Web Analytics
More
    Reklāma

    Satelītu pāris piecu gadu laikā izveido augstas izšķirtspējas Zemes 3D karti

    Jaunākie raksti

    Vācijā izveidotu satelītu pāris ir spējis piecu gadu laikā izveidot Zemes karti, kuras detalizācija ir tik liela, ka spētu atšķirt pa ielu ejošu pieaugušu cilvēku no bērna. Milzīgā karšu datubāze (2.6 petabaiti) ir bez maksas pieejama zinātniekiem.

    TanDEM-X satelīts tika palaists 2007. gadā, TerraSAR-X – 2010. gadā. Pēcāk tie tika sapāroti (novietoti viens otram blakus), attālums starp satelītiem ir 105 metri, abu satelītu savstarpējais novietojums tiek koriģēts tik precīzi, ka kartēs tas rada vien pāris milimetru kļūdu.

    Reklāma

    TanDEM-X un TerraSAR-X vienlaikus skenē vienu un to pašu apgabalu no dažādiem leņķiem, lai iegūtu ideāli precīzu Zemes karti. Rezultātā tiek iegūta 3D topogrāfiska karte, kuras precizitāte ir viens metrs. Šādas precizitātes karte ļauj noskaidrot dažādus Zemes virskārtas procesus, kas citādāk ir ļoti grūti izmērāmi. Iegūtie dati ļauj noteikt ledāju kušanu un veidošanos, dažādu apgabalu grimšanu vai pacelšanos virs jūras u.tml.

    Abi satelīti turpinās darbu līdz tvertnēs izbeigsies degviela satelītu novietojuma virs Zemes un savstarpējā novietojuma korekcijām. Turklāt pavisam nesen uzlabota satelītu programmatūra, kas ļauj pārskenēt visu Zemi augstā izšķirtspējā tikai astoņu dienu laikā.

    mauretanien_detail_xl avenidadelosvolcanos_3d_xl

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    10 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    digitalk
    15.10.2016 13:02

    specdienestiem po vai advancētā programmatūra ‘nolīdzina ar zemi’ militāros objektus?

    Alex
    15.10.2016 17:27

    Tādēļ jau nav pieejama plašākai publikai. Gan jau arī tā pat ka google uzliks savu Photoshopu pa virsu.

    digitalk
    15.10.2016 18:30
    Reply to  Alex

    saskaņojot ar kurām valstīm to bildi mainīs? starpvalstu datubāze, kurus objektus vaig aizklāt? izklausās smieklīgi. grūsni gan tiem mūsdienu militāristiem, atliek būvēt pazemē vai maskēt par civilobjektu :)

    deni2s
    16.10.2016 01:51
    Reply to  digitalk

    Vai tad jau sen nebūvē pazemē un nemaskē par civilobjektiem? Lidmašīnas taču jau sen lido visam pāri (piemēram, http://www.tvnet.lv/zinas/latvija/625842-krievija_un_baltkrievija_ar_lidmasinu_an30b_virs_latvijas_veiks_noverosanas_lidojumu ). Tā ka militāristiem viss pa vecam.

    digitalk
    16.10.2016 13:33
    Reply to  deni2s

    protams, ka tā dara kopš seniem laikiem, kad satelītu pat nebija. ir arī neprecīzas kartes un maldinošas ceļazīmes. nu, vismaz Krievijā, citur neesmu braucis uz militāras nozīmes objektu, Ādažu poligons, sēnes lasīt un rosolu no spaiņa dzimenē uzēst, neskaitās :)

    es rakstīju par to, ka maskēties militāristiem paliek grūtāk, un kurš gan tagad to izkontrolēs, ja ne tikai armijnieku ‘sputņiki’ lidinās. agrāk neļāva dzelzceļa tiltus fotografēt, jo tie ir stratēģiski svarīgi objekti.

    tā ka nav nekas pa vecam – attīsties un pielāgojies vai zaudē prioritāti.

    Satelītu pāris
    17.10.2016 15:35
    Reply to  digitalk

    Joprojām Latvijā neļauj fočēt dzelzsceļa tiltus, pats to darīju vēl šopavasar un uzreiz no apsarga būdiņai uzstādīta skaļruņa izskanēja aicinājums pārtraukt šo nodarbi.

    Nelabojams
    15.10.2016 20:03
    Reply to  Alex

    Piereģistrējos caur savu universitāti; tieku klāt visam, kas vajadzīgs (ir vajadzīgs). Plašākai publikai šie dati vnk nav vajadzīgi, tā nezinās, ko iesākt ar tādiem. Bet pat formāti nav nekādi eksotiskie – var dabūt *.geotiff un jebkurā ģis’ā skatīties un strādāt ar tiem.
    Vienīgi – nav gluži bez maksas. Paši dati – jā, bet ir nosacīti neliela samaksa par datu pieprasījuma apstrādi un datu piegādi (izvietošanu uz publiskā servera lejupielādei vai DVD sagatavošanu). + pieprasījumā ir jābūt pamatojumam, kādiem pētījumiem + grantu numuri, ja tas ir kādā ES projektā (no probļems). Mācību vajadzībām arī var dabūt. Taču pieprasījumu sagatavojot, ir šo to jāsaprot no tās lietas – kas ir siets nejaušu ziņkārīgo atfiltrēšanai. Nav tā, ka ir “atvērta” datubāze, kurā tu vari rakņāties un savākt to, kas šķiet incants.
    Cita starpā, savulaik biju tur (DLR Neustrelitz’as datu centrā) un redzēju, kā tās lietas no pavadoņiem tiek “savāktas” un kā tas viss izskatās dzīvē. Tad no šitiem pirmais bija augšā, bet otro vēl tikai gatavoja un šie stāstīja, ko tik visu nevarēs izspiest no tiem datiem + tur vēl ir lērums citu, interesantu lietu…

    deni2s
    16.10.2016 01:46

    Interesanta ziņa. Tikai virsraksta formulējums neveikls. Varbūt labāk – “Zinātnieki, izmantojot satelītu pāri, izveido augstas izšķirtspējas Zemes 3D karti”?

    x
    16.10.2016 08:59
    Reply to  deni2s

    izmantojot pāris satelītus
    savādāk jau kā ziņa no avīzes “dzeltenā robotika” )

    Satelītu pāris
    17.10.2016 15:36

    Cik jauks satelītu pāris, darbīga jauna ģimenīte :D un vēl tika sapāroti :))

    Reklāma