Web Analytics
More
    Reklāma

    “Canon” savos Ķīnas birojos izmanto kameras, kas ļauj ienākt tikai smaidīgiem darbiniekiem

    Jaunākie raksti

    Ir tāds teiciens, ka smaids rada smaidu, un šķiet, ka tehnoloģiju uzņēmums “Canon” tam ir pieķēries pārāk cieši. Kompānija sava meitasuzņēmuma “Canon Information Technology” birojos Ķīnā uzstādījusi mākslīgā intelekta kameras, kuras aprīkotas ar “smaida atpazīšanas” tehnoloģiju. Kameras ļauj ienākt birojā vai rīkot sanāksmes tikai smaidošiem cilvēkiem, šādi cenšoties panākt to, lai katrs darbinieks ir 100% laimīgs visu laiku.

    Atklāti sakot, šādi centieni šķiet diezgan smieklīgi, jo patiesībā uzņēmums neko īsti nedara, lai darbinieki justos no sirds laimīgi, tāpēc smaidīšana, visticamāk, lielākoties ir uzspiesta. Šis “Canon” izgājiens arī izpelnījies “The Financial Times” uzmanību tajā kontekstā, ka Ķīnas uzņēmumi ar mākslīgā intelekta un algoritmu palīdzību nerimstoši novēro darbiniekus. Uzņēmumi, piemēram, uzrauga, kuras programmas darbinieki izmanto savos datoros, lai novērtētu viņu produktivitāti. Videonovērošanas kameras palīdz noteikt, cik ilgu pusdienu pārtraukumu darbinieki paņem. Savukārt mobilās lietotnes tiek izmantotas, lai izsekotu viņu aktivitātēm ārpus biroja.

    Reklāma

    “Canon Information Technology” par “smaida atpazīšanas” kamerām paziņoja pērn, norādot, ka tās izmantos kā daļu no darbavietas pārvaldības rīku komplekta. Šķiet gan, ka līdz šim risinājums nebija raisījis lielu ievērību. Iespējams, tas tāpēc, ka Ķīnā šādi novērošanas rīki ir visai izplatīti un īsti neviens tiem vairs nepievērš lielu uzmanību.

    AvotsVerge
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    digitalk
    20.06.2021 14:01

    sāk atgādināt «Dr. Who» s10e02 «Smile», kur roboti, kuriem bija jārūpējas par planētas kolonistu “laimīgumu”, sāka nogalināt tos, kuri nesmaidīja un nebija “laimīgi”.

    Krotow
    22.06.2021 20:11
    Reply to  digitalk

    Vai arī “smaidīgos strādniekus” no “The Outer World” pielikuma “Murder on Eridanos”. Jebkurā gadījumā šādi gājieni prasās pēc vismaz idejas autoru pārvietošanas uz vietu, kur viņi vairs nespēs kaitēt apkārtējai sabiedrībai.

    Aigars Axx
    20.06.2021 17:14

    Darba laikā ir jāstrādā un jādara tas par ko ir vienošanās ar darba devēju. Arī pusdienlaiks nav bezizmēra. Kur problēma? Ja nepatīk, var izvēlēties sev pieņemamāku darba vietu…
    Pats esu redzējis, ka veči objektā sit zoli. Vai par to būtu jāmaksā?

    digitalk
    20.06.2021 17:41
    Reply to  Aigars Axx

    varu derēt, ka Canon darba līgumā nav rakstīts, ka tev ir pienākums smaidīt. nav jau Bastera Kītona līguma paveids, kurš aizliedza viņam smaidīt publikā.

    Aigars Axx
    21.06.2021 01:49
    Reply to  digitalk

    Doma nav peļama. Par derībām. :-) Uz kko simbolisku. Jo tīri teorētiski līgumā tieši vai netieši varētu būt pieprasīts dajebkas. Es, piemēram, nevarētu taisīt viepli obligātā kārtā, bet citiem tas nesagādā grūtības.

    Protams Jānis
    21.06.2021 17:57

    Labi, ka Latvijā šādas kameras netiek izmantotas…. Reti kurš tiktu uz darbu

    Reklāma