Web Analytics
More
    Reklāma

    “Mākonī” dzīvojam jau šobrīd. Kas notiks tālāk?

    Linas Pečiūra, starptautiskā programmatūras tehnoloģiju uzņēmuma Crayon pakalpojumu un mākoņu risinājumu komandas vadītājs Baltijas valstīs

    Jaunākie raksti

    Visā pasaulē strauji turpina pieaugt mākoņdatošanas pakalpojumi. Tiek prognozēts, ka vairāk nekā 90% no interneta slodzes apstrādās mākoņdatošanas centri. Lielākā daļa uzņēmumu jau patlaban izmanto šo tehnoloģiju savā biznesā. Pieaugot mākoņskaitļošanas popularitātei, palielināsies arī patērētāju raizes, jo biznesa tirgus pētījumi atklāj, ka lielāko uztraukumu sagādā datu drošība un privātums. Tomēr mākoņu ekosistēma ir viens no moderna uzņēmuma fokusa punktiem. Eksperti ir vienisprātis, ka savlaicīgs un pareizi veikts izmantotās sistēmas audits palīdz novērst šos un citus draudus.

    Uzņēmumi pārskata savas mākoņsistēmas

    Šķiet, nav šaubu par to, ka agrāk vai vēlāk lielākā daļa datu no fiziskajiem datu centriem tiks pārvietoti uz mākoni. Šīs tehnoloģijas popularitāte jau kopš tās ieviešanas pieaug gadu no gada, un eksperti uzskata, ka griesti vēl ne tuvu nav sasniegti.

    Reklāma

    Tiek lēsts, ka nākamgad mākoņdatošanas centri apstrādās 94% no visām interneta slodzēm un ka 2023. gadā nozares kopējā vērtība sasniegs 623 miljardus ASV dolāru. 2018. gadā tās vērtība bija “tikai” 272 miljardi, vēsta Reporter Link.

    Lai pielāgotos izmaiņām tirgū, uzņēmumi datu pārvietošanai uz mākoni šodien pievērš īpašu uzmanību. Saskaņā ar pētījumu kompānijas 451 Research datiem, vairāk nekā 90% uzņēmumu izmanto vai plāno uzsākt izmantot mākoņpakalpojumus. Tātad jautājums nav par to, vai pāriesim uz mākoni, bet gan – kad tas notiks.

    Šā iemesla dēļ uzņēmumi ir norūpējušies ne tikai par datu pārcelšanu, bet arī par pienācīgu mākoņpkalpojumu platformu efektivitātes izvērtēšanu. Tā palīdz savlaicīgi identificēt iespējamos draudus un rast risinājumus efektīvai darbībai.

    Lietotājiem tas ir īpaši svarīgi, jo pētījumi liecina, ka uzņēmumi nopietni bažījas par informācijas privātumu un drošību mākonī. Tāpēc mērķis ir, izmantojot visus iespējamos līdzekļus šādas sistēmas un tās pārvaldības principu izveidei, nodrošināt augstas kvalitātes datu aizsardzību. Teju puse aptaujāto uzņēmumu mākoņdatošanas pakalpojumu jomā sagaida būtisku izmaksu samazinājumu un optimizāciju. Tāpēc uzņēmumi šodien iegulda aizvien vairāk resursu detalizētā izmantotās ekosistēmas analīzē.

    Ko ietver šāda analīze?

    Ekosistēmas audits parasti aptver piecas jomas:  pakalpojumu kvalitāti, drošību, uzticamību, efektivitāti un optimālu izmaksu pārvaldību. Tas identificē mākoņdatošanas ekosistēmas izmantošanas labāko praksi un ierosina turpmākos soļus biznesa izmaksu optimizēšanai.

    Turklāt pārskats palīdz uzņēmumiem labāk novērtēt sistēmu darbībā un tādējādi ar laiku uzlabot datu mākoņa izmantošanu konkrētajā biznesā. Tajā ir izvērtēti arī iespējamie riski un ieteikts, kā visefektīvāk novērst apdraudējumu.

    Šādu darbības revīziju nesen veica Somijas juridisko un veselības tehnoloģiju uzņēmums Citrus Solutions. Tas mantoja Amazon Web Services (AWS) mākoni no cita uzņēmuma pēc tā iegādes, taču nezināja, kā turpmāk efektīvi attīstīt ekosistēmu. Tāpēc tika cerēts, ka audits ļaus atrast labākos rīkus, kas palīdzēs samazināt izmaksas, automatizēt procesus un uzlabot DevOps rīku vispārēju izmantošanu AWS vidē.

    Labi izstrādāts AWS pārskats uzņēmumam piedāvāja risku mazināšanas stratēģiju un īpašus pasākumus, lai izveidotu saskaņotu sistēmu, kura palīdzētu ātri izvietot lietojumprogrammas mākonī.

    Tādējādi Crayon – uzņēmums, kas sagatavoja pārskatu – palīdzēja klientam optimizēt mākoņpakalpojumu slodzi un atrada jaunus veidus, kā AWS platformā izmantot DevOps metodes un risinājumus.

    Sistēmu pārskatīšana: ko gaidīt nākotnē?

    Visticamāk, mākoņdatošanas tirgus turpinās stabili pieaugt, un, protams, vienlaikus palielināsies arī mākoņdatošanas popularitāte. Organizācijas visā pasaulē plāno ieguldīt tajā aizvien vairāk līdzekļu un iespējami vairāk procesu pārcelt uz mākoni. Savukārt uzņēmumi, kas jau to dara, centīsies pārskatīt esošās sistēmas un racionalizēt savu darbību.

    Jādomā, vispopulārākais pakalpojums joprojām būs programmatūra mākonī kā SaaS (Software as a Service) pakalpojums. Saskaņā ar globālās pētījumu kompānijas Gartner datiem 2021. gadā šī pakalpojuma nodrošinātāju apgrozījums sasniegs 113 miljardus ASV dolāru. Tāpat tiks piedāvāti arī IaaS (Infrastructure as a Service) un PaaS (Platform as a Service) pakalpojumi. Ir maz ticams, ka popularitātes trijniekā būs izmaiņas.

    Populārākais mākoņdatošanas pakalpojumu sniedzējs joprojām būs Amazon Web Services. Crayon nesen kļuva par vienu no tā oficiālajiem partneriem Baltijā. AWS aizņem apmēram 35% mākoņdatošanas tirgus, un ieņēmumi no šiem pakalpojumiem sasniedz 13% no milzīgā Amazon kopējiem ieņēmumiem.

    Mākoņdatošanas statistika arī rāda, ka mazo un vidējo uzņēmumu tēriņi par publisko mākoņu izmantošanu pieaug trīs reizes ātrāk nekā izdevumi par privātu mākoņrisinājumu ieviešanu. Tāpēc ir sagaidāms, ka ilgtermiņā šī plaisa tikai palielināsies.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    27.11.2020 17:20

    reklāma, kā parasti, maz sakrīt ar realitāti. mazais uzņēmums LV labprātīgi neparakstīsies uz darbu veikšanu un datu uzglabāšanu mākoni, jo tīri objektīvi šie pakalpojumi ilgtermiņā izmaksā 2-3x vairāk un īpaši sāpīgi cenu starpība izjūtama pēdējo 12 nebeidzamo krīžu gadu laikā.

    Reinis Rozitis
    27.11.2020 17:44
    Reply to  digitalk

    > mazais uzņēmums LV labprātīgi neparakstīsies

    Arī lielie – nedaudz citā kontekstā nesen kā reiz skatījos (pavecs, bet pēc būtības aizvien aktuāls) https://www.elastic.co/elasticon/conf/2018/sf/lyfts-wild-ride-from-amazon-es-to-self-managed-elasticsearch

    > jo tīri objektīvi šie pakalpojumi ilgtermiņā izmaksā 2-3x vairāk

    Tur pat nesanāk vairs ilgtermiņš – savu uzņēmumu vajadzībām rēķināju, ka sava hardware (ja uzņēmums pats pērk serverus) pretēji analogas jaudas/instances (kas neietilpst free-tier) AWSā atmaksājas jau pēc ~gada (iemesls kāpēc AWS peldās naudā).
    Protams var oponēt par visādu aparatūras uzturēšanas/cilvēkresursu izmaksām, taču arī mākoņu administrēšanai būs nepieciešams personāls, kas ar to nodarbosies, jo tas arī nav tik vienkārši kā mārketinga materiālos rāda (no administratora viedokļa, protams, ērti – viss notiek spaidoties pārlūkā).

    p.s. par AWS pirms dienas .. vai nav šaize, ka putekļsūcējs beidz darboties? https://www.bbc.com/news/technology-55087054 :)

    Elektriķis
    27.11.2020 19:14
    Reply to  Reinis Rozitis

    Vecais stāsts par ārpakalpojumiem. Pirmajā brīdī jauki ka nav par kaut ko jārūpējās, bet, kad sāc skaitīt santīmus, izrādās ka pašam to darot, ir lētāk, jo jebkurā ārpakalpojumā iekšā ir arī peļņa. Ja vien vari to pats izdarīt, tad dari!
    Lai cik skumji arī nebūtu, viens liels ārpakalpojums ir arī apdrošināšana.

    Reklāma