Web Analytics
More
    Reklāma

    Zinātnieki izveidojuši niecīgas kameru mugursomas vabolēm

    Jaunākie raksti

    Katru gadu tādiem uzņēmumiem kā GoPro izdodas iesaiņot arvien vairāk funkcionalitātes mazākās un mazākās sporta kamerās. Vienlaikus Vašingtonas Universitātes pētnieku komandai ir izdevies izveidot tiešraidē straumējošu bezvadu kameru, kas ir tik maza, ka pat kukainis to var nēsāt.

    Kamera, kas izstrādāta Vašingtonas Universitātes Pola G. Allena datorzinātņu un inženierzinātņu skolā un ko finansē Microsoft un Nacionālais zinātnes fonds, ir pirmā, kas nodrošina redzējumu no vaboles skatījuma, netraucējot kukaiņa mobilitāti. Mugursoma un tajā ievietotā kamera, kas kopumā sver 250 miligramu, nav tik maza, lai to spētu pārnēsāt muša, taču ir pietiekami kompakta un viegla nastiņa nāvējošās vaboles un Pinacate vaboles gaitām. Šīs vaboles spēj pārnēsāt kravas, kas pārsniedz pusgramu, uzstiepjot tās pat stāvās vietās, arī kokos.

    Reklāma

    Kamera sniedz iespēju pētniekiem video formātā vērot dabā notiekošo ar, tā teikt, vaboles acīm. Tomēr attēlu kvalitāte, ko iespējams iegūt no šīs niecīgās kameras, nobāl pat 13 gadus veca iPhone priekšā. Gala rezultātā bilde ir melnbalta un ar mazu izšķirtspēju. Turklāt, iegūto video uz viedtālruni, kas ar Bluetooth savienots ar kameru, iespējams nosūtīt ar ātrumu tikai no viena līdz pieciem kadriem sekundē. Ņemot vērā kameras lielumu un niecīgo jaudu, video straumēšanas iespējas ir visai ierobežotas, ja izmanto tieši Bluetooth savienojumu, kas sniedzas aptuveni 120 metru attālumā. Tas nozīmē, ka operatoram visu filmēšanas laiku jābūt diezgan tuvu kamerai un tātad – arī pašai vabolei. Vienlaikus kameras akumulatora darbības laiks ir visai pienācīgs un ar visu video straumēšanu tā spēj darboties līdz divām stundām.

    Pētnieki atzīst, ka šāds risinājums noteikti rada zināmas bažas par privātumu, ņemot vērā to, cik kukaiņiem ir viegli atrast ceļu uz cilvēka mājām. Vienlaikus iegūtie dati varētu palīdzēt pētniecībā un zinātnē. Kamera uz vaboles muguras varētu sniegt entomologiem jaunu ieskatu tajā, kā kukaiņi mijiedarbojas ar vidi, reaģē uz draudiem vai citiem stimuliem un pat ļaut apskatīt, kādas ir vaboļu sociālās struktūras īpatnības.

    AvotsGizmodo
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Krotow
    20.07.2020 11:20

    Atsauca atmiņā vadāmo tarakānu ar kameru no 5. elementa :)

    Andis
    21.07.2020 00:09
    Reply to  Krotow

    Tu kādu rakstu arī nekomentē?

    Krotow
    21.07.2020 10:55
    Reply to  Andis

    Problēmas? Iedzer kafiju un paļāpā ar kolēģiem par trakajiem postētājiem.

    Reklāma