve V tastatūrai ir vairāku krāsu izgaismojums (7 krāsas, pārslēdzamas ar Fn + V pogu), bet par to uzņēmums saņēmis nopēlumu, jo daudzi Eve V fani uzskata, ka tādējādi tiek lieki sadārdzināts dators. Tastatūra ieturēta ļoti minimālistiskā stilā, kas nav pārlieku parocīgi mirklī, kad sāc meklēt ekrānkopijas (skrīnšota) iespējas. Ar tik ļoti vienkāršotu tastatūru var rasties problēmas veikt kādu specifiskāku darbību.

    Ar tastatūru jābūt uzmanīgam. Tā it kā spēcīgi turas klāt pie ekrāna daļas, bet tikai aiz ekrāna Eve V turēt nevar – tad tastatūra atdalīsies un nogāzīsies zemē. Pie šīs nianses der piedomāt.

    V Pen irbulis saņēmis divas pogas un 1024 uzspiedienus reģistrējošus līmeņus, tādējādi tas pilnībā atbilst Surface datoru irbuļu specifikācijai. Eve V irbuli varēsi izmantot kopā ar Surface datoriem un arī Surface irbuļi sader ar Eve V.

    Kā jau šāda tipa datoram, arī Eve V ir samērā ierobežots pieslēgvietu klāsts, bet Eve V salīdzinot ar Surface Pro ir pieslēgvietu čempions. Tomēr mani uzmanīgu darītu USB Type-C atrašanās vieta. Kad Eve V stāv uz galda vertikālā pozīcijā, uzlādes vads ir pamatīgu gabalu no galda virsmas. Turklāt USB Type-C pieslēgvieta ne pārāk cieši nofiksē vadu, tas ļoti bieži izkrīt ārā no precīzas atrašanās vietas, pārtraucot lādēt datoru. Šo varēja nostrādāt precīzāk.

    Visai ilgi meklēju pirkstu nospiedumu nolasītāju, izrādās, tas iebūvēts ieslēgšanas pogā gluži kā Sony Xperia viedtālruņiem. Eve V iemānīti četri skaļrunīši, tie būtu vērtējami, kā nedaudz virs vidējā, bet nekādas piena upes ķīseļa krastos negaidi.

    Kopumā uzskatu, ka Eve V dators ir pārsteidzoši kvalitatīvs, bet ne pārāk viegls. Visfeinākā ir tastatūras daļa, tā ir mīksta, nesaldē plaukstas, pogas spiežas perfekti un ir patīkami izgaismotas. Ar USB Type-C uzlādi ir jāuzmanās – vads var nedaudz izkustēties, pārtraucot datora uzlādi.

    Ekrāns

    Eve V ir 12.3 collu IGZO LCD ekrāns ar 3:2 malu attiecību un 2736 x 1824 izšķirtspēju, kas dod ap 267 PPI punktu blīvumu. To aizsargā nekonkretizētas versijas Gorilla Glass aizsargstikls. Datoram līdzi nāk V Pen irbulis, kas atpazīst 1024 uzspiediena līmeņus. V Pen irbuli novērtēs digitālie mākslinieki.

    Testam saņemtajam datoram kopējā iepakojumā bija irbulis un arī tastatūra. Indiegogo mājaslapā informācija norāda uz to, ka irbuli (39 dolāri) var nākties piepirkt klāt.

    Ekrāns rāda glītas, nepārspēlētas krāsas, tam ir pieklājīgi skatu leņķi, kā arī iztiekam bez LCD backlight bleeding. Patīkami, ka ekrāns visai maz saista klāt pirkstu nospiedumus, to ir viegli notīrīt.

    Vienīgā ražotāja ielādētā programmatūra atbild par ekrāna krāsu attēlojumu. Īsti skaidrs neradās, ko tieši programmatūra paveic. Tā atgādina Spyder ekrāna kalibrēšanas ierīci pavadošo programmatūru, kas katru reizi ielādējas kopā ar datoru un aktivizē izveidoto krāsu profilu. Ar to atšķirību, ka Spyder ik pa laikam vēlas pārkalibrēt ekrānu atkārtoti.

    Kopumā Eve V datora izmērs un ekrāns man ļoti atgādina iPad Pro, kam pievienota tastatūra un uz galda blakus atrodas digitālais Apple Pencil irbulis. Protams, ar Eve V un Windows 10 varēsi paveikt daudz vairāk, Eve V arī ir būtiski plašāks pieslēgvietu klāsts.

    Veiktspēja

    Eve V izmanto Intel 7. paaudzes ne pārāk populāros Y sērijas Core m3, i5 un i7 procesorus. Y sērijas procesori izvēlēti tikai viena iemesla dēļ – Eve V datoram nav vajadzīga aktīvā dzesēšanas sistēma (ventilatori). Dators tiek dzesēts pasīvi, nedaudz silst tikai datora aizmugure. Dzesēšana ir iemesls, kāpēc Eve V nekad nebūs ar lētāku plastmasas noformējumu.

    Ar ko tieši atšķirtās Intel Core Y sērija no klēpjdatoros izmantotās U sērijas procesoriem? Lielākā atšķirība ir procesoru bāzes (bez Turbo boost) takts frekvence. Tāpat Intel Core Y sērija atbalsta līdz 16 GB LPDDR3-1866 vai DDR3L-1600 RAM, bet U sērijas procesori atbalsta līdz 32 GB DDR3L-1600 vai DDR4-2133 RAM.

    Nedaudz atšķiras iebūvētās videokartes – Intel HD Graphics 620 kopā ar U sērijas procesoriem, bet Intel HD Graphics 615 pienākas Y sērijai. Atšķirība dzīvē, iespējams, nebūs kritiska, bet Intel HD Graphics 620 tiek vērtēta kā pieņemama videokarte ne pārāk prasīgām spēlēm. Ar Intel HD Graphics 615 var nākties samazināt atsevišķus spēles iestatījumus, lai tā darbotos ar augstāku kadru skaitu sekundē. Diez vai Eve V datoru kāds speciāli izvēlēsies spēļu dzenāšanai.

    Procesora modelis Takts frekvence Turbo Kešatmiņa
    Core m3-7Y30 1.00GHz 2.60GHz 4MB
    Core i5-7Y54 1.20GHz 3.20GHz 4MB
    Core i7-7Y75 1.30GHz 3.60GHz 4MB
    Core i3-7100U 2.40GHz 3MB
    Core i5-7200U 2.50GHz 3.10GHz 3MB
    Core i7-7500U 2.70GHz 3.50GHz 4MB

     

    Nedaudz atšķiras arī Geekbench 4 uzrādītā sintētiskā veiktspēja.

    Procesora modelis Single core Dual core
    Core m3-7Y30 3069 5810
    Core i5-7Y54 3729 6810
    Core i7-7Y75 3652 7058
    Core i3-7100U 3196 6201
    Core i5-7200U 3804 7508
    Core i7-7500U 4394 8216

    Ikdienas Eve V veiktspēju gribētos dēvēt par ļoti pieņemamu, bet tomēr atsevišķās darbībās jūtams, ka strādāts tiek ar planšetdatoru, nevis ar pilntiesīgu klēpjdatoru. Tiesa, te runāju par tiešām atsevišķām darbībām, piemēram, atjauninājumu uzstādīšanu. Sintētiskās veiktspējas testi parāda, ka Eve V iebūvēta ļoti ātra 512 GB atmiņa.

    Kopumā – ik pa laikam var just, ka Eve V ir daļēji planšetdators ar mazāk jaudīgu procesoru, bet tas nav dēvējams par mīnusu, jo ikdienas ātrdarbība necieš nevienā mirklī. Eve V ir gana RAM un ātra SSD tipa atmiņa, kas ir ikdienā svarīgāk par procesora takts frekvencēm.

    Akumulators

    Akumulatora darbību varētu dēvēt par grūti paredzamu. Protams, tā ir atkarīga no katra lietotāja ieradumiem, bet pat man akumulatora darbības laiks svārstījās starp 7 stundām un visai aizdomīgām knapi 5 stundām ar vienu uzlādi. 5 stundu darbību varētu skaidrot ar atjauninājumu uzstādīšanu fonā, bet ne jau visas sešas stundas instalējās atjauninājumi.

    Pat pilnīgi jaunam Eve V datoram ir jābūt uzmanīgam ar USB Type-C lādētāja spraudņa pievienošanu. Spraudni ir kārtīgi jāievieto datorā un divas reizes jāpārbauda, vai spraudnis tiešām ir ievietots līdz galam. Neliela vada kustība, un Eve V vairs neuzlādējas. Tu to pat nepamanīsi. Nomainīt izmantoto vadu arī nebūs tik vienkārši, jo Eve V sienas uzlādes adapterī arī ir USB Type-C pieslēgvieta, nevis ierastā USB Type-A standarta (parastais taisnstūra formas) spraudnis (abos vada galos ir USB Type-C).

    Šeit vēlreiz atzīmēšu, ka Eve V USB Type-C pieslēgvietas izvietotas ekrāna augšdaļā, tāpēc uzlāde nav dēvējama par izcili ērtu.

    Jebkurā gadījumā – normālā ikdienas režīmā redzēsi drīzāk 6 līdz 7 stundas ar vienu uzlādi. Atjauninājumus atliec līdz vakaram, kad varēsi Eve V pievienot uzlādei.

    Nobeigumā

    Ja pieņemam, ka Eve V ir planšetdators ar pievienojamu tastatūru, iegūstam vienkārši lielisku, bet varbūt nedaudz padārgu planšetdatoru ar pilnvērtīgu Windows 10 operētājsistēmu, tiešām patīkamu magnētisko tastatūru, ļoti kvalitatīvu uzbūvi un pieklājīgu veiktspēju. Turklāt Eve V, salīdzinot ar šāda tipa planšetdatoriem, ir vesels pieslēgvietu lērums – divas standarta USB pieslēgvietas un divas USB Type-C pieslēgvietas. Atrasta vieta microSD pieslēgvietai, kas nebija pat Toshiba Portégé X20W-D.

    Ja uz Eve V skatāmies kā no klēpjdatora skatupunkta, tad jārēķinās ar to, ka šo datoru var lietot gandrīz tikai uz galda, atbalsta kāja pret ciskām balstās negribīgi – jābūt ļoti garu kāju īpašniekam. USB Type-C pieslēgvietas uzlādei ir izvietotas neparocīgās vietās, ietaupīts uz USB Type-C pieslēgvietām (to kvalitāti), jo uzlādes vads īsti labi tajās neturas iekšā. Man arī nepatika ieslēgšanas pogas izvietojums – tā ir tieši pretī USB Type-C pieslēgvietām, parasti vada pievienošana un uzlādes sākšana man nozīmēja arī ekrāna izslēgšanu. Eve V ir nedaudz biezāks un par 200 gramiem smagāks par Toshiba Portégé X20W-D klēpjdatoru, kas arī īsti nerunā par labu Eve V.

    Internets visu laiku klusēja par Eve V cenu, bet pavisam nesen izvietotas oficiālās Eiropas cenas. Cik var noprast, lētākais dators ar Intel Core m3 procesoru, 128 GB SSD un 8 GB RAM maksās 799 eiro plus 50 eiro par sūtīšanu. Testētais Eve V dators ar 512 GB SSD un 16 GB RAM maksā jau 1649 eiro un klāt 50 eiro sūtīšana. Pievienots arī Eve V modelis ar 1 TB SSD, kas maksā 1999 eiro + 50 eiro, iepriekš par 1 TB datora versiju informācijas nebija. Datori tiks izsūtīti no Ķīnas, bet tiek solīts, ka cenā jau ir iekļauti visi nodokļi (Latvijas gadījumā PVN 21% un muita ap 6%). Ražotājs sola nodrošināt divu gadu garantiju.

    Kopumā uzskatu, ka Eve V varētu būt interesants divi-vienā dators, tomēr to par lētu dēvēt nevar. Lētāk par Microsoft Surface Pro 4 noteikti sanāks, arī Surface Pro 4 aksesuāri ir divas reizes dārgāki, Surface Pro sērijai nav USB Type-C. Tika ziņots, ka Euronics sadarbībā ar Microsoft Latvijā piedāvās Microsoft Surface ierīces, bet Euronics atrodams tikai viens Surface Pro (2017) modelis par 1600 eiro un klāt būs jāpiepērk samērā dārga Surface tastatūra.

    Manuprāt, lielākais Eve V izaicinājums mūsu tirgum būs tieši nepieciešamība pierādīt, ka ir nepieciešams planšetdators ar tastatūru. Var sacīt, ka mums nav pārāk plaši pieejami Microsoft Surface Pro modeļi (oficiāli tos gan Euronics tirgo), tāpēc neesam arī pieradināti pie domas par planšetdatoru ar magnētisku tastatūras daļu.

    Patika

    + lielisks ekrāns, labs pretatspīdumu pārklājums

    + kvalitatīvi materiāli

    + plašs pieslēgvietu klāsts

    Nepatika

    – pārāk vienkāršota un ne pārāk ērta tastatūra

    – nekvalitatīvas USB Type-C pieslēgvietas

    – akumulators varēja darboties ilgāk

    – dators varēja būt vieglāks

    Uz Eve E jāskatās, kā uz Microsoft Surface Pro konkurentu, tad viss ir labākajā kārtībā.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains & korpuss
    6
    Ekrāns
    9
    Veiktspēja
    6
    Programmatūra
    8
    Akumulators
    6
    Salīdzinot ar konkurentiem (cenā ap 1600 eiro)
    8
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    65 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Janis Krukovskis
    29.11.2017 17:47

    Vispār 2-in-1 formāta datoriem (man tie tomēr vairāk asociējas ar datoru nekā ar planšeti) ir ļoti interesanti. Pie mums tie kaut kā netiek pienācīgi novērtēti un, šķiet, nav ļoti populāri, lai gan, pēc savām veiktspējām, ērtības un mobilitātes ir vienkārši lielisks darba instruments. Protams, ar atrunu, ka priekš cilvēkiem, kam darbam nepieciešams ērti pārnēsājams dators, kuram biroja darba laikā var ērti pieslēgt ārējo monitoru, klaviatūru, utt.
    Man personīgi patīk Windows Ink atbalsts – var tikt vaļā no pierakstu grāmatas nēsāšanas līdzi – visus pierakstus var ērti veikt turpat datorā, rakstot no rokas.

    29.11.2017 18:32

    No vienas puses piekrītu, bet mana lielākā sāpe ir tā, ka ekrāna daļa tomēr ir jābalsta stabili uz galda, jo ļenganā eņģe nedod neko. Turklāt Eve V gadījumā arī lādēšana sanāk gana bieža un Type-C pieslēgvietas ir drusku neuzticamas.

    Īsti nav portatīvs, bet arī turēšanai uz galda tādu neviens neņems.

    Lapsinieks
    29.11.2017 18:41
    Reply to  Artis Ābols

    pašu galveno jēgu neesi sapratis un apskatījis – irbulis. droši vien aiz izpratnes trūkuma, kas tas ir un ko dod māksliniekiem, arhitektiem, animētājiem, mūziķiem utt. kas, ja esi redzējis kādu surface prezentāciju, ir viena no mērķauditorijas pamata grupām.

    29.11.2017 19:28
    Reply to  Lapsinieks

    Irbuli padarbināju, bet laikam ne tajās piemērotākajās lietotnēs.

    Kristaps Skutelis
    29.11.2017 20:14
    Reply to  Lapsinieks

    Da labi, kas liek domāt, ka šai ierīcei galvenā fīča ir irbulis? Tas ir kaut kāds māksliniekiem pielāgots darbarīks? Tur taču nav neviena paša Wacom logo :)

    Bet ja nopietni, tad ko ar to irbuli var darīt datorā? Un ko no tā var darīt ērti un labi? OK, par māksliniekiem tā kā puslīdz skaidrs. Kādi vēl pielietojuma varianti un kādās profesijās? Un pat ja teorijā tas darbojas labi, vai praksē arī tas darbojas ērti un precīzi?

    Lapsinieks
    29.11.2017 20:22

    man pazīstama māksliniece no wacom tabletes pārkāpa uz surface, kas ir 2x lielāka virsma par mazo wacom tableti. nav, protams, cintik lielais ekrāns, bet nu rezultāts, salīdzinot ar parastu tableti zīmējot animācijas iekš fotošopa un animate ir nežēlīgi milzīgs. tobiš – man piemetās skaudība. mūziķiem ir tāds reason – arī sasodīti ērti, pats esmu pārliecinājies. par autocad – varu apjautāties arhitektiem. Vispār šajā lietošanas jomā 99% tiks izmantota kā planšete – tobiš klaviatūra tikai traucēs strādāt. stāvēs uz galda vai klēpī zīmēšanai. tāds vidusceļš starp cintik, kas ir nenormāli dārgs (+ kompis tāpat vajadzīgs) un lētajām zīmēšanas planšetēm.

    Lapsinieks
    29.11.2017 20:23

    šī ir reklāma, bet reāli dzīvē tas tā notiek https://www.youtube.com/watch?v=D_PgKyqE3RU

    Kristaps Skutelis
    29.11.2017 21:00
    Reply to  Lapsinieks

    Nu, re, tas par ko es bažījos – tā saskarne izskatās baigi bremzīga. Proti, no pieskāriena pie stikla līdz reālai darbībai ekrānā ir jūtama aizture. Cik esmu redzējis, tad uz jaunajiem iPad (ar tiem ātrajiem displejiem) ir krietni mazāka aizture – viss vairāk atgādina reāla zīmuļa pieskārienu pie papīra (momentāns efekts). Bet varbūt šāda zīmuļa ieguvums pār vienkāršu peli/klavieri ir tik būtisks, ka tādas aiztures ir nebūtiskas?

    Lapsinieks
    29.11.2017 21:17

    nu wacomam arī ir aizture. nav neko diža starpība. ja par ieguvumu – pamēģini peintā kaut vai ar peli uzvilkt apli (kur nu vēl ar tādu logitech lētuci, kāda Tev stāv darbā uz galda :D)

    Kristaps Skutelis
    29.11.2017 21:22
    Reply to  Lapsinieks

    Atcerējos, ka par šīm lietām vairākus labus rakstus sarakstījis mūsu pašu karikatūrists Gatis Šļūka. Ir vērts palasīt http://karikatura.lv/ipad-pro-and-apple-pencil-drawing-test/

    Lapsinieks
    29.11.2017 21:24

    aga. esmu lasījis. prasītos pēc apdeita – kā nekā tūlīt būs divi gadi rinķī!

    30.11.2017 08:53
    Reply to  Lapsinieks

    Kā var labi redzēt, te tiek izmantotas ļoti specifiskas un bieži vien arī dārgas programmas. Protams, ka tādi kā es nav mērķa klienti.

    Lapsinieks
    30.11.2017 10:37
    Reply to  Artis Ābols

    nu re, tad Gati arī vajadzēja pieaicināt specifiskas aparatūras novērtēšanai. Tikpat labi es varētu sākt rakstīt atomreaktoru apskatus.

    Kristaps Skutelis
    30.11.2017 10:48
    Reply to  Lapsinieks

    Kad kaut kādā prāta aptumsuma stāvoklī izdomāsim testēt specifisku aparatūru (tevis paša pieminētos Wacomus utt.), tad arī piesaistīsim māksliniekus. Eve V nevienā acī nav specifiska ierīce, tas ir parasts planšetdators masām un attiecīgi to arī testējam.

    Lapsinieks
    30.11.2017 10:52

    “parasts planšetdators masām ” pa 1700 eirikiem? OK. ko es te vispār kaut ko rakstu

    Lapsinieks
    30.11.2017 14:55

    noformulēju domu par šo aprakstu: tipa atsūtīja uz testu slidas. papriecājās par kvalitatīvo ādu, smukajām šņorēm, bet tā kā izmēģināšanai vajag dārgu un labu ledu, tad pastaigāja drusku pa istabu ar plastmasas uzlikām un apraksts gatavs. vot tā – neņem ļaunā.

    Kristaps Skutelis
    30.11.2017 15:00
    Reply to  Lapsinieks

    Es saprotu tavu domu, saprotu kāpēc tā varētu padomāt, bet īsti nepiekrītu. Bet tad atkal, tas ir mūsu skatījums uz šo ierīci. Tev būtu savs skatījums, kas sastāvētu no citādākiem uzsvariem.

    Lapsinieks
    30.11.2017 20:39

    upvotes liecina, ka Tev nav gluži taisnība

    Kristaps Skutelis
    30.11.2017 20:48
    Reply to  Lapsinieks

    Viss šajā pasaulē par kaut ko liecina. Cits jautājums ir ko ar to iesāk. Vai neiesāk.

    Kartupelis3
    01.12.2017 05:41
    Reply to  Lapsinieks

    Exactly. Te pat izskatās, ka slēpotājam atsūtītas slidas. Baigais sūds – braucot no kalna riktīgi ļurīgas un nav pogas, lai izņemtu zābakus laukā.

    Gatis Šļūka
    30.11.2017 10:34
    Reply to  Lapsinieks

    Jā, tāda doma ir.

    digitalk
    30.11.2017 16:44
    Reply to  Gatis Šļūka

    varētu tev piespēlēt uz testu lieltableti nabagiem

    Lapsinieks
    30.11.2017 17:19
    Reply to  digitalk

    diez vai. kad sāc zīmēt pa taisno uz ekrāna, atpakaļceļa vairs nav.

    digitalk
    30.11.2017 17:30
    Reply to  Lapsinieks

    kāds tam sakars ar testiem?

    Lapsinieks
    30.11.2017 19:45
    Reply to  digitalk

    iedomājies, ka strādā ar elektrisko zāģi un es Tev piedāvāju uztaisīt rokas zāģa apskatu.

    digitalk
    30.11.2017 21:15
    Reply to  Lapsinieks

    visi jau nav tādi snobi, kā tu ;)

    Lapsinieks
    30.11.2017 21:28
    Reply to  digitalk

    a snobisms tur pričom? vnk neko nesaproti ne par zīmē”sanu ne zāģēšanu ne alegorijām. šoreiz.

    Lapsinieks
    30.11.2017 22:02
    Reply to  digitalk

    Es Tev varu ātro apskatu uztaisīt: nav pārdomāts līdz galam – sānos nav pogu – tas ir milzīgs mīnuss.

    digitalk
    01.12.2017 05:31
    Reply to  Lapsinieks

    tev neviens arī nepiedāvā. midrange planšetes nav domātas tiem, bez atpakaļceļa.

    Lapsinieks
    01.12.2017 08:25
    Reply to  digitalk

    Tu tak esi riktīgi sakarīgs čalis, nopietni. Ko tagad esi ietiepies jautājumā, par ko nerubī? Nesaprotu.

    digitalk
    01.12.2017 15:14
    Reply to  Lapsinieks

    tāpēc, ka tev nevar uzticēt rakstīt apskatu par lietām, kas tev nepatīk. tas redzams gan šeit komentāros, gan izteikumos forumā.

    Lapsinieks
    01.12.2017 15:21
    Reply to  digitalk

    es arī nealkstu aprakstīt lietas, kam ir acīmredzami trūkumi. Konkrēti Tevis piedāvātajai ir milzīgs trūkums – pogu neesamība. Uzreiz redzams, ka neesi zīmētājs, ja vispār tādu piedāvā (pat neskaidrošu nafig tās pogas vajadzīgas).

    digitalk
    01.12.2017 21:55
    Reply to  Lapsinieks

    ar ko tevi neapmierina 12 programmējamas pogas, ka tu tās otro reizi ignorē?

    Lapsinieks
    01.12.2017 22:29
    Reply to  digitalk

    atvainojos – aizgāju netēmā. sāku ar to, ka šī nav ekrāna planšete. tad sāku pētīt blakus ekrānu bez pogām un pazaudējos tulkojumā… bet pamatdoma – ja zīmē uz ekrāna, tad uz planšetes ir pēc tam nenormāli grūti

    Gatis Šļūka
    03.12.2017 19:05
    Reply to  digitalk

    Paldies par piedāvājumu, bet man interesantāk patestēt lietas, kuras pašam interesē. Šī nav no tām.

    Kartupelis3
    01.12.2017 04:57

    da nav tur īpašas aiztures uz tā surface.. nezinu kur tu to ņēmi? Cik lasīts īpaši jaunajiem surface tā pildspalva ir labāka par Ipad.. ātrais displejs te neko nenosaka. Drīzāk tad kaut kādi procesori, kas Surface ir krietni labāki.

    Ivars Neiders
    30.11.2017 16:36

    Es planšeti ar irbuli izmantoju, lai lasītu un pasvītrotu man svarīgākās vietas zinātnisko rakstos. Ļoti ērti. Man ir nu jau paveca planšete (ThinkPad Tablet 2) tāpēc pašlaik skatos, kas jauns šajā segmentā iznāk. Es gan gribētu kaut ko ar normālām eņģēm, lai vajadzības gadījumā var to izmantot kā normālu portatīvo.

    Maris Laudams
    29.11.2017 19:22

    Šāda veida planšetes ir populāras tikai filmās un seriālos, kuras tiek sponsorētas no Microsoft maciņa :D
    comment image

    Lauris
    29.11.2017 20:31
    Reply to  Maris Laudams

    Man pašam ir Surface pro 4 – iepriekš vnm ir bijuši portatīvo datori!
    Nu nekas labāks par šo nav izdomāts, var ar pirkstu, var ar irbuli, pilns windows un vēl klaviatūra – tas, kas nav lietojis tiešām nezina par ko Runā! ;) Lietoju jau vairāk kā gadu!

    Kristaps Skutelis
    29.11.2017 21:01
    Reply to  Lauris

    Ko konkrēti dari ar irbuli? Kādās programmās un kādos apstākļos?

    Edgars
    29.11.2017 23:22

    1. Piezīmes uz ekrānšāviņiem, kad nepieciešams anotēt. Regulāri.
    2. Piezīmes onenote programmā sapulcēs. Regulāri.
    3. Specifiski darbi grafiskajos redaktoros. Neregulāri.
    4. Skices, kad nepieciešams kaut ko ļoti fiksi “uzmest”. Pārdomu dumps. Neregulāri.

    Kristaps Skutelis
    29.11.2017 23:34
    Reply to  Edgars

    Paldies! Vēl jautājums, cik bieži tu to Surface Pro izmanto kā datoru (ar klavieri) un cik bieži kā planšetdatoru (atgāzies dīvānā un turot ierīci rokā)?

    Edgars
    30.11.2017 08:05

    99% kā dators.
    1% kā planšete. Izstādēs un konferencēs, ne dīvānā.

    Lauris
    30.11.2017 15:30

    Sveiks!
    Izmantoju irbuli Zīmējot kaut ko vai pielabojot, jo tad ir vieglāk kā ar peli!
    Vēl irbuli izmantoju tajā brīdī, kad nav klaviatūras un ar Irbuli var pieturēt kaut ko tāpat kā turot peles pogu un velkot kaut ko!
    Šis dators noteikti ir labāks kā parastais portatīvais, jo pati klaviatūrā manā uzskatā ir tikpat laba kā Mac datoriem! :)

    Kartupelis3
    01.12.2017 05:08

    + izmantoju lai rakstītu piezīmes un highlite utml pa taisno uz pdf (grāmatas, publikācijas, lekciju materiāli) ar Drawboard programmu. Tāpat esmu rakstījis pa taisno uz prezentācijām un wordiem, kad vajag kaut ko konrketu nokomentēt. Pat outlook pārlūkā ik pa laikam kaut ko pa taisno uzzīmēju kādu skici vai apķēpāju atsūtītās bildes – uzvlikt uz bildes bultiņu bieži ir n reizes ātrāk un vienkāršāk nekā skaidrot kas kur domāts.
    Vispār Surface forši lasīt grāmatas – noliec vertikāli, pildspalva roka un aiziet – labāk kā ar īstu. Nevar salīdzināt ar lasīšanuuz laptopa vai kindle (ar smieklīgi mazajiem ekrāniem un reālu pdf neatbalstīšanu (pamēģini palasīt kādu publikāciju uz kindle)

    Edgars
    29.11.2017 23:16
    Reply to  Lauris

    Arī izmantoju ms surface darba vajadzībām sākot jau no pirmās surface paaudzes. Manām vajadzībām ideāls verķis. Ļoti portabls un pietiekami jaudīgs, pilnvērtīgs dators ar Windows. Touchscreen arī ir obligāti nepieciešams darbam. Visus šos gadus kopš surface pro pirmās paaudzes – labākais variants, kas tirgū pieejams. Subjektīvi, protams. :)

    KKTK
    30.11.2017 09:59
    Reply to  Edgars

    Ja kursors autori vienu dienu varētu noēnot Edgaru, tad pamainītos priekštati, ko var un ko nevar Mazaismīkstais ;)

    30.11.2017 10:18
    Reply to  KKTK

    Vai ne :)
    Pēdējais, bet ne mazsvarīgākais – ofisā man ir šāds setups:
    comment image
    Protams, uz to spējīgs jebkurš +/- mūsdienīgs dators, bet izmantojot surface man joprojām ir pieejama maksimāla mobilitāte brīžos, kad tas ir nepieciešams.

    Kristaps Skutelis
    30.11.2017 10:23
    Reply to  Smirnoff

    Oho, ko tu uz tik daudz monitoriem darbini? :) Un kā tieši esi tos fiziski saslēdzis?

    Lapsinieks
    30.11.2017 10:37

    hm… moška apsargs? vai kazino galdu uzraugs, vai tur kāds nešmaucās…

    30.11.2017 11:15
    Reply to  Lapsinieks

    :) parasts tehnoloģiju start-up darbonis…

    30.11.2017 11:14

    Dell hub pie surface usb porta. Tam, attiecīgi, pieslēgti 3 monitori.
    + viens monitors pie surface mini displayport ligzdas.

    Nav jau tā, ka tas būtu kritiski nepieciešams darbam, bet nu… kad pierod, tad savādāk jau liekas kaut kāne tik forši… :) Paaugstina produktivitāti, ja nav jāslēgājas starp logiem, bet var redzēt visus uzreiz.
    Vertikālais 24″ monitors – epastiem. Outlooks pilnā augstumā. Ērti, var redzēt garu sarakstu.
    3×27″ (2560×1440) monitori – visbiežak, katrs savam softam. Kā ideālākais piemērs – front-end developments – vienā monitorā html redaktors, otrā monitorā grafiskais redaktors, trešajā monitorā pārlūks vai divi.
    Surface ekrānā Windows Explorer logi failu pārlūkošanai.

    LapsiniekaBralis
    30.11.2017 22:50
    Reply to  Lauris

    Tikai jauda par švaku, priekš cada. Tā, kā nesaki, ka šis ir labākais izgudrojums.

    Lapsinieks
    02.12.2017 11:22

    ne jau visi cad’o. video montāžu ar nevilks, bet grafiku=adobes paku – mierīgi. mūzikas apstrādes programmas ar.

    x
    29.11.2017 19:21

    >atsevišķās darbībās jūtams, ka strādāts tiek ar planšetdatoru, nevis ar pilntiesīgu klēpjdatoru.

    ne tik jūtams, bet arī skaidri redzams.
    ar īstu kompi var strādāt stundām ilgi no vietas, ar šo planšeti – tikai īslaicīgi, nav vajadzīgās ergonomikas.

    digitalk
    29.11.2017 23:54

    par vienkāršotu klaviatūru nepiekritīšu – Arti, parādi man labāku, kura nevilktu līdzi citus, bieži vien lielākus trūkumus.

    30.11.2017 08:58
    Reply to  digitalk

    Ja man ekrānkopiju sataisīšanai ir jāmeklē cita klaviere un jāslēdz klāt, tad esošais risinājums sux. Zinu, ir visādi Snipping Tools, bet es gribu uzreiz izmantot Win Key + PrtScrn vai Alt + PrtScrn. Atradu, ka Surface izmanto Win + Volume Down, bet uz Eve V tas nestrādāja.

    Cik gan grūti ir kaut kur iespiest Print Screen, Home, End, Insert pogas… Kaut vai caur Fn +

    x
    30.11.2017 10:26
    Reply to  Artis Ābols

    par ekrānkopiju vs šāviņu – jū ār mai hīro!

    snipping tool ir noderīgi, ka uzreiz ar dzelteno zīmuli ievelku akcentus vai ar melno apvelku apkārt un tad iekopēju meilā.

    Kartupelis3
    01.12.2017 05:14
    Reply to  Artis Ābols

    Iesaku vispār dzīvē tomēr ik pa laikam ko jaunu vismaz pamēģināt. Šis jau nu gan nav mīnus. Printstscreen ir noiets etaps – ietaupīt 1ms, jo jāspiež tikai viena nevis FN+viena poga, bet pēc tam čakarēties ar malu griešanu citā programmā?
    Ar sniping tools uzreiz iezgriez ko gribi sūtīt un ar pildspalvu uz viņas atzīmē un uzraksti ko tieši vajag..
    Te ļoti labi var redzēt cik aprobežoti esi šo iekārtu redzējis. Reāli iekārta tavu “sāpi” atrisina un spēj izdarīt daudz labāk, bet tu pieliec to pie mīnusiem jo vnk nespēj iedomāties, ka to lietu varētu darīt arī kā savādāk nekā tas darīts iepriekšējos desmitiem gadu

    digitalk
    01.12.2017 05:36
    Reply to  Artis Ābols

    btw, tev neatbilstoša bilde ielikusies, atsūtītajā eksemplārā ir cita klavierecomment image

    01.12.2017 13:24
    Reply to  digitalk

    Bilde no PīāR materiāliem.

    Andis Jurjans
    30.11.2017 14:41

    Pirms dažiem mēnešiem uzķēros LMT akcijai, par relatīvi nelielām naudām paņemt tikpat relatīvi nespējīgu Lenovo Miix 310, ja nemaldos, planšetnoutu. nenožēloju ne sekundi, darba pienākumi prasa varēt atālināti pieslēgties no jebkuras vietas. Jaudīgo laptopu līdzi ņemt negribas, pirkt mazu un nopietnu verķi – ne tik. Miix baigi ērts, un, ja gadās, piemēram, neplānoti omu apciemot, tad ir arī forši un ērti bildes parādīt.
    Protams, ka ikdienas darbs uz tāda nenotiek, bet ārpus biroja vai mājām – izcils kompanjons.
    Eve man nederētu, jo nesimpatizē ekrāni ar kāju un lupatklaviere – tomēr uzreiz rodas baigās prasības pret virsmu, uz kuras viss novietots. Laptopu var, tomēr, arī 9os līkumos salicies, uz kājas ar 1 roku balansēt un ar otru bakstīt un veikt nepieciešamās darbības.

    Kartupelis3
    01.12.2017 05:38

    Jā, nu apskats bišķi skumjš. Piekrītu Lapsiniekam – Artis apskatījis datoru kā 15″ alternatīvu, neaizdomājoties priekš kādiem cilvēkiem un kādam lietojumam šī ierīce ir radīta un, ka vispār ir iespējams dzīvot savadāk un ne visi tikai drukā wordā datorā. Ja tā, tad protams jāņem 15nieks un viss. Kāpēc vispār apskatīt šo iekārtu? Iekārta jāapskata kontekstā, ja liekas, ka kaut kas nav īsti tev labi ar 15nieku. Katram savs viedoklis utt. Es saprotu, ja Gatis Šļūka ierīci apskata kaut kādā ļoti šaurā kontekstā, bet šajā portālā prasījās bišķi plašāks skatījums.. Vai arī tad nodefinējiet kontekstu – piem visas iekārtas apskatīsiet no kkāda ITišņika perspektīvas – attiecīgi visi datori tiks vērtēti cik ērti uz viņas kodēt… Pārējie lasiet kko citu… Vai vismaz tad ievads- nu es tāds čaļis, ka uz datora rakstu tikai wordā, neko citu nedaru – nu tad to arī ņemiet vērā manā apskatā.. Nesapratu arī argumenāciju pret Surface – apskatam datoru, kuru pat normāli nopirkt nevar un ir riktīgs jūsmiņu auglis, jo lūk Surface nav šiti pieejami, tikai stāv gatavs veikalā, pilni intenetveikali un no ārzemēm pasūtīt un jau vesela kaudze LV īstenībā lieto.. Kā jau esmu rakstījis iepriekš, nu nav korekti paņemt kaut kādus pakaļskrējējus un tad nolikt… Read more »

    Kartupelis3
    01.12.2017 16:27

    Vēl par to svaru: nu tak paņem virtuves svarus un nosver.. vai tas ir arī pārāk advancēts aprīkojums tehnoloģiju apskates portālam? Domāju, ka šādu operāciju tāpat būt vērts ik pa laikam vērts izdarīt, lai pārāk nepaļautos uz oficiālo un neoficālo informāciju..

    Battleborn
    01.12.2017 21:44

    Tas ,protams, ir joks…bet! Īstais jautājums vai tas pavilks GTA V 1080p 60fps. Haha

    Reklāma
    Uz Eve E jāskatās, kā uz Microsoft Surface Pro konkurentu, tad viss ir labākajā kārtībā.Eve V datora apskats - pūļa finansēta Surface Pro alternatīva