Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS AiMesh AX6100 Wi-Fi 6 bezvadu režģtīkla maršrutētāju komplekta apskats

    Jaunākie raksti

    Šoreiz apskatam saņemti veseli divi Wi-Fi 6 jeb 802.11 ax standarta maršrutētāji ASUS RT-AX92U, kas kopā darbojas kā vienots bezvadu režģtīkls. Abu maršrutētāju komplekts nodēvēts par ASUS AiMesh AX6100, bet faktiski ASUS AiMesh izstrādātā bezvadu režģtīkla sistēma ļauj ātri saslēgt vienotā bezvadu tīklā daudzus, dažādus ASUS maršrutētājus ar AiMesh atbalstu.

    Ar jauno Wi-Fi 6 jeb 802.11 ax standartu jau esam pāris reizes noskaidrojuši, ka šobrīd klientu ierīces var teikt, ka vēl nav izlaistas. Pie mums pieejami tikai Samsung Galaxy S10 sērijas un Galaxy Note10 sērijas viedtālruņi ar Wi-Fi 6, bet arī citviet pasaulē tikai šobrīd tiek izziņotas (izziņotas, nevis nopērkamas) tīkla kartes galddatoriem un klēpjdatoriem ar Wi-Fi 6. Ja ir šaušalīga kāre, vari uzmest aci visai vai gandrīz visai šobrīd pieejamajai Wi-Fi 6 tehnikai. Sarakstā atradīsi tikai pāris maršrutētājus, noprotu, ka pat nevienas Wi-Fi 6 tīkla kartes vēl nav (modeļa numurs ir atrodams, bet ne tuvu nav nopērkams). Tikai 2020. gadā gaidāma plašāka Wi-Fi 6 jeb 802.11 ax klienta ierīču (viedtālruņi, klēpjdatori u.tml.) nonākšana tirgū.

    Reklāma

    Cik noprotams, Intel izdevies izlaist Wi-Fi 6 AX200 tīkla karti, kas pieejama M.2-1216 un M.2-2230 standartos. Intel Wi-Fi 6 AX200 tīkla karte saņēmusi kaut ko, kas tiek dēvēts par “Wi-Fi 6 pre certified”, tātad īsta Wi-Fi 6 sertifikāta šai bezvadu tīkla kartei nav, bet Wi-Fi 6 standarts vēl skaitās nepabeigts. Wi-Fi 6 standarta pabeigšana tiek gaidīta šī gada beigās vai nākamā gada sākumā. Tikai tad no ražotājiem sāks birt atbalstošas Wi-Fi 6 tīkla kartes datoriem un Wi-Fi 6 nonāks plašākā viedtālruņu modeļu klāstā.

    Diemžēl šī nianse ar vēl nepabeigtu Wi-Fi 6 standartu nozīmē vien to, ka šobrīd pieejamās Wi-Fi 6 ierīces var neatbalstīt daļu no Wi-Fi 6 standarta gala versijas iespējām. Šis (un pieejamo Wi-Fi 6 maršrutētāju cena) varētu būt gana labs iemesls, lai nesteigtos ar Wi-Fi 6 standarta ierīču iegādi.

    Jā, vēl arvien klienta ierīču saraksts ir ļoti īss, turklāt rodas sajūta, ka viedtālruņiem no Wi-Fi 6 standarta nebūs vērojami tik grandiozi uzlabojumi, kādus varētu vērto datoros un modernajās spēļu konsolēs. Toties šoreiz Wi-Fi 6 tiek izmantots starp abiem diviem režģtīkla maršrutētājiem, tādējādi nodrošinot ātrāku un efektīvāku datu apmaiņu. Tātad puse no uzvaras.

    Tehniskā specifikācija

    • Procesors: Broadcom BCM4906 1.8 GHz, divi kodoli
    • Atmiņas: RAM 512 MB, 256 MB iebūvētā atmiņa
    • Antenas: četras + divas integrētas, 4 x 4 MIMO (2.4 GHz 4 x 4, 5 GHz 4 x 4), ASUS AiRadar
    • Pieslēgvietas: 1 x RJ45 WAN 1 Gbit/s Ethernet, 4 x Gigabit LAN, 1 x USB 3.1 (Gen 1), 1x USB 2.0
    • Izmantotie savienojumu standarti: IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n, IEEE 802.11ac, 802.11ax (2.4 GHz) līdz 1148 Mbps un 802.11 ax (5 GHz) līdz 4804 Mbps, IPv4, IPv6, OFDMA (Orthogonal Frequency Division Multiple Access), Beamforming: standard-based and universal
    • LED indikatori: Power, WAN, LAN, Wireless, WPS
    • Izmēri un svars: aptuveni 15.5 x 15.5 x 5.26 cm, aptuveni 651 g
    • Papildus: AiProtection Trend Micro aizsardzība, Adaptive QoS, Ai Protection, WTFast Gamers VPN, Media Server
    • Cena: ap 400 eiro par diviem RT-AX92U maršrutētājiem

    Izskats un uzbūve

    ASUS AiMesh AX6100 bezvadu režģtīkla ierīču komplekts sastāv no diviem pilnīgi vienādiem ASUS RT-AX92U maršrutētājiem vienā iepakojumā. Līdz tiek doti divi elektrības vadi un Ethernet vads.

    Dizaina ziņā ASUS RT-AX92U atgādina izmēros samazinātu ROG Rapture GT-AX11000, tik ārējo antenu skaits ir samazināts. Manuprāt, šī ir ļoti patīkama nianse, maršrutētāji vairs neizskatās tik brutāli. Kopā maršrutētājam ir četras ārējās un divas integrētas antenas.

    ASUS RT-AX92U maršrutētāji izmēros ir būtiski mazāki par iepriekš apskatītajiem ASUS Wi-Fi 6 maršrutētājiem, bet vēl arvien tie ir visai lieli, salīdzinot ar citiem mājai paredzētiem maršrutētājiem. Maršrutētāji ieguvuši četras nelielas antenas, tās atšķirtībā no lielajiem ASUS spēlēm paredzētajiem maršrutētājiem gan nav noņemas. Antenas nāk ārā no maršrutētāju augšējās daļas, tādējādi antenas lieki nepalielina vietu, ko ASUS RT-AX92U aizņem uz galda vai plaukta.

    ASUS RT-AX92U saņēmis četras Gigabit LAN, vienu WAN, vienu USB 3.1 un vienu USB 2.0 pieslēgvietu. Nekas dižs, bet jāņem vērā, ka parasti bezvadu režģtīkla maršrutētājos neatradīsi vairāk par divām LAN pieslēgvietām, lētākos modeļos to pat nav vispār. Tātad ar divu ASUS RT-AX92U bezvadu režģtīkla maršrutētāju komplektu varēsi otrā istabā vai otrā stāvā pie vada pieslēgt spēlēm paredzētu datoru, mediju atskaņotāju, NAS vai kādu citu pret interneta stabilitāti un ātru datu pārraidi prasīgu ierīci.

    Iestatīšana un lietotne

    ASUS šoreiz ļoti pacenties, lai pirmreizējā ASUS RT-AX92U iestatīšana būtu bez aizķeršanās. Atliek vienu no maršrutētājiem (nav svarīgi kuru) pievienot strāvai un ienākošā interneta vadam, kā arī viedtālrunī uzstādīt ASUS Router lietotni, lai tālākais ceļš būtu ātrs un vienkārši izskaidrots. Aptuveni trīs minūšu laikā būs iestatīts pirmais maršrutētājs, pēc tam uzreiz lietotne piedāvās pievienot vēl vienu ASUS AiMesh ierīci. Tad slēdzam iekšā otru ASUS RT-AX92U maršrutētāju, tā pievienošana būs pavisam ātra un vienkārša. Pēcāk gan nedrīkst jaukt maršrutētājus vietām – kurš bija pie ienākošā interneta vada, tas tur arī paliek.

    Ik pa laikam redzēts, ka ASUS maršrutētāji ar ne to svaigāko aparātprogrammatūras versiju ir visai niķīgi pirmajā iestatīšanas reizē, bet par ASUS RT-AX92U varu teikt tikai labāko – izņem no kastes, sasprauž vadus, ielādē viedtālrunī lietotni un 5 minūtes vēlāk jau izmanto bezvadu režģtīklu. Protams, visādas nianses varēsi pieregulēt pēcāk lietotnē vai datora tīmekļa pārlūka saskarnē (ASUS RT-AX92U maršrutētāji iestatāmi arī ar galddatoru vai klēpjdatoru, izmantojot tīmekļa pārlūkā ievadītu adresi router.asus.com).

    Noteikti ieteiktu nedaudz parakties ASUS RT-AX92U iestatījumos, jo tur atrodamas pāris patīkamas nianses, kas pēc noklusējuma ir atspējotas. Maršrutētājiem adaptīva QoS tehnoloģija. QoS jeb Quality of Service, ir speciāli uzstādījumi, kuri ļauj noteikt interneta vajadzības atsevišķām funkcijām vai lietotājiem. Piemēram, ja mājā kāds nepārtraukti noslogo Wi-Fi lejupielādējot datnes un neļaujot citiem spēlēt datorspēles, tad ar QoS palīdzību var ierobežot torrentu cienītāja apetīti, vai arī prioritāri nostādīt tos, kuri dzenā spēles.

    ASUS RT-AX92U saņēmis veselu gūzmu dažādu iespēju, kuru klāstā ir iebūvēta programmatūra, kas spēj filtrēt pārsūtīto saturu, tīkla spēļu ātrdarbības uzlabošana un tamlīdzīgas iespējas. Šie gan ASUS maršrutētājiem nav nekādi jaunumi, bet tos ir vērts uzskaitīt:

    • Maršrutētājā iebūvēts WTFast Game Accelerator un Adaptive QoS atbalsts, ko noteikti spēs novērtēt tīkla spēļu cienītāji. Ja vēlies uzzināt plašāk par WTFast Game Accelerator atbalstu ASUS maršrutētājiem, dodies uz izstrādātāja lapu.
    • Adaptive QoS (Quality of Service) ļauj prioretizēt spēļu spēlēšanai nepieciešamo tīmekļa trafiku, tāpat Adaptive QoS atpazīs PlayStation 3, PlayStation 4, PS4 Pro, PlayStation Vita, Wii U, 3DS un Xbox One, lai arī konsolēm prioretizētu spēļu tīmekļa trafiku.
      AiProtection Powered by Trend Micro ir iebūvēts pārsūtītā satura filtrs, ar to varēsi pasargāt visas pievienotās ierīces no dažādiem tīmekļa uzbrukumiem. Mūsdienās tiek uzsvērts, ka Lietu Interneta ierīces ir ļoti ievainojamas – AiProtection pasargās arī tās.
    • AiMesh ir jau minētā ASUS uzturēta iespēja savienot vairākus maršrutētājus vienotā bezvadu režģtīklā. Idejas no vienas puses ir tuvu perfektai – ja nepietiek ar esošā maršrutētāja pārklājumu, ātri izveido bezvadu režģtīklu no diviem vai vairākiem ASUS maršrutētājiem.
    • ASUS RT-AX92U saņēmis arī Amazon Alexa un IFTTT integrāciju – varēsi ar Alexa palīdzību (mājās gan būs nepieciešams ar Alexa aprīkots viedais skaļrunis vai kāda cita ierīce) palūgt atjaunināt maršrutētāja aparātprogrammatūru vai saņemt e-pastu, ja bērni pārāk ilgi māžojušies pa interneta dzīlēm. Alexa pratīs arī paziņot, kad kāds pieslēdzas vai atslēdzas no maršrutētāja.

    Ātrdarbība

    ASUS AiMesh AX6100 divu maršrutētāju komplekta lielākais pluss ir iespēja abiem ASUS RT-AX92U maršrutētājiem sazināties savā starpā ar jauno Wi-Fi 6 standartu, tādējādi bezvadu režģtīkls pats ir ātrāks, ja arī tev pie rokas šobrīd nav nevienas ierīces, kas atbalsta Wi-Fi 6 standartu. Tāpat ļoti patīkami, ka abiem ASUS RT-AX92U maršrutētājiem ir četras Gigabit LAN izejas, attiecīgi citā istabā vari bez rūpēm pie otrā maršrutētāja ar vadu slēgt klāt gana prasīgas tīkla ierīces, piemēram, NAS vai pat tīkla spēlēm paredzētu galddatoru.

    Mums ikdienā pieejamos 100 un 250 megabitu interneta pieslēgumus ASUS AiMesh AX6100 spēs pilnībā apkalpot, ātruma zudumi bezvadu tīklā būs nemanāmi.
    Bezvadu režģtīkla signāla stiprumi ASUS AiMesh AX6100 ir visai līdzīgi ar citām bezvadu režģtīkla ierīcēm, piemēram, TP-Link Deco M4 vai Synology MR2200ac (šo gan esam redzējuši tikai kā parastu maršrutētāju, jo netika atsūtīti divi MR2200ac bezvadu režģtīkla izveidei).

    Diemžēl šobrīd nav iespējas izmēģināt Wi-Fi 6 klienta ierīču ātrdarbību, jo tādu vienkārši nav, ja neskaita dažus Samsung viedtālruņus. Lai sajustu pilnas ASUS AiMesh AX6100 iespējas, nāktos izmantot galddatora 4×4 tīkla karti ASUS PCE-AC88 ar ārējām antenām, bet tīkla kartes cena ir ap 150 eiro. Pieejama arī ASUS USB-AC68 tīkla karte ar 3×4 antenām. Diemžēl šobrīd jaunajos klēpjdatoros vairumā gadījumu ir tikai 2×2 tīkla kartes, pārējais viss jau skaitās gana dārga papildu opcija.

    ASUS RT-AX92U 2.4 GHz tīklā sasniedz aptuveni līdz 175… 180 megabitiem sekundē (ap 21 MB/s) lejupielādēm, bet augšupielādēm vērojami aptuveni 150 megabiti sekundē. 5 GHz tīklā varēsi sasniegt aptuveni 440 līdz 550 megabitus sekundē (ap 55 – 68 MB/s) lejupielādei, atkarībā no atrašanās vietas mājoklī. Augšupielāde ir aptuveni starp 250 un 450 megabitiem sekundē (ap 30 – 55 MB/s).

    Nobeigumā

    Kopumā par ASUS AiMesh AX6100 maršrutētāju komplektu izmēģināšanas laikā radās tikai pozitīvi iespaidi – bezvadu režģtīkls ir ļoti stabils un ātrs. Iepriekš ar bezvadu režģtīkla ierīcēm redzēti visādi nepatīkami sīkumi un neliela nestabilitāte, bet šoreiz viss ir lieliski. Uz ASUS AiMesh AX6100 iepakojuma rakstīts, ka abu maršrutētāju komplekts spēj apkalpot mājokļus līdz 370 kvadrātmetru platībai, bet šādu platību vēl ir jāpameklē. Pilnīgi pietiktu ar vienu labu maršrutētāju, lai ar Wi-Fi 5 gandrīz pilnībā nosegtu 150 kvadrātmetrus vienā stāvā.

    Man patīk ideja, ka Wi-Fi 6 tiek izmantots abu komplektā ietilpstošo ASUS RT-AX92U maršrutētāju saziņai savā starpā, attiecīgi ir vērojams bezvadu tīkla ātrdarbības uzlabojums, ja vien abi maršrutētāji atrodas gan tuvu viens otram un spēj izmantot Wi-Fi 6 savstarpējai saziņai. Tad tiešām vari iztikt bez LAN vada vilkšanas dzīvojamajā platībā līdz spēlēm paredzētājam galddatoram, arī NAS vari turēt gandrīz jebkurā vietā mājoklī. Katram ASUS RT-AX92U maršrutētājam ir četras Gigabit LAN pieslēgvietas, kas bezvadu režģtīkla ierīcēm ir liels retums – parasti bezvadu režģtīkla ierīcēm ir līdz divām LAN pieslēgvietām, bet gadās arī modeļi bez tām.

    Citi ASUS AiMesh produkti

    ASUS šoreiz izdevies noslīpēt ASUS AiMesh AX6100 maršrutētāju programmatūru, jo redzēts, ka līdzīgi ASUS produkti tiek atsūtīti ar vecākām aparātprogrammatūras versijām, tos ir grūti iestatīt, tikai pēc atjaunināšanas maršrutētāji sāk darboties pieņemami.

    Vēl arvien atļaujos ar gana lielām aizdomām skatīties uz Wi-Fi 6 produktiem, jo Wi-Fi 6 standarts vēl nav pabeigts. Jā, šobrīd nopērkamās ierīces Wi-Fi 6 bezvadu tīklā strādās, bet tām var iztrūkt kāda gana būtiska Wi-Fi 6 nianse, kas tiks izziņots tikai 2020. gada sākumā līdz ar Wi-Fi 6 standarta pabeigšanu.

    Patika

    • Wi-Fi 6 standarta izmantošana “starp” maršrutētājiem
    • Gana kompakti izmēri
    • Četras Gigabit LAN pieslēgvietas
    • Noslīpēta programmatūra

    Nepatika

    • Wi-Fi 6 standarts nav nobeigts
    • Cena
    • Šaurs pielietojums, jo divi maršrutētāji nosedz 370 kvadrātmetrus
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma