Web Analytics
More
    Reklāma

    Apple trīs gadus ilgā pētījumā palīdzēs mērīt trauksmi un depresiju

    Jaunākie raksti

    Apple nācis klajā ar paziņojumu, ka sadarbojas ar Kalifornijas Universitāti, lai uzsāktu trīs gadus ilgu pētījumu, kura mērķis ir saprast, kā miegs, fiziskās aktivitātes, sirdsdarbības ātrums un ikdienas režīms ietekmē trauksmes un depresijas esamību.

    Šajā nedēļā tiks uzsākts šis trīs gadus ilgais darbs. Tajā Kalifornijas Universitātes un Apple pētnieki par pamatu trauksmes un depresijas mērījumiem ņems Apple ierīces – iPhone, Apple Watch un Beddit miega izsekotāju. Pētnieki cer, ka šis visai apjomīgais pētījums ievērojami mainīs gan depresijas atklāšanu, gan tās ārstēšanu. Kvantificējamu datu, piemēram, sirdsdarbības ātruma, miega un fizisko aktivitāšu sasaiste ar trauksmes un depresijas simptomiem ļautu ārstiem laicīgāk novērst depresijas sākšanos, izsekot ārstēšanu vai pat atrast depresijas cēloņus.

    Reklāma

    Viens no galvenajiem pētniekiem šajā projektā ārsts Nelsons Freimers norāda, ka sadarbībai, kurā apvienota Kalifornijas Universitātes padziļināto pētījumu pieredze un Apple inovatīvās tehnoloģijas, ir potenciāls transformēt biheiviorālās veselības izpēti un klīnisko aprūpi. Viņaprāt, pašreizējā pieeja depresijas ārstēšanā gandrīz pilnībā balstās paša depresijas slimnieka subjektīvajās atmiņās. Pētījums būtu svarīgs solis pretī objektīviem un precīziem mērījumiem, kas palīdz noteikt gan diagnozi, gan atbilstošākās ārstēšanas metodes.

    Pētījuma izmēģinājuma posms sākas šonedēļ. Tajā piedalās 150 dalībnieki – depresijas un trauksmes slimnieki, ko rekrutējusi Kalifornijas Universitāte. Galvenie pētījuma posmi norisināsies no 2021. līdz 2023. gadam, tajos piedaloties kopumā vairāk nekā 3000 pacientu. Pētījuma dalībnieki viņiem piešķirtajos iPhone lejupielādēs īpašo pētījumam paredzēto mobilo aplikāciju, kā arī saņems Apple Watch un Beddit ierīces. Jānorāda, ka dalībnieku dati tiks glabāti drošībā, piekļūt tiem varēs tikai pētnieki no Kalifornijas Universitātes, kā arī pirms analīzes tie tiks sakodēti, tādā veidā noslēpjot gan pētījuma dalībnieka vārdu, gan kontaktinformāciju.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Rūdolfs Rancāns
    06.08.2020 11:53

    Kas ir trauksme?

    Krotow
    06.08.2020 12:03

    No nekonedarīšanas un soctīklos blenšanas uznāk sajūta, ka tūlīt vilks apēdīs.

    Agris
    07.08.2020 08:33

    Trauksme ir nepārtraukta domāšana un dzīvošana nākotnē

    Reklāma