Web Analytics
More
    Reklāma

    Ar RTU studentu un superdatora palīdzību jaunuzņēmums «Asya» rada mūsdienīgu latviešu valodas rīku

    Jaunākie raksti

    Ar Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) atbalstu mākslīgā intelekta jaunuzņēmums «Asya» attīsta inovatīvu latviešu valodas rīku «Grāmatiņš», kas būtiski atvieglos kvalitatīvu tekstu veidošanu. Rīka prototipa izveidē iesaistīti studenti, bet tā trenēšanai izmantots RTU superdators.

    «Asya» mērķis ir izveidot mākslīgā intelektā balstītu latviešu valodas rīku, kas automātiski atrastu un labotu gramatikas, rakstības, teikuma struktūras un stila kļūdas.

    Reklāma

    «Šobrīd pieejamie risinājumi latviešu valodai aprobežojas ar vārdu gramatikas labojumiem vai vienkāršiem pieturzīmju labojumiem, kas balstīti uz likumiem. Joprojām nav iespējams labot teikuma kļūdas saliktiem sakārtotiem teikumiem vai divdabja teicieniem. Taču ar mūsdienās pieejamajiem risinājumiem mākslīgajā intelektā šādas kļūdas ir iespējams labot,» stāsta RTU Datorzinātnes, informācijas tehnoloģijas un enerģētikas fakultātes pārstāvis Mārcis Teodors Upenieks.

    «Grāmatiņš» lietotājam piedāvā ne tikai gramatikas, pareizrakstības un interpunkcijas pārbaudi, bet arī uzlabotas funkcijas, piemēram, stila ieteikumus, kontekstualizētus vārdu ieteikumus un žanra specifiskus rakstīšanas ieteikumus.

    «Grāmatiņš» ir pieejams testēšanai bez maksas https://salieckomatus.lv

    Rīka prototipu izstrādāja RTU Datorzinātnes, informācijas tehnoloģijas un enerģētikas fakultātes studenti. «Uzņēmums vēlējās izmantot to kompetenci, kas mākslīgā intelekta jomā jau ir izveidojusies RTU. Bija vairāki studenti, kuriem pašiem tas interesēja, tāpēc iesaistījām viņus šajā procesā,» pauž M. T. Upenieks.

    Projekts implementēts «PyTorch» matemātiskajā satvarā, kas ir īpaši piemērots dziļās mašīnmācīšanās modeļu ieviešanai, un izveidotie modeļi apmācīti, izmantojot RTU HPC jeb Augstas veiktspējas skaitļošanas centra (High-Performance Computing Centre) superdatoru. Izstrādes gaitā apkopoti 64,7 miljoni vārdu no latviešu grāmatām, zinātniskajiem darbiem u.c. materiāliem, un no tiem ir uzbūvēts pamata modelis. Apmācīti vēl trīs modeļi – gramatikas, stila un interpunkcijas modelis. Tie balstīti inovatīvos Latvijā veiktos pētījumos.

    «Grāmatiņš» ir izstrādāts, lai darbotos interneta pārlūkā, nodrošinot reāllaika ieteikumus, un ietver arī bezsaistes režīmu. Tā priekšrocība ir lokalizācija, mazo Eiropas valodu atbalsts, sākot ar latviešu valodu, bet pēc tam strādājot ar kaimiņvalstu un citām Eiropas valodām. Nav arī nepieciešami marķēti dati vai ekspertu klātbūtne sistēmas izstrādē, kas ir ievērojama inovācija, norāda izstrādātāji. Jaunizveidotie modeļi arī būs spējīgi darboties uz lietotāju darba stacijām, nevis tikai uz jaudīgiem serveriem, kuri aprīkoti ar GPU, ievērojami samazinot operatīvās izmaksas un uzlabojot cenu patērētājam.

    Valodas rīka prototips izstrādāts Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Tehnoloģiju biznesa centra radītajā prototipēšanas programmā «PROTOTECH».

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    8 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Gatis
    26.03.2024 19:52

    Nu shausmas, kāpēc krievu vārds??? Nu itkā pārveidots ar ārzemju burtiem, bet tomēr, kā tā ?? 🤣🤣🤣😁🤭🤭

    Anna
    27.03.2024 09:52
    Reply to  Gatis

    Labdien!
    ASYA.ai lapā pieejams skaidrojums, no kurienes šāds nosaukums ir radies:

    “Asya is the short version of the name Anastasia. The name originates
    from Greek and means “Resurrection”; a rising again, revival. Asya is
    focused on building something new from what has been before. She
    defines the new future. And, Asya is also a beautiful name like Alexa
    and Siri.”

    Da Fredis
    26.03.2024 20:11

    Neizskatās, ka kādam šodien interesē latviešu valoda. Mums ir mātes plates, produkti, nesam atbildību, utt. Par rakstīšanu pat labāk nerunāt, to pieprot labi ja 7% .

    Biteme
    26.03.2024 20:28
    Reply to  Da Fredis

    Un niki arī latviski ^^

    27.03.2024 10:32
    Reply to  Da Fredis

    … bet vajadzēja būt strāvoņiem, sāknēšanai un irnavām. tad gan būtu latviski.

    Last edited 1 month ago by digitalk
    Ansis
    27.03.2024 11:05

    Nez, kas ar “bezsaistes režīmu”? Nav interneta, nav komatu. Visu dara “salieckomatus.lv”

    Anna
    27.03.2024 20:03

    Kļūdas teikumos ar savrupinājumiem un vispārinošo vārdu.

    Ilze
    27.03.2024 20:56

    “«Grāmatiņš» lietotājam piedāvā ne tikai gramatikas, pareizrakstības un interpunkcijas pārbaudi, bet arī uzlabotas funkcijas, piemēram, stila ieteikumus, kontekstualizētus vārdu ieteikumus un žanra specifiskus rakstīšanas ieteikumus.” – man izskatās, ka vismaz šobrīd viņš neko tādu nedara, tikai saliek komatus :(

    Reklāma