Web Analytics
More
    Reklāma

    TP-Link Archer AX73 Wi-Fi 6 maršrutētāja apskats

    Jaunākie raksti

    Varbūt kāds jau iepriekš ir pamanījis, ka esmu visai liels tā dēvētās price/performance attiecības fans. Ir jau patīkami apskatam saņemt kādu ierīci, kas ir divas vai trīs reizes dārgāka par to, uz ko pats ikdienā skaties veikala plauktā, bet šādas ierīces ir visai tālu no tā, ko tad arī pircējs aiznes mājās.

    Jau iepriekš esam apskatījuši TP-Link Archer AX10 maršrutētāju, bet tas bija pats, pats vienkāršākais un pats lētākais Wi-Fi 6 maršrutētājs, kas tobrīd (un droši vien arī šobrīd) ir pieejams. TP-Link Archer AX10 cena bija un ir tāda, ka par to sanāk visai ciešams Wi-Fi 5 maršrutētājs. Bet, ja tev ir gadu vai divus vecs viedtālrunis, pēdējā laikā iegādāts klēpjdators vai vienkārši plāns izmantot Wi-Fi maršrutētāju ilgāku laiku, tad noteikti jāsāk skatīties Wi-Fi 6 maršrutētāju virzienā. Tā vienkārši ir cita klase, pat ikdienas darbos un izklaidē Wi-Fi 6 izgriež pogas Wi-Fi 5 – vienkārši viss norit zibenīgāk.

    Reklāma

    TP-Link Archer AX73 Wi-Fi 6 maršrutētājs ir no tā saucamās AX5400 bezvadu datu pārraides ātruma klases, kas skaitās aptuveni 80% ātrāka par AX3000. No AX5400 bezvadu maršrutētājiem esam apskatījuši ASUS RT-AX82U, kas gan ir aptuveni divas reizes dārgāks par šodienas varoni Archer AX73.

    Man pašam šķiet, ka 150 eiro par mājas bezvadu maršrutētāju vēl arvien ir gana sālīti, lai ierindas pircējs tomēr paķertu kaut ko cenā līdz 60 vai 70 eiro. Bet vienlaikus nevajag piemirst, ka maršrutētājs kalpos savus piecus gadus vismaz. Mani nedaudz tramīgu darītu Wi-Fi 6e maršrutētāju iespējamā drīzā parādīšanās, bet te atkal paies vismaz divi gadi, lai pie lietotājiem nonāktu kaut cik pieejamas cenas ierīces.

    Tehniskā specifikācija

    • Produkta kategorija: AX5400 Dual Band Wi-Fi 6
    • Procesors: Broadcom BCM6750 1.5 GHz, trīs kodoli
    • Atmiņas: RAM 512 MB, 256 MB iebūvētā atmiņa
    • Antenas: sešas ārējās, 4 x 4 MU-MIMO (2.4 GHz 2 x 2, 5 GHz 4 x 4), Beamforming, 1024-QAM high data rate, 20/40/80/160 MHz
    • Izmantotie savienojumu standarti: IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n, IEEE 802.11ac, IEEE 802.11ax
    • Pieslēgvietas: RJ45 WAN x 1, RJ45 LAN x 4, USB 3.0 (NTFS, exFAT, HFS+, FAT32)
    • LED indikatori: Power, WAN, Wi-Fi
    • Pogas: WPS, Reset, Power, Wireless on/off , LED on/off
    • Izmēri: aptuveni 272.5 × 147.2 × 49.2 mm
    • Papildus: Adaptive QoS, Parental Control, OneMesh
    • Cena: ap 150 eiro tīmekļa veikalos

    Izskats un uzbūve

    TP-Link Archer AX73 nāk iepakots jau pazīstami zilganās krāsas kastē. Pašā kastē nekā daudz lieka nav – tur atrodas maršrutētājs, barošanas bloks un aptuveni metru garš Ethernet LAN vadiņš. Antenas nav noņemamas, tātad nenāksies tās pašam skrūvēt maršrutētāja korpusā, bet tās nāksies atlobīt no aizsargplēves, kas nav fikss darbiņš.

    Kā redzam, tad Archer AX73 paredzēts arī skrūvēšanai pie sienas, kas ir patīkams pluss, jo mūsdienās liela daļa bezvadu maršrutētāju tam nav paredzēti. Archer AX73 virspusi klās interesants raksts plastmasā un arī pilnīgi glancēta plastmasas daļa. Interesantajā rakstā ir paslēpta iekšā efektīva pasīvā dzesēšana, jo mūsdienu maršrutētājus darbina gana jaudīgi procesori. Te man jāsaka, ka glancētā plastmasas daļa pamatīgi piesaista putekļus, bet glancētā virsma arī necieš tās tīrīšanu un ātri tiek pie mikroskrambām.

    Archer AX73 saņēmis sešas atsevišķas antenas – četras no tām paredzētas 5 Ghz, bet pārējās divas – 2.4 GHz. Tādējādi katra antena veic savu uzdevumu, nekas nav apvienots vienā antenā, un netiek zaudēta daļa no bezvadu tīkla jaudas. Te arī nonākam pie tā, ka TP-Link sola ar Archer AX73 noklāt pamatīgi lielas mājas, bet par signāla stiprumu parunāsim nedaudz vēlāk.

    Archer AX73 ir visai ierasts pieslēgvietu klāsts un skaits. Archer AX73 ir viena gigabita RJ45 WAN un četras RJ45 LAN pieslēgvietas. Maršrutētājs arī ticis pie USB 3.0 pieslēgvietas, kur vari pievienot ārējo cieto disku vai zibatmiņu, lai to izmantotu par tīkla disku. Datu pārraide gan no šīs atmiņas nav neko ātra, redzēju, ka tā atduras pie aptuveni 25 MB/s.

    Pie barošanas bloka esošais vadiņš ir 130 cm garš, un vismaz man ar šo vada garumu gandrīz nepietiek, lai Archer AX73 novietotu tur, kur vēlos. Pieļauju, ka vairumā gadījumu ar 130 cm vadu pietiks.

    Iestatīšana

    Archer AX73 iestatīšanai var izmantot Tether viedtālruņu lietotni vai arī piekļūt maršrutētājam caur tīmekļa pārlūka saskarni. Šoreiz izvēlējos izmantot lietotni, jo droši vien to izmantos arī vairums pircēju.

    Atliek vien ieslēgt Archer AX73, pievienoties tā izveidotajam Wi-Fi ar viedtālruni, ieiet Tether viedtālruņu lietotnē un sekot instrukcijām. Archer AX73 pēc noklusējuma jau uzstāda ar paroli aizsargātu Wi-Fi, kas ir patīkami, kad to salīdzina ar citiem ražotājiem, jo tādējādi pastāv minimāla iespēja, ka lietotājs atstāj atvērtu bezvadu mājas tīklu bez paroles priekšā. Parole ir uzrakstīta uz Archer AX73 apakšdaļas, kā arī tā nolasāma QR koda veidā, kas ir visai ērti – QR koda lasītājs ir atrodams, piemēram, Google Lens lietotnē un, ja nemaldos, tad iPhone QR koda lasītājs jau ir iekšā kameras lietotnē. Daudzi Android ražotāji arī saviem viedtālruņiem pievieno QR koda lasītāju kameras lietotnē.

    Iestatīšanas vednis tad izved cauri Wi-Fi nosaukuma (SSID) izveidei un paroles ievadei, pēc tam uzreiz vari sākt Archer AX73 izmantot.

    Papildu iespējas

    TP-Link šajā maršrutētājā iekļāvis bērnu pārraudzības rīku HomeShield Parental Control, bet te uzreiz jānorāda, ka HomeShield rīks nav gluži bez maksas. Bezmaksas versijā lietotājs saņem tikai vienkāršu ugunsmūri bez papildu iespējām.

    Maksas versijā HomeShield piedāvā arī ļaunatūras filtrēšanu, Lietu Interneta (IoT) ierīču aizsardzību un plašāku statistikas informāciju.

    HomeShield mēneša maksa un arī gada maksas nebūt nav zema – mēnesī nāksies šķirties no 6 eiro vai no 55 eiro gadā vienreizējā maksājumā.

    Otra Archer AX73 iespēja ir OneMesh, kas spēj vienkārši izveidot bezvadu režģtīklu ar citām OneMesh ierīcēm, piemēram, TP-Link RE505X. TP-Link RE505X maksā ap 70 eiro, tātad šī ir visai zema cena par bezvadu režģtīkla papildu ierīci. Diemžēl OneMesh darbībā redzējis neesmu, nevarēšu sīkāk par to neko piebilst.

    Ātrdarbība

    Sāksim ar jau iepriekš uzslavēto Archer AX73 un daudzajām antenām – te tiešām cepure nost TP-Link priekšā, jo Archer AX73 vismaz 5 GHz ir pilnīgs monstrs, pārspējot signāla stiprumā visu, ko esmu iepriekš redzējis savā mājoklī. Nez kāpēc tiešā tuvumā Archer AX73 uzrādīja zemākus signāla stiprumus (-42 dBm 5 GHZ un -43 dBm 2.4 GHz), kad salīdzina citiem maršrutētājiem (parasti tiešā tuvumā ir ap -32… -36 dBm), bet jau blakus istabā Archer AX73 uzrāda -37 dBm, kamēr mans maršrutētājs parāda jau -51 dBm 5 GHz. 2.4 GHz Archer AX73 blakus istabā aiz vienas reģipša sienas uzrāda to pašu -43 dBm, ko mans maršrutētājs.

    Tālākajā istabā (pa vidu sanāk divas reģipša sienas un aptuveni 12 metri starp maršrutētāju un viedtālruni) Archer AX73 5 GHz uzrāda -37 dBm, kamēr mans maršrutētājs jau ir pie -49 dBm. Un jau atkal 2.4 GHz Archer AX73 uzrāda to pašu, ko mans maršrutētājs (ap -47 dBm).

    Archer AX73 Wi-Fi 6 testā izmantoju klēpjdatoru ar 11. paaudzes Intel i7 procesoru, 16 GB RAM un Intel AX200 Wi-Fi 6 bezvadu tīkla karti.

    Arī ātrdarbībā Archer AX73 uzrāda vērā ņemamus sasniegumus:

    Cik paskatījos iepriekš testēto ASUS AX5400 bezvadu maršrutētāju, tad Archer AX73 uzrāda redzami augstākus datu pārraides ātrumus (aptuveni 100 megabiti sekundē vairāk gan lejup, gan arī augšupielādei). Protams, jāsaprot, ka bezvadu maršrutētājam pretī nākas nolikt arī datoru vai viedtālruni ar Wi-Fi 6, kas arī spēj paņemt visu, ko dod bezvadu maršrutētājs. Vecs klēpjdators pēkšņi neatdzīvosies tikai tāpēc, ka mājās ienāks ātrs Wi-Fi 6 bezvadu maršrutētājs. Labā ziņa gan ir tā, ka Intel AX200 Wi-Fi 6 bezvadu tīkla kartes klēpjdatoriem un galddatoriem vairs nav nekāds retums, tās iegādājams tepat Latvijas tīmekļa veikalos par aptuveni 15 līdz 20 eiro.

    Kopumā jāsaka, ka manā necilā izmēra miteklī ar trīs visai kompakti kopā esošām istabām (no loga līdz logam ir ap 12 metri) Archer AX73 darbojas vienkārši perfekti, ikdienā nevar pat īsti izjust, ka dažādās istabās būtu dažādi tīmekļa ātrumi, jo Archer AX73 nodrošina lieliskus signāla stiprumus visās istabās.

    Nobeigumā

    TP-Link ar Archer AX73 Wi-Fi 6 bezvadu maršrutētāju noteikti paveicis labu darbiņu, jo Archer AX73 signāla stipruma un arī datu pārraides ātruma ziņā bez lielas minstināšanās tur līdzi un pat apsteidz divas reizes dārgākus konkurentu Wi-Fi 6 bezvadu maršrutētājus.

    Man vienīgās sūdzības ir par Archer AX73 uzbūvi, pat ne īsti par uzbūvi, bet izvēlētajiem materiāliem, kas pievelk putekļus. Diemžēl pēc putekļu notīrīšanas paliek mikrošvīkas uz Archer AX73 glancētās daļas.

    Ja putekļi pārāk nesatrauc, tad Archer AX73 ir noteikti viens no jēdzīgākajiem Wi-Fi 6 bezvadu maršrutētājiem, jo tam ir visas vai gandrīz visas iespējas (tai skaitā 160 MHz), ko piedāvā arī daudz dārgāki konkurenti. Protams, var piemeklēt arī pāris lētākus Wi-Fi 6 bezvadu maršrutētājus, bet to ātrdarbība tomēr atpaliks no Archer AX73.

    Jā, 150 eiro nav maz par bezvadu maršrutētāju, bet, ja vēlies Wi-Fi 6, tad TP-Link Archer AX73 vismaz manās acīs šobrīd ir jēdzīgākais pirkums.

    Patika

    • salīdzinoši laba cena
    • gandrīz visas iespējas, kas atrodamas arī divkārt dārgākos modeļos
    • labi un lieliski datu pārraides ātrumi

    Ne tik ļoti patika

    • nežēlīgi vāc putekļus – fotogrāfijās redzams, ka 5 minūtes pēc izpakošanas (nepārspīlējot) jau ir salipuši klāt mēsliņi
    • ja vēlies papildu drošību, nāksies maksāt abonēšanu
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Rūdolfs Putniņš
    30.03.2021 20:12

    Fun fact, es, kad nopirku sev vienu no devītās sērijas Roomba robotiem, atklāju tiem lielisku funkciju – tie visā sūkšanas platībā mēra WiFi pārklājumu. Robosūķis man visā dzīvokļa platībā uzzīmēja tīri labu bezvadnieka heatmapu.

    P.S. Iesaku patestēt rūtera performanci lielās slodzēs, vai spēj nodzesēties. Man C7 iet labi, bet vasarās reizēm nokarst.

    Rudolfs
    31.03.2021 13:23
    Reply to  Artis Ābols

    Turpmāk testēšanai vajadzētu iekļaut vēl vienu scenāriju, kur manīts, ka rūteri mēdz sabrukt. Vajag palaist vienam klientam kādu smagāku network uzdevumu (failu kopēšana vai 4k stream) un apskatīties vai tīkls pārējiem vēl ir lietojams (ir redzēti varianti, ka pieslēgties pat paliek grūti).

    Reklāma