Web Analytics
More
    Reklāma

    LMT pērn attīstījis inovatīvus 5G risinājumus un eksportu

    Jaunākie raksti

    Mobilo sakaru operators un tehnoloģiju inovāciju uzņēmums LMT 2023. gadu aizvadījis izaugsmes, inovāciju un eksporta attīstības zīmē. Salīdzinājumā ar 2022. gadu LMT grupas apgrozījums pērn audzis par 6,9%, sasniedzot 311,8 miljonus eiro, bet klientu pieslēgumu skaits palielinājies līdz 1,44 miljoniem. Tīkla, infrastruktūras un tehnoloģiju attīstībā uzņēmums investējis 31,6 miljonus eiro, un kopumā iedzīvotājiem pieejamas jau vairāk nekā 400 5G bāzes stacijas gandrīz 200 apdzīvotās vietās visā Latvijā. LMT grupas rentabilitāte jeb EBITDA pagājušajā gadā sasniegusi 90 miljonus eiro, kas ir par 6,9% vairāk nekā gadu iepriekš.

    “Pagājušo gadu, ko turpināja satricināt globāli notikumi un inflācijas sekas, telekomunikāciju nozarē raksturoja sīva konkurence, nerimstošs darbs pie drošības risinājumiem un jaunu 5G iespēju apzināšana. Lai gan Latvijas sabiedrība tikai sāk apgūt 5G iespējas, ir skaidrs, ka nākamajos gados 5G priekšrocības tiks novērtētas arvien vairāk un datu patēriņa apjomi LMT tīklā turpinās būtiski augt. Tādēļ arī ik gadu investējam tīkla un tehnoloģiju attīstībā ievērojami vairāk nekā konkurenti,” 2023. gadu raksturo LMT prezidents Juris Binde.

    Lai vēl vairāk izvērstu un attīstītu 5G infrastruktūru Latvijā, LMT pērn parakstījis līgumu ar Eiropas Investīciju banku (EIB) par finansējumu 5G tehnoloģijas izvēršanai Latvijā 50 miljonu eiro apmērā, kas ļaus ieguldīt kopumā 101 miljonu eiro valsts telekomunikāciju infrastruktūrā. Tāpat LMT Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) rīkotajā izsolē iegādājies papildu frekvences vēl straujākai 5G pakalpojumu attīstībai.

    Dažādi 5G risinājumi ienākuši arī citās nozarēs. LMT sadarbībā ar LVR Floti Daugavas ūdeņos, Rīgas brīvostā un uz LVR Flotes kuģiem veicis veiksmīgus 5G jūras tehnoloģiju izmēģinājumus. 5G pārklājuma nodrošināšana atklātos ūdeņos ir sarežģīta, tādēļ līdz šim pasaulē veiktie pētījumi un pārbaudes reti sekmējas ar veiksmīgu iznākumu. Izmēģinājums norāda uz iespējamu pagrieziena punktu 5G savienojamības nodrošināšanā jūrā, kā arī vieš pamatotas cerības, ka ar 5G jūras tehnoloģiju palīdzību varētu nodrošināt 5G pārklājumu Baltijas jūrā, pārvēršot to par testa vidi jūras inovācijām.

    Būtiski jaunumi – arī eksporta jomā: Austrijas pilsētā Grācā uzsākts LMT radītā viedā satiksmes uzraudzības risinājuma izmēģinājumu periods. Tā laikā plānots iegūt reāllaika datus par satiksmi vienā no pilsētas krustojumiem ar visintensīvāko transportlīdzekļu kustību, lai, balstoties uz rezultātu analīzi, veicinātu dabai draudzīgus pārvietošanās veidus un uzlabotu velosatiksmi. Līdzīgs LMT radīts viedais satiksmes uzraudzības risinājums no 2023. gada pavasara darbojas Liepājā, Uliha un Robežu ielas krustojumā.

    Pēdējā gada laikā īpaši daudz domāts par LMT pienesumu valsts drošības stiprināšanā un darīts daudz, lai ikviens mūsu valstī varētu justies droši. Tagad ir sperts nākamais solis – LMT kļuvis par vienu no pirmajiem Latvijas uzņēmumiem, kuram ir sava Zemessardzes apakšvienība. Tāpat Ādažu bāzē notikusi jaunākā pētniecības un attīstības iniciatīvu demonstrācija 5G militārā pielietojuma testa vidē, ko LMT īstenojis sadarbībā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un NATO Sabiedroto Transformācijas pavēlniecību (Allied Command Transformation). Darbu turpina arī interneta drošības risinājums “LMT Interneta sargs”, kas līdz pagājušā gada vidum apturēja vidēji ap 2 miljoniem kiberapdraudējumu mēnesī, taču decembrī novērsto apdraudējumu skaits sasniedza jaunu rekordu – gandrīz 8 miljonus.

    Savukārt jūlijā notikušajā Latvijas Biškopības biedrības pasākumā “Latvijas garšīgākais medus” nominācijā “Tumšais medus” 1. vietu ieguvis medus, kas ievākts stropos uz LMT tehniskās ēkas jumta līdzās 5G bāzes stacijai. Šis panākums apliecina, ka tehnoloģijas, gudri tās pielietojot, teicami sadzīvo ar dabas procesiem.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    9 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Labvēlis
    26.01.2024 11:56

    Lai sakārto savu 4G bardaku. 5G ja neesi pilsētas centrā neeksistē. Sviests. Palaidušies.

    Jānis
    26.01.2024 18:16
    Reply to  Labvēlis

    Ideāli, kaut nu vairāk būtu šādu vietu! Manas mājas apkārtnē arī pagaidām, vismaz oficiāli, mani neapstaro ar 5G.

    Lauris
    26.01.2024 13:43

    Arī kursors ir rakstijis, ka tiek atlēgts LMT 3G, laukos maniem vecākiem uzreiz parādījās problēmas ar internetu.

    Labvēlis
    26.01.2024 18:20
    Reply to  Lauris

    Es no šīs viņu mērkaķošanas cietu 3 nedēļas, zvanu centrā vai epastos neviens neko franciski sakot ņešarit. Apriebās ka 3 nedēļas nestrādā, attieksme nekāda, rēķinu samazināt netaisījās. LAI IET DĒT DURSTĪGAS OLAS.

    Trx450
    26.01.2024 16:24

    Par inovāciju viņi sauc to ka telefonā ir iedegusies 5G lampiņa 4G lamipņas vietā.

    Jānis
    26.01.2024 18:15

    Un kurš pajautāja, vai es vēlos, ka mani apstaro ar robotiem domātu izstarojumu?!

    Krotow
    26.01.2024 18:46
    Reply to  Jānis

    Vēl jau vari atrast džungļus bez nīstā G =)

    Žumapel
    26.01.2024 20:02
    Reply to  Jānis

    Kurš man pajautāja vai vēlos lasīt feisbukam paredzētos Jāņa komentārus šeit kursorā?

    Da Fredis
    05.02.2024 01:37

    Nav slikta doma, liksim pārtiku “uzlādēties” pie datora sistēmbloka, lai top garšīga!
    Piedāvāto pakalpojumu kvalitāte un klientu serviss šiem, spriežot pēc komentāriem, nav mainījušies uz labo pusi kopš tā laika, kad pārtaucu saistības ar LMT šī paša iemesla dēļ. :-) Kā saka, lielība naudu nemaksā, lai arī tas ir vienīgais, kas viņiem padodas.

    Reklāma