Web Analytics
More
    Reklāma

    SK hynix Gold P31 budžeta klases M.2 NVMe SSD apskats

    Jaunākie raksti

    Ir jau, protams, skaisti apskatīt dažādas ļoti ātras SSD tipa atmiņas, bet praktiskais latvietis droši vien skatīsies arī uz kādu budžeta klases SSD tipa risinājumu, būvējot savu datoru. Vēl nedaudz plašāku izpēti var nākties veikt, ja grasies uzlabot esošu, ne to pašu jaunāko datoru. Un tieši šoreiz mans pamata uzdevums bija pāriet no mazākas ietilpības un ne tika ātras NVMe 3.0 SSD tipa atmiņas uz ko nedaudz ātrāku un ietilpīgāku.

    Iepriekš klēpjdatorā stāvēja Intel P660 SSD, kas nav tas sliktākais risinājums, bet ar esošo ietilpību nepietiek, arī Intel P660 ātrumi norāda uz vajadzību kaut ko darīt lietas labā, jo tie ir knapas divas reizes lielāki par SATA SSD. Skaidrs, ka esošais klēpjdators neatbalsta NVMe 4.0, tāpēc metos iekšā NVMe 3.0 atmiņas meklējumos.

    Reklāma

    Sākotnēji biju noskatījis pavisam vienkāršu Fanxiang S500 Pro 1 TB NVMe SSD, kas ikdienā maksā ap 45 eiro par 1 TB versiju un ap 80 par 2 TB, bet uznāca Amazon Prime Day, kas SK hynix Gold P31 M.2 NVMe SSD nocenoja līdz tiem pašiem 45 eiro par 1 TB. SK hynix Gold P31 atmiņa 2 TB versijā ir melna, bet 1 TB tika solīta zaļā krāsā, kas gan man nav būtiski, jo klēpjdatorā šo neredz.

    Sapratu, ka 2 TB šoreiz laižu garām, jo klēpjdators nav ne tik svaigs, ne tik vērtīgs, tāpat arī nevēlējos uz sitiena ņemt NVMe 4.0 SSD, jo to klēpjdators nespēs izmantot, bet plānos to nav mainīt, lai jauno SSD pārceltu uz citu, spējīgāku sistēmu. Vecā Intel atmiņa netiks izmesta, tā ies iekšā Ugreen veidotā NVMe SSD 10 Gbit/s USB ietvarā.

    Kāpēc tieši SK hynix Gold P31? Jau minētā cena ar atlaidi, jēdzīgs DRAM, pieklājīgi garantijas solījumi, kaut kāds šāds netāds programmatūras atbalsts , kā arī tas, ka SK hynix Gold P31 esot visai vēsa atmiņa, kas vāji ventilētā klēpjdatorā var šo to nospēlēt par labu.

    Šoreiz SK hynix Gold P31 testēšu iekš mūsu lielā testu datora (ar NVMe 4.0 atbalstu), kur veikšu vairumu testu. Pēcāk ievietošu SK hynix Gold P31 jau tā pamata mājvietā, kur ātri izraušu cauri pāris ātrdarbības testus un paskatīšos uz temperatūrām klēpjdatora korpusā.

    Tehniskie dati

    • Fiziskais izmērs: M.2 2280 S3
    • Savienojums: PCIe 3.0 x4 / NVMe 1.3
    • Kontrolieris: SK hynix Cepheus
    • DRAM: 1 GB LPDDR4
    • Atmiņa: SK hynix 128L TLC
    • Teorētiskais lasīšanas ātrums: līdz 3500 MB/s
    • Teorētiskais ieraksta ātrums: līdz 3200 MB/s
    • Izturība (TBW): 750 TB
    • Cena: standartā ap 80 eiro par 1 TB vai 135 eiro par 2 TB, bet pirkts par 45 eiro (1 TB) atlaižu laikā

    Izskats

    Kā jau minēju, šoreiz vismaz man SK hynix Gold P31 izskats nav būtisks, jo ievietošu atmiņu klēpjdatorā, bet ir jāņem vērā, ka SK hynix Gold P31 savā 1 TB versijā var trāpīties zaļā krāsā, melnā atstāta tikai 2 TB atmiņas versijai. Man gan šoreiz atnāca SK hynix Gold P31 melnā krāsā, lai arī šī ir 1 TB versija. Iespējams, kaut kas pamainīts ražošanā, jo par šo zaļuma niansi tika solīts pircēju novērtējumos.

    Līdzi dotais komplekts ir gandrīz nekāds, te pat nav iekļauta skrūvīte, kas varētu nepatikt tiem, kuri grasās SK hynix Gold P31 izmantot kā otro disku sistēmā. Tāpat SK hynix Gold P31 nenāk līdzi nekādi pasīvās dzesēšanas risinājumi, kas arī varētu būt mīnuss, kad SK hynix Gold P31 salīdzina ar citu ražotāju piedāvājumu. Man gan klēpjdatorā nevajag neko no minētā.

    Viss iepakojums nes uzrakstus, ka varēsi to kaut vai mežā iemest, jo tas noārdās 180 dienu laikā. Jā, arī caurspīdīgais iepakojums noārdīsies, vai vismaz tā vēsta uzlīmes. Nieks, bet patīkami.

    Programmatūra

    SK hynix Gold P31 piedāvā datu migrēšanas rīku, kā arī SSD atmiņas programmatūras atjaunināšanas rīku. Abas programmiņas ir ļoti vienkāršas, bet tās vismaz ir, atšķirībā no lētāku ražotāju piedāvātā.

    Veiktspēja

    Godīgi sakot, SK hynix Gold P31 mani vilināja savās skavās ar solījumu, ka SK hynix Gold P31 darbosies vienlīdz ātri ar Samsung 970 EVO Plus, bet tajā pašā laikā šī atmiņa ar Low-Density Parity-Check (LDPC) ECC palīdzību skaitās izturīgāka par Samsung 970 EVO Plus, WD Black SN750 vai Crucial P5. Tāpat SK hynix Gold P31 piedāvā S.M.A.R.T., bet te neatradīsi OPAL saderību, attiecīgi BitLocker atbalsta te nav.

    Mums ir sekojoši datora dzelži:

    Salīdzinoši mazu datu kopēšana parāda visai smuku bildi, SK hynix Gold P31 te turas zem 3 GB/s, vidējais ātrums kopēšanai uz šo SSD turējās starp 2.6 un 2.85 GB/s. Te jāņem vērā, ka kopēju nevis vienu lielu ZIP arhīvu, bet sīkus failiņus.

    Mērījumos ar CrystalDiskMark redzam, ka secīgās lasīšanas ātrums ir ap 3563 MB/s, kas pārsniedz ražotāja solīto, secīgās rakstīšanas ātrums bija redzams ap 3245 MB/s, kas ir arī virs solītajiem ātrumiem.

    AS SSD Benchmark rīks ļauj noskaidrot SSD atmiņas lasīšanas un rakstīšanas ātrumus dažādos režīmos un testa rezultātā piedāvā salīdzināmu rezultātu. Te SK hynix Gold P31 uzrāda aptuveni to, ko no SSD gaidīju. AS SSD Benchmark testos vienmēr ir pieticīgāki ātrumi par CrystalDiskMark.

    ATTO Disk Benchmark tests parāda, ka kopumā šis disks uzrāda ļoti stabilu un paredzamu sniegumu.

    Anvil’s Storage Utilities veiktspējas testā SK hynix Gold P31 nav nekāds čempions ar 19 263 punktiem, bet dīvainā kārtā tas ļauj šim SSD sacensties ar Samsung 980 PRO modeli, kas ir galvas tiesu pārāks visos savos tehniskajos datos un cenā.

    Anvil’s Storage Utilities veiktspējas testā iepriekš Samsung 990 PRO tika pie 29 180 punktiem, tādējādi gardi smejoties par vecākā 980 PRO modeļa sniegumu, kas ir starp 18 000 un 23 000 punktiem.

    Pāris SK hynix Gold P31 testi jau minētajā klēpjdatorā parāda aptuveni to pašu bildi, kas bija lielajā datorā. Te gan jāņem vērā, ka nu jau uz SK hynix Gold P31 stāv virsū operētājsistēma.

    Nobeigumā

    Vismaz manā gadījumā, kad SK hynix Gold P31 tiks ievietots dažus gadus vecā klēpjdatorā, šī SSD tipa atmiņa būs kā kulaks uz acs. Klēpjdatorā parasti meklējam vēsākus un energoefektīvākus SSD, ko arī SK hynix Gold P31 sola.

    Testu laikā SK hynix Gold P31 uzrādīja aptuveni 53 grādu maksimālo temperatūru, kas ir tīri cienījami šādam NVMe SSD bez jau rūpnīcā uzlikta pasīvās dzeses radiatora.

    Diemžēl SK hynix Gold P31 nepiedāvā 4 TB versiju, kas būtu tīri patīkams atmiņas izmērs, ja vēlies šo SSD izmantot spēļu uzglabāšanai, bet arī 2 TB versija varētu kādām pāris spēlēm pietikt. Jāņem gan vērā, ka mūsdienās spēles aizņem 40… 60… 80 un pat vairāk nekā 120 GB. Nezinu, cik tieši aizņem uzinstalēts Cyberpunk 2077, bet tā lejupielāde ir virs 115 GB. Uz SK hynix Gold P31 grasos glabāt vien pāris ne pārāk prasīgas spēles, tāpēc arī man būs gana ar 1 TB.

    SK hynix Gold P31 noteikti divkārt ātrāks par klēpjdatorā oriģināli nākušo Intel P660 NVMe SSD, šis Intel SSD nu jau atrodas Ugreen taisītā ārējās atmiņas 10 Gbit/s ietvarā. Komentāros norādi, ja vēlies arī šī NVMe SSD ietvara apskatu kaut kad nākotnē.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    capsx
    14.08.2023 18:47

    Paldies par apskatu un nākotnē gaidām vēl ;)

    Reklāma