Web Analytics
More
    Reklāma

    Civilizācijas radīšanai uz Marsa varētu būt nepieciešami vismaz 110 cilvēki

    Jaunākie raksti

    Nesena pētījuma fokusā tēma, par kuru tik ļoti iededzies Īlons Masks un, droši vien, ne viņš vienīgais – dzīve uz Marsa. Pētījumā aplūkots, cik daudz cilvēku un resursu būtu nepieciešams, lai apmestos uz dzīvi Sarkanajā planētā. Iegūtie rezultāti ļāvuši izteikt pieņēmumu – lai Marss kļūtu par vietu, kur veidot jaunu, pašpietiekamu un dzīvotspējīgu civilizāciju, uz turieni būtu jānosūta vismaz 110 cilvēku.

    Izpēti par šo aizvien aktuālāko jautājumu veica profesors Žans Marks Saloti no Bordo Institūta Nacionālā politehnikuma, par pamatu izmantojot matemātisko modelēšanu. Ar tās palīdzību Saloti centās noskaidrot gan minimālo Marsa iedzīvotāju skaitu, gan dzīves veidu, uz ko viņiem būtu jātiecas pēc iespējas pašpietiekamai eksistencei. Ar aprēķinu palīdzību noskaidrots, ka dzīvotspējīgas civilizācijas izveidei uz Marsa būtu vajadzīgi vismaz 110 cilvēki. Savukārt viņu panākumi būtu ļoti atkarīgi no savstarpējās sadarbības un prasmes dalīties gan ar savu laiku, gan citiem resursiem.

    Reklāma

    Tālredzīgai un gudrai dzīvei uz Sarkanās planētas vispirms būtu jācenšas uzkrāt tādus resursus kā ūdens, rūda, koks, dzelzs, pārtikas rezerves, darbarīki un, protams, cilvēkresursi. Savukārt no vietējiem resursiem vērtīgi būtu iegūt gāzi, minerālus un citus derīgos izrakteņus. Vienlaikus šo un citu resursu izmantojums būtu ļoti atkarīgs no četriem būtiskiem aspektiem, kā cilvēku skaits, dzīvošanas apstākļi, nodarbošanās iespējas (lauksaimniecība, rūpniecība utt.), kā arī prasme dalīties šajos resursos.

    Profesors norādījis, ka pašreiz šāda jautājuma šķetināšana esot diezgan teorētiska, taču tam varētu būt liela nozīme cilvēces eksistencei nākotnē. Viņš atzīmēja, ka dzīvību uz Zemes kādu dienu var apdraudēt dažādas kataklizmas, un, iespējams, vienīgais veids, kā izdzīvot, būtu dzīve uz Marsa vai kādas citas planētas.

    SpaceX jau pašreiz mēģina rast veidus, kā pēc iespējas ātrāk radīt Marsu par cilvēkam draudzīgu apmešanās vietu, kas būtu pirmais solis lapas pāršķiršanā cilvēces eksistences grāmatā. Vienlaikus jebkurš mēģinājums tikt uz šo planētu neizbēgami būs paredzēts ierobežotam skaitam cilvēku. To, cik lielam – rādīs laiks un, ļoti iespējams, Īlons Masks.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    30.06.2020 12:45

    kritiski svarīgi ir vietējie resursi un iespēja iegūt enerģiju. citādi tukša runa, ja pat šobrīdējā SpaceX cena atkarībā no orbītas un attāluma svārstās no teorētiskiem $2500 līdz praktiskiem $5500/kg.

    citādi sanāks, kā zinātniskās fantastikas stāstā par cilvēkveidīgajiem robotiem (Azimovs?), kuri pa kluso bēga no cilvēkiem uz “civilizācijas šūpuli” Zemi, lai sāktu jaunu, skaistu dzīvi un attīstītu paši savu civilizāciju, bet smagi aplauzās, jo uz Zemes bija izmantoti visi resursi :))

    Diga
    01.07.2020 15:42

    Uz Zemes saprāta nav..to pierāda tas,ka nogādāt ūdeni vai pārtiku badā un slāpēs cietušajaiem tepat uz Zemes naudu atrast nevar,bet pilnīgi stulbam pasākumam kā ekspedīcijas un kolonijas finansēšanai atrast var!??Un 110 cilvēku nav pietiekami..Ja normālā seksā.Ja kolbās ,tad tur pat cilvēkus vairs nevajag..visu var izdarīt automāri.

    Reklāma