Web Analytics
More
    Reklāma

    Western Digital WD Blue SN500 un WD Black SN750 NVMe SSD atmiņu apskats

    Jaunākie raksti

    Es ļoti labi atceros, ka pirms vairāk nekā 20 gadiem manam pirmajam datoram bija 3.2 GB cietais disks. Jā, mazliet vairāk nekā 3 gigabaiti un tas toreiz skaitījās tīri ietilpīgs cietais disks. Vietas pietika Windows instalācijai (toreiz jau biju pārgājis uz Windows 98), pirmajai Diablo videospēlei un aptuveni simts mūzikas failiem. Tie bija laiki, kad no galvas varēju nosaukt visas datora atmiņā saglabātās dziesmas. Ah, skaisti laiki!

    Tagad, protams, 3.2 GB liekas smieklīgi maz un mēs paši pirms mēneša testējām Seagate IronWolf Pro cieto disku ar 10 TB ietilpību. Tādā diskā var saglabāt aptuveni 2 miljonus dziesmu, kas bez apstājas skanētu gandrīz 20 gadus. Te vairs nevarēsim detalizēti atcerēties šādā diskā saglabāto dziesmu sarakstu.

    Reklāma

    Šoreiz uz testu esam saņēmuši divas ļoooooti ātras Western Digital veidotas NVMe SSD atmiņas – cenas ziņā pieejamo WD Blue SN500 un īpaši ātro un geimeru sistēmām piemēroto WD Black SN750.

    Kas ir HDD, SSD un NVMe?

    Datu uzglabāšanas ierīču attīstība pēdējās desmitgadēs ir bijusi saspringta un ar katru paaudzi mēs iegūstam būtiskus ātrdarbības uzlabojumus. Ilgus gadus datus savos galddatoros un portatīvajos datoros saglabājām cietajos diskos. Šajās ierīcēs tiešām ir fiziskas plates, kas griežas uz riņķi un galviņas nolasa un ieraksta datus tajos. Šādas ierīces tipiski ir divos izmēros (3.5 collas galddatoriem un 2.5 collas – portatīvajiem datoriem) un to diski griežas ar ātrumu 5400 vai 7200 apgriezieni minūtē. Gadu gaitā šādi diski kļuva arvien ietilpīgāki un samazinājās cena par gigabaitu. Lai arī HDD joprojām izmanto, tie noteikti nav ātrākās šīs jomas ierīces. Tipisks 7200 RPM HDD spēj nodrošināt 80-160 MB/s datu lasīšanas/rakstīšanas ātrumus.

    HDD – cietais disks

    Kad atmiņas mikroshēmu ražošana kļuva lētāka, tirgū sāka parādīties SSD (Solid State Drive) produkti. Te vairs nav kustīgu detaļu, motoru un lasīšanas galviņu, bet dati tiek uzglabāti pa tiešo atmiņas mikroshēmās līdzīgi kā telefonos. Tādējādi SSD varēja samazināties izmēros un būtiski uzlabot savu ātrdarbību. Mūsdienās praktiski visi modernie portatīvie datori darbojas ar SSD atmiņām un arī galddatoros var just ievērojamu ātrdarbības uzlabojumu, kad HDD nomainīsim uz SSD. Un tā nav nekāda teorētiska ātrdarbība, dators jūtami ātrāk ieslēgsies, veiks dažādas darbības un izslēgsies. Ja sākotnēji SSD diski bija ļoti dārgi, tad mūsdienās to cenas ir būtiski samazinājušās un tagad pat 1 TB SSD diskus var nopirkt sākot no kādiem 120 eiro. Lai arī SSD diskos nav kustīgu detaļu, atmiņas mikroshēmām ir ierobežots rakstīšanas un lasīšanas darbību skaits. Tas gan ir pietiekami augsts, lai tipiskam mājas lietotājam nebūtu aktuāla problēma.

    SSD (Solid State Drive) atmiņas ierīce

    Tā kā datu lasīšana un rakstīšana pa tiešo atmiņas mikroshēmās nu kļuva arvien ātrāka, tika sasniegti SATA savienojuma, jeb interfeisa datu pārraides ātruma griesti. Piemēram, šobrīd aktuālais SATA III savienojums nodrošina līdz 550/520 MB/s secīgās lasīšanas un rakstīšanas ātrumus. Var droši teikt, ka interfeiss ir pudeles kakliņš, jeb šaurā vieta. Bet nevajag raidīt pārmetumus SATA virzienā, jo šis standarts tika radīts veco labo HDD disku ziedu laikos.

    Tā kā datori laika gaitā kļuva arvien mazāki un plānāki, radās samazinātu atmiņas produktu versijas. Daļā portatīvo datoru varam atrast Mini-SATA, jeb mSATA atmiņas ierīces, kas ir izmēros mazākas par iepriekš plaši izmantotajiem 2.5 collu SSD diskiem, taču nodrošina tādus pašus datu pārraides ātrumus.

    Augšā mSATA, apakšā M.2 atmiņas ierīce

    Tā kā mSATA savienojums nespēja dot būtiskus uzlabojumus ātrdarbības jomā, tā vietu strauji ieņem fiziskais M.2 savienojums. Mazs padoms, kā atšķirt mSATA no M.2 ierīcēm. mSATA modulim ir vieta divām skrūvēm, kamēr M.2 ierīcēm ir vieta vienai skrūvei ar kuru ierīci pieskrūvēt pie sistēmplates. Ar M.2 savienojumu mēs varam sastapt ne tikai SSD atmiņas ierīces, bet arī Wi-Fi, Bluetooth, NFC u.c. komponentes, kas papildus SATA spēj izmantot arī citus interfeisus. Vēlreiz uzsveru, M.2 ir tikai fiziskā savienojuma tips un pats par sevi nenosaka, ka to izmantojošā ierīce būs ātrāka vai lēnāka.

    Vai visas M.2 atmiņas ierīces ir būtiski ātrākas par iepriekš pieminētajiem SATA HDD un SSD diskiem? Ne gluži. Redzi, ar M.2 savienojumu var pieslēgt ierīces, kas izmanto to pašu veco labo SATA interfeisu. Lielāku ātrumu šādā gadījumā neiegūsim, taču izmēros mazāku atmiņas iekārtu gan.

    Ja runājam par izmēriem, tad M.2 ierīcēm var būt vairāki izmēri – proti, ierīces var būt īsākas vai garākas. Piemēram, M.2 2280 formfaktora ierīce nozīmē, ka tā ir 22 mm plata un 80 mm gara. Līdzīgi M.2 2242 nozīmē, ka ierīce ir 22 mm plata un 42 mm gara. Zemāk attēlā vari redzēt populārākos M.2 ierīču izmērus. To vai ierīci varēsi ievietot savā datorā, pārbaudi savas sistēmplates specifikācijā. Bet parasti uz mātesplates ir atstātas vairākas skrūvju vietas un varam ieskrūvēt ne tikai pašu garāko moduli, bet arī īsākus.

    OK, bet kur tad ir lielie ātrumi? Lielie ātrumi tiek iegūti, kad sākam izmantot NVM Express, jeb NVMe interfeisu saprotošas ierīces. Mūsu apskata kontekstā tās ir SSD atmiņas ar M.2 savienojumu. Zemāk attēlā varam redzēt, ka gan NVMe, gan SATA atmiņas moduļi ar M.2 savienojumu izskatās ļoti līdzīgi un vizuāli atšķirība ir redzama pēc iegriezumu skaita kontaktu pusē. Ja redzam divus iegriezumus, tā būs SATA M.2 ierīce.

    Divas M.2 atmi’nas ierīces. Augšā ātra NVMe atmiņa, bet apakšā mazliet lēnāka SATA atmiņa

    Kad esam izcīnījušies un datorā dabūjuši NVMe atmiņas ierīci, ar to varam sasniegt galvu reibinošus 3500 MB/s datu lasīšanas ātrumus.

    Uzskatāms atmiņas ierīču ātruma salīdzinājums. Jo lielāks rāditājs, jo ātrāka atmiņa. (Attēls no pcworld.com)

    Tad ko man ar šo visu iesākt? Viss atkarīgs no tā, ko tava datora sistēmplate atbalsta. Ja datorā vari pieslēgt SATA disku un izmanto veco labo HDD, tad jutīsi būtisku ātrdarbības pieaugumu pārejot uz SATA SSD disku. Ja datorā vari ielikt modernākas M.2 ierīces (vai ir pieejams adapteris, kas ļauj šo atmiņu iespraust PCIe slotā), tad būtisku ātrdarbības pieaugumu iegūsi, ja spēsi palaist NVMe atmiņas ierīci. Savukārt, praksē vairs nebūs tik jūtama atšķirība starp M.2 SSD un ātrākām M.2 NVMe atmiņām. Šo atšķirību visdrīzāk novērtēsi, ja ikdienā veic īpaši resursprasīgas darbības kā video apstrādi vai spēlē pašas prasīgākās videospēles.

    Ja tu šobrīd plāno būvēt jaunu un jaudīgu galddatoru, tad NVMe atmiņas izmantošana ir pašsaprotama lieta.

    WD Blue SN500

    Pirms ķeramies pie abu atmiņas produktu izpakošanas, ātri izskriesim cauri atmiņas giganta Western Digital patērētāju klases produktu iedalījumam. Vienkāršības labad Western Digital savus atmiņas produktus dala vairāku krāsu kategorijās.

    • Green (zaļie) ir atmiņas produkti, kas patērē ļoti maz elektroenerģijas un tādējādi labi derēs, piemēram, portatīvajiem datoriem.
    • Red (sarkanie) atmiņas produkti ir speciāli būvēti izmantošanai tīkla datu glabātuvēs (NAS).
    • Purple (violetie) atmiņas produkti paredzēti izmantošanai videonovērošanas sistēmās un spēj izturēt ilgstošu slodzi 24/7 darbības režīmā.
    • Blue (zilie) atmiņas produkti paredzēti tiem pircējiem, kas vairāk novērtē pieejamu cenu nevis pašus lielākos ātrumus. Zelta vidusceļš starp iespējām un pieejamu cenu.
    • Black (melnie) atmiņas produkti ir pašiem prasīgākajiem klientiem, kas ir gatavi par to arī samaksāt. Tie nodrošina visaugstākos lasīšanas un rakstīšanas ātrumus, kā arī citus uzlabojumus (piemēram, radiatorus), lai spētu nodrošināt augstu veiktspēju.

    Western Digital savu Blue atmiņas produktu sēriju ar NVMe SSD atmiņām papildināja šī gada pavasarī. Jaunās WD Blue SN500 darbojas ar 3D NAND atmiņas mikroshēmām un pašu veidotu kontrolieri un ir ar M.2 2280 formfaktoru un izmanto PCIe Gen3 8 Gb/s (līdz 2 kanāliem) interfeisu.

    Uzņēmums piedāvā divas atmiņas versijas – 250 GB (WDS250G1B0C) un 500 GB (WDS500G1B0C). Cena par 250 GB versiju ir nepilni 70 eiro, kamēr 500 GB modelis maksā mazliet vairāk par 90 eiro.

    Jaunās atmiņas nodrošina līdz 1700 MB/s secīgās lasīšanas un līdz 1450 MB/s (500 GB modelim) secīgās rakstīšanas ātrumus. Tas ir trīs reizes lielāks datu lasīšanas ātrums salīdzinot ar šīs pašas Blue kategorijas SATA diskiem, kas spēj nodrošināt līdz 560 MB/s ātrumu.

    TBW, jeb Terabytes Written raksturo SSD atmiņas produktu ilgmūžību, jo parāda potenciālās ierīces mūžu. WD Blue SN500 produktiem ir norādīti 150 TBW 250 GB modelim un 300 TBW – 500 GB modelim.

    Šai atmiņai Western Digital sola 5 gadu garantiju.

    Kā redzam pēc CrystalDiskInfo sniegtās informācijas, WD Blue SN500 izmanto NVMe interfeisu un PCIe 3.0 datu pārraides režīmu divos kanālos.

    Ar Western Digital SSD Dashboard rīku varam ātri iepazīties ar diska statusu, temperatūru, atlikušo mūžu un veiktspēju. Papildus tiek piedāvāti diska diagnostikas, datu dzēšanas un diska programmatūras atjaunošanas rīki.

    WD Black SN750

    Šī gada sākumā Western Digital izlaida jaunos Black sērijas NVMe SSD atmiņas produktus. Tās ir visātrākās mājas lietotājiem paredzētās Western Digital veidotās atmiņas un ražotājs šos produktus iesaka videospēļu cienītājiem un ikvienam dzelžu entuziastam, kas vēlas panākt vislielāko veiktspēju.

    Jaunās WD Black SN750 atmiņas darbojas ar 64 slāņu 3D NAND atmiņas mikroshēmām un pašu veidotu kontrolieri un ir ar M.2 2280 formfaktoru un izmanto PCIe Gen3 8 Gb/s (līdz 4 kanāliem) interfeisu. Šīs sērijas atmiņas var nopirkt “plikas” vai ar EK Water Blocks (EKWB) veidotiem radiatoriem, kas palīdz atmiņām saglabāt zemāku temperatūru un tādējādi arī paildzināt to mūžu. Es iesaku apskatīt saderīgo sistēmplašu sarakstu, jo ne kurā katrā gadījumā varēsim ievietot šādu atmiņu ar 8.10 mm biezu radiatoru.

    250 GB versija, kas saņemta uz testu, ir nopērkama tikai bez radiatora (WDS250G3X0C) un maksā ap 80 eiro. Vēl ir pieejamas 500 GB, 1 TB un 2 TB versijas un tās varam izvēlēties vai nu ar, vai bez radiatora. Lielāka izmēra atmiņas maksā attiecīgi ap 130 eiro par 500 GB versiju, ap 245 eiro par 1 TB versiju un ap 520 eiro par 2 TB versiju.

    Jaunās atmiņas nodrošina līdz 3470 MB/s secīgās lasīšanas (1 TB modelim) un līdz 3000 MB/s (1 TB modelim) secīgās rakstīšanas ātrumus.

    WD Black SN750 produktiem ir norādīti 200 TBW 250 GB modelim, 300 TBW 500 GB modelim, 600 TBW 1 TB modelim un 1200 TBW 2 TB modelim. Ar SSD atmiņas ierīcēm matemātika ir vienkārša, jo lielāka ietilpība, jo tipiski tiem ir lielāks ierakstāmo datu resurss.

    Šai atmiņai Western Digital sola 5 gadu garantiju.

    Ar Western Digital SSD Dashboard rīku varam ātri iepazīties ar diska statusu, temperatūru, atlikušo mūžu un veiktspēju. Papildus tiek piedāvāti diska diagnostikas, datu dzēšanas un diska programmatūras atjaunošanas rīki. Kā redzam attēlā zemāk, dažādas sērijas atmiņas produktiem atšķirīgi izkrāsota arī SSD Dashboard saskarne. WD Black sērijas produktiem mēs redzam arī Gaming Mode režīma slēdzi un aktivizējot šo funkciju, atmiņa izslēgs enerģjas taupīšanas režīmu un jebkurā brīdī būs gatava darboties uz visiem 100%.

    Kā redzam pēc CrystalDiskInfo sniegtās informācijas, WD Black SN750 izmanto NVMe interfeisu un PCIe 3.0 datu pārraides režīmu četros kanālos un ar šo atmiņu varam cerēt sasniegt iespaidīgus datu lasīšanas un rakstīšanas ātrumus.

    WD Blue SN500 un WB Black SN750 veiktspēja

    Veicot veiktspējas testus, sistēma darbojas uz trešā diska: Patriot Viper VPN100 NVMe SSD, lai operētājsistēmas fona procesi neietekmētu testu rezultātus. Testa datorā izmantoju jaudīgo Intel Core i9 9900K procesoru, ātru Patriot Viper RGB (DDR4 16 GB, 3200MHz) operatīvo atmiņu un pamatīgo ASUS ROG MAXIMUS XI EXTREME sistēmplati, lai netraucētu testējamajām atmiņām sasniegt savus maksimālos ātrumus.

    Tāpat ar CPUID HWMonitor sekoju līdzi abu Western Digital atmiņu temperatūrām. Kā jau sagaidīju, WD Black SN750 uzkarsa vairāk, pamatīgā slodzē temperatūra pakāpās līdz 75 grādiem. Salīdzinājumam, WB Blue SN500 temperatūra tādos pašos testus pakāpās līdz 70 grādiem. Izskatās, ka pēc radiatora tiešām ir jēga un ilgstoši turot atmiņu slodzē, es to gribētu turēt vēsāku. Ražotājs norāda, ka abu sēriju atmiņām būtu jādarbojas temperatūrās līdz 70 grādiem.

    Zemāk vari aplūkot dažādu atmiņas testēšanas rīku mērījumus un diezgan uzskatāmi ir redzams, ka WD Black SN750 atmiņa ir krietni ātrāka. Tiesa, reklamētos 3100 MB/s lasīšanas ātrumus tā īsti sasniegt nespēj. Tomēr rezultāts ir tuvu. Ar rakstīšanu situācija jau ir līdzīga, praksē gandrīz sasniedzam solītos ātrumus. Ar WD Blue SN500 situācija ir līdzīga. Solītais 1700 MB/s lasīšanas ātrums ir sasniegts un arī 1300 MB/s ir reāli gandrīz sasniedzams rakstīšanas ātrums.

    Ar AS SSD kompresijas veiktspējas testu varam aplūkot kā abi diski uzvedas lasot un rakstot kompresētu informāciju.

    HD Tune disku veiktspējas testēšanas rīkā ar 50 GB liela faila rakstīšanas un lasīšanas testu vēlējos noskaidrot, cik liels abiem diskiem ir ātrās (SLC) atmiņas “kešs”. Var redzēt, ka abu Western Digital disku (250 GB versiju) gadījumā šis kešs ir aptuveni 3 GB. Kad šis atmiņas apjoms aizpildās, tālākā darbība tiek veikta būtiski lēnāk (zem 500 MB/s).

    WD Blue SN500
    WD Black SN750

    Atšķirību starp atmiņas šūnu tipiem ilgmūžības, ātrdarbības un izmaksu ziņā precīzi un saprotami demonstrē šī tabuliņa.

    Arī HD Tach veiktspējas testēšanas rīks uzskatāmi parāda, ka WD Black SN750 piedāvā būtiski ātrāku lasīšanas ātrumu salīdzinot ar WB Blue SN500.

    Secinājumi: NVMe ir mūsu nākotne!

    Testējot abas Western Digital atmiņas, uzskatāmi redzēju visiem labi zināmo patiesību – modernākas tehnoloģijas var būt jūtami labākas. Ja paraugāmies raksta sākumā uz HDD un SATA SSD sniegtajiem ātrumiem un salīdzinām tos pret NVMe atmiņu sniegumu, tad redzam, ka atšķirība ir iespaidīgi milzīga. Jā, protams, vēl nevaram ar NVMe atmiņām radīt milzīgus datu uzglabāšanas masīvus, jo tas vēl ir pārāk dārgi, tomēr 512 GB atmiņa datora sistēmai un spēļu failu darbināšanai vairs nemaksā vājprātīgu kosmosu.

    Esmu pārliecināts, ka, ja šobrīd plāno būvēt jaunu un spējīgu datoru datorspēlēm, tad tajā ir jāpiemeklē tāda sistēmplate, kas nodrošina PCIe interfeisu līdz 4 kanāliem, lai varam izmantot ātrākās šobrīd nopērkamās NVMe atmiņas.

    Un tepat aiz stūra jau sāk parādīties arī pirmās PCIe 4.0 NVMe atmiņas, kas spēj piedāvāt jau gandrīz 5000 MB/s lasīšanas un ap 4200 MB/s rakstīšanas ātrumus. Tas ir krietni ātrāk pat par šajā apskatā pieminēto super ātro WB Black SN750 atmiņu. Bet uz šiem produktiem vēl ir kāds gadiņš jāpagaida, lai parādās vairāk saderīgu sistēmplašu un pašu atmiņas produktu.

    Abi apskatītie Western Digital produkti piedāvā stabilu sniegumu un 5 gadu garantiju.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    nelabojams
    21.08.2019 12:25

    Paldies, nāvotīgi interesants raksts bija.

    oppo
    21.08.2019 18:51

    te jau atkal dažādas lietas. piepildi to SSD/NVM pilnu un raksti pāri pēdējos blokus – ātri viņi nosprāgs, piepildi to SSD/NVM līdz 75%, raksti tukšajos, dzīvos bēdu nezinādams.

    Reklāma