Web Analytics
More
    Reklāma

    Mercusys MR70X super zemas cenas Wi-Fi 6 bezvadu maršrutētāja apskats

    Jaunākie raksti

    Nekrāpies! Nemaz neglūni zemāk uz Mercusys MR70X cenu, bet pamēģini uzminēt, cik aptuveni varētu maksāt salīdzinoši visai moderns, bet ne pats ātrākais Wi-Fi 6 bezvadu maršrutētājs.

    Protams, pie šādas zemas cenas kaut kas tiek zaudēts, bet uzreiz jāsaka, ka zaudējumi nav lieli, ja vien nemeklē tiešām pašu, pašu spicāko tehnoloģiju apvienojumu.

    Reklāma

    Nedzesējam lieki mutes, ķeramies pie lietas!

    Tehniskā specifikācija

    • Produkta kategorija: AX1800 Dual Band Wi-Fi 6 (1201 Mbps (5 GHz) + 574 Mbps (2.4 GHz))
    • Procesors: trīs kodolu
    • Atmiņas: RAM 256 MB, 16 MB iebūvētā atmiņa
    • Antenas: četras ārējās, 2 x 2 MU-MIMO (2.4 GHz 2 x 2, 5 GHz 2 x 2), Beamforming, 1024-QAM high data rate, OFDMA, 20/40/80 MHz
    • Izmantotie savienojumu standarti: IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n, IEEE 802.11ac, IEEE 802.11ax
    • Pieslēgvietas: RJ45 WAN x 1, RJ45 LAN x 3
    • LED indikatori: Power
    • Pogas: WPS + Reset
    • Izmēri: aptuveni 208.8 × 171.6 × 41.7 mm
    • Cena: ap 45 eiro tīmekļa veikalos

    Izskats un uzbūve

    Mercusys MR70X super zemās cenas Wi-Fi 6 bezvadu maršrutētājs maksā ap 45 eiro tīmekļa veikalos. Es pats savām acīm neticu, jo iepakojums un pašas ierīces uzbūve nenodod šo negaidīti zemu maršrutētāja cenu. Nu tad pakojam Mercusys MR70X vaļā!

    Mercusys MR70X iepakojums ne par matu neatpaliek no, piemēram, nesen apskatītā TP-Link maršrutētāja, kas maksā vairāk nekā trīs reizes vairāk. Arī iepakojuma saturs ir visai tuvs tam, ko mums piedāvā citi ražotāji – te atrodas pats Mercusys MR70X ar nenoskrūvējamām antenām, elektrības vads un arī LAN vadiņš. Jāsaka, ka elektrības vads varēja būt nedaudz garāks, man ar 130 cm ir nedaudz par maz, bet arī citi maršrutētāju ražotāji līdzi dod tik pat garus (īsus) elektrības vadus.

    Maršrutētājs ir iepakots vairākās aizsargplēvēs, arī antenas ir ietītas, lai tās nenoskrambātos. Atpakojam to visu vaļā un mūsu priekšā ir gana atturīga izskata bezvadu maršrutētājs Mercusys MR70X. Te varam nedaudz redzēt, kur tieši taupīta nauda, lai iegūtu tik neticami zemo Mercusys MR70X cenu – maršrutētājam ir tikai viena gaismas diode, kas norāda uz maršrutētāja darbību. Tā ikdienā spīd zaļā krāsā un nav izslēdzama.

    No aizmugures var redzēt, ka arī šis tas ietaupīts, jo Mercusys MR70X ir viens WAN ports un tikai trīs LAN pieslēgvietas, lai arī parasti maršrutētājiem ir četras LAN pieslēgvietas. Šī ir visai dīvaina izvēle, lai samazinātu Mercusys MR70X cenu, bet, iespējams, ka trīs LAN pieslēgvietas vēl kaut ko nozīmē, kas pirmajam acu uzmetienam ir slēpts. Piemēram, lai Mercusys MR70X tieši nekonkurētu ar kādu citu ierīci. Pagaidām gan Mercusys MR70X ir vienīgais ražotāja Wi-Fi 6 maršrutētājs.

    No apakšas redzam, ka Mercusys MR70X nav paredzēts stiprināšanai pie sienas, kas ir neliels un arī nedaudz nesaprotams mīnuss. Kas liedz izliet plastmasā vietiņas, kur iegulst divas skrūves?

    Diemžēl Mercusys MR70X nav saņēmis USB pieslēgvietu, attiecīgi gar degunu iet NAS tipa diska izmantošana un Mercusys MR70X arī nav izmantojams kopā ar 4G mobilo datu USB puļķiem.

    Kopumā – ar plastmasām, izmēriem, svaru, dizainu un pieslēgvietām Mercusys MR70X trāpa budžeta klasē. Iespējams, pat nedaudz virs tā, ko varam redzēt citos līdzīgas cenas bezvadu maršrutētājos.

    Iestatīšana

    Mercusys MR70X zemā cena izpaužas arī tajā, ka lietotājam netiek piedāvāta nekāda viedtālruņu lietotne, tās vietā nākas izmantot klasisko bezvadu maršrutētāja iestatīšanu ar tīmekļa pārlūka palīdzību. Uz Mercusys MR70X apakšējās daļas ir skaidri parādīts, kāda ir maršrutētāja Wi-Fi parole un kāda adrese (mwlogin.net) jāvada tīmekļa pārlūkā, lai tiktu pie maršrutētāja iestatījumiem.

    Man ir jāsaka, ka no ražotāja puses ir visai pareizi jau uzreiz iestatīt kaut kādu paroli, lai Wi-Fi nestāv atvērts.

    Tīmekļa pārlūkā redzamā Mercusys MR70X saskarne nav nekas unikāls, tā ir visai vienkārša un bez plašām iestatījumu un statistikas iespējām. Faktiski pieejama tikai pati vienkāršākā, manuālā QoS iespēja un tas arī ir viss. Pastāv arī iespēja ieslēgt viesiem paredzētu, nodalītu Wi-Fi. Maršrutētājs piedāvā arī vienkāršotu vecāku kontroles iespēju.

    Mercusys MR70X atbalsta IPv6 un WPA3, bet tā jau ir ierasta prakse.

    Ar Mercusys MR70X un aparātprogrammatūras atjaunināšanas pieeju atgriezos divtūkstošo gadu vidū, kad šis process tika uzticēts datoram, kas pie bezvadu maršrutētāja pievienots ar vadu. Jā, obligāti ar vadu, tikai tad drīkst veikt aparātprogrammatūras atjaunināšanu. Mercusys MR70X atjaunināšana ar pirmo reizi kaut kā neizdevās, bet otrajā piegājienā maršrutētājs ielādēja no atbalsta lapas paņemto datni un atjauninājās.

    Ātrdarbība

    Sākumā parunāsim par Mercusys MR70X signāla stiprumu, to mērīju ar OnePlus 8T viedtālruni un WiFi Analyzer lietotni. Mercusys MR70X signāla stiprumu pretnostatīju sava AmpliFi HD Wi-Fi 5 maršrutētāja spējām, un secināju, ka Mercusys MR70X uzrāda tieši to pašu signāla stip rumu ga n 2.4 GHz, gan arī 5.0 GHz. Tiešā tuvumā Mercusys MR70X uzrāda aptuveni -37 dBm 5.0 GHz un -40 dBm 2.4 GHz, aiz vienas reģipša sienas šie dati gandrīz nemainās, bet blakus istabā ir -49 dBm 5.0 GHz un -42 dBm 2.4 GHz. Tālākajā istabā (aptuveni 12 metru attālums no maršrutētāja līdz viedtālrunim un pa vidu trīs reģipša sienas) Mercusys MR70X uzrāda -56 dBm 5.0 GHz un -46 dBm 2.4 GHz signāla stiprumu. Šie noteikti nav labākie Wi-Fi signāla stipruma rezultāti, bet Mercusys MR70X arī nav nekādas izmeklētas antenas un citas priekšrocības.

    Jāsaka, ka ar datu pārraides ātrumiem Mercusys MR70X mani pārsteidza pozitīvā nozīmē. Datu pārraides testu vecu ar klēpjdatoru, kam ir 10. paaudzes Intel i7 procesors, 32 GB RAM un Intel AX201 Wi-Fi 6 bezvadu tīkla karte. Līdzīgu klēpjdatoru esam izmantojuši arī iepriekš testos.

    Ar LAN Bench lietotni iegūstam šādus rezultātus:

    Salīdzināšanai – spējīgie un trīs līdz sešas reizes dārgākie Wi-Fi 6 bezvadu maršrutētāji šajā pašā testā uzrādīja aptuveni 870… 900 megabitus sekundē lejupielādei un 600… 650 megabitus sekundē augšupielādei.

    Jā, ir jau Mercusys MR70X nedaudz lēnāks, bet te ir jānovērtē savu interneta pieslēgumu. Ja interneta piegādātājkantoris sola 500 megabitus, tad tos mierīgi varēsi visus izmatot ar Mercusys MR70X un atbilstošu datoru, kas aprīkots ar Wi-Fi 6 tīkla karti. Bet, ja mājoklī ienāk ātrāks internets, tad gan derētu paskatīties uz dārgākiem maršrutētājiem.

    Labā ziņa gan ir tā, ka Intel AX200 Wi-Fi 6 bezvadu tīkla kartes klēpjdatoriem un galddatoriem vairs nav nekāds retums, tās iegādājams tepat Latvijas tīmekļa veikalos par aptuveni 15 līdz 20 eiro.

    Nobeigumā

    Manās acīs Mercusys MR70X ir ļoti vienkāršots Wi-Fi 6 bezvadu maršrutētājs, kas piedāvā tikai minimumu – jēdzīgu datu pārraides ātrumu un visai labu signāla stiprumu par niecīgu cenu. Mercusys MR70X spējas atbilst tam, ko varam sagaidīt no 500 megabitu interneta pieslēguma, bet gigabita plāna lietotājiem noteikti būtu jāmet acis TP-Link Archer AX73 virzienā. Jā TP-Link Archer AX73 ir trīs reizes dārgāks, bet tam ir arī milzīgi datu pārraides ātrumi Wi-Fi 6 tīklā un pat pavadošā lietotne viedierīcēm.

    Noteikti jāņem vērā, ka Mercusys MR70X ir tikai trīs LAN pieslēgvietas, kas ir visai dīvaina izvēle. Manā mājsaimniecībā ar trīs LAN pieslēgvietām ir par maz (televizors + viedtelevīzija + NAS + vecāka gadagājuma spēļu konsole), bet man patīk visu saslēgt caur vadiem. Ja tā stingri ņemtu, tad tikai NAS obligāti pieprasa vada savienojumu. Tāpat Mercusys MR70X pircējam nāksies iztikt bez USB pieslēgvietas, bet šajā cenā par to sūdzēties nevajadzētu.

    Programmatūras atjauninājumi caur vadu var būt izaicinoši mūsdienās, jo nu jau šobrīd gadās, ka mājās nav neviena datora ar vada interneta pievienošanas iespēju.

    Mercusys MR70X izdevās palietot kā ikdienas mājas maršrutētāju vairāk nekā divas nedēļas, un šajā laikā nepiedzīvoju nevienu mirkli, kad Mercusys MR70X būtu uzvedies sliktāk par trīs un vairāk reižu dārgākiem maršrutētājiem, kad runājam tieši par Wi-Fi darbību. Jā, man nāktos izmantot tā dēvēto sviču, lai visas manas ierīces tiktu pie vada interneta, bet daļa no tām prot strādāt arī bezvadu režīmā.

    Kopumā – par 45 eiro nebiju gaidījis ne pusi no Mercusys MR70X ātrdarbības un signāla stipruma. Biju gaidījis, ka Mercusys MR70X būs parasts nīkulis vienas vai divu istabu dzīvoklītim, bet ar šo maršrutētāju var bez raizēm apkalpot arī četru istabu mitekli. Uzbūve un dizains ir atturīgi, bet neko citu šādā cenā nevajadzētu gaidīt. Ja mājoklī ienāk 300 līdz 500 megabitu internets, tad Mercusys MR70X ir perfekts tavām vajadzībām.

    Nākamais pieejamākais (cenas ziņā) aiz Mercusys MR70X ir mūsu apskatītais TP-Link Archer AX10, kas izceļas ar to, ka TP-Link piedāvā savu lietotni un būtiski mazāku ķēpu ar programmatūras atjauninājumiem. TP-Link Archer AX10 piedāvā ļoti līdzīgu Wi-Fi 6 darbības ātrumu, kā arī šim maršrutētājam ir četras LAN pieslēgvietas. Pēc tam jau Wi-Fi 6 maršrutētāji pamatīgi pārkāpj 100 eiro slieksni ar TP-Link Archer AX73, kas ir jau ļoti ātrs un ar plašu iespēju klāstu apveltīts Wi-Fi 6 maršrutētājs.

    Patika

    • Wi-Fi 6 darbības ātrums un signāla stiprums
    • neticami zema cena
    • pieņemama uzbūve un materiāli

    Ne tik ļoti gāja pie sirds

    • ja mājoklī ienāk gigabita internets, tad ar Mercusys MR70X būs par īsu
    • nav viedierīču lietotnes
    • ķēpīga aparātprogrammatūras atjaunināšana
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    8 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Klio
    06.04.2021 13:01

    A Mikrotikam ir tās 6. paaudzes aparāti? (draugs jautā)

    06.04.2021 15:45
    Reply to  Klio

    pagaidām nav un nav zināms, kad būs plānots. MT forumā daži aktīvisti vēl apirš MT par slikti realizētu wifi5, kur nu tur wifi6.

    Last edited 3 years ago by digitalk
    trel
    06.04.2021 16:02
    Reply to  digitalk

    Laikam būs jāpaskatās forums. Arī būtu ko teikt par wifi5 no MT puses :D

    Tomass
    22.04.2021 11:06

    Sveiki.

    Mums mājās ir TELE2 4G mobilā ierīce. Kādu maršrutētāju iesakat pielikt, lai uzlabotu signālu / sadali lielā dzīvoklī? No viena gala līdz otram patsmit metri un sienas.

    Paldies

    Tomass
    22.04.2021 11:07
    Reply to  Tomass

    patsmit-padsmit

    Arturs
    22.04.2021 11:44
    Reply to  Tomass

    Rūteri noliec dzīvokļa vidū un viss.

    Krotow
    22.04.2021 13:38

    3 Ethernet klientu ligzdas nav nemaz tik dīvaina izvēle, redzot rūteru shēmas ar tīkla adapteru čipiem, kuriem ir tieši 4 porti :) Tā vnk būs bijis lētāk. Daudz kur mājās arī parasti vairāk par 2 ar kabeli pieslēgtām ierīcēm pie rūtera (dators un TV) tāpat nelieto. Labā ziņa – 1 Gbe 5-portu sviči tagad ir lēti.

    Reklāma