Web Analytics
More
    Reklāma

    Google būvē nevis pašbraucošu mašīnu, bet šoferi

    Jaunākie raksti

    Google pie pašbraucošām automašīnām strādā jau kopš 2009. gada. Turklāt tiek uzsvērts, ka Google neveido automašīnas, bet gan vadītāja aizstājēju. Google autonomo automašīnu divīzijas vadītājs Dmitrijs Dolgovs (Dmitri Dolgov) atzinis, ka autovadīšana ir ļoti sarežģīts process, kurā nākas atpazīt ne tikai mašīnas, cilvēkus, objektus, atrašanās vietu, ceļazīmes, bet arī jāspēj paredzēt citu satiksmes dalībnieku iespējamās darbības.

    Google autonomo automašīnu tehnoloģijas spēj atpazīt ar roku rādītos signālus, ko rāda ceļu policists, velobraucējs un gājēji. Protams, Google autonomo automašīnu tehnoloģija nekur nespēj aizbraukt bez veselas gūzmas ar sensoriem, radariem un lāzeriem, kas “redz” pat 100 metru attālumā. Autonomo automašīnu tehnoloģijas spēj saistīties ar viediem luksoforiem, lai paredzētu plūsmas kustības ātrumu.

    Reklāma

    Google autonomo automašīnu jaunāko spēju klāstā ir klāt nākusi iespēja mācīties no citām automašīnām. Cilvēks spēj apgūt ceļu satiksmes noteikumus un mašīnas vadību, tomēr ikdienā no cita vadītāja pieredzes mācīties nav iespējams. Google mašīnas mācās vienas no otras visu laiku.

    Lai apgrūtinātu urķu ielaušanos autonomo automašīnu tehnoloģijās, Google inženieri ir atdalījuši mašīnu savstarpējās saziņas programmatūru no mašīnas vadības. Tāpat tiek filtrēta un ierobežota savstarpējo apmācību nododamā informācija.

    Google šī gada vidū papildināja pašbraucošo automašīnu skaitu ar 100 luksusa klases mikroautobusu Chrysler Pacifica Hybrid 2017. gada modeļiem, pirmie pašbraucošie Chrysler Pacifica Hybrid nonāks ielās jau šī gada nogalē. Ar lielāka izmēra Chrysler Pacifica Hybrid automašīnām Google testēs to uzvedību uz ceļa, jo nākotnē, visticamāk, šie būs populārākie izmēri pašbraucošiem auto – tajos ir vieta datoru izvietošanai, kā arī pasažieri var pārvietoties ar ērtībām. 2015. gada vidū ielās bija tikai 23 Lexus automašīnas ar Google pašbraucošo tehnoloģiju. Kopumā līdz 2015. gada vidum nobraukti 1.6 miljoni kilometru bez cilvēka iejaukšanās.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Lapsinieks
    06.10.2016 14:10

    ikdienā mācīties no citu vadītāju pieredzes kā reiz ir ne tikai iespējams, bet arī ļoti vēlams, Arti! Te atkal vārdi skrien pa priekšu domām.

    Reklāma