Web Analytics
More
    Reklāma

    Aqara Radiator Thermostat E1 apskats

    Jaunākie raksti

    Digitāli vadāmie radiatoru termostati nav nekas jauns, tomēr šajā apkures sezonā par tiem runā ļoti daudz, jo katrs mēģina samazināt apkures rēķinus. Ierīces būtība ir vienkārša – šāds termostats ļauj mums ietekmēt apkures intensitāti mūsu regulējamos radiatoros un tam sāk parādīties finansiāls ieguvums, ja mājā vai dzīvoklī mums ir pašiem savi siltuma skaitītāji. Tad un tikai tad šāda radiatoru grozīšana var rezultēties mazākos rēķinos par apkuri. Vēl gribu piezīmēt, ka “parastie” mehāniskie termostati nav pavisam statiskas ierīces un tie arī regulē ūdens plūsmu radiatorā, taču te nāk talkā fizika nevis digitāli vadāms motors.

    Pirms pāris ziemām testējām Elektrum Viedās mājas risinājumu, kurā ietilpa digitālie radiatoru termostati un kādu laiku es pats savā dzīvoklī izmantoju līdzīgus produktus no tado. Es apzinos, ka bez laboratorijas apstākļu izveidošanas nav iespējams tieši salīdzināt šādu risinājumu efektivitāti, taču man ir interesanti, ko tieši piedāvā Aqara produkts un kā izskatās tā ikdienas ekspluatācija. Latvijā Aqara Radiator Thermostat E1 maksā aptuveni 60 eiro, kas ir šādu produktu klāsta virs vidējā cena.

    Reklāma

    Ņem vērā, ka būs nepieciešama arī Zigbee 3.0 protokolu atbalstoša bāzes stacija (hub). Aqara piedāvā veselus astoņus bāzes staciju variantus un Zigbee 3.0 atbalsta Hub M1S Gen 2, Camera Hub G2H Pro, Camera Hub G3, Hub E1, Hub M2 un Hub M1S. Manā gadījumā man bija dažus gadus vecs Aqara Hub, ko nācās nomainīt uz Aqara Hub M1S Gen. Abas ierīces izskatās teju identiski, taču jaunais pirkums tagad nodrošina visus Zigbee 3.0 labumus un ļauj savienoties ar moderniem viedās mājas aksesuāriem.

    Kā uzsākt lietot Aqara Radiator Thermostat E1?

    Kas tad iekļauts šī produkta kastītē? Saņemam pašu termostatu, divas 1.5V AA tipa baterijas ierīces darbināšanai, lietošanas pamācību un RA/RAV/RAVL pārejas, kas ļauj šo termostatu uzskrūvēt uz dažāda veida radiatoru vītnēm gan horizotnāli, gan vertikāli. Jāņem gan vērā, ka vertikāla novietojuma gadījumā var tikt ietekmēta temperatūras nolasīšanas precizitāte, jo sensors atradīsies virs siltuma avota. Aqara to piedāvā risināt savienojot termostatu ar ārējo temperatūras sensoru.

    Pats regulators veidots no baltas plastmasas kā vairums šādu produktu un zem tā korpusa atradīsim divas baterijas. Tās jau no rūpnīcas ir ievietotas termostatā un mums tikai atliks izraut dzelteno papīra ļipiņu, lai iedvestu ierīcē dzīvību. Interesanti, ka Aqara neiesaka izmantot uzlādējamas baterijas. Diez kāpēc tā? Ražotājs norāda, ka šādam divu bateriju komplektam būtu jāspēj nodrošināt termostata darbība vienu gadu. Mana pieredze ar tado rāda, ka tā arī varētu būt. Es parasti baterijas uzlādēju pirms sezonas un tad līdz pavasarim man par to vairs nav jādomā.

    Mums katram mājās var būt dažādi radiatori, tāpēc man grūti komentēt kā šis termostats darbosies visos gadījumos, bet ražotājs norāda, ka kopā ar komplektā iekļautajām pārejām to varēs uzskrūvēt uz ļoti dažādiem radiatoriem. Paskaties attēlā zemāk vai starp atbalstītajām vītnēm ir arī tavā gadījumā esošais radiators. Tāpat Aqara termostata lietošanas pamācībā ir vizuāli uzskatāmi parādīts kā korekti izmantot šīs pārejas.

    Manā gadījumā nekādas pārejas nebija vajadzīgas un atlika vien noskrūvēt iepriekš izmantoto termostatu un uzskrūvēt virsū šo testa ierīci. Starp citu, attēlā zemāk vari redzēt, ka termostats iebīda vai izbīda radiatora vārsta aizbīdni un tādējādi regulē plūsmu. Nekādas raķešzinātnes te nav un nevajag arī baidīties, ka noskrūvējot regulatoru savu mājokli pārvērtīsim par peldbaseinu. Regulēšana nav diez ko skaļāka par to, ko esmu pieredzējis ar tado regulatoriem. Pa dienu to tā nejūt, bet klusā naktī gan dzirdēsim gan paša termostata motora darbību, gan plūsmas izmaiņas skaņas radiatorā. Nekas traks, no ielas taču arī atlido apkārtējās vides trokšņi.

    Kad regulators uzskrūvēts, tas saplūst ar sienu/radiatoru/aizkariem, ja arī tie ir balti. Vienīgā pamanāmā daļa ir košs krāsains displejs. Tas attēlo šobrīd iestatīto temperatūru, kā arī dažādas noderīgu funkciju ikonas. Temperatūru varam regulēt grozot termostata korpusu un to piespiežot varam iegūt vēl papildus funkcionalitāti. Proti, 10 sekundes ilgs piespiediens aktivizēs iestatīšanas režīmu, 3 secīgi piespiedieni aktivizēs vārsta kalibrācijas funkciju, bet 3 sekundes ilgs piespiediens ieslēgs vai izslēgs bērnu drošības funkciju. Proti, padarīs termostatu regulējamu tikai no lietotnes nevis fiziski grozot.

    Kā vari redzēt attēlā zemāk, termostata displejs var būt ļoti informatīvs un attēlot padaudz informācijas. Ikdienā gan visas šīs ikonas netiek attēlotas.

    Mobilā lietotne un automatizācijas iespējas

    Termostata regulēšana un automatizācija notiek no Aqara Hub mobilās lietotnes, kas ir bez maksas pieejama Android un iOS ierīcēm. Ar šo lietotni mēs varam kontrolēt visu Aqara viedās mājas produktus gan individuāli, gan tiem veidot kopīgus automatizācijas scenārijus.

    Lai Aqara Radiator Thermostat E1 iestatītu, nepieciešams Aqara Home lietotnē pievienot jauno ierīci (šis produkts izvēlnē atrodas Air Treatment sadaļā), izvēlēties mūsu tīklā jau esošu Zigbee 3.0 saderīgu bāzes staciju (hub) un uz 10 sekundēm piespiest regulatora korpusu, lai aktivizētu savienošanās režīmu.

    Kad savienojums tiks veiksmīgi izveidots, tiksim aicināti veikt termostata kalibrāciju. Tas ir nepieciešams, lai mūsu regulēšana būtu precīza un atbilstu vēlamajām temperatūrām. Kad tas paveikts, varam ielūkoties termostata regulēšanas iespējās, ko piedāvā Aqara Home lietotne. Mēs tajā redzam iestatīto temperatūru, telpas temperatūru, kas izmērīta no termostatā iebūvētā sensora, kā arī iestatīt sev vēlamo temperatūru vai to regulēt pēc noteikta grafika. Par grafiku lasi tālāk, bet te tikai piezīmēšu, ka izslēgts regulators tāpat centīsies uzturēt vismaz 5 grādu temperatūru telpā, lai pasargātu radiatoru no aizsalšanas un bojājumiem.

    Lietotnē mēs varam iestatīt temperatūru režīmus pēc savas patikas. Piemēram, no rīta un vakarā (kad esam mājās) temperatūru varam iestatīt augstāku, bet pa dienu (kad esam darbā prom no mājām) varam mājoklī tik ļoti neapsildīt. Man pietrūka vēl viena dienas šķēluma, ko varu dabūt tado lietotnē. Proti, es gribu arī naktī iestatīt zemu temperatūru. Respektīvi, diennaktī man ir četras temperatūras zonas, ko vēlos kontrolēt.

    Tāpat no lietotnes varam ieslēgt vai izslēgt bērnu režīmu (lai tie nevar sagrozīt termostatu), pieregulēt pretaizsalšanas temperatūru, kā arī veikt vārsta kalibrācijas darbus un aktivizēt atvērto logu/durvju noteikšanu, kas izslēgs uz brīdi apkuri, lai nekurinām mājokli pa tukšo. Manuprāt noderīga funkcija ir ierīces nomaiņa – ja kaut kas atgadīsies ar termostatu, varam to nomainīt pret citu un visi iestatījumi saglabāsies no iepriekšējās ierīces. Sīkums, bet patīkami!

    Normunds Bergs neskaitāmas reizes ir publiski izteicies, ka ir maz jēgas no termostatiem, kas temperatūru mēra tikai savā tuvumā. Te Aqara regulators mēģina labot situāciju izmantojot datus no Aqara temperatūras sensora, ko varam novietot vietā, kas labāk reprezentē telpas vidējo temperatūru. Termostata iestatījumos tam pat ir veltīta atsevišķa sadaļa un varam izvēlēties no kura temperatūras sensora izmantot datus. Kad tas iestatīts, šķiet, ka pieeja darbojas godam. Tomēr no rīta telefonā pamanīju kļūdas paziņojumu par “abnormālu temperatūru”. Kļūdas paziņojums principā norāda uz to, ka pie vainas var būt viss un izmēģinājos visādi, taču šis abnormālais kļūdas paziņojums tā arī nekur nepazuda un funkciju nācās izslēgt. Iespējams, pie vainas tas, ka kaut kādā brīdī temperatūras starpība starp radiatoru un telpu kļuva pārāk liela un tas radīja šo kļūdu.

    Pozitīvi, ka šis Aqara termostats spēj uzrādīties arī Apple Home lietotnē un varēsim to kontrolēt arī kopā ar citām Homekit ierīcēm. Tāpat Aqara piedāvā iespēju savienoties ar Alexa, Alice (Yandex) un Google Home asistentiem un nodrošina automatizācijas iespējas ar IFTTT. Pašā Aqara lietotnē varam paplašināt termostata iespējas, lai tā darbību apturētu/atsāktu līdzko tiek atvērti/aizvērti logi vai durvis. Šis darbojas godam!

    Secinājumi

    Ja apkure ir lēta, tad vismaz dzīvokļu gadījumā ir grūti nopamatot šādu ierīču iegādi. Katrs termostats maksā 50+ eiro un pat mazā dzīvoklī mums taču ir vismaz vairāki radiatori. Tā kā šajā apkures sezonā vairs nekas nav lēts, tad varam atkal apsvērt šādu termostatu iegādes domu. Tie varbūt izskatās atšķirīgi un šad tad piedāvā pa kādai unikālai funkcijai, tomēr kopumā ir līdzīgi. Manā ieskatā, vislielākā jēga no tiem ir samazināt apkures intensitāti tad, kad paši neesam mājās vai naktīs. Grūti pateikt cik tieši šādas ierīces ļaus mums ietaupīt, taču skaidrs, ka ieguvums būs. Ir vērts pamēģināt!

    Konkrētais testētais Aqara Radiator Thermostat E1 ir labi uzbūvēts produkts, ko pavada glīta un funkcionāla mobilā lietotne, kā arī plaša aksesuāru ekosistēma. Pozitīvi, ka varam iestatīt termostatu, lai tas iegūst temperatūras datus no ārēja sensora, tomēr vismaz manā gadījumā kaut kas ar šo funkciju līdz galam korekti nedarbojās. Ierīces lietošana ir ērta un mums tiek piedāvātas plašas iespējas automatizēt dažādus scenārijus. Tāpat tiek piedāvāta iespēja manuāli pieregulēt temperatūru, ja tas ir nepieciešams.

    Kādus radiatora regulatorus izmanto tu un kāda ir pieredze? Vai esi novērojis, ka tie būtiski ietekmē apkures rēķinus?

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    46 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Čiekurs
    16.12.2022 12:55

    Iemesls ieteikumam nelietot lādējamos akumulatorus varētu būt saistīts ar to, ka tiem ir mazāks spriegums kā standarta baterijām. No pieredzes gan viss parasti tāpat strādā labi.

    Par šādu gadžetu spēju ietaupīt es arī stripri apšaubu.
    Ja mājās ir pilnīgs regulācijas trūkums, tad var māžoties, bet labi savu darbu dara arī parastās termogalvas.
    No manas pieredzes temperatūras samazināšana pa nakti un pa dienu sildīšana neko ievērojamu neietaupa, jo pēc atdzesēšanas tāpat vajag lielu jaudu, lai uzsildītu. Diennakts griezumā izlīdzinās.

    KKTK
    16.12.2022 17:08
    Reply to  Čiekurs

    Nop – par pēdējo teikumu. Jebkura māja zaudē siltumu. Un jo lielāka ir t. starpība starp istabu un āra t., jo ātrāk zaudē siltumu. Pazeminot t. istabā tu lēnāk zaudē siltumu. Vienīgais, kas pašam jāizmēra ir, kādā ātrumā atslēgto istabu atkal var uzsildīt līdz vēlamajai temperatūrai.
    Neko nevar ietaupīt, ja mājās visi ir visu laiku un uzturās visās istabās vienlaicīgi. Bet ja ir guļamistabas, kur naktī vēlies nedaudz vēsāku, un vēl dienā darbos tur neviena nav. Tad tā ir ideālā vieta kur ieekonomēt.

    Last edited 1 year ago by KKTK
    Roberts
    21.12.2022 18:44
    Reply to  KKTK

    Efektīvāk būtu kadam hakerim uzhakot kaimiņu viedos termostatus uzlikt maksimālo temperatūru un tikmēŗ savu dzīvokli nemaz nesildīt. Pati māja jau silda pārējos dzīvoklus.

    Vai arī kāda super gudra ventilacijas sistēma.
    Biju igaunijā hotelī auksti radiatori bet istabā + 20 grādi.

    Biteme
    21.12.2022 20:03
    Reply to  Roberts

    Vai siltumsūknis, kas pumpē siltumu no kaimiņa.

    Mārtiņš
    16.12.2022 13:05

    Ir māja ar malkas apkuri un sūdīgu ventilāciju guļamistabā. Plāns atvērt logu uz ziemas vēdināšanu un uzlikt uz radiatoriem gudro termostatu, lai tur temperatūru pēc cita temp. sensora lasījuma.

    Tad nu jautājums vai šis produkts tam derēs? Kādas alternatīvas?
    Skatos vācu amazon Bosh risinājumi esot topā.

    Čiekurs
    16.12.2022 13:27
    Reply to  Mārtiņš

    Sūdīgi ventilāciju tieši guļamistabā nebūs prātīgāk atrisināt ar kādu sienas rekuperatoru? Neesmu par tiem interesējies, cik labi strādā, bet šķiet, ka tad tiešām varētu atrisināt svaigā gaisa trūkumu.
    Ar ziemas ventilāciju var sanākt visādi. Man ir telpas, kur valdošie vēji caur ziemas ventilāciju kārtīgi iepūš.

    PS. Žetons Kristapam par izvairīšanos no vieduma piesaukšanas apskatā.

    Mārtiņš
    16.12.2022 13:49
    Reply to  Čiekurs

    Meklēju vairāk īstermiņa risinājumu. Bet piekrītu par rekuperatoru, tas būtu pareizāk. Pirmie meklējumu google izmet risinājumus 500$ robežās

    KKTK
    16.12.2022 16:59
    Reply to  Mārtiņš

    Sienas rekuperatori nestrādā, tas ir vienkārši caurums dienā, tāpat kā logi ziemas vēdināšanā.

    Elektriķis
    16.12.2022 19:51
    Reply to  KKTK

    Strādā gan. Tie gan iesūc gan izpūš gaisu. Ir gan lētāki, gan dārgāki (Zehnder) verķi. Uzmanīties vajadzētu no “keramisko” siltummaiņu rekuperatoriem – tie vienas istabas ietvaros nedarbojas.

    KKTK
    16.12.2022 23:51
    Reply to  Elektriķis

    500$ – kas tieši tur var strādāt?

    Elektriķis
    17.12.2022 08:57
    Reply to  KKTK

    Kaut kad ļoti sen nopirku šo verķi un tas savu darbiņu izdara. Vienīgais trūkums: nāk iekšā āra trokšņi.

    https://www.kair.co.uk/product/kair-heat-recovery-room-ventilator/

    286 GBP Amazonā.

    Ventilators
    17.12.2022 11:02
    Reply to  Elektriķis

    Šim vaitad nav keramiskais rekuperators?
    Par to summu un kā saki “ļoti sen” – Mitsubishi būtu bijis krietni labāks variants.

    Elektriķis
    17.12.2022 11:26
    Reply to  Ventilators

    Nav gan – alumīnija plāksnes. Keramiskā siltummaiņa siltummaiņa būtība ir tā siltumietilpība. Vienu brīdi pūš vienā virzienā, tad otrā. Ja ir noslēgta telpa, tad to nevar uzpūst kā balonu.
    Šis ir kā piemērs lētam verķim, kuram gaisa plūsmas vienlaicīgi plūst abos virzienos. Summa ir pašreizējā. Turpat britu Amazonā ir drusku dārgāki un varbūt labāki.
    Gan jau ka Mitsubishi arī ir labs, tikai tas nav KKTK 500$ diapazonā un tam jāurbj sienā divi caurumi.

    Ventilators
    17.12.2022 12:27
    Reply to  Elektriķis

    Par rekuperatoru atskirībām zinu, esmu Latvijā projektējis ļoti daudzām ēkām avk sistēmas un arī vadījis būvdarbus, vienkārši bija slinkums meklēt kas tam verķime “vēderā”.
    Mitsuks iekļaujas 500$ robežās, un būs labāks risinājums – divi atvērumi tas tiesa.

    Ventilators
    17.12.2022 10:59
    Reply to  KKTK

    Kā kas?
    Mitsubishi Electric VL-100U5-E (100m3/h), vai VL-50s2-E (50m3/h) strādā ļoti labi.
    Ieteiktu izvairīties no sūdiem ar keramisko rekuperatoru, tos kurus liek sienā, neatkarīgi no ražotāja…
    Mitsubishi minuss protams, vizuālais aspekts – kaste uz sienas, līdzīga kondicionierim, par cik mūsdienās uz sienām kondicionierus liek krīzes gadījumos, vai letākos izpildijumos, tad nu Mitsubishi būs tāds pats.

    KKTK
    18.12.2022 20:29
    Reply to  Ventilators

    Nu kaut vai tas, ka ventilācijai ir jāpiegādā svaigs gaiss vienā vietā, bet jāvelk ārā otrā vietā, ieteicams pat tur kur kaut kas var iesmakot, virtuves stūris, šaurs koridors, kur žāvē veļu utt. Kopā visā mājā svaigajam gaisam no ienākšanas līdz aiziešanai ir lēni jāistaigā visa istaba un ieteicams visas istabas mājā. Divi caurumi sienā un tad cerēt ka visā mājā būs svaigs gaiss ir naivi. Atvērta plānojuma pirmajam stāvā – jā OK arī ar tādu micubiši, bet ko otrajā stāvā, guļamistabās, vannasistabā un virtuves stūrī, kur jāvelk ir centīgāk?

    Last edited 1 year ago by KKTK
    Viktors
    19.12.2022 12:27
    Reply to  Ventilators

    Paldies par info, manuprāt diezgan optimāli varianti. Nesen uzdūros uz krievu ražojumu (Ventmachine Satellite). Kaste tiek novietota ārpusē, motora troksnis mazāks, ir iespēja virzīt gaisu pa kanāliem. Varbūt esi saskāries ar līdzīgiem risinājumiem ne no krievijas?

    Usinss
    20.12.2022 21:15
    Reply to  KKTK

    Pag, man visas mājas rotora rekuperatoes 480 kubikmetri/stundā izmaksāja zem 2k
    Viss darbojas, gaiss mainās, un nenāk iekšā ledus bet normāls gaiss. Sajūta, itkā bijis vaļā logs, tikai nav tas vēsums…

    AppleFan
    16.12.2022 13:22

    Pats izmantoju Elektrum piedāvāto risinājumu. Lielos vilcienos esmu apmierināts, vienīgi besī kad viņi samelo par iespēju ieslēgt kluso režīmu. Attiecīgi pa nakti kad regulators darbojas, tad ir diezgan dzirdami, bet nu jau visi mājās esam pieraduši. Cena Elektrum risinājumam ir viena no vislētākajām un papildus vēl piedāvā bez% nomaksu. Mums uz 4 istabām, 9 radiatoriem un 1 bžes staciju kopā maksāja ~700 EUR. Ikmēneša maksājums bija 19,38 EUR mēnesī.

    Mums uz 97m2 dzīvoklim ietaupījumu jūtam. Piemēram draugiem blakus mājā, kurā nav iespēja samazināt rēķinus regulējot radiatorus par Oktrobri apkure bija ~45 EUR par 75m2 dzīvokli, mums ~20EUR par 97m2.

    Lai piesildītu citreiz ieslēdzam kondicionieri uz stundu vai pat mazāk, lai straujāk sasilda gaisu. Pūtējs 1h patērē max 1,5kWh.

    Gaidām rēķinus par novembri, lai varētu salīdzināt par pilnu apkures mēnesi, bet orientējoši izskatās ka savos 97m2 būsim apkurē nokurinājuši ~1000kwh kamēr draugi 75m2 1400kWh.

    Mans secinājums kad ņemot uz nomaksu ietaupījums uz apkuri ir lielāks nekā ikmēneša maksājums.

    Elektrum1.png
    Skābene
    16.12.2022 16:37
    Reply to  AppleFan

    Labi siltinātā jaunajā projektā 17-18 grādiem novembrī būtu jābūt pie pilnībā aizgrieztiem radiatoriem!
    Parasti gan apsaimniekotājs šitādiem taupītājiem iegriež lielāku summu par karstā ūdens cirkulāciju, jo dvieļu žāvētājs strādā kā radiators! Cik tev rēķins par karsto ūdeni un cirkulāciju? Nav gadījumā lielāks, kā par apkuri? ;)

    AppleFan
    21.12.2022 14:23
    Reply to  Skābene

    Dzīvoju vecajā jaunajā projektā (2005. gads) augšējā stāvā, līdz ar ko 3 no 4 pusēm ir ārsienas + jumts.
    Mums dzīvoklī nav dvieļu žāvētājs un par karstā ūdens uzsildīšanu maksājam 5,45 EUR par kubu.

    Kā kurā istabā atkarībā no tā cik ārsienas un citiem faktoriem līdz 17 grādiem nokrītas visas darba dienas garumā. Pie -15 āra temp. protams ātrāk, bet tad darba dienas gaitā regulatori ieslēdz radiatorus uz ~10-15min lai atkal uzsildītu nedaudz virs 17 grādiem.

    Roberts
    16.12.2022 14:02

    Vasarā uz akciju iegādājos tado termogalvas, un esmu ļoti apmierināts. Ietaupījums ir ievērojams. Vienīgais aspsveru lielākajā istabā iegādāties papildus sensoru, ko novietot pie talākās sienas no radiatoriem, lai temperatūra būtu precīzāka.

    Tītars
    18.12.2022 21:43
    Reply to  Roberts

    Kā ar motora troksni? Man kā reizi viens radiators ir netālu no guļvietas, domāju vai baigi nekritīs uz nerviem. Tieši interesē Tado dēļ Home Assistant un HomeKit integrācijām.

    Roberts
    19.12.2022 10:06
    Reply to  Tītars

    Man guļamistabā sanāk praktiski pie auss, bet es neteiktu ka viņš būtu baigi skaļš, personīgi netraucē nemaz. Bet man arī pa nakti guļamistabā iestatīta zema temperatūra, tāpēc viņš pārāk aktīvi nedarbojas.

    Inženieris
    17.12.2022 11:10

    Kā ir ar Matter protokola atbalstu? Vainšis verķis atbalsta Matter?

    Saf
    17.12.2022 20:17

    Es majās saliku šitos
    https://a.aliexpress.com/_EvmKZ3p
    Viss sajūgts caur HomeAsisstant. Mīnuss, batarejas izrij ļoti ātri, nu kadi trīs mēneši varbūt izvelk. Izlīdzos ar ķīniešu aķiem litija aķiem, velk kādu mēnesi. Vēl kad piekalibrē, ļoti stingri piegriež un mēdz nokrist, pēc kalibrēšanas jāpaskrūvē vaļā. Citadi nekāda vaina. Cena izsaka visu.

    Last edited 1 year ago by Saf
    Gijan
    19.12.2022 12:56
    Reply to  Saf

    Tuya (Zigbee) termogalvām ir ir būtisks mīnuss – lēna reakcija uz apkārtējās vides (temperatūras) izmaiņām. Bez tam vārsta atvērums (%) tiek mērīts ar ļoti lielu soli – 25% t.i ir tikai pieci stāvokļi 0% – 25% – 50% – 75% – 100%. Līdz ar to ja ar šādām termogalvām vēlas vadīt arī apkures katlu, tad vai nu jāveido sarežģīti algoritmi lai pielāgotos, vai arī jārēķinās ar aizturi līdz pat pāris stundām. Diemžēl šajā rakstā par Aqara izpalika detalizētāka tehniska informācija, tā kā nav zināms kā uzvedas šī termogalva.

    Saf
    20.12.2022 15:24
    Reply to  Gijan

    Neko tādu neizjūtu, normāli reaģē, nekas nav par lēnu. Temp. svārstības nav jūtamas, svārstās komfortablu sajūtu līmenī.
    Katls vadās no temp. devēja viesistabā, jo tur visi pamatā uzturas, pārējās istabas pakārtotas. Papildus ņem vērā temp no aukstākās istabas, ja tur paliek pa zemu temp, tad katls ieslēdzas papildus.

    Saf
    20.12.2022 16:20
    Reply to  Saf

    Paskatījos datu vēsturi, nemaz nav nekādi 25%, izskatās ka ir 5%…
    Nevar te bildi ielikt…

    Last edited 1 year ago by Saf
    Asd
    17.12.2022 23:57

    Naakosho rakstu vareetu par silto griidu termostatiem.

    Elektriķis
    18.12.2022 18:16

    Tas gan ir elektrisko silto grīdu termostats. Tā ir cita opera – vienmēr pieejama elektrība un var ieslēgt vai izslēgt (to darīja arī Tavs “analogais” regulators). Ar siltajām grīdām, kurās cirkulē ūdens, ir drusku sarežģītāk.

    Skābene
    19.12.2022 09:04
    Reply to  Asd

    Elektriskajām, vai siltā ūdens grīdām? Siltā ūdens grīdas ir ļoti inertas, tur tā grozīšana vienas dienas ietvaros maz ko dod un arī ietaupījums nav tāds, kā uz radiatoriem. Ar elektriskajām grīdām vannas istabās gan var paspēlēties un ietaupīt pāris desmitus kilovatstundu.

    KKTK
    19.12.2022 11:38
    Reply to  Skābene

    Inertums ir gandrīz tāds pats kā elektriskajām grīdām (ja flīzes un pīrāgi vienādi), un ja apkure spēj dod kārtīgi karsti ūdeni. Ja apkure, kaut kāds siltumsūknis vai kāds jau saoptimizēts katls, tad jā. Bet ja ūdens nāk ap 40-50 grādiem tad 3h laikā ne tikai grīda bet arī telpa jau uzsilusi. BET inertums jau spēlē arī uz otru pusi. Grīdu vari slēgt ārā daudz ātrāk, kā teiksim radiatoru ;)

    Skābene
    19.12.2022 12:36
    Reply to  KKTK

    Silto grīdu priekšrocība kāreiz slēpjas zemajās temperatūrās. Lai uzsildītu ūdeni līdz 30-35 grādiem vajag tērēt mazāk energoresursus, kā sildīt līdz 50 grādiem.

    Asd
    19.12.2022 12:54
    Reply to  Skābene

    Siltaa uudens griidas.

    Skābene
    19.12.2022 14:13
    Reply to  Asd

    No savas hibrīda apkures sistēmas secināju, ka jo augstāka temperatūra, jo lielāka jēga no termostata. Gāzes apkures gadījumā temperatūra ir augstāka un komfortu istabā regulē termostats, atverot un aizverot konkrēto apkures loku. Siltumsūkņa (zemās temperatūras) gadījumā no termostata vispār nav jēgas, jo lokus būs jātur max vaļā un temperatūru balansēs pats siltumsūknis, par pamatu ņemot āra temperatūru. Te svarīgāk būtu temperatūras devējs telpās, lai katls zina ne tikai āra temperatūru, bet arī istabas temperatūru. Un vēl var paspēlēties ar plūsmām katrā no lokiem, panākot maksimālu komfortu.

    Ar siltumsūkņa datiem tagad redzu, ka lielākais naudas zaglis ir karstais ūdens. Samazinot temperatūru no 55 grādiem uz 45 grādiem naudas izteiksmē ietaupījums ir draudzīgāks makam. Ja vēl izslēdz karstā ūdens cirkulāciju, tad karstā ūdens sagatavošanai enerģijas patēriņš samazinās gandrīz uz pusi. Ir vērts padomāt par gudro cirkulāciju, kas ieslēdzas atverot krānu.

    Last edited 1 year ago by Skābene
    Elektriķis
    19.12.2022 15:39
    Reply to  Skābene

    Atverot krānu, tieši sākas ūdens “cirkulācija”. Vajadzētu kādu prognozējošu ierīci, piemēram kustības devēju, kas fiksē to, ka esi ienācis vannas istabā un ieslēdz cirkulācijas pumpīti.
    Arī siltajām grīdām, kurām ir liela inerce, vajadzētu kaut ko prognozējošu. Ja naktī ārā ir auksts, bet zināms ka dienā pa logiem spīdēs saule un uzsildīs gaisu, būtu laikus jāpazemina grīdu siltumnesēja temperatūra. Tā ir tikai viena no situācijām, kuru ir samērā grūti realizēt.

    Skābene
    19.12.2022 16:23
    Reply to  Elektriķis

    Var likt gan taimerus, gan gudros sūknīšus, kas paši analizē lietotāja paradumus. Bet, tam visam ir arī ēnas puses, dvieļu žāvētājs kļūs par parastu dvieļu turētāju. :)

    Elektriķis
    19.12.2022 16:43
    Reply to  Skābene

    Tik, cik vajag dvieļu žāvētājam (kuru neizmanto kā telpu sildītāju), pietiek ar elektrību, bet ar piebildi: kuram ir labs termoregulators, lai var iestādīt 40 grādus. Un jā, dvieļu žāvētāji – tā ir vesela milzu problēma. Nesaprotu, kādēļ lielākā daļa ir kā redele ar šaurām spraugām, kurās nevar iebāzt dvieli? Ja ir atsevisķi stāvošs U-veidojums, tad tam, lai izžāvētu dvieli, pietiek ar pieminētajiem 40 grādiem, un neko daudz tas netērē.
    Loģiski būtu sildīt dvieli ar aizplūstošo silto (kanalizācijas) ūdeni.

    Last edited 1 year ago by Elektriķis
    krapis
    01.01.2023 21:08
    Reply to  Skābene

    Legioneloze, veči lietojam galvu. 45 grādos tā vairosies, kā truši pavasarī. Lūdzu.

    Oskars Zvejnieks
    21.12.2022 12:44

    Paldies par rakstu.
    Bet vai ir zināms, kur var iegādāties Latvijā būtu vēlme iegādāties!

    Nagla
    06.01.2023 10:13

    Sūti no amazon.de. Cena labāka un piegādā pāris dienu laikā. Savējos iepirku pa 48 eur nesen.

    Jānis
    02.01.2023 13:45

    Man ir Meross regulatori dzīvoklī, kurā pastāvīgi neuzturamies.. galvenais pluss, ka var attālināti ieslēgt, lai sāk sildīties. Plānoju arī vannasistabas grīdas devireg touch nomainīt uz Meross, lai to arī var attālināti ieslēgt. Papildus vēl pielikšu ārēju temperatūras sensoru, jo dēļ radiatoru specifikas (lieli logi un augsti radiatori ar termogalvām pie grīdas) liekas, ka temperatūra tomēr uzradās zemāka kā ir.
    Man galvenie plusi, kāpēc izvēlējos Meross bija – dažu draugu pozitīvās atsauksmes, pietiekami saprātīga cena, labs dizains un HomeKit integrācija. Arī viņu rozetes izmantoju.

    Reklāma