Web Analytics
More
    Reklāma

    TP-Link Archer AX6000 Wi-Fi 6 maršrutētāja apskats

    Jaunākie raksti

    Ir labas ziņas, un ir šoreiz arī ne tik ļoti labas ziņas. Sākšu ar labajām – beidzot esam tikuši pie Wi-Fi 6 jebšu 802.11ax tīkla kartes. Izvēle kritusi par labu Intel AX200 bezvadu tīkla kartei, kas maksā tiešām maz (aptuveni 15 eiro ar visu sūtīšanu), šī gan nav nekāda izcilā tīkla karte, tā piedāvā mūs ļoti interesējošo Wi-Fi 6, kā arī tai ir Wi-Fi 5 atbalsts ar 2×2 antenām, MU-MIMO, OFDMA un pāris citiem mazāk interesantiem tehnoloģiju nieciņiem. Īsāk sakot – Intel AX200 bezvadu tīkla kartei ir mūs interesējošas Wi-Fi 6 pazīmes, bet Wi-Fi 5 datu pārraides ātrumu izpratnē šī tīkla karte ir stipri viduvēja. Intel AX200 bezvadu tīkla karte arī ir viena no retajām ierīcēm, kas tikusi pie pilna Wi-Fi 6 sertifikāta.

    Labā ziņa turpinās ar to, ka Intel AX200 bezvadu tīkla karte uzrāda lielisku sniegumu Wi-Fi 5 tīklā savai specifikācijai (cik nu var būt lielisks 2×2 antenu sniegums, bet savus 50 MB/s tīkla karte godam sasniedz), tomēr diemžēl ar Wi-Fi 6 tik gludi vis neiet. Wi-Fi 6 tīklā ieguvu tikai aptuveni 55… 60 MB/s lejupielāžu ātrumus no lokāla NAS diska. Ar vadu no konkrētā NAS var izspiest aptuveni 103 MB/s, vismaz tā rāda Windows 10. Biju gatavojies, ka Wi-Fi 6 arī spēs iegūt aptuveni to pašu lejupielāžu ātrumu, jo internets vēsta, ka Intel AX200 bezvadu tīkla karte normālos apstākļos spēj uzrādīt līdz 110…113 MB/s.

    Reklāma

    Vairākas dienas pavadīju, meklējot tīmekļa forumos un draiveros pareizo atbildi, bet tā arī nesapratu, kas tieši stājās ceļā, lai Intel AX200 bezvadu tīkla karte Wi-Fi 6 tīklā spētu iegūt jūtami augstāku datu lejupielādes ātrumu. Forumi šoreiz nedeva gandrīz neko, jo Wi-Fi 6 bezvadu tīmeklis ir ļoti svaiga tehnoloģija, knapi uzsākta Wi-Fi 6 sertifikācija ierīcēm. Uzreiz jānorāda, ka wi-fi.org mājaslapā sniegta informācija, ka neviens TP-Link produkts vēl nav saņēmis Wi-Fi 6 sertifikātu.

    Atradu arī pieļāvumu, ka Intel AX200 bezvadu tīkla karte var ne pārāk ideāli sadarboties ar AMD tehnoloģijām – testiem tika izmantots klēpjdators ar AMD Ryzen 7 3750H, 16 GB 2666 MHz DDR4 RAM un 512 GB PCIE Gen3 SSD tipa disku.

    Tehniskā specifikācija

    • Procesors: 1.8 GHz, četri kodoli
    • Atmiņas: RAM 1024 MB, 128 MB iebūvētā atmiņa
    • Antenas: astoņas ārējās, 8×8 MU-MIMO
    • Pieslēgvietas: 1 x RJ45 WAN 2.5 Gbit/s Ethernet, 8 x Gigabit LAN, 1 x USB 3.0, 1x USB Type-C
    • Izmantotie savienojumu standarti: IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n, IEEE 802.11ac, 802.11ax (2.4 GHz) līdz 1148 Mbps un 802.11 ax (5 GHz) līdz 4804 Mbps, IPv4, IPv6, OFDMA (Orthogonal Frequency Division Multiple Access), 1024 QAM, 160 MHz
    • Papildu: Trend Micro antivīruss, Parental Controls un QoS
    • Izmēri un svars: aptuveni 261.2 x 261.2 x 60.2 mm, aptuveni 800 g
    • Cena: ap 320 eiro lielākajos tīmekļa veikalos

    Izskats un uzbūve

    TP-Link Archer AX6000 ir izmēros viens no lielākajiem mājas bezvadu maršrutētājiem, par Archer AX6000 izmēros lielāki bija tikai ASUS ROG Rapture GT-AX11000 un ASUS ROG Rapture GT-AC5300 modeļi. Archer AX6000 ir astoņas nenoņemamas ārējās antenas, tās izmēros nav pārāk lielas. Antenas tikai paceļamas vertikāli (pagriežamas pa 90 grādiem).

    Archer AX6000 virspusē izvietots zeltīts TP-Link logotips un ap to ir krāsaina LED indikācijas josla, ko ir iespējams atslēgt. Zeltītais TP-Link logotips nu nemaz nav manā stilā, rodas klusa vēlme zeltīto kvadrātu aizlīmēt ciet ar melnu izolācijas lentu. Bet par gaumi nestrīdas.

    Archer AX6000 ir veselas astoņas gigabita LAN pieslēgvietas, kas modernā mājā var nākt tikai par labu. Man ir jāatzīstas, ka ar standarta četrām pieslēgvietām manā mājsaimniecībā jau ir par maz. Maršrutētājs ticis arī pie USB Type-A 3.0 un USB Type-C pieslēgvietām.

    Pie USB 3.0 varēsi pievienot klāt cieto disku vai kādu citu atmiņu, lai straumētu video, izmantojot DLNA, kā arī veidot Time Machine rezerves kopijas. Dīvaini, bet Archer AX6000 nevarēsi pievienot printeri, kas šādā cenā ir drusku negaidīts pavērsiens.

    Iestatīšana un programmatūra

    Archer AX6000 iestatāms ar datora palīdzību, izmantot vari arī viedtālrunī esošo tīmekļa pārlūku vai Android un iOS lietotni Tether. Šoreiz izmantoju tīmekļa pārlūku datorā. Pirmreizējā iestatīšana ir ļoti vienkārša – atliek vien pieslēgties pie Archer AX6000 izveidotā bezvadu tīkla (var, protams, arī ar vadu), izveidotu jaunu administratora paroli, un tu jau uzreiz esi ticis pie visiem Archer AX6000 iestatījumiem.

    TP-Link parūpējies, lai parastam lietotājam nenāktos burties cauri daudziem maznozīmīgiem niekiem, bet prasīgāki lietotāji var izvēlēties Advanced sadaļu. Manuprāt, atliek vien aktivizēt QoS, ja nepieciešams – arī antivīrusu, un vari bez raizēm uzsākt Archer AX6000 izmantošanu. Pie pirmreizējās iestatīšanas būtu vērtīgi pārbaudīt Archer AX6000 atjauninājumus.

    Man patīk, ka Archer AX6000 var izvēlēties – izmantot atsevišķus SSID nosaukumus 2.4 GHz un 5 GHz tīkliem, vai arī tos apvienot vienā (lai dators vai viedtālrunis pats izvēlas ātrāko). Pieredze rāda, ka 2.4 GHz un 5 GHz tīklu paslēpšana zem viena SSID nosaukuma ne vienmēr strādā ideāli ar konkurentu produktiem, bet Archer AX6000 neko tādu nenovēroju. Iespējams, problēmas var radīt arī kāda vecāka klienta ierīce – dators ar senāku Wi-Fi 5 tīkla karti.

    TP-Link HomeCare sistēmas daļa piedāvā parūpēties par drošību ar iebūvētu Trend Micro antivīrusu, tāpat pieejama ērta tīmekļa pārvaldības sistēma vecākiem ar satura ierobežošanu un arī tīmekļa pieeju viedierīcēm, kas ierobežota noteiktos laika posmos. HomeCare ir bez maksas pirmos trīs gadus pēc maršrutētāja iegādes, bet pēcāk vari to atslēgt, ja nevēlies sākt maksāt ikmēneša maksu. Izskatās, ka šobrīd TP-Link paši nemaz nav nolēmuši, cik tieši izmaksās HomeCare abonēšana.

    TP-Link iekļāvis arī Alexa un IFTTT. Ja Alexa pie mums ir gandrīz neizmantojama, tad ar IFTTT var paspēlēties. IFTTT receptes var izpētīt servisa mājaslapā.

    Ātrdarbība

    Kā jau iepriekš minēju, bija jau sapriecājies par iespēju pamocīt Archer AX6000 un arī Wi-Fi 6 bezvadu standartu, bet kaut kas te īsti līdz galam nesadarbojas. Teorētiski Archer AX6000 piedāvā 4804 megabitus sekundē 5 GHz tīklā un 1148 megabitus sekundē 2.4 GHz. Protams, tas ir pārlieku optimistiski teikts, kaut arī jāatzīmē, ka atsevišķi resursi tīmeklī apgalvo, ka no Archer AX6000 Wi-Fi 6 bezvadu tīklā izžmieguši līdz pat 190 MB/s lejupielādes ātrumus.

    Kā var redzēt zemāk pievienotajā ekrānkopijā, no Archer AX6000 kopā ar Intel AX200 tīkla karti vismaz uz papīra iespējams iegūt solīto 160 Hz savienojumu un cerēt ieraudzīt milzu datu pārraides ātrumus.

    Ekrānkopija no datora sniegtās informācijas par bezvadu tīkla savienojuma parametriem

    Cik lasīts, no klēpjdatorā esošās Intel AX200 2×2 MIMO bezvadu tīkla kartes arī iegūti vairāk nekā 110 MB/s, bet diemžēl man nebija iespējas novērot šādus datu pārraides ātrumus Wi-Fi 6 tīklā. Archer AX6000 un arī Intel AX200 atbalsta darbību 160 Hz, kur arī vajadzētu redzēt lielākos datu pārraides ātrumus, bet šeit datu kopēšanas ātrumi nogāzās līdz 10 MB/s.

    Tā arī neesmu sapratis, kur būtu meklējama vaina. Cīņa ar Wi-Fi 6 ātrumiem vēl nav galā, bet jāsagaida ir vēl kāds Wi-Fi 6 maršrutētājs, lai līdz galam saprastu, kur tieši meklējama vaina.

    Wi-Fi 5 bezvadu tīklā klēpjdators ar 2×2 tīkla karti uzvedās tieši tā, kā biju gaidījis – ātrumi sasniedza 50 MB/s. Diemžēl šobrīd pieejas ātrākai Wi-Fi 5 tīkla kartei mums nav.

    Archer AX6000 uzrādīja signāla stiprumu, kas ir nedaudz zem citu līdzīgas cena maršrutētāju snieguma. Mērījums gan veicu tikai Wi-Fi 5 (2.4 GHz un arī 5 GHz), bet Wi-Fi 6 tīkla signāla stiprumu bezmaksas lietotnes mērīt nepiedāvā.

    Konkurenti

    Konkurenti nav gulējuši, bet var redzēt, ka maciņu nāksies plest vaļā ne pa jokam. Pie mums pieejami sekojoši Wi-Fi 6 maršrutēji:

    Vairāki minētie konkurenti pabijuši arī pie mums, bet tobrīd tirgū vispār nebija pieejama neviena Wi-Fi 6 klienta ierīce (tīkla karte, viedtālrunis u.c.). Pirmās Wi-Fi 6 klienta ierīces bija Samsung Galaxy S10 sērijas viedtālruņi, pie mums bija arī viens klēpjdators ar šo pašu Intel AX200 bezvadu tīkla karti. Protams, cūcības likumi ir tādi, ka tieši tad nebija pieejams neviens Wi-Fi 6 maršrutētājs.

    Nobeigumā

    Ja kāds man prasītu viedokli par Wi-Fi 6 bezvadu datu pārraides tehnoloģijas ierīču iegādi, teiktu, ka šobrīd tas nav prasītās cenas vērts. Wi-Fi 6 maršrutētāji pirmie parādījās tirgū (tie tobrīd bija dēvējami par Wi-Fi 6 ready), bet, interneta forumos ik pa laikam redzams, ka pastāv kaut kādas nesaderības Wi-Fi 6 ierīču starpā. Norit aktīva rādīšana ar pirkstu vienam uz otru – maršrutētāju oficiālās atbalsta lapas apgalvo, ka jālāpa programmatūru ir viedtālruņu vai bezvadu tīkla karšu ražotājam un vice versa. Daudzviet tiek pieļauts, ka lielākās neskaidrības ar Wi-Fi 6 standartu un saderībām tiks novērstas līdz 2020. gada vidum, kad arī vajadzētu sākt parādīties saprātīgākas cenas Wi-Fi 6 maršrutētājiem.

    Wi-Fi 6 klienta ierīču skaits šobrīd ir nožēlojams. Noteikti pieejamākā ir jau minētā Intel AX200 tīkla karte. Pastāv iespēja iegādāties arī Killer Wi-Fi 6 AX1650 bezvadu tīkla karti, kas balstīta uz Intel AX200, bet, cik lasīts, tad Killer ir problēmas ar draiveriem, kā arī šī tīkla karte ir aptuveni trīs līdz četras reizes dārgāka par Intel AX200. Tad arī šo sarakstu papildina jaunākie Samsung flagmaņi (S10 sērija un Note10 sērija) un jaunie iPhone 11 sērijas viedtālruņi.

    Ekrānkopija no wi-fi.org mājaslapas

    Intel savā mājaslapā (atbalsta PDF dokumentācijā) apgalvo, ka Intel AX200 tīkla karte ir saņēmusi Wi-Fi 6 sertifikāciju, arī wi-fi.org mājaslapā Intel AX200 tīkla karte parādās pie Wi-Fi 6 sertifikācijas, par apskatam saņemto maršrutētāju Archer AX6000 tik skaļu paziņojumu neatradu – izskatās, ka vismaz pagaidām Archer AX6000 nav pilnas Wi-Fi 6 sertifikācijas. Iespējams, Archer AX6000 tiks pie pilna Wi-Fi 6 sertifikāta, ražotājs uzlabos kaut kādas saderības nianses ar programmatūras labojumu, un tad viss būs labākajā kārtībā. Bet pagaidām abas minētās ierīces Wi-Fi 6 un Wi-Fi 5 tīklos sadarbojas ar gandrīz identisku datu pārraides ātrumu – tātad no Archer AX6000 maršrutētāja Wi-Fi 6 savienojuma jēgas šobrīd īsti nav.

    TP-Link gan ir apsolījis, ka ar programmatūras atjauninājumu Archer AX6000 maršrutētājs saņems visas nianses, lai tiktu pie Wi-Fi 6 sertifikāta. Pagaidām nav zināms, kad tieši šis programmatūras atjauninājums būtu gaidāms.

    Patika

    • Vismaz citiem ir izdevies no Archer AX6000 izmānīt augstus ātrumus
    • Pieklājīgs signāla stiprums
    • Ērti konfigurējams

    Ne tik ļoti patika

    • Izskatās, ka Archer AX6000 neprot sadarboties ar Intel AX200 tīkla karti Wi-Fi 6 nodrošināšanai
    • Archer AX6000 nav ticis pie pilna Wi-Fi 6 sertifikāta
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma