Web Analytics
More
    Reklāma

    Ar mākslīgā intelekta palīdzību TC “Origo” pērn būtiski samazinājis energoresursu patēriņu un rēķinu izmaksas

    Jaunākie raksti

    2023. gadā, pateicoties mākslīgā intelekta energotaupības risinājuma “R8 Digital Operator”  ieviešanai, multifunkcionālais tirdzniecības centrs “Origo” par 380 000 eiro samazinājis izmaksas par energoresursiem. Vienlaikus tas ļāvis arī mazināt t/c “Origo” ekoloģiskās pēdas nospiedumu, samazinot CO2 oglekļa izmešu apjomu par 29% jeb 1200 tonnām, salīdzinot ar rādītājiem gadu iepriekš.

    Ilgtspējīgas pamatdarbības īstenošana ir būtiska daļa no t/c “Origo” ilgtspējīgas attīstības stratēģijas, kas ietver virkni pasākumu, kā veicināt videi draudzīgu darbības procesu efektivitāti un mazināt ietekmi uz apkārtējo vidi.

    ReklāmaAdvertisement

    “Uzskaites dati jau šobrīd uzskatāmi parāda, ka līdz ar mūsdienīgām mākslīgā intelekta tehnoloģiju ieviešanu, mēs mērķtiecīgi virzāmies uz būtisku energoefektivitāti. Otro gadu pēc kārtas sadarbībā ar “R8 Technologies” esam būtiski samazinājuši energoresursu patēriņu un rēķinu izmaksas, kas ir apliecinājums tam, ka modernas mūsdienu tehnoloģijas palīdz ne vien optimizēt izdevumus, bet arī ļauj sasniegt uzņēmuma ilgtspējas mērķus. Pateicoties šiem inovāciju risinājumiem, t/c “Origo” kalpo arī kā spilgts piemērs moderna objekta attīstīšanai un integrēšanai pilsētvidē, radot ērtu un draudzīgu vidi mūsu apmeklētājiem un tuvējās apkaimes iedzīvotājiem,” norāda SIA  “Linstow Baltic” tehniskais direktors Juris Lipskis.

    “R8 Digital Operator” mākslīgā intelekta risinājums t/c “Origo” un biznesa centrā “Origo One” tika ieviests 2022.gada maijā, lai saskaņā ar t/c “Origo” ilgtspējīgas attīstības stratēģiju, būtu iespējams daudz efektīvāk izmantot energoresursus un mazinātu to patēriņu.

    Ieviestais mākslīgā intelekta risinājums automātiski veic apkures, ventilācijas un gaisa kondicionēšanas sistēmu monitoringu un automātisku regulēšanu, nodrošinot telpu mikroklimata sistēmu regulāciju, lai patstāvīgi uzturētu komfortablus vides apstākļus. 2023.gadā, pateicoties mākslīgā intelekta tehnoloģijai, t/c “Origo” ir izdevies par 25% samazināt elektrības patēriņu un par 40% – siltuma patēriņu tirdzniecības centra telpās.

    “Mēs esam lepni atbalstīt t/c “Origo” ilgtspējas iniciatīvas un būt par daļu no tirdzniecības ieguldījuma mūsu planētas nākotnei. Šie rezultāti liecina, ka kopā mēs varam radīt būtisku ietekmi un veicināt vides ilgtspēju. Bez šaubām, mākslīgā intelekta risinājums ir spēcīgs instruments, kas ļauj uzlabot ēku veiktspēju. Tajā pašā laikā tas nebūtu iespējams bez t/c “Origo” tehniskās komandas, kas ir izrādījusi neticamu atbalstu, pielāgojot uz datiem balstītu mākslīgā intelekta risinājumu ikdienas darbībās un izmantot tā iespējas, lai vēl vairāk paplašinātu ilgtspējas iespējas,” norāda Sīms Tekers (SiimTäkker), R8 Technologies līdzdibinātājs un izpilddirektors.

    T/c “Origo” attīstības stratēģija paredz dažādu uz globālu ilgtspējas mērķu sasniegšanu orientētu iniciatīvu īstenošanu un vides pieejamības apstākļiem un komfortablas vides radīšanu darbiniekiem un apmeklētājiem.

    2021. gadā t/c “Origo” saņēma BREEAM sertifikātu ar augstāko novērtējumu starp visiem Baltijas valstu tirdzniecības centriem, bet “Origo” paplašinātā ēka un biznesa centrs “Origo One” tika atzīti par ilgtspējīgāko ēku Latvijā.

    Savukārt 2023.gadā t/c “Origo” īstenoja saules enerģijas paneļu parka izveidi uz t/c “Origo” ēkas jumta, kas bija loģisks turpinājums tā ilgtspējīgas attīstības plānā. Saules enerģijas paneļu parka kopējā jauda ir 410kW. Plānots, ka gada laikā tiks saražots ap 360 MWh atjaunīgās saules enerģijas, nodrošinot apmēram 4,5% no t/c “Origo” 2022. gada kopējā elektroenerģijas patēriņa.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    13 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Pēča
    08.05.2024 11:05

    ‘…energoresursu patēriņu un rēķinu izmaksas…’

    Ja reiķini nespeistu kabatu, ta pa lielam visiem būtu pajāt kaut kāds ekologiskums un zaļīgums. ;)

    Sen zināms fakts, ka liekālais vairums cilveku taupa jau nevis tāmdēļ, ka domā par pasaules nakotni, bet taupa jo var gūt sev finansiālu labumu un tikai tad, kā subprodukts ir viss zaļīgums.

    Last edited 21 days ago by Pēča
    Profs
    08.05.2024 19:51

    cik var saprast tas vairāk notiek uz pircēju rēķina – ja atslēdz ventilāciju, tad cilvēku masas sasilda telpas un tā var ietaupīt uz apkuri. Rēķini ir mazāki, toties gaisa kvalitāte ir sliktāka. Bet nu vispār ar to kaiti daudzi tirdzniecības centri slimo un iekšā ir totāls bezgaiss

    Biteme
    08.05.2024 20:28

    Būtu interesanti uzzināt vairāk par šo risinājumu. Vai tiešām iekārtu vadības sistēma, kas nolasa sensorus un regulē apkuri un ventilāciju atkarībā no apmeklētāju skaita, tik ļoti iegūst no MI? Ko tieši dara MI komponente, ja visu iespējams paveikt ar iepriekš aprakstītu algoritmu?

    Tiešām negribētos domāt ka MI loma šeit ir tikai klimata sistēmas cenas palielināšanai)

    Profs
    08.05.2024 20:37
    Reply to  Biteme

    risinājums saucas – globāla sasilšana:) 2002/2023 gads bija par 2-3 grādiem siltāks par normu un attiecīgi arī par 20-30% samazinās enerģijas patēriņš apkurei… Bet MI ir priekš akcionāriem un publikas – lai pamatotu algas pielikumu:) Tad, kas būs aukstās ziemas, tad pa MI aizmirsīs – pēdējo reizi Rīgā auksts gads bija tālajā 2011. gadā

    Sergejs
    09.05.2024 12:03
    Reply to  Biteme

    MI tā ir jauna modīga birka, ko tagad karina virsū visam kas nepagadās, drīz arī ierastam kalkulātoram būs. Nu gluži kā 5-7 gadus atpakaļ visi kam nebija sliņkums karināja virsū visam kam varēja birku “blockchain” kas tolaik bija baigā modē un ļoti labi pārdevās

    Hu huu
    09.05.2024 14:05
    Reply to  Sergejs

    tas šoreiz arī tika izmantots. labākā gadījumā MI uzrakstīja kādam slinkākam programmētājam priekšā kadu koda fragmentu pēc cilvēku izstrādāta algoritma.

    Hu huu
    09.05.2024 14:01
    Reply to  Biteme

    tieši tā, tas visss ir algoritms un MI te nav ne smakas.

    PusmūžaOrigo
    09.05.2024 05:45

    Varbūt lietderīgāk ar MI palīdzību samazināt bomžu/alkonautu/citudegradēto īpatsvaru ēkā, hmm 🤔

    QR kods
    09.05.2024 10:39

    tiks saražots ap 360 MWh atjaunīgās saules enerģijas

    QR kods
    09.05.2024 10:44

    “tiks saražots ap 360 MWh atjaunīgās saules enerģijas” kas tas par sviestu? Visiem zināms ka saule izdeg un noveco. Nav tādas atjaunīgās saules enerģijas. Ir vienkārši izdegošas saules enerģija tā pat kā nafta arī saule reiz beigsies. Tikai ilgākā periodā.

    Sergejs
    09.05.2024 13:10
    Reply to  QR kods

    Un vēl var šo tekstu ieguglēt, būs interesanti:
    how much power does ai use

    Profs
    09.05.2024 18:43
    Reply to  QR kods

    kādu fufeli esi sarakstījis! Ir formula E=mc2 – respektīvi ja uz enerģiju skatās globāli, tad viss ir atjaunīgs un mūžīgs un ir tikai jautājums kādā formātā konkrētā brīdī tas ir pieejams

    Alberts Kviesis
    09.05.2024 20:20
    Reply to  Profs

    Saules enerģija visiem pietiks vēl stabili 5+ miljardus gadu, kamēr sāksim just jebkādas izmaiņas. Tātad, kamēr tagad kaut kā sildāmies, pēc tam tik pat jauki atdzisīsim tos pašus miljardus gadu. Starpcitu, dziļākajā izveidotajā urbumā Nr. 12246 – 1.5 km dziļumā atrasta identiska grunts kāda ir uz mēness. Tas nozīmē, ka kaut kāda taisnība ir tur ārā

    Reklāma