Web Analytics
More
    Reklāma

    Inčukalnā uzbūvēta lielākā saules elektrostacija Siguldas novadā

    Jaunākie raksti

    Inčukalna pagastā uzbūvēta lielākā saules elektrostacija (SES) Siguldas novadā. Inčukalna SES izveidē ir investēti 2,5 miljoni eiro vietējā kapitāla, un tā nodrošinās zaļu elektroenerģiju 1650 mājsaimniecībām. Saules elektrostacijas būvniecības procesā liela uzmanība pievērsta vides aizsardzībai un bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai.

    Jaunajā spēkstacijā 4,5 hektāru platībā izvietoti vairāk nekā 5600 saules paneļu. Saules elektrostacijas jauda ir 3,1 MW, un tā gadā saražos vismaz 3 300 000 kWh elektrības, kas atbilst 1650 mājsaimniecību vidējam elektrības patēriņam gadā. Blakus Inčukalna SES ieplānota energoresursu tirgotāja un veikalu tīkla “Virši” degvielas uzpildes stacija.

    Reklāma

    Jaunās SES izveidē investēti 2,5 miljoni eiro, ko veido 58 investoru ieguldījums un AS “Citadele banka” aizdevums 1,2 miljonu eiro apmērā. Projekta ģenerāluzņēmējs ir Latvijas uzņēmums “KL Systems” ar 12 gadu pieredzi industriālu saules parku būvniecībā Eiropā un citviet pasaulē.

    Līga Sausiņa, Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja: “Siguldas novads ir starp pirmajām pašvaldībām Latvijā, kas var lepoties ar savu industriāla mēroga saules elektrostaciju un ir zināms, ka uzņēmēji turpinās investīcijas atjaunojamos energoresursos novadā. Katra investīcija ir nozīmīgs solis, lai veicinātu Latvijas enerģētisko neatkarību. Būtiski, ka šis ir zaļais enerģijas ieguves veids, kas dod iespēju novadā uzņēmējdarbībai attīstīties dinamiskāk.”

    Kā liecina to valstu pieredze, kur līdzīgas spēkstacijas darbojas jau gadu desmitiem, saules elektrostacijas ir ne vien ekonomiski izdevīgas, bet arī videi un sabiedrībai draudzīgas – to izbūvē nav nepieciešams veikt nozīmīgas izmaiņas teritorijā, savukārt darbības laikā tās ir klusas un dzīvajai radībai neitrālas. Pēc ekspluatācijas laika beigām saules paneļi tiek pārstrādāti un to komponentes tiek izmantotas atkārtoti.

    Inčukalna SES būvniecības procesā saglabāta vides bioloģiskā daudzveidība, tādēļ teritorijas žogs ir pacelts, lai mazāki dzīvnieki un abinieki var brīvi iekļūt teritorijā. Kā arī tajā atrodas īpaši veidoti laukakmeņu krāvumi kukaiņu un dzīvnieku mājvietām, kā arī divas sikspārņu mājas. Projekta īstenotāji aicina vietējos saimniekus uz sadarbību, lai izmantotu SES teritorijas pļavu bišu saimju un aitu ganāmpulku vajadzībām.

    “Siguldas novada pašvaldības domes izpratne par videi draudzīgas infrastruktūras nozīmi un nepieciešamību ir pamats tam, ka Inčukalna SES projekts īstenots atbilstoši plāniem un elektrostacija jau sākusi darbu. Tā kā Latvijai šobrīd nepieciešams jūtams progress atjaunīgās enerģijas īpatsvara audzēšanā, savus spēkus esam fokusējuši uz projektiem, kuri jau tuvākajā nākotnē sāks ražot zaļu un lētāku elektrību. “Merito” fonda finansētās SES Siguldas novadā un citviet tiek attīstītas ar pieslēgumu sadales infrastruktūrai, tādējādi elektroenerģijas ražošana notiek tuvu tās patērētājiem – reģionālo pilsētu iedzīvotājiem un uzņēmumiem. Šāda stratēģija gan nodrošina stabilu patēriņu, gan spēcina Latvijas reģionu enerģētisko drošību,” norāda “Saules Energy” valdes priekšsēdētājs Artūrs Plūme.

    Šovasar atklātas vēl divas saules elektrostacijas – Zilupē un Brenguļos. Iecerēts, ka līdz šī gada nogalei ekspluatācijā tiks nodotas vēl trīs SES dažādos Latvijas reģionos ar kopējo jaudu 45 MW, savukārt divas saules spēkstacijas – 2024. gadā. Astoņas jaunās SES kopumā gadā ražos vismaz 70 000 MWh elektrības, ar zaļo enerģiju apgādājot vairāk nekā 35 000 mājsaimniecību visā Latvijā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    14 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Linards Oceklis
    30.08.2023 16:56

    Rakstā tā arī nav paskaidrots nekāds sakars ar virsrakstā minētajiem “ātrajiem kredītiem”.
    Kristaps tika pie virsraksta izgudrošanas, vai ne?

    Kursors.lv
    30.08.2023 17:04

    “Merito Partners” 2022. gadā dibināja uzņēmēji un investori Mikus Janvars, Mārtiņš Baumanis un Aigars Kesenfelds. Un pēdējais no šiem trīs pieminētajiem zēniem ir “ātro kredītu” valis.

    Linards Oceklis
    30.08.2023 17:33

    Tātad no 2.5mil gandrīz pusi iedeva Citadele un atlikušais nāk no Merito pārvaldīta fonda “Merito Sustainable Energy FUND I” kurā investējuši 58 investori. Tā kā viens no fonda pārvaldītāja līdzīpašniekiem ir Kesenfelds, tu izvelc, ka saules parks uzbūvēts par ātro kredītu naudu? :D :D :D

    Turpmāk kursoru tad saukšu par testdevlab piederošu sociālo tīklu :D

    Vaards
    30.08.2023 18:15

    Kursors ir daļa no DarkNet, jo arī tajā tīklā cilvēki lieto kursoru.

    Linards Oceklis
    30.08.2023 18:49

    Atļaušos labot sevi – kursors ir daļēji testdevlab un ātro kredītu firmām piederošs iepazīšanās portāls.
    Testdevlab, jo tur kristaps strādā. Ātrie kredīti, jo portālā esošās reklāmas visticamāk ir redzējis arī kāds, kas strādā nebanku kreditēšanas nozarē. Un iepazīšanās portāls, jo es izlasīju cita komentētāja vārdu – principā iepazinos.

    xs1
    31.08.2023 08:24

    Cik es saprotu, tad Tu tēmē uz to, ka tagad jebkurš ātro kredītu ņēmējs ir līdzfinansētājs un gada griezumā gribētos dividentes no šī projekta saņemt? :)

    Linards Oceklis
    30.08.2023 19:38

    Haaah, laikam saņēma epastu no Merito, ka virsrakstu tomēr izlaboja :D
    pats no sevis jau kļūdu neatzīs

    Kursors.lv
    30.08.2023 19:41

    Ne gluži. Kursora komandas biedri norādīja, ka šāds virsraksts viņiem nešķiet tehniski korekts. Es piedāvāju to nomainīt uz “Ātro kredītu ķēniņš atbalsta Inčukalna saules parka radīšanu”, taču arī šī, manuprāt, ģeniālā ideja neguva atsaucību. Nācās būt banālam :/

    Gundars
    30.08.2023 23:25

    ”Pēc ekspluatācijas laika beigām saules paneļi tiek pārstrādāti un to komponentes tiek izmantotas atkārtoti…”
    Par šo varētu detalizētāk?

    Parasts latvietis
    01.09.2023 09:59
    Reply to  Gundars

    Kāda velna pēc tev tas jāzin ? Tu ar pūlēm pats savus atkritumus sašķiro …..

    Dainis
    31.08.2023 11:27

    Būvē tik saules parkus vienu pēc otra bet kaut kā elektrība lētāk nepaliek!

    Reinis
    31.08.2023 12:11

    Interesanti kas notiks ar tiem paneļiem, ja turpināsies krusa ko piedzīvojām šovasar?

    nedarata
    31.08.2023 16:56
    Reply to  Reinis

    Apdrošinātāji nomainīs

    Asaris
    31.08.2023 14:01

    Šitādiem jau sen bija jābūt pie katras pilsētas, attiecīgos izmēros.

    Reklāma