Web Analytics
More
    Reklāma

    [PAPILDINĀTS] Nākamgad būs iespēja dokumentus parakstīt arī viedtālrunī

    Jaunākie raksti

    Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs atklāj jauno eParaksta tehnoloģisko platformu – eParaksta lietotājiem turpmāk būs pieejama arī mobilā lietotne eParaksts mobile.

    Virtuālais paraksts šī gada 10 mēnešos dokumentu parakstīšanai izmantots vairāk nekā 800 000 reizes. Platformas veidotāji sola, ka ar aplikācijas palīdzību nākamgad būs iespēja dokumentus parakstīt arī viedtālrunī.

    Reklāma

    “Viens no mūsu uzstādījumiem bija padarīt e-parakstu pieejamu arī mobilajās lietotnēs. Ar to arī sāksim. Būs palaista pirmā versija, kam visa nākamā gada garumā papildus klāt nāks dažādas funkcionalitātes,” stāsta Latvijas Valsts radio un televīzijas centra valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta. “Tas nozīmē – būs mobilais autentifikācijas rīks vai arī ar mobilo telefonu varētu lietot viedtālo parakstu (..),” norāda Bokta.

    Viņš piezīmē, ka informācija būs pieejama vietnē eparaksts.lv, sākot ar 11. decembri. Šajā vietnē varēs pieteikties šiem pakalpojumiem.

    Elektroniskais paraksts jeb e-paraksts ir elektroniski dati, kas viennozīmīgi apliecina elektroniskā dokumenta (parakstāmā dokumenta) autentiskumu, apstiprina parakstītāja identitāti.

    Iedzīvotājiem ir pieejami trīs dažādi eParaksta nesēji un visvecākā no tiem – īpaša eParaksta viedkarte ik mēnesi tiek lietota ap 150 000 reizes. Otrs populārākais eParaksta nesējs ir virtuālais eParaksts. Tas tika ieviests pirms pieciem gadiem, kļūstot par pirmo kvalificēto virtuālo eParakstu Eiropas Savienībā. Ar virtuālo eParakstu tiek parakstīti 20% no visiem eParakstītajiem dokumentiem, bet 2016. gadā eParakstīšanai tas tiek lietots vidēji ap 70 000 reižu mēnesī.

    Personas apliecība jeb eID karte, kas Latvijas iedzīvotājiem pieejama kopš 2012.gada, dokumentu eParakstīšanai tiek izmantota vidēji 45 000 reizes mēnesī.

    [PAPILDINĀTS]

    LVRTC ir izstrādājis jaunu eParaksta tehnoloģisko platformu, kas ne vien atbilst Eiropas Savienības regulai par uzticamības pakalpojumiem, kuras ieviešana visām dalībvalstīm ir obligāta, bet arī ļauj iedzīvotājiem piedāvāt jaunus eParaksta pielietojumus, tostarp drīzumā arī dokumentu parakstīšanu viedtālruņa lietotnē.

    “Esam izvirzījuši ambiciozu mērķi – nodrošināt eParaksta lietotājiem iespēju ērti lietot eParakstu trīs dažādos veidos, radot ideālo eParaksta risinājumu komplektu, kāds ir nepieciešams katram ekonomiski aktīvam iedzīvotājiem – ir eParaksts eID kartē, eParaksts viedtālrunī un pieeja portālam eParaksts.lv. Tas garantē gan maksimālas ērtības dokumentu elektroniskā parakstīšanā, gan arī eParaksta izmantošanas nepārtrauktību gadījumā, ja tiek nozaudēts kāds no eParaksta rīkiem, kas ir personas rīcībā. Nākamā gada pirmajā pusē, ieviešot dokumentu eParakstīšanu viedtālrunī, mēs radīsim Eiropas mērogā unikālu piedāvājumu, nodrošinot iedzīvotājiem pilna servisa un drošu eParaksta risinājumu komplektu, un līdz šim paveiktā jaunās platformas izveide, kā arī tehnoloģiskā migrācija, ir būtisks priekšnosacījums izvirzītā mērķa sasniegšanai,” uzsver LVRTC valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta.

    Kā notiks tehnoloģiskā migrācija?

    Sākot no 11. decembra gan esošie virtuālā eParaksta lietotāji, gan jebkurš cits interesents varēs pieteikties mobilās lietotnes saņemšanai, aizpildot pieteikumu portālā. Tā kā eParaksta pakalpojumu nodrošināšanā būtiskākais aspekts vienmēr ir bijusi tieši drošība, kā jaunajiem, tā esošajiem klientiem būs nepieciešams klātienē apliecināt savu identitāti – ierodoties klientu apkalpošanas centrā vai tiekoties ar LVRTC kurjeru sev ērtā laikā un vietā. Izņēmums ir eID un LVRTC izsniegtās eParaksta kartes klienti, kas lietotnei pieteiksies un to saņems pilnībā attālināti.

    29. decembrī tiks izslēgts līdzšinējais portāls eParaksts.lv, ko dokumentu parakstīšanai izmanto nedaudz vairāk nekā 40 000 virtuālā eParaksta lietotāji. Aktīvākie no tiem virtuālo eParakstu izmanto pat vairāk nekā 10 000 reizes mēnesī.

    Jau 2. janvārī darbu uzsāks jaunais portāls, kurā dokumentu parakstīšana būs pieejama gan ar mobilo lietotni eParaksts mobile, gan ar eID vai LVRTC izsniegto eParaksta karti.

    Tehnoloģiskā migrācija neskar esošos eID un LVRTC izsniegtās eParaksta kartes lietotājus, ja vien viņi būs veikuši eParakstīšanai nepieciešamās datorprogrammatūras atjauninājumus.

    Avotslsm.lv
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    17 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    paraksts
    01.12.2017 09:35

    ja nemaldos tad Igaunijā mobilais eparakats bija pieejams no 2013 gada.Bet nu labi,lai vēlāk nekā nekad…….

    Skābene
    01.12.2017 13:07

    Nevar būt, brīnumi arī mēdz notikt! :D

    KKTK
    01.12.2017 16:30

    Precizējam: mobīlā applikācija tiek izstrādāta tikai Windows telefoniem!

    LapsiniekaBralis
    01.12.2017 20:28

    Kad beidzot būvvaldē būs kaut, kas līdzīgs e-parakstam.
    Tas, ko viņi izdarija pēc maksimas traģēdījas ir pilnīgs marazms. Pāpīru kaudzes x50, labuma nekāda…

    KursoraLasītājs-eIDlietotājs
    02.12.2017 12:35

    Skatos komentāru maz, laikam neviens nelieto un nav ko īsti teikt. Izteikšu savu viedokli, ceru ka necenzēsiet jo bez piparotiem kaimiņtautas izteicieniem te neiztikt un brīdinu būs gari. Vispirms būtu saveduši cilvēciskā kārtībā datora versiju nevis gramstījušies pa kaut kādiem mobiliem devaisiem. E-parakstu lietoju praktiski no paša sākuma, kā eID parādīās e-paraksta funkcija. Murgs. Kādai ir jābūt programatūrai un instalācijai lai lietotu visi? Ērtai un pat pēdējam muļķim saprotamam tipa next , next, next, finish. E-parakstam: vispirms jāuzinstalē visādas drazas un sertifikāti. Katram gadam viņi atšķiras. Tad vienu jauku dienu šie izdomāja ka ir problēmas, tāpēc tagad jāinstalē visi, pabrīdināt par to protams aizmirsa. Kā kaut cik lielāks win atjauninājums, tā viss nobrūk, jāinstalē viss no jauna. Katrs pārlūks speciāli jākonfigurē, jātaisa visādi izņēmumi un tā tālāk. Kā atjauninājumi tā viss atkal nobrūk. Uz jautājumu kāda hrena neiet, atbalsts pasaka: nu jā, mēs jau nezinam kas un ko tur izmainīs. Tiešām: tad kāda hrena pēc ir visādas insaideru programmas, betas un tā tālāk. Savlaicīgi apskataties un sagatavojieties, bet ne Latvijā, šeit problēma tiek risināta tikai tad kad viņa parādās. Par pārlūkiem: tūlīt būs 2018.gads: joprojām netiek atbalstīts MS EDGE, toties tiek atbalstīts Internet Explorer. Neticiet? Pārbaudiet paši: https://www.eparaksts.lv/lv/eid/sakt-lietot/ Are you… Read more »

    Kristaps Skutelis
    02.12.2017 13:31

    Uh, tik daudz niknuma. Mana pieredze ar eID nav rožaina, bet nu nav arī tik slikti. Diezgan regulāri sanāk mainīt datorus un parasti uzinstalēt to programmu nav lielu problēmu. Es gan piekrītu, ka tie, kam tas nesanāk, varētu būt nemierā ar situāciju.

    KursoraLasītājs-eIDlietotājs
    02.12.2017 14:01

    Nikns gan. Reāli tracina. Varbūt tāpēc ka tu regulāri maini datorus (es mainu ik pa 2-2.5 gadi), tāpēc arī mazāk saskaries ar problēmām. Uzinstalē e-parakstam vajadzīgo, viss PC softs ir svaigs, attiecīgi nesaskaries ar to ka kā kāds lielais pārlūka vai PC apdeits visu nobrucina (un viņi nāk ar izcilu regularitāti). Svaigu e-paraksta softu uzliekot , neskatoties uz draņķīgi garo procedūru, mana pieredze saka ka problēmas ir minimālas, čakars parasti sākas pēc apdeitiem. Es e-parakstu jau arī nelietoju katru dienu, sanāk +/- pāris reizes mēnesī , bet sanāk ka katru otro reizi jāčakarējās un tu nezini cik laika tam aizies. Nav bijis tā ka situāciju neatrisinātu, bet ko lai iesāk parasts lietotājs kuram nestāv aiz muguras tehniskais staffs un paša sajēga pa īsu? Pamēģina, nospļaujas un nelieto. Savukārt projekta bīdītāji brīnās; ko tad tā, baigi foršā štelle, ko šie nelieto? Tiešām viņi nesaprot ka parastam lietotājam, kas ir mērķauditorija, e-paraksts šādā izpildījumā nav ne baudāms, ne tehniski lietojams? Pēc manām domām, ievērojot tos divus punktus kas būtu jāizdara, e-paraksta lietotāju % daudzkāršotos, bet kā lai to ieskaidro e-paraksta kūrētājiem? Varbūt tu kā pieprasīts tehnoloģiju guru var uzrakstīt savas pārdomas (pieliekot lietotāju pieredzi un ieteikumus) par šo tēmu, lai viņi pakasa… Read more »

    Kristaps Skutelis
    02.12.2017 14:38

    Nu nav viss TIK slikti. Tikko speciāli pamēģināju no nulles tikt līdz parakstītam dokumentam.

    1) Dodos uz eparaksts.lv;
    2) Lejupielādēju un “Next->Next->Next” veidā uzstādu eParakstītājs 3.0 programmu;
    3) Pievienoju datoram ID karšu lasītāju;
    4) Atveru eParakstītāju, pievienoju dokumentu un parakstu.

    Reāli ilgākais šajā procesā bija paša eParakstītāja lejupielādes process, pēc tam viss saprotams un pilnīgi bez jelkādām problēmām. Bet varbūt tas tāpēc, ka šim esmu dažas reizes gājis cauri. Atceros, ka pirmajā reizē nebija saprotams ko un kur jādara.

    Kad man vēl nebija ID kartes, eparakstu lietoju no eparaksts.lv vietnes. Tas ir tas virtuālais eparaksts un tur vispār nav gandrīz nekādu jautājumu. Ielogojies tajā lapā un pārbaudi vai paraksti dokumentus.

    Tātad, manā konkrētajā gadījumā process gandrīz bez problēmām. Un tas, savukārt, norāda, ka ne visos gadījumos viss ir slikti. Problēmas noteikti sākas, kad izmanto kaut kādus eksotiskus pārlūkus vai OS versijas.

    KursoraLasītājs-eIDlietotājs
    02.12.2017 15:03

    Jā, eParakstītājs ir next next, ok nav ātri bet to var pieciest, bet kāpēc tu nepieminēji sertifikātu uzstādīšanu un pārlūka konfigurēšanu? Un kā jau teicu uzlikt vēl būtu pusbēda, lielākā bēda ir kad atnāk kāds atjauninājums. Tad tas viss nobrūk un ar standarta procedūrām vairs cauri netiek. Bieži vien ir tā ka PIN tool strādā, eParakstītājs arī, var atšifrēt parakstu un arī parakstīt, bet pārlūkos nestrādā absolūti nekas attiecīgi tu nevari autorizēties tiešsaistes pakalpojumiem . Kad tas viss nobrūk tad ar standarta procedūrām vairs cauri netiek. Jādzēš viss saistītais ārā līdz pat pēdējām baitam, jāliek pa jaunu, kaudze ar restartiem pie katra soļa un reizēm tas jādara vairākas reizes līdz beidzot izdodas palaist.

    KursoraLasītājs-eIDlietotājs
    02.12.2017 15:10

    Pie saistītajiem ietilpst arī pārlūks, un tu pats saproti kas ir pēc tam. Jālejuplādē, jāliek pa jaunu, jāautorizējas pa jaunu, zūd vajadzīgi kukiji un vēl šis tas. Tas viss protams ir izdarāms, bet prasa laiku. Finālā lai uz 1-2 min ieietu latvija.lv jāveic manipulācijas vairāku stundu garumā

    Kristaps Skutelis
    02.12.2017 15:11

    Hm, a ko tu dari pārlūkā? Mēģini autorizēties ar eID? Šādi nekad neesmu to sistēmu izmantojis, bet piekrītu, ka tur varētu būt problēmas. To parasti risinu autorizējoties ar internetbanku, kas Smart-ID autentifikācijas gadījumā ir ērti un ātri.

    KursoraLasītājs-eIDlietotājs
    02.12.2017 15:19

    Tieši tā, autorizēties ar eID, tieši tā ir vislielākā problēma un pēc Mērfija tieši to arī visvairāk vajag. Pamēģini ilgtermiņā notestēt, redzēsi ka manas sūdzības nav no gaisa pagrābtas, bet balstītas uz rūgtu pieredzi +/-5 gadu garumā. Un jā: piekrītu parasti cilvēki to dara ar internetbankas autorizācijas rīkiem, tāpēc ka tas ir lietotājam ērti un draudzīgi, bet kā jau teicu manā gadījumā tas nav iespējams. Vērt Latvijas kontu tikai dēļ latvija.lv autorizācijas neredzu jēgu, es tikai vēlos lai bez problēmām strādā alternatīvais autorizācijas līdzeklis, nu un protams lai tas būtu ērts lietošanā.

    Kristaps Skutelis
    02.12.2017 15:35

    Nu tu mani pavisam saintriģēji. Pamēģināju autorizēties ar eID savā CSDD kontā. No sākuma ar Firefox atvēru e.csdd.lv, pamēģināju autorizēties ar eID. Pārlūks pateica, ka neies krastā, jo trūkst sertifikātu (vai kaut ko tamlīdzīgu). OK, dodamies pa norādīto saiti uz eParaksta lapu un meklējam sertifikātus. Patinu lapu uz leju un visai ātri pamanu, kur ir norāde uz Firefox. Izvēlos pareizo OS un esmu jau lapā, kurā ir paši sertifikāti. Drusku čakarīgi, bet sekojot pamācībai, visus izklikšķinu un pievienoju arī eID kartes lasītāja moduli no sistēmas failiem. Process uz kādām 5 minūtēm un pēc mirkļa jau esmu iekšā CSDD. Tātad, to ir iespējams paveikt.

    Bet es absolūti piekrītu, ka ar to pirmajā rāvienā netiks galā 98% cilvēku, kam ir mazāka pieredze ar jebkāda veida IT lietām. Tas gluži vienkārši ir pārāk sarežģīti. Tātad, autorizācijai ērtāk izmantot internetbankas, kas (pieņemu) Latvijā tomēr ir pieejams risinājums praktiski visiem, kam varētu vajadzēt eparakstu.

    Es neesmu tik dziļi iedziļinājies eparaksta tehniskajās niansēs, tāpēc nevaru nokomentēt kā to sertifikātu lietu pārlūkos var uzlabot. Varbūt tu esi par šo padomājis un ir kaut kādi konkrēti ieteikumi?

    KursoraLasītājs-eIDlietotājs
    02.12.2017 17:55

    Labi ka tev jau bija Firefox :) Ko darīt cilvēkam kam stāv standarta Win10 ar visām defaultajām programām? Jāinstalē jauns pārlūks, atkal laika patēriņš. Kopumā, lai arī pirmā reize ir samērā čakarīga, nekā briesmīga tur nav ja soli pa solim seko eparaksts.lv instrukcijām pie nosacījuma, ka viņi nav kaut ko pamainījuši un aizmirsuši papildināt vai izmainīt pamācību (uz kā pats reiz uzrāvos, pieminēju pirmajā ierakstā). Kāda daļa to var izdarīt paši, daļai jālūdz palīdzība no kāda advancētāka datorzināja. Atkal čakars. Ok, ja to vienreiz izdarītu un aizmirstu vēl varētu pieciest. Bet trakākais sākas pēc tam: tas viss regulāri nobrūk un viss jādara no jauna. Katru reizi kādu lūgties? Tak abām pusēm piegriezīsies. Man gan nav pieredzes ar Firefox, tikai ar IE, Chrome un EDGE. EDGE starp citu strādā ja saliek visu priekš IE, pat mazāk gļuku nekā ar Chrome, bet man joprojām nav skaidrs kāpēc EDGE oficiāli netiek atbalstīts. Es neesmu tehniķis un koderis, es nevaru dot padomus kā uzkodēt lietotājam draudzīgu programnodrošinājumu. Kā lietotājs savas vēlmes un ierosinājumus šeit izteicu. Tāpat arī regulāri esmu izteicis eparaksta projekta darbiniekiem, bet tur tas kā saucēja balss tuksnesī. Nekas nav mainījies daudzu gadu garumā, kā bija pirms 5 gadiem tā ir arī… Read more »

    As
    04.12.2017 10:34

    Pievienojos viedoklim,ka eparakstu lietot ir super ērti,bet līdz brīdim,kad viss nobrūk vai jāliek uz jauna kompja-tad parauj bailes un Negribēšana čakarēties. Pats lietoju un ceru,ka katrreiz nevajadzēs instalēt kautkādus sertifikātus,lasīt pamācības,slēgties no lv uz eng,lai saprastu,kuru sadaļu pārlūkam jākoriģē etc.
    Bet eparakstu telefonā gaidu ļoti!

    KursoraLasītājs-eIDlietotājs
    15.12.2017 18:46

    Šonedēļ atnāca kārtējais MS atjauninājums. Šodien pamēģināju autorizēties pārlūkā ar eID. Nekādu pārsteigumu: parakstīt var, PIN toolis strādā, maini PINu, PUKu, autorizācija no pārlūka atkal nobrukusi. Dzīvnieki ibio

    wils
    04.01.2018 12:50
    Reklāma