Web Analytics
More
    Reklāma

    Apple līdz 2030. gadam vēlas kļūt par pilnībā CO2 neitrālu biznesu

    Jaunākie raksti

    Uzņēmums “Apple” vakar, 21.jūlijā, nāca klajā ar zīmīgu paziņojumu –  plānu līdz 2030. gadam kļūt CO2 neitrālam pilnīgi visās jomās – sākot no paša biznesa līdz pat ražošanai, piegādes ķēdei un produktu dzīves ciklam. Kompānija jau ir oglekļa neitrāla attiecībā uz globālo korporatīvo darbību, taču šī jaunā apņemšanās nozīmē to, ka līdz 2030. gadam ikkatrai pārdotajai Apple ierīcei būs pilnīga nulles ietekme uz klimatu.

    Vakar publicētajā Vides progresa ziņojumā (Environmental Progress Report) Apple sniedzis sīku un smalku izklāstu, kā līdz 2030. gadam samazinās savas oglekļa emisijas par 75%, vienlaikus izstrādājot novatoriskus CO2 samazināšanas risinājumus atlikušajiem 25%.

    Reklāma

    Nedaudz ieskatoties Apple oglekļa pēdas samazināšanas plānā, jāatzīmē, ka pārmaiņas skars vairākas jomas:

    Produkta dizains, kas paredz zemu oglekļa daudzumu:

    • Apple turpinās savu ierīču dizainu veidot tādu, lai radītais oglekļa emisiju daudzums būtu pēc iespējas zemāks, vienlaikus ierīču ražošanā izmantojot pārstrādātus materiālus.
    • Uzņēmums ieviesīs jauninājumus produktu pārstrādē, cenšoties tos radīt pēc iespējas energoefektīvākus. Šeit jāpiebilst, ka visas 2019. gadā izlaistās iPhone, iPad, Mac un Apple Watch ierīces ir radītas no pārstrādātiem materiāliem.
    • Pērn Apple samazināja oglekļa dioksīda pēdu par 4,3 miljoniem tonnu, integrējot dizaina un pārstrādes jauninājumus savā produkcijā.

    Atjaunojamā enerģija:

    • Apple vairākos segmentos izmanto 100% atjaunojamo enerģiju.
    • Kompānija plāno koncentrēties uz jaunu projektu izveidi, kas paredz atjaunojamo enerģiju izmantot arī piegādes ķēdēs.
    • Uzņēmums apņēmies ar 100% atjaunojamo enerģiju apgādāt vairāk nekā 70 piegādātājus. Šāds solis gada laikā ļaus izvairīties no 14.3 miljoniem tonnu CO2 izmešu – tieši tik daudz ik gadu rada trīs miljoni auto.

    Procesa un materiālu jauninājumi:

    • Apple centīsies samazināt CO2 emisijas, tehnoloģiski uzlabojot procesus un materiālus, kas nepieciešami ierīču izgatavošanai.
    • Kompānija jau sadarbojas ar diviem alumīnija piegādātājiem, kas praktizē pirmo tiešo alumīnija kausēšanas procesu bez CO2. Šīs sadarbības augļus nākamgad pirmie redzēs 16 collu Macbook Pro lietotāji.

    Papildus CO2 samazināšanas pasākumi:

    • Apple investē projektos, kas palīdz atjaunot, saglabāt un aizsargāt mežus un citas dabiskas ekosistēmas.
    • Sadarbībā ar “Conservation International” uzņēmums ieguldīs jaunos projektos, kas paredz, piemēram, atjaunot savannas Kenijā un vitāli svarīgas mangrovju audzes Kolumbijā.
    • Līdz šim sadarbībā ar Aizsardzības fondu, Pasaules Dabas fondu un “Conservation International” uzņēmums ir aizsargājis un atjaunojis vairāk nekā 1 miljonu akru meža un citu dabisko ekosistēmu Ķīnā, ASV, Kolumbijā un Kenijā.
    AvotsApple
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    9 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Krotow
    22.07.2020 14:02

    Sarakstā neredzu remonta iespējas Apple ražotajām ierīcēm un inženiertehniskā personāla viedokļa ņemšanu vērā jaunu ierīču izstrādē. Tas vien samazinātu elektronisko mēslu plūsmas samazināšanos tieši šīs kompānijas ierīcēm.

    Krotow
    22.07.2020 16:27

    Būtu gan laiks.

    digitalk
    22.07.2020 22:29
    Reply to  Krotow

    bet no Apple viedokļa, ja viņi ražojot “nerada” papildus CO2, tad arī izmestais aparāts būs neitrāls un neradīs jaunu CO2 kaitējumu. ērta pozīcija.

    Krotow
    23.07.2020 11:01
    Reply to  digitalk

    Lieki ražošanas atkritumi un elektronikas sabrukšanas produkti vidē ari nav nekas labs. Taču Apple vienmēr izcēlušies ar savu alternatīvo domāšanu.

    ggggg
    22.07.2020 18:57
    Reply to  Krotow

    Vai tad remonts nav pieejams?

    digitalk
    22.07.2020 22:22
    Reply to  ggggg

    pēcgarantijas un ārpusgarantijas remonts netiek praktizēts, un tam tiek aktīvi likti šķēršļi ar cenu politiku sertificētajos servisos vai rezerves daļu nepieejamību citiem.

    Last edited 3 years ago by digitalk
    Centis Ābele
    22.07.2020 15:55

    A kāda jēga? Govju pirdieni tā pat 2 reiz kaitīgāki, nekā mašinu CO2.

    digitalk
    22.07.2020 22:36
    Reply to  Centis Ābele

    Because methane is a more potent—but much shorter-lived—greenhouse gas than CO2, the timeframe has to be defined for this statement. Methane lasts about a decade before breaking down, while CO2 can stay in the atmosphere for centuries. This means that cows do have a greater impact in the near-term, but are responsible for a smaller amount of warming in the long-term.

    Reklāma