Web Analytics
More
    Reklāma

    Tapis īpašs svētku klips, ko pēc “Tālavas taurētāja” motīviem veidojis mākslīgais intelekts

    Jaunākie raksti

    Latvijas valsts svētku nedēļas gaidās reklāmas aģentūrā Wrong tapis īpašs animācijas klips pēc Rūdolfa Blaumaņa “Tālavas taurētāja” motīviem: visus 900 klipā redzamos mākslas darbus ģenerējis mākslīgais intelekts. Klipa veidotāji uzsver – šajā laikā īpaši novērtējam tos taurētājus un cīnītājus, kas dažādos laikos palīdzējuši nosargāt Latvijas neatkarību. Tas ir sevišķi aktuāli laikā, kad Rūdolfa Blaumaņa aprakstītie “jodi un murgi” plosās tepat netālu, Ukrainā.

    Pēdējos 3–4 mēnešos strauju attīstību piedzīvo tā dēvētie text-to-image mākslīgo intelektu modeļi, kuri pāris sekunžu laikā ļauj pārvērst tekstu vizuālā attēlā. Tā ir jauna tehnoloģija, un šobrīd pasaulē ir tikai uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmas mākslīgā intelekta radītas animācijas filmiņas, kas tik niansēti seko konkrētam scenārijam. Lai izveidotu šādu animācijas filmu, radīti vairāk nekā 900 secīgi mākslas darbi, kurus mākslīgais intelekts ģenerējis, gan ņemot vērā katru iepriekšējo kadru, gan atslēgas vārdus no Rūdolfa Blaumaņa “Tālavas taurētāja” dzejas rindām.

    Reklāma

    Cilvēks šajā klipā nav radījis nevienu attēla detaļu – viss vizuālais materiāls ir mākslīgā intelekta radīts. Konkrētais modelis Stable Diffusion vēl nezina, kas ir Tālavas meži vai vaidelaiši. Radošās komandas uzdevums tādos brīžos bija nākt palīgā ar vārdiem un sižeta tulkojumu, kas ļāva modelim radīt savu vizuālo interpretāciju.

    “Šajā projektā sevi saucam par mākslīgā intelekta vārdotājiem. Proti, mūsu galvenā loma bija mākslīgajam intelektam palīdzēt veiksmīgāk izprast un iztulkot Rūdolfa Blaumaņa domu, tajā pašā laikā draudzīgi un neuzbāzīgi savaldot mākslīgā intelekta radošo domu lidojumu vienotā vizuālā stilistikā,” stāsta viens no animācijas veidotājiem un mākslīga intelekta vārdotājiem Artis Krilovs.

    Mākslīgais intelekts ir unikāls ar to, ka, reaģējot uz vieniem un tiem pašiem atslēgas vārdiem, spēj radīt dažādas interpretācijas. Tādēļ ieguldīts milzīgs darbs veiksmīgāko tēlu atlasē: lai izvēlētos 900 animācijā redzamos mākslas darbus, ģenerēti vairāk nekā 30 000 attēlu.

    “Mākslīgā intelekta ģenerētu vizuāļu galvenās iezīmes ir milzīgs datu apjoms un objektīva nejaušība. Tas, ka mākslīgais intelekts ir izanalizējis desmitiem miljonu bilžu, bet pats loģiski, strukturēti “nedomā”, nozīmē, ka tas spēj atrast neierastas, interesantas sakarības starp dažādiem vizuāliem konceptiem un stiliem. Cilvēkam sadarbībā ar mākslīgo intelektu ir un būs ļoti svarīga loma, lai tā brīžiem radīto haosu palīdzētu ievadīt loģiskās sliedēs,” saka viens no animācijas veidotājiem Kristaps Kazaks.

    Klips ir skatāms LMT Neatkarības kampaņas ietvaros uzņēmuma sociālo tīklu profilos.

    “Mēs dzīvojama aizraujošā laikmetā, kad digitālā revolūcija ļauj īstenot to nākotnes pasauli, par kādu bērnībā esam sapņojuši. Vēl pavisam nesen mākslīgais intelekts šķita tīrā fantastika, šodien tas rada mākslas darbus, ko novērtē cilvēki visā pasaulē. Tas ir lielisks piemērs tehnoloģiju attīstībai un cilvēka mijiedarbībai ar pašām jaunākajām inovācijām. Apvienojot mākslīgā intelekta ātrumu un cilvēka radošumu, vairs nav gandrīz nekā neiespējama, un domāju, ka jau drīzā nākotnē mākslīgā intelekta iespējas pavērs mums ļoti plašus apvāršņus,” saka LMT prezidents Juris Binde.

    No “WRONG Digital” komandas ar mākslīgo intelektu sarunājās un animāciju veidoja Kristaps Kazaks, Oskars Cirsis un Artis Krilovs, video tapšanā piedalījās aktieris Igors Šelegovskis, režisore Monta Jurjāne, producente Luīze Anna Lejniece, operatori un montāžas režisori Emīls Kālis un Kārlis Leilands, mūzikas un skaņas efektu autors Artūrs Šēnfelds, balss režisors Pēteris Krilovs un gaismu mākslinieks Eduards Stefanovics.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    10 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Hašvaldis Blokčeins-Halvenings (HBH)
    14.11.2022 13:12

    It kā Blaumanis “Tālavas taurētāju” uzrakstīja kā parodiju par tautisko romantiķu sacerējumiem. Parasti jau Blaumanis rakstīja reālistiski

    (bet jūs neesat gatavi šai sarunai)

    Last edited 1 year ago by Hašvaldis Blokčeins-Halvenings (HBH)
    Ivars Dzerve
    14.11.2022 13:43

    Par to, ka Blaumaņa sacerējums būtu parodija, gan nav nācies dzirdēt, bet tāda parodija ir Pietuka Krustiņa dzejolis Mērnieku Laikos. To būtu interesanti iedot mākslīgajam intelektam “sagremošanai” – man šķiet, ka uzkārtos :)

    digitalk
    14.11.2022 14:03
    Reply to  Ivars Dzerve

    kurā vietā/lappusē?

    Ivars Dzerve
    14.11.2022 14:35
    Reply to  digitalk

    Oi, lappusi gan nepateikšu, teksts ir šis:

    Augsta dziesma, skani, skani
    Zilā zvaigžņu haosā!
    Nemirstīgu dari mani
    Tautas vīru eposā!

    Apkamp visu firmamentu,
    Univerzums nu ir tavs,
    Tērp ar violetu lentu
    Visus mūs, kad Pikols raus!

    Tur aiz kapa tautas-brāļi,
    Vaļā stāv elizijums;
    Citas dzīves fluīdums
    Nāks, kad dziedās gulbju cāļi.

    Satek atomi un rodas
    Progresīgi meteors,
    Dievu dēli
    lejup dodas,
    Līgo saules meitu kors;

    Vulkani ar traku varu
    Lāvas straumes lejup gāž,
    Izcivilizētu garu
    Kultūra no gaismas drāž

    digitalk
    14.11.2022 14:37
    Reply to  Ivars Dzerve

    paldies, šo zināju :)

    Hašvaldis Blokčeins-Halvenings (HBH)
    14.11.2022 15:39
    Reply to  Ivars Dzerve

    Padomājiet, kāda līdzība ir Blaumaņa lugām, novelēm, stāstiem ar “Tālavas taurētāju”? Nekāda

    Last edited 1 year ago by Hašvaldis Blokčeins-Halvenings (HBH)
    x_files
    14.11.2022 20:21

    “Ņemiet, ļautiņi, ņemiet! Tizli palikāt?! Tad ņemiet vēl! !!!”

    LMT ir zagļu kompānija. Šī grupējuma veids – ir “tautā zīmēties” ar inovācijām, lai gan neko (vispār neko!) nav attīstījusi, izdomājusi, uzturējusi. Nozagt citu uzņēmumu produktus, tas ir LMT mērķis!

    Kursors.lv
    14.11.2022 20:24
    Reply to  x_files

    Piemēram? Kura uzņēmuma kāds produkts ir nozagts un kas liek domāt, ka nozagts?

    x_files
    14.11.2022 20:44

    Paldies par atbildi!

    LMT ir slavens ar “smadzeņu” zagšanu. Jā, viss ok, vai tad viedajiem sēdēt noputējušā kantorī? Bet LMT to pasniedz “mēs to radījām” veidā. Ko viņi radīja?…

    digitalk
    14.11.2022 21:51
    Reply to  x_files

    izklausās, ka tu nekad neesi “nopirkts” smadzeņu un to radīto produktu dēļ. visi līgumi paredz, ka inovācijas, kas izstrādātas kompānijas apmaksātā laikā kompānijas uzdevumā, pieder kompānijai. tavas autortiesības, kā izgudrotājam, tas neatņem, bet tiesības uz produktu un tā komercializāciju pieder kompānijai, kura tev maksā algu.

    tāpēc “viņi radīja”.

    Last edited 1 year ago by digitalk
    Reklāma