Web Analytics
More
    Reklāma

    Masks 20 gadu laikā uz Marsa paredz uzbūvēt pilsētu

    Jaunākie raksti

    SpaceX galvenais cilvēks Īlons Masks šonedēļ bijis īpaši aktīvs sev tik iecienītajā Twitter vietnē, jo jau paspējis izziņot par jauna Teslas modeļa prezentāciju pēc 2 nedēļām, kā arī darba nedēļas beigās iepriecinājis kosmosa entuziastus ar precīzākiem datiem par izplatījuma apgūšanu.

    Pēc ASV Gaisa spēku jaunuzņēmumu pasākuma šajā nedēļā, Masks atbildējis uz interesentu jautājumiem par jaunā Starship kosmosa kuģa plāniem un Marsa apgūšanu. Proti, tiek lēsts ka vienas jaunā tipa raķetes palaišanas izmaksas būs tikai 2 miljoni dolāru, no kuriem 900 tūkstošus izmaksās degviela, bet atlikusī summa segs pārējās apkalpošanas izmaksas. Tas būtu apmēram 20 dolāri par gaisā šaujamo kilogramu, jo Starship potenciāli būtu jāspēj pacelt gaisā kravu 100 tonnu apmērā. Šīs izmaksas būtu mazākas kā šī brīža raķetēm.

    Reklāma

    Lai spētu uzbūvēt funkcionējošu pilsētu uz Marsa, Masks lēš, ka tas aizņemtu aptuveni 20 gadu un apmēram 1000 kosmosa kuģu, kuriem būtu jānogādā tehnika, resursi, būvniecības materiāli un galu galā arī cilvēki uz sarkano planētu. Šāds laiks tiek lēsts saistībā ar to, ka Marss un Zeme novietojas taisnā līnija katru otro gadu, bet mēs jau zinām kāda ir ekscentriskā uzņēmēja laika izpratne.

    Runājot par kaut ko reālāku un tuvāku, tad Starship raķete varētu lidot pat trīs reizes dienā un 1000 reizes gadā, piedāvājot transportēšanu Zemes orbītas ietvaros. Kā arī sniedzot iespēju pārvadāt līdz pat 10 miljoniem tonnu gadā, ja flotei piepulcētos 100 šo kuģu, tāpat kā šobrīd esošās Falcon raķetes. Piemēram, šobrīd tās ir aptuveni 500 tonnas gadā. Nenoliedzami, ka šie piedāvātie apmēri ir milzīgi, pēc kuriem varētu nebūt pieprasījuma, taču Maska nākotnes vīzija ir par krietni piepildītāku kosmosa satiksmi nekā šobrīd.

    Taču vispirms jāveic pieturvieta uz Mēness, ko NASA ar savu kosmosa palaišanas sistēmu sola sasniegt ātrākais 2024. gadā, SpaceX apņemoties to izdarīt jau 2022. gadā, lai spētu palīdzēt NASA sasniegt savu mērķi noteiktajā periodā. Jau tuvākajos 2 mēnešos paredzēti pirmie lidošanas testi ar Starship kosmosa kuģiem zemes orbītā, kas iezīmēs jaunu posmu kompānijas SpaceX darbībā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma