Web Analytics
More
    Reklāma

    TP-Link Archer AX10 apskats – viens no lētākajiem Wi-Fi 6 maršrutētājiem

    Jaunākie raksti

    Lai nav tā, ka pie mums nonāk tikai paši dārgākie gadžeti, esmu izspiedis no lielajiem puikām arī iespēju iepazīties ar jūtami lētāku, varbūt pat par pieejamas cenas maršrutētāju dēvējamu TP-Link Archer AX10 bezvadu maršrutētāju (pilnais nosaukums Archer AX1500 Dual Band Gigabit Wi-Fi 6 Router).

    Manās acīs Archer AX10 vismaz “uz papīra” izpilda gandrīz visas prasības, kas nepieciešamas mājas lietotājam, turklāt Archer AX10 lieliski varētu kalpot vēl turpmākos 5… 7… varbūt visus 10 gadus, jo nodrošina jauno Wi-Fi 6 standartu par civilizētu cenu. Apskata tapšanas laikā Archer AX10 lielākajos tīmekļa veikalos maksā starp 75 un 85 eiro, kas ir gandrīz jau pieņemama cena bezvadu maršrutētājam.

    Reklāma

    Citi Wi-Fi 6 maršrutētāji ir cenā no aptuveni 170 eiro līdz pat 450 eiro, kas noteikti nav naudas apjoms, ko par bezvadu maršrutētāji gatavs izdot vidējais pircējs. Ap 75 eiro vēl arvien skan nedaudz virs tā, ko pircējs uz ātru roku ir gatavs atdot par bezvadu maršrutētāju – pētījumu neesmu veicis, bet ir sajūta, ka pircējs, iegājis tuvākajā elektronikas veikalā, neko diži virs 50… 60 eiro nav gatavs nolikt par maršrutētāju mājas vajadzībām.

    Paskatīsimies, ko tieši mēs iegūstam un ko zaudējam, izvēloties jaunākās bezvadu pārraides tehnoloģijas budžeta klases maršrutētāju.

    Tehniskā specifikācija

    • Produkta kategorija: AX 1500 (1201 Mbps 5 GHz tīklā un 300 Mbps 2.4 GHz)
    • Procesors: Broadcom BCM6750, 1.5 GHz, trīs kodoli
    • Atmiņas: RAM 256 MB, 16 MB iebūvētā atmiņa
    • Antenas: četras ārējās antenas, 2×2 MU-MIMO (2.4 Ghz 2×2, 5 GHz 2×2)
    • Wi-Fi tehnoloģija: Dual-band Wi-Fi 6 (802.11ax) A1500 ar OFDMA, MU-MIMO, Beamforming, 1024-QAM high data rate, 20/40/80 MHz
    • Izmantotie savienojumu standarti: IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n, IEEE 802.11ac, IEEE 802.11ax
    • Pieslēgvietas: 1 x RJ45 WAN, 4 x Gigabit LAN
    • LED indikatori: Power, WAN, Wi-Fi
    • Pogas: WPS, Reset, Power
    • Izmēri un svars: aptuveni 260.2 x 135.0 x 38.6 cm, aptuveni 560 g
    • Papildus: TP-Link Tether lietotne, saderīgs ar Amazon Alexa komandām
    • Cena: ap 75 eiro tīmekļa veikalos

    Izskats un uzbūve

    Šis noteikti nav nekas slikts drīzāk budžeta klases maršrutētājam – Archer AX10 ir viens no vienkāršākajiem redzētajiem ražotāja maršrutētājiem. Tas ir melns, pamatā horizontāli novietots maršrutētājs ar četrām ārējām antenām, četrām LAN pieslēgvietām un mazu, pat niecīgu uzrakstu “TP-Link” priekšpusē. Archer AX10 uzbūvē izmantota visai kvalitatīva, melna plastmasa, bet maršrutētājs šķiet visai patukšs, kad to paņem rokās. Līdzvērtīgs dizains un materiāli izmantoti arī citos TP-Link budžeta klases maršrutētājos, kas cenas ziņā atrodas līdzās Archer AX10, piemēram, pie mums īsti nenopērkamajam (vismaz apskata tapšanas laikā) Archer AX50.

    Patīkami, ka ražotājs nav piemirsis uzstādīt LED indikācijas pieslēgvietām un savienojumiem. Ar LED indikatoru novākšanu pēdējā laikā grēko daudzi ražotāji.

    Maršrutētāja aizmugurē ir WAN pieslēgvieta kopā ar četrām Gigabit Ethernet pieslēgvietām, WPS pogu un ieslēgšanas pogu. Diemžēl te arī Archer AX10 parāda vienu no saviem cenas samazinājuma iemesliem – aizmugurē neatradīsi nevienu USB pieslēgvietas (4G mobilo sakaru datu puļķim vai USB atmiņas/ cietā diska pievienošanai). USB pieslēgvietas neesamība nav nekas kritisks, bet dažkārt tomēr tā noder. Īpaši izteikti tas ir vasarā, kad gribas paķert līdzi uz lauku rezidenci normālu maršrutētāju, kam var pievienot 4G mobilo sakaru datu puļķi, nevis caurām dienām turēt pie vada viedtālruni kā pieejas punktu.

    Archer AX10 ir četras ārējās antenas, tās ir moderni kantainā dizainā, antenas gan nav noņemamas, bet šādā cenā to var negaidīt. Maršrutētājam aizmugurē ir caurumiņi, lai to varētu pieskrūvēt pie sienas.

    Kopumā man ir jāatzīst, ka Archer AX10 noteikti nav ne tuvu pats feinākais maršrutētājs materiālu izvēles un uzbūves ziņā, bet šajā konkrētajā gadījumā mūs vairāk interesē maršrutētāja spējas, nevis dizains. Dizaina objektiem cenas būs vismaz četras reizes augstākas.

    Iestatīšana

    Kā jau mūsdienās ierasts, maršrutētāju iestatīšana ir ātra un vienkārša. To nāksies paveikt ar TP-Link Tether lietotnes palīdzību, jo vismaz man nez kāpēc neizdevās pirmo reizi uzsākt iestatīšanu ar tīmekļa pārlūka starpniecību (http://tplinkwifi.net vai jau ierasto 192.168.0.1). Iestatīšana ir gludi nostrādāta, maršrutētājs no kastes izņemts jau saņēmis stabilu programmatūras versiju, kas kādreiz ražotājiem bija visai liels klupšanas akmens.

    Archer AX10 bezvadu maršrutētāju var ieteikt jebkuram iesācējam, jo tā tālāka iestatīšana kopā ar Windows 10 datoru ir vienkārši ekselenta. Atliek vien ar datoru pieslēgties maršrutētāja izveidotajam bezvadu tīklam, lai Windows 10 pats atvērtu Tp-Link konfigurācijas lapu tīmekļa pārlūkā. Arī tālākie soļi ir elementāri, viss ir paskaidrots, maršrutētāja programmatūra atjauninās pati.

    Tātad, lai iestatītu Archer AX10, nākas tikai to ieslēgt, nedaudz uzgaidīt, ar datoru vai viedtālruni pievienoties maršrutētāja izveidotajam bezvadu tīklam. Windows 10 pats tevi pārmetīs uz iestatīšanas lapu tīmekļa pārlūkā, no viedtālruņa nāksies pārlūkā ievadīt http://tplinkwifi.net, lai pārietu uz iestatīšanas lapu. Iestatīšana aizņems ne vairāk par divām minūtēm.

    Man īsti līdz galam nepatika, ka Archer AX10 iestatāms pamatā ar viedtālruņu lietotnes palīdzību. Iespējams, kaut ko nesapratu, bet tādā gadījumā pirmreizējai iestatīšanai ar datoru vēl ir, kur augt. Lietotnes gadījumā, visticamāk, neradīsies jautājumi pat pilnīgam iesācējam. Lietotne darbojas ātri, ne reizi nenovēroju kādu nepilnību vai muļķīgi izvietotu un nesaprotamu informāciju.

    Programmatūras iespējas

    Te nedaudz parunāsim par to, ko tad īsti samazinātā cena nodarījusi pāri Archer AX10. Sāksim ar QoS jebšu Quality of Service, kas tīkla tehnoloģijās attiecas uz trafika prioritāšu noteikšanu un resursu rezervēšanu. Dārgajos maršrutētājos tu ņem, aktivizē automātisko QoS un to aizmirsti. Archer AX10 gadījumā QoS ir drīzāk manuāls, to nākas aktivizēt, nomērīt pašam savu tīmekļa pieslēguma ātrumu, ievadīt šos datus Archer AX10 saskarnē un cerēt uz labāko. Turklāt šoreiz QoS attiecas nevis uz atsevišķām lietotnēm, bet uz konkrētu tīklam pieslēgtu ierīci (klientu).

    Parental Control iespēja ir, bet var sacīt, ka tās nav, jo Archer AX10 prot filtrēt trafiku tikai ņemot vērā specifiskus vārdus, nevis vietnes vai izmantot kādu jau definētu vietņu sarakstu. Te kā piemēru varētu minēt, ka šādi iestatīta Parental Control iespēja neļaus eBay iegādāties jostu, ja tās nosaukumā būs “unisex”.

    Nekāda veida antivīruss vai cita līdzīga aizsardzība Archer AX10 nav iekļauta.

    Protams, vienmēr pastāv jautājums – vai vispār ir jēga par šādām iespējām piemaksāt, jo interneta ātrumi mūsdienās ir tādi, ka tos pārslogot ir gana sarežģīti. Jā, ja sāksi ielādēt 50… 80 GB spēlītes no Steam vai Uplay, tad šāda ielāde varētu uz pāris stundām “aizsist trubu”, bet visos citos gadījumos pārslogot savu mājas internetu būs gana liels izaicinājums. Arī par iebūvētu antivīrusu es nefanotu, jo nav zināms, ko tieši tāds spēj vai nespēj noķert. Jā, tikko mājās parādās viedās cepešplītis, putekļu sūcēji un Lietu Interneta nieciņi, tā kaut kādu zināmu vīrusu un citu uzbrukumu aizsardzību tā kā prasītos pašā maršrutētājā, bet pieļauju, ka Archer AX10 nav tieši veidots tam, lai uzturētu lielu viedo mājokli.

    Lieliska veiktspēja savai tehniskajai specifikācijai

    TP-Link Archer AX10 ir viens no lētākajiem Wi-Fi 6 maršrutētājiem, un tas ir cirtis arī rētu bezvadu pārraides tehnoloģijās. Archer AX10 ir vienīgais vai gandrīz vienīgais Wi-Fi 6 maršrutētājs, kas nav ticis pie 160 MHz kanāla. Tātad ultra ātrumus mums te neredzēt, bet te gribētu piebilst, ka tāpat arī ar citiem bezvadu Wi-Fi 6 maršrutētājiem ar visu 160 MHz kanālu nekad neredzēju solītos pārraides ātrumus. Izmatoju Intel AX200 Wi-Fi 6 tīkla karti, tā atbalsta 160 MHz, saderīgās maršrutētāju iespējas atpazīst, bet neprot izmantot.

    Wi-Fi 6 kā standarts vēl ir drīzāk saucams par zaļu, tāpēc visādas nesaderības būs vērojamas. Iepriekš arī ražotāji mēdza sūtīt Wi-Fi 6 maršrutētājus kopā ar datoru tīkla kartēm, lai būtu 99% pārliecība par pilnu saderību.

    Diemžēl šajā mirklī jāsaka, ka vismaz šobrīd TP-Link Archer AX10 nav ticis pie Wi-Fi 6 sertifikāta, faktiski nevienai TP-Link ierīcei nav Wi-Fi 6 sertifikāta. Tas, iespējams, var atsaukties uz ierīču saderību.

    Archer AX10 2×2 Wi-Fi 6 tīklā maksimālais teorētiskais ātrums ir 1.2 Gbps, paskatīsimies, ko šis maršrutētājs spēj dzīvē. Redzēju, ka Archer AX10 prot sasniegt aptuveni 62 MB/s (gandrīz 500 Mbps), kamēr tīmeklī atradu, ka ļaudis no šī maršrutētāja izžmieguši līdz pat 86 MB/s (690 Mbps) lejupielādei. Diemžēl netika uzrādīts, ar kādām tieši ierīcēm šādi ātrumi sasniegti.

    Var vien secināt, ka Archer AX10 ir ļoti spējīgs, ja meklē datu pārraides ātrumus Wi-Fi 6 tīklā. Jā, Archer AX10 nav ticis pie 160 MHz kanāla, bet es tā arī nekad neesmu redzējis ieguvumu no tā izmantošanas. Archer AX10 par savu cenu Wi-Fi 6 tīklā iegūst tādus ātrumus, ko Wi-Fi 5 gadījumā nodrošinātu tikai ļoti dārgi maršrutētāji un klienta ierīces ar 3×3 antenām.

    Nobeigumā

    TP-Link Archer AX10 ir viens no lētākajiem, ja ne pats lētākais Wi-Fi 6 maršrutētājs, kas iegādājams pie mums. 75 eiro vēl arvien nav izcila cena maršrutētājam, bet, ja tev mājās sāk parādītes jaunie Apple, Samsung, OnePlus viedtālruņi, kā arī ja plāno iegādāties jaunu klēpjdatoru, Wi-Fi 6 maršrutētājs var jau sākt kļūt noderīgs. Arī esošo klēpjdatoru var uzlabot ar Intel AX200 vai līdzīgu tīkla karti, šādas tīkla kartes maksā no aptuveni 15 eiro līdz 45 eiro, ja meklē Killer ražojumu. Arī galddatoru vari bez raizēm aprīkot ar Wi-Fi 6 tīkla karti, te izvēle ir plašāka, bet pašas tīkla kartes arī ir dārgākas. Piemēram, ASUS visai agresīvi savos klēpjdatoros izvieto Wi-Fi 6 tīkla kartes, visticamāk, lai sekmētu savu Wi-Fi 6 maršrutētāju pārdošanu, kas gan nav nosodāms solis.

    Ja es sev šobrīd meklētu jaunu bezvadu maršrutētāju, Wi-Fi 6 būtu obligāts, jo tomēr maršrutētāju nepērk diviem gadiem. Tomēr te jāņem vērā, ka Archer AX10 ir pats, pats minimums Wi-Fi 6 parametru jomā, turklāt tas nav ticis pie Wi-Fi 6 sertifikāta. Nekur gan nav teikts, ka Archer AX10 netiks pie sertifikāta, bet arī apsolīt to nevar. Kā arī jāņem vērā, ka Wi-Fi 6 idejas pamatā ir daudzu ierīču vienlaicīga, stabila, vidēji ātra apkalpošana, kamēr Wi-Fi 5 koncentrējas uz vienas ierīces maksimāli ātru apkalpošanu. Bezvadu tīkla ātrums Wi-Fi 6 gadījumā ir gandrīz dēvējams par blakusproduktu.

    Patika

    • Pieejama cena
    • Veiktspēja atbilst specifikācijai
    • Pietiekami vienkārša saskarne

    Ne tik ļoti patika

    • Ļoti niecīgs iespēju klāsts
    • Nav USB
    • Problemātiska pirmreizējā iestatīšana ar tīmekļa pārlūku
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    8 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Ivars
    19.06.2020 11:14

    pētījumu neesmu veicis, bet ir sajūta, ka pircējs, iegājis tuvākajā elektronikas veikalā, neko diži virs 50… 60 eiro nav gatavs nolikt par maršrutētāju mājas vajadzībām.
    ——————
    Varbūt kursors var veikt pētījumus arī? :) Nu kā visādos delfos vai tvnetos muļķīgās dienas aptaujas, te varētu ko līdzīgu – cik esat gatavs maksāt par iphone, bez googles servisu ķīnieti, wifi6 rūteri, viedajām rozetēm, elektrisko skūteri, datoru utmldz. Ticami dati nebūs, bet autors nevarēs atrunāties, ka nav veicis pētījumus :)
    Nezinu, vai tehniski tas ir iespējams, bet rakstā cenu atrādīt pēc tam, kad cilvēks izlasījis aprakstu, pats novērtē, cik viņš par to “brīnumu” būtu gatavs maksāt :)

    KKTK
    19.06.2020 15:44
    Reply to  Artis Ābols

    Laukos ir vēl “labāk”, tur nopērk rūteri par 23 eiro un tad nevelk un pazūd statiskās IP un visādi citādi gļuki.

    Krotow
    19.06.2020 18:39
    Reply to  KKTK

    Ja nav nodoma mājās turēt weba/FTP/spēļu serverus, tad statiskā IP pēc būtības nav vajadzīga. Cita lieta ka tie 23 eiro rūteri parasti ir ar vislēnāko un apdalītāko 2.4 GHz WiFi (sakaru nāve, ja dzīvo daudzstāvenē vai ciematā, kur katram ir savs rūteris). Un vēl tiem ātri nomirst barošanas bloki.

    Krotow
    19.06.2020 18:34

    Dažus reālus ātruma testu grafikus no Speedtest.net (LAN, 2.4 GHz, 5 GHz) jau varēji ielikt. Ja nav pietiekami ātra uplinka, atnāc ciemos uz alu/kafiju – aizdošu 500+ Mbps up/down testam.

    Artis Abols
    21.06.2020 08:37
    Reply to  Krotow

    Jā, diemžēl manā galā par paceļamu mēneša maksu ir tas kas ir. Ja nemaldos, 500 Mbit trubu pat nepiedāvā. Ātrumu mēru starp NAS un datoru.

    Artis Abols
    21.06.2020 08:43
    Reply to  Krotow

    Jā, man max ir 250-nieks, būs šefam jāsūta pieprasījums uz rēķinu apmaksu. Tet kaut ko reklamējās, bet ir vai nu 200 vai uzreiz 1000, diemžēl 500 opcijas nav manā adresē, ja vispār Tet kaut ko tādu piedāvā.

    Last edited 3 years ago by Artis Abols
    maigonis
    23.06.2020 02:54
    Reply to  Krotow

    Labākais variants vispār būtu ar kādu lokālo ātruma testu. NAS ir variants, bet labāk iesaku iperf3.

    Reklāma