Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS ZenBook Pro Duo apskats – divu 4K ekrānu klēpjdators darbam un spēlēm

    Jaunākie raksti

    Kursora pastāvēšana laikā izdevies rokās paturēt un izmēģināt iespaidīgu ierīču klāstu, bet ļoti reti pie mums nonāk unikālas un varbūt pat par inovatīvām dēvējamas ierīces. Tad, protams, ir nelieli svētki, kā arī gadās pa kādam strīdam – kurš no mums iegūs iespēju palietot ierīci. Pēc nelielas kaulēšanās beidzot pie manis nonāca ASUS ZenBook Pro Duo – viens no šī gada dullākajiem pie mums nopērkamajiem klēpjdatoriem.

    Manās acīs ZenBook Pro Duo ir kā pirmā reize, kad puika ir atklājis Dateks datoru konfigurēšanas rīku. ZenBook Pro Duo ir kā Ziemassvētki vasarā. ZenBook Pro Duo būtu dēvējams par ierīci, par kuru nemaz nepazinājos, ka man kaut ko tādu vajag. ASUS šajā klēpjdatorā ielicis labāko, dažas detaļas pat nodublētas.

    Reklāma

    Protams, ja ņem un klasiskā klēpjdatorā ievieto divus ekrānus, kaut ko būs nācies ziedot. Šoreiz nedaudz zaudētājos palikusi ZenBook Pro Duo tastatūra (faktiski gan tās izvietojums) un arī skārienpaliktņa izmēri ir pamatīgi cietuši, bet to cenšas kompensēt divi skārienekrāni.

    Klēpjdators noteikti ir ļoti ātrs, glīts un dikti kvalitatīvs, te nekādiem strīdiem nevajadzētu rasties. Bet visgrūtāk atbildāmais šī apskata jautājums ir par ZenBook Pro Duo pielietojumu ikdienā.

    Tehniskā specifikācija

    • Procesors: sešu kodolu Intel Core i7-9750H, 2.6 GHz – 4.5 GHz
    • Videokarte: Intel UHD Graphics 630, NVIDIA GeForce RTX 2060 (6 GB GDDR6 VRAM)
    • Operētājsistēma: Windows 10
    • RAM: 16 GB 2666 MHz DDR4
    • Ekrāns: 15.6 collu OLED 4K (3840 x 2160) 16:9 skārienekrāns, NanoEdge, 100% DCI-P3 krāstelpas attēlojums + ScreenPad Plus 14 collu 4K (3840 x 1100) 32:9 skārienekrāns
    • Atmiņa: 512 GB PCIe Gen3 x2 NVMe SSD
    • Pieslēgvietas: 2x USB 3.1 Gen2 Type-A, 1x USB 3.1 Gen 2 Type-C ar Thunderbolt, 1x HDMI, 1x 3.5 mm audio
    • Wi-Fi: 2×2 Wi-Fi 802.11ax, Bluetooth 5.0
    • Svars: ap 2.50 kg
    • Izmēri: 359 x 246 x 24 mm
    • Akumulators: 71 Whr, 8 šūnas, līdz 7.5h darbība
    • Papildu: izgaismota tastatūra, 2x 1.5 W skaļruņi, ASUS SonicMaster stereo audio (Harman Kardon sertificēts), IR HD Camera (Windows Hello), ASUS Pen, papildu plaukstu atbalsts
    • Krāsa: Celestial Blue
    • Cena: apskatam saņemtais dators maksā aptuveni 3000 eiro

    Izskats un uzbūve

    ASUS būvējis ZenBook Pro Duo kā galddatora aizvietotāju, jo domāts ir par klēpjdatora jaudu, bet izmēri un svars palikuši otrajā plānā. 15.6 collu ZenBook Pro Duo sver 2.5 kilogramus, kas ir gandrīz identisks svars ar 17.3 collu monstru ROG Zephyrus S GX701, ko apskatījām vasarā. Jaunais ZenBook Pro Duo saņēmis līdzvērtīgu barošanas bloku, jo arī ZenBook Pro Duo ir ļoti jaudīgas komponentes. Kopējie ZenBook Pro Duo izmēri ir loģiski, jo nākas pamatīgi piestrādāt pie videokartes un procesora dzesēšanas. 24 mm augstums ir gandrīz vienāds ar citiem ASUS 15.6 collu klēpjdatoriem, kuriem iekšā ir kāda jaudīgāka GTX vai RTX videokarte.

    ASUS vēlas pasniegt ZenBook Pro Duo kā dažādiem profesionāļiem paredzētu klēpjdatoru, tāpēc atļaušos to salīdzināt ar Apple MacBook Pro 15, kas sver 1.8 kilogramus un ir tikai 16 mm biezs. Protams, MacBook Pro 15 ne tuvu nav tik jaudīgas videokartes un otra 4K ekrāna.

    ZenBook Pro Duo veidots no alumīnija, klēpjdators pieejams tikai vienā – zilganā – nokrāsā. Pieļauju, ka zilganā nokrāsa to vizuāli padara vieglāku, bet vienlaikus tik dārgam klēpjdatoram būtu gribējies redzēt kādu biznesīgāku krāsas iespēju. Ventilācijas atveres ZenBook Pro Duo izskatu padara visai geimerīgu, lai arī kā ražotājs nebūtu centies tās neuzsvērt. ZenBook Pro Duo pat atbilst vairākiem MIL-STD 810G izturības standartiem.

    ZenBook Pro Duo pieslēgvietu klāsts ir pieņemams – divas USB 3.1 Gen2 Type-A, viena USB 3.1 Gen 2 Type-C ar Thunderbolt, kā arī viena HDMI un 3.5 mm audio izeja. Klēpjdatoram nav Gigabit Ethernet pieslēgvietas, nav arī atmiņas karšu lasītāja un šajā cenā biju gaidījis arī vismaz vēl vienu USB Type-C ar Thunderbolt pieslēgvietu, jo ar šo klēpjdatoru ASUS pat reklāmas materiālos cierē vizuāli audiālo jomu profesionāļu virzienā.

    4K OLED + 4K ScreenPad Plus

    Ja ASUS ZenBook 14 UX434F gadījumā ScreenPad 2.0 ekrāns ar 5.56 collu izmēru un 2160 x 1080 izšķirtspēju bija drīzāk neliels bonusiņš, tad ZenBook Pro Duo gadījumā otrais ScreenPad Plus ekrāns ir ar nopietnām 14 collām, 32:9 malu attiecību, 4K izšķirtspēju un skārienfunkciju. Nevajadzētu piemirst, ka arī galvenais 15.6 collu ekrāns nav izvietots savā vietā tikai ķeksīša pēc – ZenBook Pro Duo ir 4K izšķirtspējas OLED ekrāns ar 100% sRGB, Adobe RGB un DCI-P3 krāstelpu attēlojumu. Galvenais OLED ekrāns spēj nodrošināt gandrīz ideālu kontrastu, tas arī ir ļoti spilgts ar aptuveni 360 cd/m2. Maksimālā spilgtumā, visticamāk, ZenBook Pro Duo galveno ekrānu nekad neturēsi, varbūt vienīgi ārā, tiešā Saules gaismā.

    ZenBook Pro Duo ir tikai 60 Hz ekrāns, kas nozīmē, ka spēļu cienītājiem ar to var nepietikt. Šobrīd paša ASUS ražotajos klēpjdatoros pieejami 120 Hz un arī 144 Hz ekrāni.

    Ja OLED ekrānu iespējams piepirkt klāt gandrīz katram sevi cienoša biznesa klases klēpjdatoru ražotāja modelim, tad otru 14 collu ScreenPad Plus 4K ekrānu ar 3840 x 1100 izšķirtspēju vis neatrādīsi citviet. ScreenPad Plus ir matēts skārienekrāns, bet tas ir ar redzami zemāku kontrastu, melnās krāsas ir pelēcīgas. Turklāt ScreenPad Plus ir nejauks niķis pēc katras datora pārstartēšanas atmest spilgtuma iestatījums pie aptuveni 50%, kaut arī iepriekš tika iestatīti gandrīz 100%. Tas ir nedaudz kaitinoši, bet saprotami, jo ScreenPad Plus papildekrāns noteikti tērē gana daudz enerģijas. Akumulatora oficiālajos testos ASUS pats norādīja, ka ScreenPad Plus bija izslēgts.

    Ko tad īsti varam izdarīt ar šo ScreenPad Plus ekrānu? Faktiski šoreiz tur vari satilpināt iekšā visu, ko tava mazā sirds kāro – vari tur novietot tīmekļa pārlūku, teksta dokumentu, mūzikas atskaņotāju vai pat spēļu straumēšanai paredzētu programmatūru, kamēr galvenajā ekrānā dzenā pašu spēlīti. Ja šausmīgi ievajagas, vari arī galvenajā ekrānā redzamo pagarināt uz leju, lai to daļēji redzētu arī ScreenPad Plus, bet tas nav pārlieku ērti. Dažkārt gadās, ka Windows pats izdomā kursoru novietot ScreenPad Plus, tad var nedaudz apjukt, pirms saproti, kur tieši kursors meklējams.

    ScreenPad Plus izšķirtspēja ir tik liela, ka apakšējā ekrānā varēsi blakus izvietot līdz pat trim lietotnēm – piezīmes, čata logs un mūzikas atskaņotās bez problēmām ietilps ScreenPad Plus, neaizņemot vietu galvenajā ekrānā.

    ScreenPad Plus ekrānā var veikt pierakstus, parādīt kalendāra ierakstus, ScreenPad Plus pat ir rokraksta atpazīšana. Rokraksta atpazīšana ir drīzāk vāja, tai arī nav latviešu valodas, bet arī angliski rokraksta atpazīšana ir tālos deviņdesmitajos gados.

    ASUS iekļāvis ZenBook Pro Duo komplektā arī digitālo irbuli. Neesmu grafisko darbu profesionālis, bet, cik lasīts tīmeklī, ZenBook Pro Duo ekrāni un irbulis nav pietiekami precīzi, lai apmierinātu prasīgus lietotājus.

    Tastatūra un skārienpaliktnis

    ZenBook Pro Duo tastatūra ir nobīdīta pret lietotāju, gluži tas pats tika izdarīts Zephyrus S spēlēm paredzētajā klēpjdatorā ar to atšķirību, ka ZenBook Pro Duo ir otrs ekrāns, kamēr Zephyrus S tur bija skaļruņi un dzesēšanas sistēma. Nevaru apgalvot, ka man ietu pie sirds šāds tastatūras izvietojums, bet te talkā nāk komplektā esošs plaukstu atbalsta laukums. Papildu plaukstu atbalsta izmantošana pabīda klēpjdatora ekrānu aptuveni 8 cm tālāk no lietotāja sejas, kas ne visos gadījumos būs ērti. Diemžēl plaukstu atbalsts nekā neturas klāt pie klēpjdatora, to var izmantot tikai uz galda, un arī tad atbalsts nav neko ērts, jo tas braukā apkārt.

    Pati tastatūra ir ļoti ērta un kvalitatīvi nostrādāta, tai ir glīts izgaismojums. Funkciju taustiņu rindā atradīsi ScreenPad un dzesēšanas sistēmas pārvaldīšanai paredzētus taustiņus.

    Skārienpaliktnis ir maza izmēra, tā izvietojums ir neierasts. Skārienpaliktnī ir aktivizējams tastatūras ciparbloks.

    Diemžēl tastatūras izmantošana un skārienpaliktņa izmēri ir jūtami pakārtoti otra ekrāna izvietošanai klēpjdatorā. Lai arī pati tastatūra ir drīzāk laba, tās lietošana bez plakstu atbalsta var izrādīties ne pārāk parocīga, ja esi radis pie kaut neliela plaukstu atbalsta.

    Veiktspēja

    ZenBook Pro Duo noteikti ir viens no jaudīgākajiem redzētajiem klēpjdatoriem. Testam saņemtais ZenBook Pro Duo aprīkots ar sešu kodolu Intel Core i7-9750H procesoru kopā ar 16 GB 2666 MHz DDR4 RAM atmiņu. Te gan jāsaprot, ka ZenBook Pro Duo nākas kustināt veselus divus 4K ekrānus, kas nav nekāds vieglais darbiņš.

    Testam saņemtajam klēpjdatoram ir 512 GB PCIe Gen3 x2 NVMe SSD tipa disks, bet teorētiski ZenBook Pro Duo komplektā ir iespējas iegūt 1TB PCIe Gen3 x4 Intel Optane Memory H10, kas nodrošina aptuveni (pēc tīmeklī atrodamiem testiem) 2400 MB/s nolasīšanas un 2360 MB/s ieraksta ātrumus. CrystalDiskMark testos 512 GB PCIe Gen3 x2 NVMe SSD tipa disks uzrādīja būtiski zemākus 1629 MB/s lasīšanas un 869 MB/s ieraksta ātrumus. Te būtu jāsaka neliels “fuj” ražotājam, jo izmantot ne pārāk augstvērtīgs Hynix ražojuma SSD tipa disks. Līdzvērtīgi Intel x2 NVMe SSD tipa diski nodrošina aptuveni 1800 MB/s nolasīšanu un 1000 MB/s ieraksta ātrumus.

    Gana liels pluss ir izmantotā Nvidia GeForce RTX 2060 videokarte, kas gan ir lētākā no Nvidia Ray-Tracing videokaršu saimes, tomēr tā var dot būtisku ieguvumu video apstrādes programmās un arī vidēji prasīgās videospēlēs. Nvidia GeForce RTX 2060 nekādā gadījumā netiks galā ar 4K izšķirtspēju spēlēs, bet tā būs pietiekami veikla, lai 1080p izšķirtspējā apkalpotu spēles ar Ray-Tracing. Jānorāda, ka Nvidia GeForce RTX 2060 nebūt nav izmeklēti dārgu klēpjdatoru videokarte – tā atrodama jau aptuveni 1200 eiro klēpjdatoros, bet tipiski tā ir klēpjdatoros cenā no 1500… 1600 eiro.

    Spēlē Shadow of the Tomb Raider pieejams iebūvēts Ray-Tracing testa rīks, to arī parasti izmantojam šāda tipa klēpjdatoru apskatos. ZenBook Pro Duo ar iespējotu Ray-Tracing spēlē nodrošināja aptuveni 40 kadrus sekundē 1080p izšķirtspējā, bet ar izslēgtu Ray-Tracing spēle darbojās ar aptuveni 60 kadriem sekundē, kas arī ir ZenBook Pro Duo maksimums, jo 4K OLED ekrāns neko vairāk nespēj attēlot. DLSS iespējošana nedeva gandrīz neko – Shadow of the Tomb Raider DLSS ieslēgšana deva klāt 2 kadrus sekundē.

    Labā ziņa ir tā, ka ZenBook Pro Duo slodzē nav pārlieku skaļš, tas arī silst mērenos apmēros. Dzesēšanas sistēma izveidota tā, ka silto gaisu pūš ārā pa ZenBook Pro Duo sāniem abās pusēs, tāpēc var būt nekomfotrabli turēt labo roku ar peli tieši blakus datoram. Ierasts, ka šāda tipa jaudīgi klēpjdatori pūš silto gaisu ārā zem ekrāna, prom no lietotāja. Tādējādi arī klēpjdatori šķiet nedaudz klusāki.

    ZenBook Pro Duo gribētos salīdzināt ar brutālo ROG Zephyrus S GX701 monstru, kas bija skaļš visu laiku un karsa tas arī bez jēgas gandrīz visu laiku. Pret Zephyrus S man ZenBook Pro Duo šķiet pat gana kluss un vēss. Sūdzēties var bezgalīgi, bet jaudīgas komponentes ir jādzesē, tur neko nevaram padarīt.

    Nevar nepieminēt, ka ZenBook Pro Duo ir viens no pirmajiem klēpjdatoriem, kas saņēmis Intel AX200 Wi-Fi 6 tīkla karti. Diemžēl sakrita tā, ka pie mums nebija neviena Wi-Fi 6 maršrutētāja, bet Wi-Fi 5 (802.11 ac) šai bezvadu tīkla kartei ir 2×2 antenas, kas nodrošina lejupielādes ātrumus no lokāla NAS diska virs 50 MB/s.

    • Cinebench R20 (multi): 2601
    • 3DMark Time Spy: 5686
    • 3DMark Cloud Gate: 26 661
    • 3DMark SkyDiver: 26 454
    • Passmark PerformanceTest 9.0: 4873
    • PCMark 10: 5001

    Kopumā ZenBook Pro Duo nodrošina pilnīgi visas saprātīgās nepieciešamība. Vienmēr atradīsies kāds cilvēks ar vājprātīgām prasībām pret jaudām vai specifikām komponentēm video apstrādei vai kam citam, bet šie ir izņēmumi.

    Akumulators

    Nav nekāds pārsteigums, ka ZenBook Pro Duo ar diviem ekrāniem un mežonīgu jaudu nebūs nekāds ilgdzīvotājs ar vienu akumulatora uzlādi. ASUS pats sola jau visai piezemētas 7.5 stundas, kamēr ierasti izmantotais PCMark 10 (Battery: Modern office) akumulatora testa rezultāts bija vien 4 h un 52 min. Tīmeklī atradu informāciju, ka ZenBook Pro Duo ar vienu uzlādi nodzīvo tuvu pie sešām stundām, bet tas ir ar būtiski samazinātu galvenā ekrāna spilgtumu un pilnībā izslēgtu otro ekrānu.

    Salīdzinājumam – MacBook Pro 15 darbība ar vienu uzlādi tuvojas 10 stundām, kas jau ir pieklājīgs laika sprīdis, lai atstātu lādētāju mājās.

    ZenBook Pro Duo līdzi dotais lādētājs ir ļoti liels un sver 809 gramus.

    Nobeigumā

    ZenBook Pro Duo noteikti būtu dēvējams par uzdrīkstēšanos dažkārt pat tik dullam ražotājam kā ASUS. Galvenais 4K OLED ekrāns ir fantastisks, to papildina vēl viens 4K ekrāns, kurā iespējams izvietot līdz trim (izvietot, protams, var vairāk, bet jēdzīgi izvietot var trīs) fona lietotnēm. Visai ērti mazajā ekrānā var turēt failu pārlūku un mūzikas atskaņotāju.

    Divi ekrāni izskatās iespaidīgi, bet to pielietojums ne visiem var izrādīties gana ērts. Man visai labi pie sirds gāja ZenBook Pro Duo tastatūras darbība, bet trūka jēdzīga plaukstu paliktņa. Līdzi dotais ekstra paliktnis nekā nestiprinās klāt pie klēpjdatora, attiecīgi tas ir visai tizli izmantojams.

    ZenBook Pro Duo piedāvā mežonīgu jaudu, ar to apmierināti būs spēlīšu dzenātāji un vairākas video apstrādes programmas arī prot izmanto CUDA kodolus. Jauda un divi 4K ekrāni jūtami paplucina akumulatoru, bet tas vēl arvien uzrāda pieņemamu darbības laiku tik veiktspējīgam klēpjdatoram. Konkurentiem bez otra ekrāna un bez tik jaudīgas videokartes veicas būtiski labāk ar ilgdzīvošanu ar vienu uzlādi. Dators sver 2.5 kilogramus, lādētājs sver vēl 800 gramus, kopā sanāks pamatīga rīta rosme, ja stiepsi ZenBook Pro Duo katru dienu uz un no darba.

    Patika

    • Interesants divu ekrānu dizains
    • Pamatīga uzbūve (MIL-STD 810G)
    • Gandrīz perfekts galvenais ekrāns
    • Mežonīga jauda

    Ne tik ļoti patika

    • Dārgs
    • Smags
    • Ne visi spēs jēgpilni izmantot otru ekrānu
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    20.11.2019 11:46

    Riktīgi interesants! :D Es tomēr gaidu to nākotni, kad papildus ekrāns būs neuzkrītošs e-ink, atsevišķām programmām, kā minēji mūzikai, kalkulatoram – īpašiem šortkatiem. Svilināt vēl vienu ekrānu liekas nesamērīgi – laptopam.

    Ruksis
    20.11.2019 18:54

    Manta! Cena kož, bet nu manta!

    Pigors
    05.08.2020 13:01
    Reply to  Ruksis

    Tagad jau uzlabots un pārdēvets par ASUS ROG Zephyrus Duo 15

    Krotow
    21.11.2019 00:53

    Nu re – ilgi nebija jāgaida līdz ābola MBP Touch Bar parādās idejiskie mantinieki. Vispār kāpēc ne. Tikai šo gribētos melnbaltajā e-Ink izpildījumā, kā jau teica. Lai nekurina elektrību, nekarsē rokas un nav atspīdumu.

    Reklāma