Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS RT-AX82U apskats – Wi-Fi 6 maršrutētājs ar RGB apgaismojumu

    Jaunākie raksti

    Apskatam šoreiz saņemts ASUS RT-AX82U Wi-Fi 6 maršrutētājs, ko pašam ASUS ir tieksme dēvēt par gandrīz budžeta klases Wi-Fi 6 maršrutētāju. ASUS RT-AX82U cena gan par to īsti neliecina, bet, jā, ASUS apcirkņos ir arī dullāki un pāris funkcijām bagātāki Wi-Fi 6 maršrutētāju modeļi.

    Te vēlētos nedaudz pafilozofēt par to, vai tiešām var uzskatīt, ka ASUS RT-AX82U ir gandrīz budžeta klases Wi-Fi 6 maršrutētājs. Mājas lietotājiem ar Wi-Fi 6 vēl arvien ir visai komplicētas attiecības, jo Wi-Fi 6 varbūt arī ir atnācis jaunākos viedtālruņos un arī svaigie klēpjdatori nu jau nāk ar Wi-Fi 6, ja vien pērc kaut ko cenā virs aptuveni 800… 900 eiro, bet Wi-Fi 6 ik pa laikam atrodams klēpjdatoros no 550 eiro. Te gan jāsaka, ka Wi-Fi 6 bezvadu tīkla kartes ir lētas, Intel AX200 var iegādāties par aptuveni 15 eiro, kā arī Wi-Fi tīkla kartes nomaiņai nebūtu jābūt ļoti sarežģītai, ja vien tev nav super kompakts klēpjdators. Diemžēl Wi-Fi 6 maršrutētāji vēl arvien ir neganti dārgi. Lētākais pie mums iegādājamais Wi-Fi 6 maršrutētājs ir TP-Link Archer AX10, kura cena ir 75 eiro, bet pamatā Wi-Fi 6 maršrutētāju cenas ir no 150 eiro, tomēr lielais vairums Wi-Fi 6 maršrutētāju modeļu ir cenā starp 200 un 400 eiro.

    Reklāma

    Vai es pats esmu ticis līdz Wi-Fi 6 maršrutētājam? Nē. Iemesls ir jau minētā cena, kas vēl arvien ir salīdzinoši augsta, bet ieguvums no Wi-Fi 6 būs niecīgs vai nekāds, ja interneta pakalpojumu sniedzējs padod tikai aptuveni 250 megabitu internetu. Mani novērojumi parāda, ka līdz šiem 250 megabitiem (ap 31 MB/s) pietiek ar parastu Wi-Fi 5 2×2 vai ideālā gadījumā 3×3 maršrutētāju un attiecīgu datora tīkla karti. Bet Wi-Fi 6 maršrutētāju lauciņš ir divas un trīs reizes augstāki datu pārraides ātrumi vienlaikus uz vairākām klientu ierīcēm.

    Vēl viena Wi-Fi 6 maršrutētāju problēma ir enerģijas patēriņš – ja tavs Wi-Fi 5 maršrutētājs ēd līdz 12… 15 W, tad Wi-Fi 6 maršrutētāji iet līdz 35 W un pat 45 W. Protams, visu laiku netiek tērēti 45 W, bet kaut kā lielākās procesoru jaudas ir jānodrošina.

    Tehniskā specifikācija

    • Produkta kategorija: dual-band, AX5400 Dual Band Wi-Fi 6
    • Procesors: 1.5 GHz, trīs kodoli
    • Atmiņas: RAM 512 MB, 256 MB iebūvētā atmiņa
    • Antenas: četras ārējās, 4 x 4 MU-MIMO (2.4 GHz 2 x 2, 5 GHz 4 x 4), ASUS AiRadar, Beamforming, 1024-QAM high data rate, 20/40/80/160 MHz
    • Izmantotie savienojumu standarti: IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n, IEEE 802.11ac, IEEE 802.11ax
    • Pieslēgvietas: RJ45 WAN x 1, RJ45 LAN x 4, RJ45 WAN/LAN x 1, USB 3.2 Gen1 x 1
    • LED indikatori: Power, WAN, Wi-Fi
    • Pogas: WPS, Reset, Power, Wireless on/off , LED on/off
    • Izmēri un svars: aptuveni 275.5 x 184.4 x 165 mm, aptuveni 740 g
    • Papildus: Adaptive QoS, Parental Control, AiDisk File Server, Beamforming, AiMesh, RGB izgaismojums
    • Cena: ap 230 eiro tīmekļa veikalos

    Izskats un uzbūve

    ASUS RT-AX82U izskats un uzbūve nebūt neliecina, ka šis ir gandrīz budžeta klases bezvadu maršrutētājs – te viss ieturēts labākajās tradīcijās ar lieliskas kvalitātes plastmasu, precīzu kopā salikšanu un pat RGB LED izgaismojumu. Šī bezvadu maršrutētāja dizains speciāli veidots agresīvs, tas varētu atgādināt kāda futūristiska paskata gaisakuģa astesgalu, turklāt šim astesgalam ir arī iespējams ieslēgt dažādu krāsu izplūdes efektus.

    ASUS dizaina filozofijai RT-AX82U ir pat visai izmēros piezemēts bezvadu maršrutētājs, bet tāpat šī ierīce uz plaukta aizņems visai daudz vietas. Bezvadu maršrutētāja virspusē pa vidu atradīsi pogu, kas palīdz iestatīt RGB izgaismojuma efektus, kā arī kreisajā sānā ir LED indikatori, kas ziņo par savienojumiem. Ja RGB LED izgaismojums ir izslēdzams, tad šie LED indikatori tādi nav. Citiem ASUS bezvadu maršrutētājiem arī indikatoru gaismiņas var atspējot.

    Bezvadu maršrutētāja aizmugurē ir ierastais pieslēgvietu klāsts, bet te nebūs ne 2.5G, nedz arī citu dārgāku modeļu pieslēgvietu. Pie šādas aptuveni 200 eiro cenas man jau sāktu gribēties redzēt vairāk nekā četras RJ45 gigabita pieslēgvietas un arī divas USB pieslēgvietas (ārēja atmiņa + 4G/5G). Viena no  RJ45 gigabita pieslēgvietām nodēvēta par godu spēļu datoram, bet, cik redzēju savos izmēģinājumos, nekādu ieguvumu no datora pievienošanas šai pieslēgvietai nevar redzēt. Vismaz ne ar man pieejamo tīmekļa ātrumu un noslodzi. Pieļauju, ka vēl plašāks pieslēgto ierīču klāsts varētu RT-AX82U noslogot vairāk, tad arī parādītos jēga no speciāli izdalītas pieslēgvietas spēlēm paredzētajam datoram.

    Enerģiju nodrošina neliels, kompakts barošanas blociņš (19 V, 1.75 A).

    RGB LED izgaismojums

    ASUS, visticamāk, gaida, ka RT-AX82U pārdošanas apjomus ietekmēs bezvadu maršrutētājam pievienotās LED gaismiņas, bet mani laikam šāda iespēja neuzrunātu vai vismaz šīs LED gaismiņas nebūtu noteicošais maršrutētāja izvēlē. Atzīšos, ka visai ātri noguru no šāda veida istabas izgaismošanas un slēdzu ārā RGB LED pavisam.

    Kas tad ir lielākā šī bezvadu maršrutētāja Aura RGB LED problēma? Manās acīs tā ir nepielāgojamais spilgtums, kas dienas gaismai ir daudz par švaku, bet naktī nav patīkami, ja istabā kaut kas midžinās. Tāpat vismaz ar šobrīd pieejamo RT-AX82U programmatūru nav iespējams iestatīt laikus, kad RGB LED ieslēdzas un izslēdzas.

    RT-AX82U RGB LED pielāgošanas iestatījumi nebūt nav plaši – pastāv iespēja izvēlēties starp septiņiem dažādiem gaismiņu efektiem, vairumam vari iestatīt jebkuru varavīksnes krāsu pēc savas izvēles, bet tas ir arī viss.

    Iestatīšana

    Šoreiz atkal varu uzteikt ASUS par lieliski paveiktu darbu, jo ASUS RT-AX82U maršrutētāja iestatīšana neizvērtās par tīmekļa resursu pārlūkošanu – viss darbojas tieši, kā tiek solīts. Iestatīšana ir gludi nostrādāta, maršrutētājs no kastes izņemts jau saņēmis stabilu programmatūras versiju, kas kādreiz ASUS bija visai liels klupšanas akmens.

    ASUS RT-AX82U bezvadu maršrutētāju var ieteikt jebkuram iesācējam, jo tā pirmreizējā iestatīšana kopā ar Windows 10 datoru ir vienkārši ekselenta. Atliek vien ieslēgt RT-AX82U, ar datoru pieslēgties maršrutētāja izveidotajam bezvadu tīklam, lai Windows 10 pats atvērtu RT-AX82U konfigurācijas lapu tīmekļa pārlūkā. Arī tālākie soļi ir elementāri, viss ir paskaidrots, maršrutētāja programmatūra atjauninās pati. Nevienā mirklī neradās šaubas par darāmo, arī maršrutētājs uzvedās kā pieklājas. Varbūt varētu vēlēties, lai RT-AX82U nedaudz ātrāk pārstartētos un ieslēgtos, bet tie ir nieki, salīdzinot ar iepriekš redzētajiem tīkla produktiem.

    Tātad, lai iestatītu ASUS RT-AX82U, nākas tikai to ieslēgt, nedaudz uzgaidīt, ar datoru vai viedtālruni pievienoties maršrutētāja izveidotajam bezvadu tīklam. Windows 10 pats tevi pārmetīs uz iestatīšanas lapu tīmekļa pārlūkā, no viedtālruņa nāksies pārlūkā ievadīt router.asus.com, lai pārietu uz iestatīšanas lapu. Iestatīšana aizņems ne vairāk par divām minūtēm, ja vien RT-AX82U nepieprasīt uzstādīt atjauninājumu. Tad gan pirmreizējā iestatīšana aizņems ilgāk.

    RT-AX82U iestatāms arī ar viedtālruņu lietotnes palīdzību. Te arī, visticamāk, neradīsies jautājumi pat pilnīgam iesācējam. Lietotne darbojas ātri, ne reizi nenovēroju kādu nepilnību vai muļķīgi izvietotu un nesaprotamu informāciju. Nedaudz dīvaini ir veikt RT-AX82U atjaunināšanu ar lietotnes palīdzību, jo uzspiešana uz maršrutētāja programmatūras versijas ļauj tikai nokopēt versijas numura tekstu, tā nepārmet lietotāju uz atjauninājuma veikšanu.

    Patīkami redzēt, ka ASUS vizualizē RT-AX82U procesora un RAM atmiņas tēriņus, attiecīgi varēsi slēgt iekšā vai arī funkcijas, kas ir nepieciešamas vai kas noēd pārlieku lielu maršrutētāja resursu. Visai saprotami atdalīti ātrie iestatījumi no dažādiem papildus iestatījumiem, kas paredzēti pieredzējušiem lietotājiem ar specifiskākām prasībām. Īsāk sakot – būs grūti kaut ko sačakarēt.

    Programmatūras iespējas

    Jāatzīst, ka šoreiz ar ASUS RT-AX82U nebūs dikti plašas iespējas izvērsties, iestatot un pārvaldot maršrutētāju, šis uzskatāms par vidējās klases un attiecīgi arī vidēji ar iespējām aprīkotu maršrutētāju. ASUS RT-AX82U atbalsta ASUS AiMesh, kas nodrošina iespēju ērti no vairākiem ASUS maršrutētājiem izveidot bezvadu režģtīklu. ASUS AiMesh iepriekš bija tikai jūtami dārgāko ASUS maršrutētāju modeļu priekšrocība.

    ASUS RT-AX82U piedāvā Adaptive QoS (tiek automātiski pielāgoti ierīču iestatījumi tīmekļa kapacitātes izmantošanai). Visai ērti realizēta iespēja katrai klienta ierīcei noteikt dažādus ierobežojumus, kas gan pamatā kalpos kā bērnu piekļuves tīmeklim ierobežošana noteiktos laika periodos.

    Maršrutētājs atbalsta Amazon Alexa komandas, kā arī varēsi izmantot IFTTT receptes.

    Ātrdarbība

    Lai arī RT-AX82U cena nav neko zema, tomēr šis ir ASUS acīs budžeta klases mājas maršrutētājs, kam nav atsevišķi nodalīts 5.0 GHz tīkls tikai spēļu datoru vajadzībām. Tas mums jāmeklē ir ASUS ROG sērijas Wi-Fi 6 maršrutētājos.

    Wi-Fi 6 (802.11ax) tīklā RT-AX82U kopā ar Intel AX201 klēpjdatoriem paredzēto tīkla karti uzrādīja gandrīz 838 Mbps (104 MB/s) lejupielādei un aptuveni 583 Mbps (73 MB/s) augšupielādei, kad LANBench testu veic starp klēpjdatoru ar jau minēto Intel AX201, bet otrs dators maršrutētājam pieslēgts ar vadu.

    RT-AX82U uzrāda ļoti spēcīgu signāla stiprumu. Wi-Fi Analyzer lietotne pie maršrutētāja uzrāda -37 dBm 5.0 GHz, aiz vienām koka durvīm -38 dBm, bet blakus istabā aiz divām reģipša sienām signāls vēl arvien ir ļoti pieņemami -40 dBm. Šķiet, ka neviens maršrutētājs nav uzrādījis tik spēcīgu signālu. Ja vēlies sataupīt kādu cenu par elektroenerģiju, tad RT-AX82U iespējams aktivizēt arī Eco režīmu, kas samazina maršrutētāja jaudu. Ar 2.4 GHz nez kāpēc signāla stiprums kritās daudz straujāk, un tālākajā mērījumu punktā tas rādīja -51 dBm (turpat, kur 5.0 GHz bija -40 dBm).

    ASUS RT-AX82U ļauj izveidot līdz sešiem dažādiem viesu bezvadu pieslēgumiem (3x 5.0 Ghz un 3x 2.4 GHz). Tādējādi varēsi saviem viesiem pēc mājsēdes piedāvāt vienu Wi-Fi, kamēr viedais ledusskapis un robots putekļu sūcējs var izmantot citu Wi-Fi.

    Jāsecina, ka RT-AX82U ļoti spēcīgu 5.0 GHz signālu, bet salīdzinoši vāju 2.4 GHz signālu. Pat klēpjdators tālākajā mērījumu punktā rādīja netipiski zemu 2.4 GHz signāla stiprumu, kas ar citiem bezvadu maršrutētājiem bija redzami augstāks. Datu ielādes ātrumi gandrīz neatšķiras no dārgāku Wi-Fi 6 bezvadu maršrutētāju spējām, bet augšupielādes ātrumi nez kāpēc ir aptuveni 180 Mbps zemāki. Veicu vairākus mērījumus, bet tie stabili turējās 570… 585 Mbps robežās.

    Nobeigumā

    ASUS RT-AX82U varētu būt tas Wi-Fi 6 maršrutētājs, kas savu iespēju un gandrīz arī cenas ziņā iederētos manā mājoklī. Jāsaka, ka tā arī nespēju saskatīt nekādus ieguvumus no RGB LED izgaismojuma, bet daudziem tas varētu šķist pievilcīgs.

    ASUS RT-AX82U nodrošina jau pazīstamo un ērto iestatīšanu un pārskatāmo lietotni, kas ir milzu pluss, kad ASUS maršrutētājus salīdzina ar konkurentiem. Te gan jāsaka, ka arī konkurenti sāk panākt ASUS. ASUS RT-AX82U ir plašas iespējas, bet tās nav uzmācīgas vai traucējošas. Protams, vienmēr varētu vēlēties trešo, nodalīto Wi-Fi kanālu spēļu viedtālruņiem un datoriem, bet šis nelielais triks ir jāmeklē gandrīz divas reizes dārgākos bezvadu maršrutētāju modeļos.

    ASUS RT-AX82U ir viens no lētākajiem bezvadu maršrutētājiem, kas atbalsta 160 MHz Wi-Fi 6. Var jau vienmēr piemeklēt kādu lētāku Wi-Fi 6 bezvadu maršrutētāju, piemēram, jau minēto TP-Link Archer AX10, bet tad 160 MHz Wi-Fi 6 neredzēt kā savas ausis. TP-Link Archer AX50 redzējis neesmu, bet šis varētu būt lētākais 160 MHz Wi-Fi 6 bezvadu maršrutētājs.

    Patika

    • Iebūvēta pretvīrusu aizsardzība
    • Dažādi QoS režīmi
    • Daudziem varētu patikt RGB LED izgaismojums
    • Visai augsti datu pārraides ātrumi 5.0 GHz

    Ne tik ļoti gāja pie sirds

    • Neredzēju jēgu no Gaming pieslēgvietas
    • Cena visai augsta, kad salīdzina ar līdzīgiem konkurentiem
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Rūdolfs Rancāns
    03.03.2021 14:33

    Tieši nesen paņēmu Honor 3 wifi 6 rūteri. Cena bik zem 60€.
    Nekādus zinātniskos mērījumus neveicu, bet šķiet viss strādā ļoti adekvāti, it īpaši ņemot vērā cenu. Wifi 6 tīklā download no 300 līdz 500Mbps, upload nez kāpēc stabili virs 500Mbps.

    Reklāma