Web Analytics
More
    Reklāma

    Bites, LMT un Tele2 4G mobilā interneta salīdzinājums (2015. gada novembris, Rīga)

    Jaunākie raksti

    Lai mums (Kursors.lv) un lasītājiem būtu skaidrība par Latvijas mobilo sakaru operatoru piedāvāto mobilā interneta pakalpojumu kvalitāti, jau vairākas reizes esam veikuši šo pakalpojumu kvalitātes salīdzinošo testu.

    Pēdējo reizi tests tika veikts šī gada maijā, jo tieši tad 4G mobilā interneta pakalpojumu sāka piedāvāt Bite. Toreiz primāri bija interese noskaidrot kādas ir “tukša” Bites tīkla tehniskās spējas un salīdzinājumu veicu ar LMT, kas 4G internetu piedāvā jau kopš 2013. gada. Tā kā Tele2 toreiz salīdzinājumā netika iekļauts, nosolījos visus trīs operatorus salīdzināt pēc kāda brīža, kad Bites klienti būs aktīvāk sākuši izmantot mobilo internetu. Nu šis brīdis ir pienācis un vakar Kursors.lv izbrauca visu Rīgu, lai (gandrīz visos tajos pašos punktos) nomērītu jau visu trīs Latvijas lielāko mobilo sakaru operatoru piedāvāto 4G interneta pakalpojumu kvalitāti.

    Kā tieši tika veikts šis salīdzinošais tests? 

    Šoreiz SIM kartes bija paņemtas no mobilo sakaru operatoru veikaliem ierindas pilsoņa kārtībā un nekur neafišējot kā tās tiks izmēģinātas. Testam tika izmantoti trīs identiski Samsung Galaxy S6 edge+ viedtālruņi, jo tie atbalsta LTE Advanced. Ātrumi tika mērīti ar oficiālo Speedtest.net aplikāciju un centāmies mērījumus veikt lielākajā daļā Rīgas mikrorajonu (vietās, kur mēdz dzīvot vai atrasties cilvēki). Katrā vietā piestājām, apskatījāmies vai telefoni uzrāda 4G tīklu un tad katram tīklam veicām pa vienam veiksmīgam mērījumam piefiksējot lejuplādes ātruma, augšuplādes ātruma un ping rādījumus. Ja šķita, ka ātrumi ir kļūdaini (zem 4-5 Mbps, veicām papildus mērījumus, lai izslēgtu kļūdas iespējamību). Visos mērījumos izmantojām Speedtest aplikācijā pieejamo Lattelecom testu serveri. Pēc tam apkopojām visus mērījumus un atlikām tos Google kartē, ko var apskatīt zemāk. Par mērījuma ikonu izvēlējāmies to operatoru, kas konkrētajā vietā spēj nodrošināt augstāko lejupielādes ātrumu. Šim likumam gan pieļāvām vienu izņēmumu, jo Mārupē veiktajā testā (ar atkārtojumiem) pat pie mazliet augstākas lejuplādes ātruma vērtības Tele2 joprojām bija ļoti zems augšuplādes ātrums (ap 1-3 Mbps). Nācās šajā punktā atdot “uzvaru” LMT, kas spēja nodrošināt izteikti augstāku augšuplādes ātrumu. 

    Ja karte nerādās, spied šo saiti

    Kā redzam kartē, tad tā atkal izskatās “zaļa”. Tieši pusē mērījumu (16 no 32) vislabākos lejuplādes ātrumus spēja uzrādīt Bite. Otros 16 mērījumus uz pusēm godīgi sadalīja LMT un Tele2. Tagad mazliet vairāk paanalizēsim mērījumu gaitā iegūtos datus un veiksim mazu salīdzinājumu ar Bite un LMT sniegumu maija pētījumā.

    Bites, LMT un Tele2 4G mobilā interneta salīdzinājums (2015. gada novembris, Rīga)
    Bites, LMT un Tele2 4G mobilā interneta salīdzinājums (2015. gada novembris, Rīga)

    Viena lieta ir redzēt “kopējo bildi”, bet man šķita, ka ir vērts arī palūkoties uz mērījumu gaitā iegūtajiem datiem arī no citiem skatu punktiem. Tabulā es apkopoju informāciju par vidējiem un lielākajiem lejuplādes un augšuplādes ātrumiem, kā arī vidējām ping vērtībām. Ar krāsām iekrāsoju tos testa dalībniekus, kas spēja uzrādīt vislabāko un arī vissliktāko sniegumu. Ja ar ātrumiem viss skaidrs, jo augstāks, jo labāk, tad ping vērtībai ir jābūt pēc iespējas zemākai. Klāt arī interesanta informācija salīdzinājumam ar maijā veikto Bite un LMT testu.

    Kā varam redzēt, tad Bite joprojām Rīgā spēj nodrošināt vislielākos vidējos lejuplādes un augšuplādes ātrumus, kā arī vislielāko augšuplādes ātrumu. Ja salīdzinam ar maija testu, tad var redzēt, ka Bites tīkls ir noslogotāks un vidējā lejuplādes ātruma ziņā mazliet lēnāks. Pozitīvi, ka augšuplādes ātrumi ir uzlabojušies. Arī LMT kopš maija savu tīklu ir uzlabojuši un cēluši vidējās augšuplādes ātruma rādītāju (īpaši būtiski samazināta arī ping vērtība). Tele2 pilnīgi visos apskatītajos parametros ir veicies vissliktāk. Uzskatāmi varam redzēt, ka Tele2 šobrīd Rīgā piedāvā vislēnāko 4G interneta pakalpojumu. Domāju, ka Tele2 to saprot arī paši un tāpēc savu 4G tīklu reklamē kā visplašāko Latvijā, neko nepasakot par tā kvalitāti un ātrumu. Ļoti ceru, ka turpmāk Tele2 spēs uzlabot sava pakalpojuma kvalitāti un jau nākamajā mērīšanas reizē varēsim praktiski pārliecināties par uzlabojumiem.

    Lūk, ko par testa gaitu saka Kursors.lv tehnoloģiju redaktors Artis Ābols: “Ja jūs, nepateicīgie “purvavelni” un “x”, zinātu, kā Kristaps rūpējas par jums… Septiņas stundas lietū un sniegā, peļķēs un smiltīs. Cits autovadītājs tādus piedzīvojumus negūst pat 10 gadu laikā, cik nācās pieredzēt šodien. Labi, ka vējš nepūš prom mobilo internetu, vismaz 4G bija visiem operatoriem visās vietās, kur mērījām ātrumus. No savas pieredzes varu pateikt, ka Bite esmu tikai dažviet Rīgā redzējis 4G pārklājuma neesamību. Atklājās arī, ka 4G+ ir visai reti sastopama parādība, turklāt 4G+ nebūt nenozīmē uzreiz augstākus datu pārraides ātrumus. Biju nedaudz vīlies maksimālajos ātrumos visiem mobilo sakaru operatoriem. Lielākais dienas pārsteigums bija Tele2 internets, kas, manuprāt, uzrādīja visai augstus rezultātus, arī 4G pārklājums Rīgā ir plašs. Diemžēl Tele2 bija arī tendencīte uzrādīt arī dažu ļoti zemu ātrumu. Visai loģiski, ka noslogotākais LMT tīkls ir arī dažbrīd lēnākais. Ir grūti izcelt kādu uzvarētāju, jo mobilais internets ir neticami mainīgs. Mērījumi ar minūtes starpību var būtiski atšķirties, tāpēc ieteiktu katram savā dzīvesvietā veikt vismaz divu sakaru operatoru salīdzinājumu dabā, pie tam dažādos diennakts laikos. Mobilo sakaru operatori labprāt piešķir datu SIM karti un, ja nepieciešams, arī iekārtu (modemu, rūteri).”

    Citi secinājumi

    • Arī šoreiz mērījumus veicām ar Speedtest aplikāciju, lai datus varētu salīdzināt ar maija pētījumu. Centāmies maksimāli simulēt “parasta” lietotāja pieeju un ar “parastu” telefonu veikt ātruma mērījumu apdzīvotā vietā. Tas nav zinātniski korekts pētījums un tāds nemaz nav domāts. Galvenais pētījuma mērķis – no lietotāja perspektīvas saprast kāda aptuveni visiem trīs operatoriem ir 4G pakalpojuma kvalitāte Rīgas pilsētā.
    • Twitterī daži sekotāji norādīja, ka būtu jāveic lielāks skaits mērījumu un tad jāvelk laukā vidējās vērtības. Domāju, ka nākamajā pētījumā nopietni padomāsim par šādas pieejas izmantošanu, jo mobilos sakarus ietekmē ļoti daudz un dažādi apstākļi, tāpēc pat vairāku pēc kārtas veiktu mērījumu rezultāti var ievērojami atšķirties.
    • Vispār ideālā gadījumā es gribētu visos testa punktos uz ilgāku laiku (mēnešiem) atstāt iekārtas, kas ar noteiktu intervālu veic visu trīs operatoru tīkla mērījumus, ievāc kaudzi datu, ko pēc tam var analizēt, lai jau krietni precīzāk varētu saprast tīklu attīstības/noslogotības tendences. Arī tas, protams, nespēs sniegt pavisam “pilnu bildi” par notiekošo (jo nekā nevarēs dabūt datus par to, cik lietotāji kādā brīdī pieslēgušies bāzes stacijai), tomēr jau būs krietni pamatīgāks pētījums.
    • Tāpat arī būtu patiešām labi kaut vai līdzīgā veidā kā šoreiz notestēt mobilo internetu ārpus Rīgas. Tam gan vajadzētu dažas dienas pie stūres, bet pēc savas pieredzes zinu, ka tas nav nekas nerealizējams.
    • Būs kaut kas jādara arī ar tirdzniecības centriem, jo arī šoreiz sekotāji raksta, ka būtu jānotestē kāda ir mobilā interneta kvalitāte šajos paaugstinātas sarežģītības objektos. Domāju, ka šim būtu jāvelta atsevišķs pētījums.
    • Var padomāt arī par veidiem kā pietuvinātāk realitātei patestēt 4G internetu. Proti, kaut kā automatizēti pamēģināt veikt darbības, kas ir aktuālas mobilā interneta lietotājam – apskatīties video, straumēt mūziku, atvērt tīmekļa vietni utt.
    • Noskaidrojām, ka 4G+ joprojām ir tikai stāstu līmenī un īpaši lielus (ap 100 Mbps) ātrumus pa visu Rīgu redzējām vien dažās vietās. Te operatoriem vēl daudz darba priekšā!

    Ko tu domā par šiem rezultātiem un kāda ir paša pieredze ar 4G interneta pakalpojuma kvalitāti Rīgā un reģionos? Vai Bite savu 4G internetu jau ir izvērsusi pietiekami plaši? Vai tiešām Tele2 ir visplašākais 4G tīkls Latvijā?

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    137 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Mareks
    30.11.2015 12:53

    Saskaroties ar ātruma problēmām, sākšu regulāri čekot ātrumu. Gan speetest.net gan ping.lv

    Reklāma