Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS ZenWiFi AX bezvadu režģtīkla maršrutētāju apskats

    Jaunākie raksti

    Apskatam šoreiz saņemts divu ASUS ZenWiFi AX Wi-Fi 6 maršrutētāju režģtīkla komplekts, ko varētu nodēvēt par ideālu aptuveni četru līdz sešu istabu mājokļa pārklāšanai ar ļoti ātru bezvadu tīklu. Trīs istabās ASUS ZenWiFi AX divu ierīču komplekts ir patīkams, bet ne obligāts uzlabojums Wi-Fi pārklājumam.

    Mājas lietotājiem ar Wi-Fi 6 vēl arvien ir visai komplicētas attiecības, jo Wi-Fi 6 varbūt arī ir atnācis jaunākos viedtālruņos un arī svaigie klēpjdatori nu jau nāk ar Wi-Fi 6, ja vien pērc kaut ko cenā virs aptuveni 800 eiro, bet Wi-Fi 6 ik pa laikam atrodams klēpjdatoros no 550 eiro. Te gan jāsaka, ka Wi-Fi 6 bezvadu tīkla kartes ir lētas, Intel AX200 var iegādāties par aptuveni 15 eiro, kā arī Wi-Fi tīkla kartes nomaiņai nebūtu jābūt ļoti sarežģītai, ja vien tev nav super kompakts klēpjdators. Diemžēl Wi-Fi 6 maršrutētāji vēl arvien ir neganti dārgi. Lētākais pie mums iegādājamais Wi-Fi 6 maršrutētājs ir TP-Link Archer AX10, kura cena ir 75 eiro, bet pamatā Wi-Fi 6 maršrutētāju cenas ir no 150 eiro, tomēr lielais vairums Wi-Fi 6 maršrutētāju modeļu ir cenā starp 200 un 400 eiro.

    Reklāma

    Iepriekš esam apskatījuši arī citus lētos Wi-Fi 6 maršrutētājus TP-Link Archer AX73 un Mercusys MR70X.

    Vai es pats esmu ticis līdz Wi-Fi 6 maršrutētājam? Nē. Iemesls ir jau minētā cena, kas vēl arvien ir salīdzinoši augsta, bet ieguvums no Wi-Fi 6 būs niecīgs vai nekāds, ja interneta pakalpojumu sniedzējs padod tikai aptuveni 250 megabitu internetu. Mani novērojumi parāda, ka līdz šiem 250 megabitiem (ap 31 MB/s) pietiek ar parastu Wi-Fi 5 2×2 vai ideālā gadījumā 3×3 maršrutētāju un attiecīgu datora tīkla karti. Bet Wi-Fi 6 maršrutētāju lauciņš ir divas un trīs reizes augstāki datu pārraides ātrumi vienlaikus uz vairākām klientu ierīcēm.

    Tehniskā specifikācija

    • Produkta kategorija: AX6600 (574 + 1201 + 4804 Mbps) Tri Band Wi-Fi 6
    • Procesors: 1.5 GHz, trīs kodoli
    • Atmiņas: RAM 512 MB, 256 MB iebūvētā atmiņa
    • Antenas: iekšējās, 4 x 4 MU-MIMO (2.4 GHz 2 x 2, 5 GHz-1 2 x 2, 5 GHz-2 4 x 4), OFDMA (Orthogonal Frequency Division Multiple Access), Beamforming: standard-based and universal, 1024-QAM high data rate, 20/40/80/160 MHz bandwidth
    • Izmantotie savienojumu standarti: IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n, IEEE 802.11ac, IEEE 802.11ax
    • Pieslēgvietas: RJ45 2.5G BaseT WAN x 1, RJ45 Gigabits BaseT LAN x 3, USB 3.1 Gen 1 x 1 (NTFS, exFAT, HFS+, FAT32)
    • LED indikatori: Power, WAN, Wi-Fi
    • Pogas: WPS, Reset, Power
    • Izmēri: aptuveni 160 x 75 x 161.5 mm, 716 g
    • Papildus: Adaptive QoS, Parental Control, OneMesh
    • Cena: ap 280 eiro tīmekļa veikalos par vienu ierīci, Latvijā pagaidām neatradu divu ierīču komplekta cenu

    Izskats un uzbūve

    Kā jau ierasts, ASUS nostrādājis visu pēc augstākajiem standartiem – iepakojums ir lielisks, bet varbūt nedaudz izšķērdīgs, kā arī pašas ierīces un to barošanas avoti ir nostrādāti līdz sīkumiem. ASUS ZenWiFi AX pieejams balta vai melnā krāsa, balto neesmu redzējis, bet melnā krāsa ir drīzāk grafīta pelēka. Dubultajā ASUS ZenWiFi AX komplektā ir divas ASUS ZenWiFi AX ierīces, divi strāvas avoti un viens tīmekļa vads, nekā vairāk iepakojumā nav.

    ASUS ZenWiFi AX režģtīkla maršrutētāji izveidoti kā nelieli, atturīga izskata tornīši, sānos un augšā var labi redzēt dzesēšanas atveres, aizmugures daļā ir viena RJ45 2.5G BaseT WAN, trīs RJ45 Gigabits BaseT LAN un viena USB 3.1 Gen 1 pieslēgvieta. Tāpat aizmugurē ir slēdzis ierīces ieslēgšanai. Apakšdaļā atrodas mīkstas peciņas, kā arī tur ir atiestatīšanas un WPS pogas. Priekšpusē izvietots manāms ASUS logo, kā arī neliels LED indikators, kas ziņo par ierīces darbību. LED indikatoru varēsi atspējot, ja to vēlēsies.

    Kopumā – nekā pārdabiska, nekā pārspīlēta, patīkami, ka pieejamas divas krāsas, lai var šīs visai dārgās kastītes izvietot gandrīz jebkurā interjerā.

    Iestatīšana

    Šoreiz atkal varu uzteikt ASUS par lieliski paveiktu darbu, jo ASUS ZenWiFi AX maršrutētāja iestatīšana neizvērtās par tīmekļa resursu pārlūkošanu – viss darbojas tieši, kā tiek solīts. Iestatīšana ir gludi nostrādāta, maršrutētājs no kastes izņemts jau saņēmis stabilu programmatūras versiju, kas kādreiz ASUS bija visai liels klupšanas akmens.

    ASUS ZenWiFi AX bezvadu maršrutētāju var ieteikt jebkuram iesācējam, jo tā pirmreizējā iestatīšana kopā ar Windows 10 datoru ir vienkārši ekselenta. Atliek vien ieslēgt ASUS ZenWiFi AX, ar datoru pieslēgties maršrutētāja izveidotajam bezvadu tīklam, lai Windows 10 pats atvērtu ASUS ZenWiFi AX konfigurācijas lapu tīmekļa pārlūkā. Arī tālākie soļi ir elementāri, viss ir paskaidrots, maršrutētāja programmatūra atjauninās pati. Nevienā mirklī neradās šaubas par darāmo, arī maršrutētājs uzvedās kā pieklājas. Varbūt varētu vēlēties, lai ASUS ZenWiFi AX nedaudz ātrāk pārstartētos un ieslēgtos, bet tie ir nieki, salīdzinot ar iepriekš redzētajiem tīkla produktiem.

    Tātad, lai iestatītu ASUS ZenWiFi AX, nākas tikai to ieslēgt, nedaudz uzgaidīt, ar datoru vai viedtālruni pievienoties maršrutētāja izveidotajam bezvadu tīklam. Windows 10 pats tevi pārmetīs uz iestatīšanas lapu tīmekļa pārlūkā, no viedtālruņa nāksies pārlūkā ievadīt router.asus.com, lai pārietu uz iestatīšanas lapu. Iestatīšana aizņems ne vairāk par divām minūtēm, ja vien ASUS ZenWiFi AX nepieprasīt uzstādīt atjauninājumu. Tad gan pirmreizējā iestatīšana aizņems ilgāk.

    ASUS ZenWiFi AX iestatāms arī ar viedtālruņu lietotnes palīdzību. Te arī, visticamāk, neradīsies jautājumi pat pilnīgam iesācējam. Lietotne darbojas ātri, ne reizi nenovēroju kādu nepilnību vai muļķīgi izvietotu un nesaprotamu informāciju. Nedaudz dīvaini ir veikt ASUS ZenWiFi AX atjaunināšanu ar lietotnes palīdzību, jo uzspiešana uz maršrutētāja programmatūras versijas ļauj tikai nokopēt versijas numura tekstu, tā nepārmet lietotāju uz atjauninājuma veikšanu.

    Sākumā nelielu neizpratni var radīt otra ASUS ZenWiFi AX režģtīkla maršrutētāja piesiešana pie jau uzstādītā ZenWiFi AX. Izrādās, nācās atjaunināt abiem ASUS ZenWiFi AX programmatūru un pie jau iestatītā maršrutētāja otra ierīce piesienas ar diviem klikšķiem viedtālruņa ekrānā. Nekādas paroles vēlreiz nav jāvada iekšā. Šis ir super ērti, bet ASUS varēja kaut kā vizuāli uzkrītošāk parādīt, ka otra režģtīkla ierīce ir aktīva un jau darbojas.

    Patīkami redzēt, ka ASUS vizualizē ASUS ZenWiFi AX procesora un RAM atmiņas tēriņus, attiecīgi varēsi slēgt iekšā vai arī funkcijas, kas ir nepieciešamas vai kas noēd pārlieku lielu maršrutētāja resursu. Visai saprotami atdalīti ātrie iestatījumi no dažādiem papildus iestatījumiem, kas paredzēti pieredzējušiem lietotājiem ar specifiskākām prasībām. Īsāk sakot – būs grūti kaut ko sačakarēt.

    Programmatūras iespējas

    Jāatzīst, ka šoreiz ar ASUS ZenWiFi AX nebūs dikti plašas iespējas izvērsties, iestatot un pārvaldot maršrutētāju, šis uzskatāms par vidējās klases un attiecīgi arī vidēji ar iespējām aprīkotu maršrutētāju. ASUS ZenWiFi AX atbalsta ASUS AiMesh, kas nodrošina iespēju ērti no vairākiem ASUS maršrutētājiem izveidot bezvadu režģtīklu. ASUS AiMesh iepriekš bija tikai jūtami dārgāko ASUS maršrutētāju modeļu priekšrocība.

    ASUS ZenWiFi AX piedāvā Adaptive QoS (tiek automātiski pielāgoti ierīču iestatījumi tīmekļa kapacitātes izmantošanai). Visai ērti realizēta iespēja katrai klienta ierīcei noteikt dažādus ierobežojumus, kas gan pamatā kalpos kā bērnu piekļuves tīmeklim ierobežošana noteiktos laika periodos.

    Maršrutētājs atbalsta Amazon Alexa komandas, kā arī varēsi izmantot IFTTT receptes.

    Ātrdarbība

    Wi-Fi 6 (802.11ax) tīklā ASUS ZenWiFi AX kopā ar Samsung Galaxy S21 Ultra uzrādīja gandrīz 99 MB/s lejupielādei un aptuveni 46 MB/s augšupielādei, kad testu veic starp klēpjdatoru ar jau minēto Galaxy S21 Ultra, bet tā dēvējamais servera dators maršrutētājam pieslēgts ar vadu. Augšupielāde varēja būt ātrāka, biju gaidījis, ka tā būs ap 70 MB/s. Iespējams, starp diviem datoriem šis ātrums būtu augstāks.

    Veicu trīs mērījumus ar Galaxy S21 Ultra trīs dažādās vietās mājoklī – tiešs tuvums un tieša redzamība, aptuveni 5 m attālumā un vēl arvien tiešā redzamībā un arī aiz divām reģipša sienām bez tiešas redzamības.

    Pēc tam ieslēdzu otru ASUS ZenWiFi AX, novietoju to tā, lai sanāktu arī pēdējam mērījumu punktam gandrīz tieša redzamība un veicu visus trīs mērījumus atkārtoti.

    Kā var redzēt, ātrumi nedaudz uzlabojas vairumā gadījumu, bet vēl arvien uzskatu, ka ASUS ZenWiFi AX sevi pa īstam parādītu tikai lielākos mājokļos, ja vien izdosies abas ASUS ZenWiFi AX ierīces novietot gana saprātīgi.

    ASUS ZenWiFi AX uzrāda ļoti spēcīgu signāla stiprumu. Wi-Fi Analyzer lietotne pie maršrutētāja uzrāda -35 dBm 5.0 GHz, aiz vienām koka durvīm -37 dBm, bet blakus istabā aiz divām reģipša sienām signāls vēl arvien ir ļoti pieņemami -40 dBm. Ja vēlies sataupīt kādu cenu par elektroenerģiju, tad ASUS ZenWiFi AX iespējams aktivizēt arī Eco režīmu, kas samazina maršrutētāja jaudu. Ar 2.4 GHz nez kāpēc signāla stiprums kritās daudz straujāk, un tālākajā mērījumu punktā tas rādīja -52 dBm (turpat, kur 5.0 GHz bija -40 dBm).

    ASUS RT-AX82U ļauj izveidot līdz sešiem dažādiem viesu bezvadu pieslēgumiem (3x 5.0 Ghz un 3x 2.4 GHz). Tādējādi varēsi saviem viesiem pēc mājsēdes piedāvāt vienu Wi-Fi, kamēr viedais ledusskapis un robots putekļu sūcējs var izmantot citu Wi-Fi.

    rJāsecina, ka ASUS ZenWiFi AX ļoti spēcīgu 5.0 GHz signālu, bet salīdzinoši vājāku 2.4 GHz signālu. Pat klēpjdators tālākajā mērījumu punktā rādīja netipiski zemu 2.4 GHz signāla stiprumu, kas ar citiem bezvadu maršrutētājiem bija redzami augstāks. Datu ielādes ātrumi gandrīz neatšķiras no dārgāku Wi-Fi 6 bezvadu maršrutētāju spējām, bet augšupielādes ātrumi nez kāpēc ir zemāki. To gan norakstīšu šoreiz uz to, ka mērījumus veicu ar viedtālruni.

    Nobeigumā

    ASUS ZenWiFi AX pierādīja sevi tikai no labākās puses – viena ierīce būs ideāla, ja ir kompakts trīs istabu dzīvoklis līdz aptuveni 80 kvadrātmetriem, bet jau lielāki mājokļi ar sarežģītāku istabu izvietojumu un biezām mūra sienām redzēs pamatīgu ieguvumu no divām ASUS ZenWiFi AX ierīcēm bezvadu režģtīkla režīmā.

    Man ļoti patika, ka abas ASUS ZenWiFi AX ierīces ļoti vienkārši savienojas savā starpā, bet tas notikta tikai tad, kad abām ierīcēm biju veicis programmatūras atjaunināšanu. Šis var būt mulsinoši, jo bez atjaunināšanas man ierīces nevēlējās savienoties.

    Lielākā problēma būs ASUS ZenWiFi AX cena – 280 eiro par vienu ierīci nav nekāds joks. Ierasts, ka par divu ierīču komplektu ASUS nedod gandrīz nekādu atlaidi, tātad varam gaidīt, ka ASUS ZenWiFi AX komplekts maksās virs 500 eiro.

    Patika

    • darbojas ātri
    • vienkārši uzstādāms (ar jaunāko programmatūras versiju)
    • izskatās glīti

    Ne tik ļoti gāja pie sirds

    • cena ir nežēlīga
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Ralfs
    11.05.2021 15:48

    Cik tad ir tā cena?Varēji jau norādīt.Bet ,beidzot izskatās ,ka tas ir produkts,kas man būtu derīgs.

    Ralfs
    11.05.2021 15:49

    Jā aizmirsu pajautāt-kā ar mac saslēgšanu?

    Brr
    12.05.2021 16:46
    Reply to  Ralfs

    Vai tiešām OS ir iespaids uz wi-fi? (un atbilde uz Ralfs jautājumu: man šo ierīci nevajag (nav pa kabatai), tātad mēģināšu “uzkāsēt” autoru “neprofesionalitātei” un būs MIERS mājā??

    Reklāma