Web Analytics
More
    Reklāma

    Viedā kontaktlēca nākotnē varētu ļaut ārstēt glaukomu

    Jaunākie raksti

    Ķīnas oftalmologi un inženieri ir radījuši speciālas kontaktlēcas prototipu, kas ļaus noteikt spiediena izmaiņas acīs un izdot speciālu vielu, lai tādējādi ārstētu glaukomu un saglabātu cilvēkiem redzi.

    Glaukoma ir acu slimība, kura parasti piemeklē gados vecākus cilvēkus un var izraisīt aklumu, kā arī tā ir pietiekami izplatīta kaite. Šobrīd to ārstē vai nu ar speciālu pielienu palīdzību, vai zāļu dzeršanu, taču pēdējos gados tiek piekoptas arī speciālas operācijas, tomēr tām ir lielāks risks. Tāpēc Ķīnas ārsti un inženieri ir radījuši speciālu lēcu, kura ir spējīga noteikt acs spiediena izmaiņas, kas ir glaukomas pamatā.

    Reklāma

    Risinājumā ir izmantotas divas savienotas lēcas, starp kurām esošais tīkls ir spējīgs noteikt spiedienas izmaiņas. Rezultātā tiek iegūta lēca, kura netraucē ikdienas redzei, tomēr veic ļoti svarīgu funkciju. Nepieciešamības gadījumā tā varēs izdalīt speciālu vielu brimonidīnu, kas ļautu atgriez nepieciešamo spiedienu acīs. Izklausās, ka šajā inteliģentajā lēcā iebūvētas ļoti daudz komponentes, tomēr izstrādātāji norāda, ka tā tas nav. un lēca darbojas bez baterijām, padarot to ērtu ikdienas izmantošanai.

    Avots: ExtremeTech

    Pagaidām izmēģinājumi veikti uz cūkām un trušiem, tomēr tagad komanda plāno spert nākamo soli, un lēcas testēt uz cilvēku acīm. Jāpiezīmē, ka valkātājs, pateicoties šīm lēcām, iegūs zelta krāsas acs zīlīti.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma