Web Analytics
More
    Reklāma

    Lenovo Phab 2 Pro apskats

    Manuprāt, pats interesantākais apskatiem saņemtais viedtālrunis, bet ar to ikdienā sadzīvot vismaz man diez vai izdotos.

    Jaunākie raksti

    Jāatzīst, ka nebiju visai augstās domās par Lenovo un Google darījumu, kura galvenais priekšmets bija Motorola viedtālruņi. No darījuma neko labu negaidīju, jo tas varēja nozīmēt tikai cenu celšanos un jau tā visai sarežģītās Moto viedtālruņu pieejamības samazināšanos. Iespējams, esmu kļūdījies. Pirmo reizi kopš 1867. gada!

    Lenovo Phab 2 Pro ir ražotāja un arī Google pirmais mēģinājums pie pircējiem nogādāt Tango viedtālruni, kas spēj uztvert apkārtējo vidi trīs dimensijās, turklāt piedāvāt arī papildinātās realitātes iespējas.

    Google Tango vēl arvien ir eksperimentāla tehnoloģija. Tango ierobežo lietotņu klāsts, jo veidot sarežģītas lietotnes vienam viedtālrunim nav diez ko rosinoši. Tiek baumots, ka nākamais Tango izplatības solis būs Moto Z viedtālruņa aprīkošana ar Tango Moto Mod moduli.

    Tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 6.0.1 Marshmallow
    • Ekrāns: IPS LCD, 6.4 collas, 1440 x 2560, ap 459 ppi, skrambu drošs ekrāna pārklājums
    • Procesors: Qualcomm Snapdragon 652, četri 1.8 GHz Cortex-A72 un četri 1.4 GHz Cortex-A53 kodoli, Adreno 510 video apakšsistēma
    • RAM: 4.0 GB
    • Atmiņa: 64 GB, microSD līdz 256 GB
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 ac/b/g/n, Wi-Fi Direct, Bluetooth 4.0 (A2DP, LE), 4G, NFC, USB Type-C
    • Kameras: 16 megapikseļi, HDR, fāzes nobīdes un dziļuma noteikšanas autofokuss, sejas noteikšana. 1080p ar 30 fps video. 8 megapikseļu priekšējā kamera
    • GPS: ar A-GPS, GLONASS
    • Papildus: e-kompass, barometrs, pirkstu nospiedumu lasītājs, ātra akumulatora uzlāde, divas SIM kartes, Dolby Atmos skaņas uzlabošana, Project Tango
    • Izmēri un svars: 179.8 x 88.6 x 10.7 mm, 259 g
    • Akumulators: lietotāja nenomaināms Li-Ion 4050 mAh
    • Krāsas: Gunmetal Grey, Champagne Gold
    • Cena: ap 499 eiro

    Izskats un uzbūve

    Lenovo Phab 2 Pro piešķir jaunu nozīmi vārdiem “milzīgs viedtālrunis”. Ar savu 6.4 collu ekrānu Phab 2 Pro gandrīz iebrien planšetdatoru kategorijā. Par to runā arī Phab 2 Pro 259 gramu svars, kas aizdomīgi tuvojas Apple iPad mini 4 7.9 collu svaram. Tomēr te jāatzīmē, ka izstrādātājiem paredzētais Tango komplekts bija vēl brangāks, Phab 2 Pro, padarot par pavisam niecīga izmēra tehnoloģiju sasniegumu.

    Viedtālrunis veidots no metāla un stikla, tā piederību augstākai Tango kastai nodod ar kamerām un sensoriem izraibinātā aizmugures daļa. Turpat novietots arī pirkstu nospiedumu nolasītājs. Diemžēl dizaina ziņā Phab 2 Pro neizceļas, pat vēlētos to dēvēt par visai neinteresantu. Rokās Phab 2 Pro uzvedas kā ļoti kvalitatīvi nostrādāts, neliela izmēra planšetdators.

    6.4 collu ekrānam beidzot piestāv 2K (1440 x 2560 pikseļu) izšķirtspēja. Ekrānu sargā skrambu drošs aizsargstikls ar noapaļotām malām. Kā jau tas gandrīz kārtīgam planšetdatoram pienākas, ekrāna melnās apmales ir samērā platas, kas nenāk par labu kopējiem Phab 2 Pro izmēriem. Lai maksimāli izmantotu ekrāna laukumu, izvēlēts pogas iznest ārā no tā.

    Tango programmatūras atbalstam Phab 2 Pro lejasdaļā izvietoti spējīgi skaļruņi. Viedtālrunis izmanto microUSB pieslēgvietu – vēlētos norādīt, ka Phab 2 Pro nav paredzēts kā flagmanis, bet gan kā Tango programmatūras paraugdemonstrējums.

    Phab 2 Pro komplektā līdzi nāk pamatīgs sienas lādētājs un JBL austiņas, lai varētu izbaudīt Tango priekus ne tikai acīm, bet arī ausīm. Tiesa, austiņas nav neko ērtas, arī skan tās drīzāk pieņemami, nevis labi.

    Tango

    Papildinātās realitātes iespējas mums nodrošina gandrīz jebkurš viedtālrunis, atliek vien uzstādīt Pokemon GO spēli, lai viedtālruņa kameras attēlam pa virsu tiktu izzīmēts kāds pokemonu lopiņš un sarkanbalta ķeramā bumba. Pokemon GO piedāvātais lopiņu novietojuma attēlojums telpā ir vājš, Tango sensoru komplekts iet soli tālāk, bet tāpat līdz izcilam rezultātam izstrādātājiem būs vēl jāpadarbojas.

    Tango darbību nodrošina akselerometra, žiroskopa, kameras un papildus sensoru kopdarbība. Tango sensori spēj noteikt ne tikai atsevišķas virsmas, bet tas prot izzīmēt visu telpas 3D attēlu, kas tiek izkrāsots ar kameras uzņemto. Telpai jābūt pieņemami izgaismotai, pretējā gadījumā tumšākie stūri netiks ietverti kopējā 3D attēlojumā.

    Katrai Tango funkcijai ir sava lietotne. Ar vienu lietotni varēsi papildināt kameras attēlu ar resnu, rozā fejiņu. Tā dancos un tirināsies. Cita lietotne novietos kadrā futbolistus, kuri spārda bumbu. Vēl ar kādu citu lietotni varēsi noskenēt savu guļamistabu un 3D attēlā varēsi izmērīt attālumus, skapja platumu u.tml. Kā var redzēt kādu strēķi zemāk pie elektrības mājas mērījumiem, tad Tango nespēj uztvert pelēko krāsu (vismaz ne pilnībā), to, iespējams, jaucot ar mākoņainām debesīm.

    Manuprāt, Tango lielākā problēma ir niecīgais lietotņu skaits un arī saturs. Cik gan ilgi būsi gatavs skatīties, kā digitāls kaķītis ēd zivi tavā dzīves telpā vai kā Tramps gorās uz datora klaviatūras? Minūti? Divas? Parādīsi draugiem? Kopā piecas minūtes sanāks? Ieslēdzi visas gaismas un ieguvi precīzu istabas 3D bildi? Ko tālāk?

    No spēlēm tiek piedāvāta Ghostly Mansion, bet spēlētprieku nomāc Tango sensoru istabas 3D skata nolasīšanas ātrumi. Tāpat varētu teikt, ka 6.4 collu ekrāns ir sava veida ierobežojums, nepiedāvājot nosegt ne tuvu visu cilvēka redzes lauku. Šajā ziņā daudz vērtīgāks aksesuārs būtu Google Daydream View vai kādas līdzvērtīgas virtuālās realitātes brilles.

    Google pagaidām nav savedusi tehnoloģijas kopā, un nekas nav dzirdēts par plāniem virtuālās realitātes brillēm piedāvāt pilnu Tango sensoru klāsta atbalstu. Virtuālās realitātes brilles paļaujas tikai uz akselerometru un žiroskopu, bet telpas dziļumu Google Daydream mērīt negrasās.

    Protams, tikko būs plašāks Tango viedtālruņu klāsts, būs arī lietotnes, bet pagaidām Tango saturu var dēvēt par interesantu burtiski pāris vakariem kopā ar sešus gadus vecu bērnu. Bērni var nenoguruši vērties uz suņa, kaķa vai pūķa digitālo tēlu nofilmētā istabā.

    Operētājsistēma un lietotnes

    Lenovo nav ieviesis gandrīz nevienu saskarnes uzlabojumu pār Android Marshmallow operētājsistēmas piedāvāto. Ar Tango iespējām un skaņas uzlabojumiem saistāms visai plašs pievienoto lietotņu klāsts, bet Lenovo ļauj daudzas no tām atinstalēt. Tāpat ir dažas reklāmas lietotnes, tās var atinstalēt pilnībā. No ražotāja saņemam galerijas un e-pasta lietotnes, pievienots McAfee antivīruss un bezjēdzīga SHAREit lietotne, kas paredzēta datņu pārsūtīšanai.

    Lenovo Phab 2 Pro (atšķirībā no Motorola viedtālruņu vairuma) ir iesprūdis pie Android 6.0.1 Marshmallow. Tiek pieļauts, ka Marshmallow operētājsistēma ir stabilāka, kad ir runa par Tango atbalstu. Operētājsistēma un Tango iespējas bija saņēmušas aplami lielu atjauninājumu skaitu. Pie piektā vai sestā atjauninājuma sāku pagurt skaitīt.

    Phab 2 Pro skaņas uzlabošanu nodrošina Dolby lietotne, kas jūtami uzlabo skanējumu caur iebūvētajiem skaļrunīšiem. Austiņu lietošanas laikā varētu iztikt ar jebkuru Play veikalā iegūstamu ekvalaizera lietotni.

    Lai arī viedtālrunim nav pats spicākais procesors, tomēr ar Qualcomm Snapdragon 652 pietiek, lai 1440 x 2560 izšķirtspējas ekrānā redzamo kustinātu bez aizķeršanās. Veiktspējai talkā nāk 4 GB RAM.

    Kopumā Lenovo Phab 2 Pro programmatūra rada visai paplika viedtālruņa iespaidu. Gribētos redzēt Lenovo ieguldījumu saskarnes pielāgošanā, jo šobrīd Lenovo Phab 2 Pro milzīgais ekrāna laukums netiek nekā piepildīts.

    Jāatzīmē, ka ar Tango saistītās lietotnes ne vienmēr ir stabilas. Drīzāk tās dēvējamas par neuzticamām. Ik pa laikam istabas 3D attēla veidošana nespēja atrast dziļuma sensoru, tad nācās pārstartēt viedtālruni.

    Veiktspēja un akumulators

    Qualcomm Snapdragon 652 procesors izvēlēts tāpēc, ka tas atbalsta Tango programmatūru. Tango atbalsts ir arī Snapdragon 820, bet Lenovo šo procesoru neizmanto, jo tas vairāk paredzēts 4K ekrāniem, kā arī Snapdragon 652 nodrošina gana plūdenu darbību. Tāpat Lenovo Phab 2 Pro nav dēvējams pat flagmaņu cenu klases viedtālruni, kaut tas īsti tālu no flagmaņu cenas neatpaliek.

    Sintētiskās veiktspējas testi novieto Snapdragon 652 procesoru tuvāk flagmaņu sniegumam, nekā to varēja gaidīt no vidējai klasei paredzēta procesora. Snapdragon 652 procesora veiktspēja tiek ierindota tikai nedaudz zem Qualcomm Snapdragon 820, bet tas viegli pārspēj Snapdragon 810. Atļaušos atzīmēt, ka Snapdragon 652 procesoram ir neliela tieksme silt, kad tiek veikti kādi prasīgāki aprēķini.

    Viss, kas saistāms ar Tango darbināšanu, ielādējas lēni. Jo sarežģītāks gaidāmais darba, jo ilgāk lādējas nepieciešamais saturs. Istabas 3D attēlošanas skeneris ielādējas aptuveni pusminūti. Ar kaķīšiem saistītie procesi ir nedaudz ātrāki.

    Kā jau iepriekš minēju, Phab 2 Pro saņēma visai plašu atjauninājumu skaitu. Pirmās divas dienas to vien darīju, kā lādēju viedtālruni un atļāvu tam atjaunināt operētājsistēmu, jo atjauninājumu ielāde bija ļoti lēna. Kopumā bija divi vai trīs atjauninājumi virs 600 MB, kā arī vismaz trīs atjauninājumi ap 30 līdz 60 MB. Kaut kur pa vidu paspēja ieviesties arī programmatūras kļūda, kas ļoti ātri (ap 10% trīs stundās) tērēja akumulatoru tālrunim tukšgaitā. Pēc pilnīgas atiestatīšanas problēma daļēji pazuda. Jebkurā gadījumā ir jārēķinās, ka Tango izmantošana jūtami ēd enerģiju, bet, arī neizmantojot Tango, ar vienu uzlādi knapi pietiks vienai dienai.

    Kamera

    Phab 2 Pro 16 megapikseļu pamatuzdevums ir kalpot Tango darbināšanai, bet tā vēl arvien spēj piedāvāt pieklājīgas fotogrāfijas labā apgaismojumā. Švakākā izgaismojumā jārēķinās, ka ļoti ātri sāks parādīties attēla graudainums. Tāpat kamera zaudē spējas fokusēties par spīti visiem gudrajiem Tango sensoriem.

    Labā apgaismojumā var redzēt, ka kameras sensoram ir pieklājīgs dinamiskais diapazons, tāpat visai labi veicas ar HDR attēlu veidošanu. Bet vēl arvien – kameras iespējas un attēla kvalitāte klibo tālu aiz konkurentiem līdzīgā cenā.

    Kameras lietotne ir tieši atbildīga par papildinātās realitātes kaķīšiem, kas man nešķiet labs risinājums. Tango iespējas no kameras lietotnes varēja atdalīt, lai nejauktu galvu. Manuprāt, kaķīšu izvietošana kamera lietotnē ir pilnīgi nevajadzīga.

    Uzskatu, ka Lenovo bija visas iespējas aprīkot Phab 2 Pro ar daudz labāku kameru.

    Nobeigumā

    Lenovo Phab 2 Pro nedaudz asociējas ar dinozauru pēcteci – tas ir liels, lempīgs, ne īpaši spēcīgs. Bet kaut kādā veidā tas spējis izrauties no tikai izstrādātājiem paredzētas ierīces kategorijas un nonākt veikalu plauktos. Latvijā Phab 2 Pro pieejamība ir dēvējama par vāju, to var atrast tikai reti kurā interneta veikalā, bet tas nenozīmē, ka veikals spēs Phab 2 Pro piegādāt. No operatoriem šobrīd šis telefons ir nopērkams pie Bites.

    Sensoru pieblīvētā aizmugure šķiet trausla. Viedtālruni nav diez ko ērti lietot ar vienu roku. Akumulators darbojas visai dīvaini, un nav iespējams paredzēt, cik ilgi ar vienu uzlādi Phab 2 Pro nostrādās.

    Tango lietotņu un pielietojuma klāsts ir niecīgs. Varbūt Phab 2 Pro iespējas mācēs pielietot interjera dizainers, varbūt kāds spēs pacietīgi pētīt Hot Wheels mašīnīšu trasīti viesistaba vidū. Varbūt kādu aizraus rozā fejiņas dīdīšanās… Bet, vai tas ir iemesls maksāt vairāk 500 eiro par drīzāk viduvēju viedtālruni?

    Tango iespējas ir elpu aizraujošas, bet tās nespēj noturēt uzmanību. Šajā ziņā kārtīgas, ērtas virtuālās realitātes brilles ar ievietojamu viedtālruni un jēdzīgs saturs ir daudz labāka izvēle. Google nāksies nevienu vien cieto riekstu pārkost ar Tango stabilitāti, iespējām, izplatību ierīcēs un lietotņu klāstu, lai šī tehnoloģija iegūtu plašāku atpazīstamību.

    Zemākā cenā atrodami saprātīga izmēra viedtālruņi ar labākām kamerām, piemēram, OnePlus 3T vai Samsung Galaxy S7. Samsung Galaxy S7 edge modelis maksās nedaudz vairāk par Phab 2 Pro.

    Ar Phab 2 Pro var paspēlēties kādā tehnoloģiju izstādē vai telefonu veikalā, bet jēgpilnu ikdienas pielietojumu tam nespēju atrast.

    Patika

    + lieliska uzbūve
    + labs 2K ekrāns
    + Tango (bet tam ir arī savi mīnusi)

    Nepatika

    – Tango ātri apnīk, lietotnes ir nestabilas
    – izraibinātā aizmugure (tā šķiet trausla)
    – viedtālruņa izmērs
    – akumulatora darbība

    Manuprāt, pats interesantākais apskatiem saņemtais viedtālrunis, bet ar to ikdienā sadzīvot vismaz man diez vai izdotos.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains & korpuss
    8
    Ekrāns
    8
    Kamera
    5
    Veiktspēja
    8
    Programmatūra
    5
    Akumulators
    4
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    15 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Kaspars
    15.03.2017 09:16

    Paldies par apskatu, palīdzēja līdz galam izdarīt izvēli. Biju stingi nolēmis iegādāties Huawei Mate 9, bet uzinot par Lenovo garadarbu, svaru kausi sašūpojās. Lenovo ir savi plusi (lielais un kvalitatīvais ekrāns manuprāt ir viens no galvenajiem) un pat ar “odziņu”. Bet kā izrādās tas viss kopā vel ir pajēls, un kā jūsu ārzemju kolēģi apskatnieki saka, ir labi bet jāgaida nākamā Tango versija un tikai tad var domāt par iegādi.

    Lapsinieks
    15.03.2017 09:58
    Reply to  Kaspars

    traks, vai? :D

    Kaspars
    15.03.2017 09:59
    Reply to  Lapsinieks

    Saistībā ar ko tieši ? :)

    Lapsinieks
    15.03.2017 10:24
    Reply to  Kaspars

    Konsiderēt šitādu draņķi vs Mate9

    Kaspars
    15.03.2017 10:30
    Reply to  Lapsinieks

    Saprotu, neadekvāti nedaudz, BET šitam dranķim ir patiešām iespaidīgs ekrāns, kas nospēlēja savu lomu vismaz manās acīs, es vairāk par izmēru, un ir 100 euro (ja nemaldos) lētāks. Problēma iekša tamī ka nav līdz galam izstrādāt no noslīpēts kāds tas ir Mate9 kuram īsti nav kur piesieties. Izlasot šo apskatu 100% atgriezos pie domas ka Mate9 un viss un nav konkurentu vai alternatīvas :)

    15.03.2017 10:42
    Reply to  Kaspars

    Phab 2 Pro ir forša spēļmanta, bet no Mate 9 var izžmiegt 2 dienu darbību, kā arī Mate 9 ir milzīgs ekrāna laukums ar niecīgām apmalēm.

    Kā jau minēju, Phab 2 Pro nespēju saskatīt kā ikdienas telefonu.

    wils
    15.03.2017 10:57
    Reply to  Kaspars

    Huawei ir telefoni ar vēl iespaidīgākiem ekrāniem. Bet Lenovo nav zemē metams, brīnos, ka Bite uzdrošinājusies ko tik specifisku piedāvāt.

    Kristaps Skutelis
    15.03.2017 10:49
    Reply to  Lapsinieks

    Nu nevar teikt, ka šis ir draņķis. Drīzāk specifiska ierīce ar “zaļām” nākotnes tehnoloģijām un visnotaļ neskaidru mērķauditoriju.

    Lapsinieks
    15.03.2017 10:55

    taisnība. bet dienas beigās – tik un tā draņķis :D

    Lapsinieks
    15.03.2017 09:33

    Google pagaidām nav savedusi, un nekas nav dzirdēts par plāniem.
    Lenovo nav ieviesis gandrīz vienu saskarnes uzlabojumu.
    ……….
    steiga steiga steiga…

    15.03.2017 10:39
    Reply to  Lapsinieks

    Pateicos par norādi!

    svimarts
    15.03.2017 10:43

    Kas bija tajā tālajā gadā? https://en.wikipedia.org/wiki/1867 Es piem. vienreiz kļūdījos pagājušogad…. :)

    15.03.2017 10:45
    Reply to  svimarts

    :D Speciāli piemeklēju pilnīgi nekādu gadu. No sākuma gribēju likt kādu senāku Etnas izvirdumu vai citu kataklizmas gadu, bet pārdomāju.

    Lapsinieks
    15.03.2017 11:15
    Reply to  svimarts

    Tā bija Arta kautrīga norāde, ka viņš ir Makleods un šogad vēlas savā 150 gadu jubilejā vismaz skotu svārkus.

    svimarts
    15.03.2017 23:21
    Reply to  Lapsinieks

    Vovo ….:) Un es nevarēju iebraukt… :)

    Reklāma
    Manuprāt, pats interesantākais apskatiem saņemtais viedtālrunis, bet ar to ikdienā sadzīvot vismaz man diez vai izdotos.Lenovo Phab 2 Pro apskats