Web Analytics
More
    Reklāma

    “Nissan” veikuši izrāvienu oglekļa šķiedras detaļu ražošanā

    Jaunākie raksti

    Japāņu autoražotājs “Nissan” ziņo, ka kompānijai izdevies veikt izrāvienu ar oglekļa šķiedru pastiprinātas plastmasas (carbon fiber reinforced plastic) detaļu ražošanā. Šis materiāls mūsdienās ļoti plaši tiek izmantots autosacīkstēs, sporta auto un arī aviācijā, pateicoties nelielajam svaram un stiprībai.

    Visi pasaules vadošie mašīnbūves uzņēmumi dažādos veidos centušies veicināt šī materiāla pielietošanu, taču to bremzē izmaksas – oglekļa šķiedras izmaksas ir aptuveni 10 reizes lielākas nekā tēraudam. Arī pašu detaļu izgatavošana nepieciešamajā formā ir ļoti laikietilpīgs process. Ražotājs ir tik apmierināts ar sevis paveikto, ka viens no “Nissan” izpilddirektoriem Hidejuki Sakamoto prognozē, ka oglekļa šķiedras detaļas sporta mašīnās masveidā tiks izmantotas jau turpmāko piecu gadu laikā.

    Reklāma

    Ietaupījums rodas, saīsinot ražošanas procesu no vairākām stundām līdz pāris minūtēm. Tokijas industriālās zinātnes institūta pārstāvji norāda, ka auto cenas lielākā daļa veidojas no ražošanas izmaksām nevis materiālu cenas. Ražošanas inovācijas parasti nav tik acīmredzamas, taču, ja “Nissan” pielietotā tehnoloģija tik tiešām sevi attaisnos, ļoti iespējams to steigs izmantot arī citi ražotāji.

    Par pasaulē pirmo masveidā ražoto auto, kura uzbūvē būtiski daudz tiek izmantoti šādi elementi, dēvē BMW i3 elektroauto. Pagājušās brīvdienās ar to veicām 1000km elektroauto testu un jau drīzumā publicēsim brauciena atskaiti un video.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Skābene
    08.09.2020 14:23

    Vecu žiguli, opeli vi spaini var nodot Tolmetā, kur to pēc tam nodos pārkausēšanai karotēs!Bet kā pārstrādās kompozīt materiālus? Cik lasīts, tad vēja turbīnu propelleri, kas gatavoti no kompozīta materiāla ir liels izaicinājums atkritumu pārstrādes industrijai!

    Last edited 3 years ago by Skābene
    Krotow
    08.09.2020 18:54
    Reply to  Skābene

    Ar šrotu atlikumiem tiešām būs problēmas. Nāksies smalcināt un iestrādāt ceļu segumā.

    0955
    08.09.2020 19:53
    Reply to  Krotow

    tas dils un kūpēs gaisā, sekas viegli prognozējamas

    Reklāma