Web Analytics
More
    Reklāma

    Aqara Camera Hub G3 ZigBee 3.0 vārtejas apskats

    Jaunākie raksti

    Iesākumam pāris vārdi par Aqara Camera Hub G3, kas ir ZigBee 3.0 vārteja ar iebūvētu novērošanas kameru. ZigBee 3.0 vārtejas un kameras apvienojums vienā ierīcē ir asprātīgs risinājums, bet kameras izmantošanu tas neuzspiež. Protams, vienmēr var izvēlēties ZigBee 3.0 vārteju bez kameras, ja nepatīk ideja par mūžīgi ieslēgtu kameru dzīvojamajā istabā.

    Bez atbilstošas ZigBee 3.0 vārtejas mums neiztikt, ja ir plānots būvēt viedās mājas risinājumus uz ZigBee bāzes. Ir jāsaka, ka Aqara Camera Hub G3 ir reti piemīlīgs verķītis ar kaķa ausīm. Ausu daļa ir silikona koverītis, to var ņemt nost.

    Reklāma

    Camera Hub G3 cena nebūt nav zema, vārteja maksā no aptuveni 85 eiro, bet ir piemeklējamas arī lētākas ZigBee 3.0 vārtejas, piemēram, Aqara Hub M1S Gen 2, kas maksā aptuveni pusi no šī piemīlīgā kaķīša vārtejas.

    Mums atsūtītā Camera Hub G3 modeļa iespēju klāstā ir visai jēdzīga novērošanas kamera ar aptuveni 2K izšķirtspēju un pat sejas atpazīšanu. Te gan Aqara uzreiz sola, ka seju atpazīšana ir tikai lokāla, nekādi sejas dati nekur netiek sūtīti.

    Camera Hub G3 izmanto USB Type-C barošanu, vads un pat elektrības adapters ir komplektā. Camera Hub G3 varēsi uzlikt uz foto statīva, lai varētu ierīci izvietot pēc savas sirds patikas. Camera Hub G3 izmanto 2.4 GHz vai 5 GHz Wi-Fi savienojumu ar mājas bezvadu maršrutētāju, vada savienojuma te nav.

    Izskats un uzbūve

    Camera Hub G3 vārteja ir aptuveni sprīdi augsta ierīce (precizitātei 123.4 × 85.1 × 67.8 mm), tā pilnībā veidota no plastmasas. Kā var labi redzēt, vārteja ir nevis tikai balta, bet tai ir melna seja, kas varētu traucēt ierīcei iekļauties kopējā mājokļa dizainā, bet ne jau visi iziet uz 100% baltu vai 100% tumšu dizainu.

    Ierīce grozās pa 360°, tādējādi nodrošinot pilnu kameras skata aptveri visai istabai. Camera Hub G3 iespējams uzlikt uz foto statīva, kas atvieglo kameras izvietošanu, piemēram, uz skapja augša, pavēršot kameras aci pret istabas vidu.

    Patīkami, ka šoreiz Camera Hub G3 komplektā ir USB Type-C vads un arī atbilstoša lādēšanas ierīce. USB vads gan nav pārāk garš, bet to jebkurā laikā vari aizstāt ar citu Type-C vadu.

    No savienojumiem Camera Hub G3 izmanto tikai bezvadu risinājumus – Wi-Fi 2.4 GHz un 5 GHz, kā arī jau minēto ZigBee 3.0. Ja labi ieskatās, Camera Hub G3 varēsi arī ievietot microSD atmiņas karti, kas ļauj veikt video novērošanas ierakstus lokālā atmiņā.

    Kameras iespējas

    Camera Hub G3 ticis pie visai jēdzīgas aptuveni 2K izšķirtspējas (2304 × 1296p) kameras. Kā jau minēju, kaķīša galva grozās, tādējādi spējot izsekot visiem 360°. Un tas noderēs, ja grasies izmantot ierīces viedās iespējas.

    Kameras iespēju klāstā ir pat sejas atpazīšana, kas nodrošina dažādus automatizāciju scenārijus. Piemēram, ja istabā ienāk sieva, tad ieslēdzas apgaismojums, bet vīra ienākšana istabā uzsāk mūzikas spēlēšanu radio ar viedās elektrības rozetes palīdzību. Protams, viedo iespēju darbināšanai ir jāizmanto saderīgas Aqara ierīces, un te pavisam drīz talkā nāks Matter, par to parunāsim nedaudz vēlāk.

    Zemāk pievienoti video paraudziņi no gaišas un tumšas istabas daļām. Neceriet! Visu savu istabu te nerādīšu, bet kaut kādu iespaidu par kameras spējām te varēs izlobīt.

    Tagad ir pareizais mirklis nedaudz pafilozofēt par Camera Hub G3 un video uzņemšanas drošību. Aqara sola, ka video var nonākt tikai Eiropas serveros, bet Aqara ir arī serveri Ķīnā. Te vēl ir jāpiemin, ka vismaz es pats nejustos komfortabli, ja manu dzīvojamo istabu visu laiku vērotu kamera. Aqara šobrīd nav iekūlusies nekādos skandālos par datu noplūdi, bet skandālos par tīšu vai netīšu video pieejamību publiski iekūlušies arī lielāki zīmoli – Wyze, Ring un Google. Tikko arī Eufy (Anker apakšzīmols) tika publiski par šo gānīts.

    Aqara pāreja uz Matter

    Viens no būtiskākajiem viedās mājas izmantošanas elementiem ir ierīču un sensoru draudzēšanās savā starpā. Aqara paziņojusi par plāniem piedāvāt 160 ar Matter saderīgas ierīces un sensorus, kas papildinās Aqara Hub M3 piedāvāto iespēju klāstu.

    Jau decembrī nedaudz padzīvojušais Aqara Hub M2 tiks pie atjauninājuma ar Matter saderību, pēcāk daudzas citas Aqara ierīces un sensori ar ZigBee savienojumu saņems Matter saderības atjauninājumu.

    Zināms, ka Matter atbalsts atnāks Hub M1S/M1S Gen 2, Hub E1, Camera Hub G3 un arī Camera Hub G2H Pro ierīcēs. Tādējādi gandrīz visas Aqara ZigBee ierīces saņems iespēju piedalīties kopējā Matter ekosistēmā ar citu ražotāju sensoriem un ierīcēm.

    Tālāk vari arī sīkāk iepazīties ar Matter un Thread nosaukumu atšifrējumiem, kā arī to sīkāku izklāstu. Te gan vēl arvien ir daudz jautājumu, jo tikai šī gada decembrī sāk startēt pirmās Matter saderīgās ierīces un vecāku modeļu atjauninājumi.

    Matter un Thread – kas ir šie jaunie vārdi Lietu Interneta pasaulē?

    Lietotne

    Camera Hub G3 pavada ļoti vienkārši saprotama Aqara Home lietotne. Te tiešām ir piestrādāts, lai dažādus uzdevumus mājas automatizēšanai spētu izveidot jebkurš. Lietotne arī pārvalda kameras iespējas, turklāt šeit nav manāmas lielas aiztures un video attēla kvalitāte ir pat apskaužama, kad to salīdzina ar citām mazajām novērošanas kamerām.

    Lietotne arī atbild par vārtejas pirmreizējo iestatīšanu, arī te atliek tikai sekot līdzi lietotnes norādījumiem un Camera Hub G3 būs iestatīta aptuveni 2 minūšu laikā. Pēc tam atliks vien uzstādīt atjauninājumus, kas arī norit ātri un vienkārši.

    Noslēgumā

    Camera Hub G3 ir visai interesants mēģinājums apvienot kameru ar ZigBee vārteju. Turklāt Camera Hub G3 gadījumā tā nav glupa kamera, bet ar iespēju šo to automatizēt, ja vien nekas nav pret mūžīgi ieslēgtu kameru istabā.

    Camera Hub G3 ir interesanta ZigBee 3.0 vārteja, bet par aptuveni pusi no cenas vari iegūt arī Aqara Hub M1S Gen 2, kas nodrošinās tās pašas iespējas, bet nenāksies piemaksāt par kameras iespēju, ja to negrasies izmantot.

    Apskata tapšanas laikā vēl arvien ir visai daudz jautājumu par Matter iespējām un ierīču atbalstu, kas vismaz man šobrīd liktu nogaidīt ar dažādu viedās mājas ierīču un vārteju iegādi. Jā, Aqara sola Matter atbalstu, bet jau iepriekš ir pierādījies, ka šādi solījumi ne vienmēr piepildās.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Ivis
    09.12.2022 15:02

    Daudz jautājumu par kameru un izmantoto terminu “vārteja”, bet to aizēno cits jautājums: Arti, cerams diena nav pilnīgi neizdevusies, jo, kā redzu, savu vienradzi aizmirsi mājās. Ja vien nestrādāji no mājām video tapšanas laikā. Ja tā – tad viss kārtībā :)

    grh
    09.12.2022 17:13

    vai šis varētu būt šobrīd aktuālākais gateway no viņu puses?
    t.i. tehnoloģiskā un iespēju ziņā?
    No viņiem vispār nekad neko nevar saprast par to, kura skaitās up to date iekārta un kura nē.

    Artis Abols
    09.12.2022 18:44
    Reply to  grh

    Aktuālas ir abas minētās vārtejas ar ZigBee 3.0. Var arī papētīt attēlu par Matter apdeitiem.

    Reklāma