Web Analytics
More
    Reklāma

    10 noderīgas digitālās apmācību platformas bērniem un pieaugušajiem (papildināts)

    Jaunākie raksti

    Attālinātā jeb neklātienes mācīšanās nav nekas jauns. Vēsturiski izmantotas gan audio, gan TV ierakstu pārraides, taču tieši interneta ieviešana ikdienā aizsāka patiesu revolūciju izglītībā.

    Iespējams, daži teiks, ka esam nonākuši unikālā situācijā – brīvais laiks darba dienās – kas ļauj mums attīstīt sevi, pilnveidot iemaņas. Klātienē to šobrīd nevar paveikt, bet talkā varētu nākt dažādi tiešsaistes resursi, kursi un apmācību iespējas.

    Reklāma

    Sliktā ziņa noteikti ir tā, ka tiešsaistes apmācību klāsts ir mežonīgs, neviens nekad nespēs aptvert visas piedāvātās apmācību iespējas. Kā izvēlēties tieši to īsto un vienīgo?

    Kritiski pieej tēmas izvēlei, kā arī mēģini saprast, ko tieši sagaidi no tiešsaistes kursiem – vai vēlies uzlabot kādas jau esošas iemaņas? Vai šie kursi būs saistīti ar tavu profesionālo darbību? Vai varbūt vienkārši meklē kaut ko, ar ko nosist laiku… Iespējams, izvēle jāsāk ar to, ka nosaki, ko tiešām nevēlies mācīties.

    Daudzviet tiek ieteikts atbildēt uz vairākiem jautājumiem, kas palīdzēs veikt izvēli vai vismaz samazināt jau sastādītu sarakstu ar tiešsaistes kursiem:

    • Tu mācies attīstībai vai priekam?
    • Cik ilgi esi gatavs pavadīt mācībās (cik stundas dienā, cik mēnešus)
    • Vai grasies attīstīt kādas specifiskas iemaņas? Kādas?
    • Varbūt esi jau iepriekš atradis/ sapratis, kādi tieši kursi tevi interesē?

    Sev uzdodamo jautājumu klāsts var būt garāks, tas noteikti var būt citādāks, bet galvenais ir nonākt pašam pie skaidrības, ko tieši grasies darīt, un ko iegūt no tiešsaistes kursiem.

    Tāpat tiek ieteikts nekoncentrēties tikai uz vienu jomu, varbūt jāpameklē kādas saistītas tēmas, nevis jāizzina viena tēma no A līdz Z. Šajā mirklī gan nevajag piemirst par tikko atbildētajiem jautājumiem – jo vairāk kritērijiem kursi atbildīs, jo lielāks būs gaidāmais ieguvums, varbūt pat mācītiesprieks.

    Noteikti pamatīgi iepazīsties ar tiešsaistē piedāvāto kursu aprakstu, kur būs skaidri noteikti mērķi, mācību saturs, apguvei nepieciešamais laiks, eksāmenu kārtošanas noteikumi un citas nianses. Tāpat pievērs uzmanību piedāvātajam kursu līmenim, lai izvēle nekristu uz kaut ko pārāk vienkāršu, vai tieši pretēji – sarežģītu.

    Nereti tiešsaistes apmācības norit pēc noteikta kalendāra, kas nozīmē, ka kursu sākums ir vairākas reizes gadā, bet tu nevari ielogoties un sākt apmācību, kad vien pašam ienāk prātā.

    Mēs šoreiz esam sadalījuši iespējas apgūt mājās jaunas zināšanas trīs vecuma grupās – pirmsskola un skolas vecuma bērniem, jauniešiem un arī jau strādājošiem, nopietniem ļaudīm.

    Bērniem

    Ar bērniem un arī skolēniem ir visai grūti šajā laikā, jo vairums bērnu dotu priekšroku rotaļām ārā ar draugiem un klasesbiedriem, bet vīrusa draudi, vecāki un skolas gaitas šo plānu pamatīgi pamaitās. Toties bērniem paredzēto izglītības un izziņas vietņu skaits pēdējos gados ir ļoti strauji audzis.

    Māconis

    Apgāds Zvaigzne ABC izglītības iestādēm piedāvā digitālos mācību materiālus jau kopš 2010. gada, un to klāsts pārsniedz 300 dažādu darbu. Lai atvieglotu darbu izglītības iestādēm, kā arī palīdzētu skolēniem un viņu vecākiem, Zvaigzne ABC kā sociāli atbildīgs uzņēmums aicina ikvienu lietotāju izmantot digitālos mācību materiālus – mācību e-grāmatas, darba burtnīcas, metodiskos līdzekļus pedagogiem, testu materiālus – vietnē Māconis (maconis.zvaigzne.lv) bez maksas līdz 2020. gada 30. jūnijam.

    Lai piekļūtu vairāk nekā 300 digitālajiem materiāliem, lietotājiem atliek tikai reģistrēties, izmantojot e-pastu. Uzreiz pēc reģistrēšanās visi digitālie mācību materiāli jau ir redzami lietotāja kontā, un pēc tam lietotājs var izvēlēties konkrēti sev nepieciešamos. Apgāda Zvaigzne ABC digitālos mācību materiālus var izmantot tiešsaistē datorā, planšetdatorā vai viedtālrunī (ar atsevišķiem izņēmumiem), un lietotājiem nav nepieciešama specifiska programmatūra vai datorzināšanas.

    Māconis

    Skolanakotnei.lv

    Manuprāt, viens no jēdzīgākajiem izziņas resursiem tīmeklī ir Samsung skola nākotnei. Šeit sākumskolas klašu bērniem tiek stāstīts arī par drošību internetā, kas ir ļoti būtiska interneta lietošanas sadaļa. Atļaušos uzskatīt, ka šāda informācija ir jāsniedz bērnam pirms vai vienlaikus ar viedtālruņa iedalīšanu. Noteikti parādi apmācību video pirms ļauj instalēt TikTok!

    Portāla Skolanakotnei.lv sadaļā Mācības pieejami bez maksas informatīvi izglītojoši materiāli digitālo, komunikācijas, radošo un analītisko prasmju pilnveidošanai.

    Soma.lv

    Izglītības uzņēmuma Lielvārds izstrādātā digitālā mācību satura platformā ir pieejams plašs mācību resursu klāsts, lai atbalstītu skolotājus mācīt un skolēnus mācīties attālināti — jebkurā vietā un laikā. Nepieciešama tikai ierīce (viedtālrunis, dators, planšetdators vai TV) un interneta pieslēgums.

    Soma.lv nodrošina pieeju visiem Lielvārds un sadarbības partneru mācību materiāliem no pirmsskolas līdz 12. klasei. Vietnē apkopoti interaktīvi mācību temati ar informatīviem un zinātniski precīziem video, izzinošām un dinamiskām ilustrācijām, pašpārbaudes jautājumiem un uzdevumiem, kas nodrošina iespēju ikvienam skolēnam saņemt tūlītēju atgriezenisko saiti un sekot līdzi temata apguves izaugsmei.

    soma.lv

    Sheppard Software

    Ja ar latviski sagatavoto saturu nepietiek, vari lūkoties uz anglisko saturu, kas nereti ir gana viegli uztverams pat bērniem bez valodas padziļinātām zināšanām. Bērniem īpaši patiks portāli, kuros ir interaktīvas spēles, kas padara mācīšanos jautru. Piemēram, interneta vietne Sheppard Software ir tikai viens no portāliem, kur bez maksas pieejamas simtiem izglītojošas bērnu spēles.

    Sheppard Software

    99math

    Kaimiņi igauņi sagatavojuši visai plašas iespējas sev, bet pieejams arī saturs angliski un pat latviski. Igaunija visā pasaulē ir pazīstama ar saviem e-pakalpojumiem. Lai atbalstītu citas valstis ar tālmācību, Igaunijas izglītības uzņēmumi bez maksas atvēra savus e-risinājumus pasaulei.

    99math

    99math tiek aprakstīts kā jautrs veids matemātikas apmācībai gan klasē, gan attālināti. 99math ļauj apvienot skolēnus vienā mācību sesijā, lai savstarpēji spēlētu matemātikas spēles un salīdzinātu atzīmes. 99math palīdz saglabāt matemātikas apmācību progresu mājās pavadīto dienu laikā un pat ļauj izbaudīt matemātiku.

    99math vietnē apkopoti arī citas mācības bērniem tīmeklī.

    Pieaugušajiem

    Protams, ar pieaugušajiem viss ir vienkārši, jo viņi paši patver savas nepieciešamības un attiecīgi rīkojas. Miljoniem cilvēku iesaistījušies tiešsaistes mācībās, klausoties visdažādākos kursus, apgūstot zināšanas daudzpusīgās disciplīnās, sākot no mākslīgās inteliģences koncepcijas līdz pat veģetārisma ētikai.

    Lielie atvērtie tiešsaistes kursi (Massive Open Online Courses) ir izcils piemērs jaunākās paaudzes izglītībai tiešsaistē – tie ir brīvi pieejami internetā un vērsti uz ļoti lielu studentu skaitu, kas apgūst šīs programmas. Pasaules labākās universitātes – Masačūsetas Tehnoloģiju institūts, Hārvarda, Prinstona, Bērklija, Kembridža – pēdējos gados, izmantojot platformu Coursera, piedāvā brīvu pieeju savām lekcijām un kursiem, ko izstrādājuši un vada pasaulē zināmi zinātnieki un akadēmiķi.

    Mācību process norisinās teju tāpat kā jebkurā izglītības iestādē – notiek lekcijas, pasniedzēji uzdod mājasdarbus, kurus studenti izpilda tiešsaistē, parasti izmantojot arī video un interaktīvos materiālus. Ikviens var izvēlēties sev piemērotāko laiku mācībām un, sekmīgi nokārtojot pārbaudījumus, ir iespēja saņemt sertifikātu (sertifikāts gan nav tas pats, kas kredītpunkts) par noklausīto kursu. Kursiem var pievienoties ikviens no jebkuras pasaules valsts, un tie ir bez maksas.

    Interneta vidē pieejamas ne tikai lekciju programmas tiešsaistē, bet arī neskaitāmi izglītojoši video, kurus mēdz izmantot arī skolotāji, lai papildinātu savu darbu ar skolēniem tradicionālajās mācību iestādēs. Viens no piemēriem ir milzīgu popularitāti iekarojušais Crash Course (ātrais kurss). Vienā 10 minūšu ilgā sērijā tiek izskaidrotas gan dažādas vēstures norises, gan dažādas bioloģijas, fizikas, filosofijas un literatūras tēmas.

    Coursera

    Ir ļoti daudz tiešsaistes vietu, kurās iespējams apgūt dažādas mācības un kursus, taču populārākais nenoliedzami ir Coursera. Tajā pašlaik var apgūt kiberdrošības, biznesa komunikācijas un pat neirozinātnes kursus izcilu pasniedzēju vadībā.

    Coursera

    Udemy

    Udemy ir ļoti līdzīgs Coursera portālam, piedāvājot simtiem kursu par dažādām tēmām un labākajām universitātēm pasaulē. Tāpat kā Coursera, Udemy piedāvā arī daudz apmaksātu kursu, bet patiesībā cenas nav lielas – reizēm kursi tiek piedāvāti burtiski par 10 eiro! Udemy piedāvā  arī bezmaksas kursus.

    Ivy League universitātes

    Pat tā dēvētās Ivy League universitātes (parasti sakot “Ivy League” tiek domātas astoņas populārākās ASV universitātes) piedāvā bezmaksas apmācību.

    World Science U

    Lielu popularitāti iemantojusi arī salīdzinoši jaunāka izglītības platforma World Science U, kas piedāvā bagātīgus, intensīvus un saistošus kursus dažādās zinātnes jomās. Šajā platformā īpaša uzmanība pievērsta abstraktu jēdzienu vizualizācijai, lai palīdzētu veidot izpratni par dažādiem konceptiem. Arī šeit visi kursi ir par brīvu.

    Open Culture

    Plaši izmantota ir arī Open Culture vietne, kas gan vairāk atgādina milzīgu datubāzi, nevis dzīvīga mācību procesa mutuļošanu. Taču arī šajā vietnē pieejams bagātīgs akadēmiskās un daiļliteratūras klāsts, kā arī tiešsaistes kursi visdažādākajās disciplīnās (ieskaitot svešvalodas). Tajā iespējams pat skatīties kinematogrāfijas klasiku, viss pieejams ikvienam.

    Open Culture

    Codeacademy

    Codeacademy neapšaubāmi ir pasaulē atzītākā platforma, kur var viegli iemācīties programmēšanu. Mūsdienu pasaulē tā ir svarīga prasme, kas jums var pavērt daudz jaunu iespēju. Ar Codeacademy kursiem, jūs varat mācīties kā programmēt visdažādākās lietas, sākot no vienkāršām mājaslapām un beidzot ar spēļu programmēšanu.

    LU Open minded

    Sadarbībā ar Latvijas Universitāti Open minded ļauj pilnveidot sevi un izzināt pasauli. Openminded piedāvā bakalaura līmeņa kursus par aktuālām tēmām, ko pasniedz Latvijas labākie lektori. Studēt ir iespējams divējādi – klātienē, atgriežoties universitātes auditorijā un tiekoties aci pret aci ar lektoru, vai arī tiešsaistē – piesakoties kādam no piedāvātajiem tiešsaistes kursiem, saņemot lekciju video e-pastā un studējot sev ērtā laikā un vietā. Projekta piedāvātie lekciju kursi ir četras līdz divpadsmit lekcijas gari, tēmas labākai izpratnei tiek piedāvāta literatūra, pašpārbaudes testi, pārbaudes darbs kursa noslēgumā un apliecinājums par kursa pabeigšanu. Jau vairāk nekā 10 000 cilvēku studējuši kādā no LU Open Minded klātienes vai tiešsaistes kursiem.

    Openminded

    Nobeigumā – padalies ar saviem labajiem piemēriem

    Protams, uzskaitītās ne tuvu nav visas mācību un gudri pavadīta laika iespējas. Katrs droši var komentāru sadaļā minēt savus atradumus tīmeklī, ideālā gadījumā – ja arī pats esi kaut ko veiksmīgi apguvis. Ne obligāti pēdējo nedēļu laikā apguvis, bet noteikti daudziem (man tai skaitā) ir gana liela neziņa par to, kas sagaida tiešsaistes apmācību laikā. Skaidri zinu, ka ar lineālu pa pirkstiem nevienam nesitīs.

    Ceru, ka augstāk uzskaitītās intelektuālās izklaides iespējas kaut nedaudz atvieglos bērnudārznieku un skolas pirmo klašu vecāku ikdienu, jo tieši šie vecāki vissmagāk izjūt to, ka mājās paliek arī bērns, kurš nemitīgi prasa uzmanību. Pirmā atsišanās fronte no mazā ziķera noteikti ir televizors, bet, iespējams, kāda minētā saite atvieglos vecāka ikdienu kaut uz pusstundu, lai sakārtotu domas.

    PAPILDINĀTS 26. martā

    Pieejami vēl vairāki interesanti resursi:

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Rolix
    20.03.2020 13:42

    Domāju ka vēl viena pieminēšanas vērta platforma pieaugušiem ir Linkedin learning

    Diso
    20.03.2020 13:55

    Paldies par apkopojumu!

    Bats
    20.03.2020 23:41

    Aizmirsi manu iecienītāko – Khan Academy

    Anete
    21.03.2020 10:28

    Esmu 12. klases skolniece, izmantoju uzdevumi.lv gadiem, lai sagatavotos kontroldarbiem un eksāmeniem (vienīgi, lai iegūtu atbildes un darba gaitu, jāiegādājas PROF). Matemātikā es un mani klasesbiedri izmantojam ‘Photomath’ lietotni. Protams, ‘Youtube’ (rakstā pieminēts ‘CrashCourse’). Letonika.lv – var lasīt grāmatas mājās, neņemot no bibliotēkas. Labs informācijas avots. kahoot.it un quizizz.com – labi viktorīnu portāli angļu valodā, kur var pārbaudīt savas zināšanas.

    21.03.2020 12:48

    Gribēju piebilst, ka man pašam labs atklājums bija https://quizlet.com/en-gb, kas ir sava veida mūsdienīga versija par vārdu kartītēm, kad mācies terminu nozīmi vai jaunu valodu. Tiesa te ir gan mobilā versija, gan webā. Tāpat iespējams izveidot dažādus “setus” un dalīties ar citiem lietotājiem. Šeit var gan griezt kartītes, gan rakstīt, tāpat pieejamas dažādas valodu iespējas, treniņu iespējas. Ļoti labs rīks.

    21.03.2020 19:03

    google sheets + flippity.net
    kudī labāks

    Reklāma