Web Analytics
More
    Reklāma

    Google papildina Photos servisu ar PhotoScan veco fotogrāfiju digitalizēšanai

    Jaunākie raksti

    Google ir papildinājusi Google Photos servisu ar iespēju ātri un ērti digitalizēt vecās fotogrāfijas, kas palēnām zaudē krāsas fotoalbumos. Protams, jāsaprot, ka šāda pieeja fotogrāfiju digitalizēšanai ir pielīdzināma līķa elpināšanai no mutes mutē – krāsu fotogrāfijām ir tendence izbalēt un zaudēt krāsas. Digitalizētais saturs būs izvietojams sociālajos tīmekļos, jo būs ne pārāk kvalitatīvs.

    Google sola, ka PhotoScan lietotne darbosies automātiski – lietotājs nofotografēs veco 10×15 (vai cita izmēra) fotogrāfiju, PhotoScan lietotne to izgriezīs, sastaipīs, izveidos skatāmu. Fotogrāfijas apstrādi nodrošinās tās ielāde Google Photos servisā.

    Reklāma

    Google nav pirmais uzņēmums, ka nodarbojas ar šādas idejas lietotnes izveidi. Līdzvērtīgas iespējas piedāvā Microsoft Office Lens, bet šī lietotne vairāk paredzēta drukātu dokumentu “ieskenēšanai”. Google sola, ka fotogrāfijas apstrādi paveic mākslīgais intelekts.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    29 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Lapsinieks
    21.11.2016 09:59

    “Protams, jāsaprot, ka šāda pieeja fotogrāfiju digitalizēšanai ir pielīdzināma līķa elpināšanai no mutes mutē, digitalizētais saturs būs izvietojams sociālajos tīmekļos, jo būs ne pārāk kvalitatīvs.”

    kā var vienā teikumā tik daudz sviesta ietvert?

    GGrs
    21.11.2016 11:34
    Reply to  Lapsinieks

    Artim tik daudz attieksmes, ka sapinās

    khe
    21.11.2016 13:07
    Reply to  Lapsinieks

    Personīgi par līķa elpināšanu nepiekrītu.
    Pirms neilga laika nopietnāk sāku interesēties par fotogrāfiju. Izpaudos ar vecas filmiņu kameras lietošanu un sekojoši filmiņu attīstīšanas un skenēšanas. Ja cilvēkam interesē tikai iemūžināt visu kas kustas um nekustas pietiek ar telefonu un kādu ziepīti. Tomēr tie, kuri vēlas saprast, kas ir gaisma, tās jūtība, diafragmas un slēdža ātrumi un pilnīgi manuāla ņemšanās tad viņi neteiks, ka mēģina elpināt mironi izmantojot analogās tehnoloģijas attēlu radīšanai. Jo man šis posms bija lai mācītos un saprastu. Šobrīd bildējos ar dslr tomēr ir cita saprašana un nav vajadzība maksāt lielu naudu par bezjēdzīgiem kursiem kur to pašu stāstīs. Reizēm ielaužas vēlme un atkal izvilkt veco spoguleni un uztaisīt pāris foto, jo piekrītat vai nē bet attēlam ar filmiņu ir pavisam cita noskaņa!

    21.11.2016 13:33
    Reply to  Lapsinieks

    Paldies, piekārtoju.

    Par līķa elpināšanu – drīzāk domāju nevis analogo foto kā tādu, bet tieši vecu, albumā ievietotu fotogrāfiju izmantošanu par izejas materiālu. Tās vienmēr ir drausmīgas, ar tendenci laika gaitā zaudēt krāsas (no filmas papīra neizskalota sarkanā asinssāls u.c. figņas dēļ).

    Nelabojams
    21.11.2016 15:24
    Reply to  Lapsinieks

    Tas ir nepieciešams, ja vispār gribi šo arhīvu saglabāt. Tiesa, manējā nav PSRS laika amatierisko “krāsu” bilžu. Pats savulaik konsekventi fotografēju melnbalto vai diapozitīvus; ar krāsu bildēm nemāžojos, kaut tehnika bija. Tagad “melnbaltais” dzimtas arhīvs kopš pagājušā gadsimta divdesmitajiem gadiem saskenēts normālā kvalitātē – protams, cik to atļauj pašas bildes. Un dzīvo jaunu dzīvi, kaut gan soctīklos no tā nekas nenonāca un, visticamāk, arī nenonāks; neesam ekshibicionisti. Ja notikumi, vietas un cilvēki, kas tur redzami, ir svarīgi, tad kvalitātei nav tik liela nozīme. Taču, ja bilžu saturs pēc būtības nav dokumentējošs (visādas ar paša vietām nesaistītas ainavas, kaķbildes, miglasbildes no tusiņiem u.tml.), tad jā, piekrītu.

    x
    21.11.2016 10:28

    Ja es pats varu nobildēt savas vecās bildes, tad kāda mārrutka pēc man vajag vēl gugli? Jāsaprot, ka nobildēt plaknē ir jau pāri vidējā jampampiņa spējām, bet tie kuri saprot šos vienkāršos fizikas likumus, spēs arī vienkāršākajā redaktorā pabeigt iesākto – līknes, utt.
    Un tie, kam ir tiešām labas bildes, pareizi glabātas albumos, var pasūtīt skanēšanu – vairāk vai mazāk kvalitatīvu, veikt to pašu spēkiem un iegūt ļoti jēdzīgu rezultātu. Izdruku skanēšana ir vienkāršāka kā negatīvu.

    Pēdējā laikā daudz ziņu par nevarīgiem cilvēkiem, kas nevar to, nespēj šito. Vai sagaidīsim rakstus par dibenslauķiem u.c. cilvēka labākajiem palīgiem? Un es nerunāju par aprūpi (cilvēki ir ierobežotām kustībām)!

    Kurlander
    21.11.2016 11:16
    Reply to  x

    Nevajag jau pārspīlēt un iebraukt otrā grāvī, t.i., neredzu attaisnojumu kaut ko darīt grūti, ja to var izdarīt viegli ar kaut kādām jaunām programmām vai citiem rīkiem? Kādreiz visi brauca ar zirga pajūgiem… tad tagad mums vajadzētu tāpat darīt un braukt no Rīgas uz Liepāju vairākas dienas, jo tā redz “īstiem vīriem” pieklājas darīt?

    Pats pamēģināju šo aplikāciju… darbojas ērti un ātri, BET ar to arī viss prieks beidzās… jo diemžēl jāatzīst, ka gala kvalitāte ir zem katras kritikas… nesaprotamu iemeslu dēļ Google pielieto kaut kādu pārspīlētu JPG kompresiju, kuras rezultātā kvalitāte ir dramatiski zema (parādās pat “kluči”)… šajā brīdī “atslēgvārds” ir ātri un ērti… ļoti ceru, ka Google tomēr drīzumā attapsies un uzlabos gala kvalitāti, jo tos drausmīgos JPG artefaktus pamanīs pat 90-gadīga vecmāmiņa bez brillēm :)

    Opis
    21.11.2016 13:29

    Bet ko darīt tiem, kuri grib ieskanēt un lai programma automātiski sadala ieskanēto bildītēs, apgriež malas utt. ? Adobei šķiet bija photoshopā vai lightroomā. Šausmīgs izpildījums. Kāds zin kādu sakarīgu tūli, kas spēj šo paveikt +/- korekti?

    21.11.2016 13:34
    Reply to  Opis

    Jāskenē ir no filmas, nevis no papīra…

    Nelabojams
    21.11.2016 15:31
    Reply to  Artis Abols

    Ar mazu piebildi – ja filmas ir saglabājušās. Man savējās ir gandrīz visas, no tēva arhīva – dažas, bet no vēl senākiem laikiem – nevienas; tikai bildes… kaut gan šo to esmu skenējis arī no stikla fotoplatēm…

    Pumba
    22.11.2016 08:30
    Reply to  Artis Abols

    Bet ja ir vesela kaudze ar melnbaltajām bildēm. Filmiņas nav saglabājušās. Ne jau visas vecāki paši fočēja. Un ir ap 1000 bildēm, kuras gribas dabūt iekšā kompī sakarīgā kvalitātē. Pamēģināju ar to PhotoScan (ar iphone 6). Liekas paplūdis tomēr tas attēls.

    Krotow
    22.11.2016 13:06
    Reply to  Pumba

    Aiztaupi sev sarūgtinājumu un sameklē kādu paziņu, kuram ir skaneris. Melnbaltās bildes ieskenējas diezgan ātri un neaizņem daudz.

    Uldis
    21.11.2016 16:46

    Sorī, nesaprotu cepienu. Man ir bildes, kuras gribu ieskenēt, pamēģināju – ļoti labs rezultāts, iesaku.

    aste
    21.11.2016 16:53
    Reply to  Uldis

    var jau arī fotografēt ar telefonu un drāzt gumijas sievieti, bet ar skenēšanu tam procesam nav nekāda sakara

    Uldis
    21.11.2016 17:46
    Reply to  aste

    Tev ir pilnīga taisnība. Fotografēšanai un drāšanai ar skenēšanu nav nekāda sakara.

    21.11.2016 17:07
    Reply to  Uldis

    Tieši tā! Ir sagatavota ērta un maksimāli vienkārša mobilā aplikācija ar ko var visas vecās bildes pieņemamā kvalitātē sabildēt un iepūst mākonī. Šeit novākušies kaut kāds 0.001% sūro fotodžeku, kas ir atrauti no realitātes. Kāda vēl skenēšana, filmiņas? Hallo, aiz loga jau galam tuvojas 2016. gads!

    Uldis
    21.11.2016 17:32

    Ātruma/ērtuma/kvalitātes rezultāts ir ļoti labs.

    x
    21.11.2016 17:35

    aha, un Holivuda joprojām nav pilnībā digitalizējusi uzņemšanas procesu. Liekas – kas tur sarežģīts – ar ciparu kameru bliez kā gribi un cik reizes gribi, nav jāskaita filmas metri.

    khe
    21.11.2016 17:43

    Piekrītu visam ko tu teici, izņemot pēdējo teikumu. Arī 2017 gadā pie sava dslr pieskrūvēšu 30 gadus vecu, (vecāku par mani pašu) manuālu objektīvu un ļaušos mirklim, kad varu radīt pēc savām iespējām un zināšanām pēc iespējas labāku foto.
    Mans iepriekšējais komentārs ir par fotogrāfiju nevis mirkļa iemūžināšanu, jeb parastu dokumentēšanu. Un šeit es redzu lielu starpību.
    Neapšaubāmi šis ir ļoti labs un ērts rīks! Pats pamēģināju un ir ok.

    Deace Duck
    22.11.2016 00:45

    Pag, kas viņiem PC softa nav? Tikai mobilais apps?

    22.11.2016 06:43
    Reply to  Deace Duck

    Kāds vēl PC softs? Par ko Tu runā?

    KKTK
    22.11.2016 11:31

    Vai tad es nevaru jau sen ar skaneri ieskanētās veās bildes iemes gūglē, lai pielabo?

    22.11.2016 12:37
    Reply to  KKTK

    Iemest, protams, tu vari. Par labošanu šaubos (vismaz automatizētu). Es vairāk par to, ka mūsdienu paaudze nezina kas ir skeneris un visu “skenē” ar telefonu kamerām.

    Deace Duck
    23.11.2016 03:13
    Reply to  KKTK

    Skuju tur pielabos.Toties nelūgti saveidos visādas fakinas kolāžas, animācijas un hvz ko vēl un vēl nospamos ar notifikeišeniem. Vēl liels cirks ka viņu PC softs ir tik debīls ka defaultā pārlūka vietā man ver vaļā IE11! Internet Explorer 11, Kursor! Ne noklusēto, kurš pat pavisam nejauši ir pašas googles izstrādāts! No normālas Picasas paņēma un uztaisīja kaut kādu auto bekapu pajebotinu galīgi debīliem jūzeriem.

    Deace Duck
    23.11.2016 03:19
    Reply to  Deace Duck

    P.S. Aizmirsu piebilst ka es nelietoju XP, lai man piedāvātu IE, bet gan svaigāko 10

    23.11.2016 09:46
    Reply to  Deace Duck

    Nelamājies kā vecs matrozis! Par kuru programmu Tu runā?

    Deace Duck
    23.11.2016 10:35

    Hi hi, kas ir tas ir. Tikai par google photos runājot civilizācijas čaula pazūd

    23.11.2016 10:40
    Reply to  Deace Duck

    Vai tad Google Photos nav tikai webiskā versijā datoriem? Nav pie rokas Windulīt’s, nevaru notestēt.

    Reklāma