Web Analytics
More
    Reklāma

    Apple nevar izveidot un neveidos piekļuvi iPhone datiem pat ar tiesas lēmumu

    Jaunākie raksti

    ASV Sanbernardino pilsētā pagājušā gada decembra pirmajās dienās notika asiņaina apšaude, kuras laikā nogalināti 14 un ievainots 21 cilvēks. Policijas spēki nogalināja divus no uzbrucējiem. Notikums sabiedrībā atkārtoti aktualizējis jautājumu par ieroču aprites un pārdošanas kontroles pastiprināšanu.

    Kalifornijas tiesa uzlikusi pienākumu Apple atvērt pieeju iPhone viedtālrunim, kas piederējis vienam no Sanbernardino uzbrucējiem. Apple vadītājs Tims Kuks atbildējis, ka atvērt pieeju iPhone datiem nav iespējams, un, ja arī būtu iespējams, Apple to nedarītu klientu drošības dēļ. Tiesībsargājošās iestādes vēlas iegūt visu informāciju no uzbrucēja iPhone 5c, lai varētu piekļūt saziņai ar iespējamiem nozieguma līdzzinātājiem.

    Reklāma

    Apple iPhone sargā ne tika pieejas parole, bet arī Apple ieviestā aizsardzība, kas pēc desmitā neveiksmīgā paroles ievadīšanas mēģinājuma dzēš visu iPhone saturu. Tiesībsargājošās iestādes var uzminēt paroli, bet to nevar paveikt 10 piegājienos, tāpēc tiek lūgts Apple izslēgt šo aizsardzību. Apple uzsver, ka jebkāda veida aizsardzības apiešanas iebūvēšana iOS operētājsistēmā padarītu iPhone par vieglu mērķi urķiem un lietotāju dati vairs nebūtu drošībā.

    Iepriekš rakstījām, ka Kalifornijas štats ASV grasās pieņemt likumu, kas uzliktu par pienākumu viedierīču ražotājiem pārdot tikai nešifrētas ierīces, turklāt likums varētu stāties spēkā jau nākamā gada pirmajā janvārī. Likumprojektā precizēts, ka šifrēšana rūpnīcā netiek aktivizēta, to var paveikt pats lietotājs, tomēr vēl arvien ražotājam vai operētājsistēmas izstrādātājam ir jānodrošina piekļuve šifrētiem lietotāja datiem. Tiek uzsvērts, ka viedierīču satura pārmeklēšana ar tiesas spriedumu vēl šobrīd nav ļoti populāra, jo tā ārkārtīgi reti sniedz nepieciešamo informāciju, bet tuvāko gadu laikā situācija var mainīties un tad kārtības sargi jau būs gatavi iegūt informāciju no ierīcēm.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    28 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Uldis M.
    18.02.2016 11:58

    A ko, pareizi Apple dara. Klientu privātums ir svarīga lieta! Šī viņiem būs laba reklāma.

    PurvaVelns
    18.02.2016 13:24
    Reply to  Uldis M.

    šī JAU ir laba reklāma.

    Uldis M.
    18.02.2016 13:30
    Reply to  PurvaVelns

    Jā, pareizi. Jau ir!

    PurvaVelns
    18.02.2016 14:30
    Reply to  Uldis M.

    tāpēc, kadros ar bēgļiem, ir ierasts redzēt, ka viņi izmanto apple produkciju.

    davfreim
    18.02.2016 20:13
    Reply to  PurvaVelns

    Jo bēgļi (jālasa kā imigranti) nav bomži, pat pie mums uz LV cits atčāpo ar 15K kabatā, tāpēc nav jābrīnās, ka var atļauties to, ko vēlas.

    PurvaVelns
    19.02.2016 11:22
    Reply to  davfreim

    Pozicionējuma plaknē ir vēl citas dimensijas. Piemēram – teroristi. It sevišķi svarīgi šo uzlūkot dotajā kontekstā.

    armandsz226
    18.02.2016 13:59
    Reply to  Uldis M.

    Nepiekrītu tev. Pēkšņi apple sāk rūpēt datu drošība. ICloud nopludināto fotogrāfiju skandālā viņi neuzņēmās nekādu atbildību. Viens no rakstiem par to. http://www.wsj.com/articles/apple-celebrity-accounts-compromised-by-very-targeted-attack-1409683803
    http://www.itpro.co.uk/cloud-storage/23022/apple-denies-icloud-hack-resulted-in-leaked-celebrity-photos
    Jebkas, kas nākotnē palīdzēt novērst teroraktus, korupcijas atgadījumus un citas krimināli sodāmas darbības ir atbalstāms. Tai skaitā lietotāju datu nodošana valdībai. Ja tu gribi slēpt savus datus, tad pērc brick telefonu…

    Uldis M.
    18.02.2016 14:25
    Reply to  armandsz226

    Šī visa ir ļoti diskutabla tēma… Vai var vainot banku, ja zaglis nozog tavu maku, kurā kopā ar debetkarti tev ir aizbāzts arī pin kods vai bankas parole un kodu karte?
    Vainīgi vienmēr ir paši cilvēki! Un nevis tie kuri uzticas citiem cilvēkiem un tic ka tie ir godīgi un neko no viņa nezags, nē… vainīgi ir tie kuri zog, tie kuri slepkavo, u.t.t. nevis bankas vai ierīču ražotāji! punkts!
    Padomā – cik pasaulē viss būtu vienkārši ja cilvēki būtu godīgi?
    Drošības joma ir vis dārgākā joma pasaulē, jo drošība nekad nevar būt par liela, kā arī nav izmērāma.

    x
    18.02.2016 14:45
    Reply to  Uldis M.

    Manuprāt, tās divas pilnīgi nesalīdzināmas lietas – pinkods maciņā un telefons, kas izmantots terorakta organizēšanai (pat ja tikai pamatotas aizdomas).

    Kad sāksies (un visdrīzāk, diemžēl, kaut kad tas notiks) notikumi ASV pēc līdzības ar Eiropu, tad būs iespēja pavērot Apple un valdības attiecības. Ka tik šodienas cilvēkmīļi paši neatskrien ar atbloķētāju.

    18.02.2016 14:47
    Reply to  x

    Respektīvi, iesaki pakļauties valdībām tuvu un tālu, lai kopumā tehnoloģiju produkus padarītu caurumainākus un nedrošākus?

    Uldis M.
    18.02.2016 14:57
    Reply to  x

    Pinkodu maciņā es salīdzināju ar iCloud nopludinātās informācijas skandālu, jo sliktie puiši bija uzminējuši pārāk vienkāršās lietotāju paroles šim pakalpojumam.
    par konkrēto iPhone lietošanu sliktiem mērķiem… ok, var jau būt ka varēja FIB ar Apple klusi vienoties par konkrētā telefona atbloķēšanu un neviens pat neuzzinātu un dzīvotu tālāk kā līdz šim. nez. grūti spriest kas labāk. Katrā ziņā mērķis padarīt “caurspīdīgus” Apple telefonus nākotnē, drošības uzlabojums nedos apsolūti nekādus! Sliktie atradīs citas alternatīvas…

    Skeps
    18.02.2016 19:27
    Reply to  x

    Ko tu daudz satraucies par teraktiem? Nu bliukš, nu bojāgājušie, žēl, bet izdzīvojušie turpina dzīvot…un nevēlas lai viņu dati ir pieejami pasaules Teroristam Nr.1/

    ProxyFromDeep
    18.02.2016 12:47

    nekas , paies laiciņš un arī 9.2.1 atradīs caurumus un salauzīs paroles.
    ( tas gan šinī , aprakstītajā , gadījuma laikem neko nedos .. )

    Mr.Key
    18.02.2016 14:08

    Es dievinu Apple par viņu nostāju!
    — ateists

    Deace Duck
    18.02.2016 16:36

    Tiesībsargājošās iestādes var uzminēt paroli, bet to nevar paveikt 10 piegājienos

    Kas tā par klaunādi? Vārds uzminēt vien ko vērts. Nekas tur nav jāmin,pieslēdz to iphone pie attiecīga softa un nolasa vai noresetē ar pirmo reizi. Neticu ka tik skaļā lietā iesaistītie ASV tiesībsargi ir tik stulbi. Domāju ka tracis sācies dēļ tā, ka pieprasa lai Apple izsniedz icloud pieeju.

    18.02.2016 16:44
    Reply to  Deace Duck

    Nav viss tik vienkārši. Pēc (laikam 10) neveiksmīgiem mēģinājumiem lietotāja privātie dati tiek dzēsti. Tāpat pēc dažiem neveiksmīgiem mēģinājumiem telefons iepauzē procesu uz brīdi, lai nav minēšana vienā laidā. FIB vēlas panākt, lai Apple telefonos iepludina vājāku iOS versiju, kurā var apiet šo aizsardzību un tālāk jau tiešām ar brute force metodēm var minēt paroles.

    FBI is asking Apple to build a new version of iOS with more easily breakable passcode protections, and push that weakened OS directly to the suspect’s phone. That “crackable” version of iOS does not currently exist, as Tim Cook pointed out this morning, but it seems likely that it could be built according to the FBI’s specifications. Crucially, that new OS will need to be signed by Apple, which is why feds need the company’s cooperation in all this. But since the 5c lacks the hardware protections found in more expensive iPhones.

    Deace Duck
    18.02.2016 16:50

    Tokš neviens to nedara ar brute force metodēm. Vienkarši pieslēdz attiecīgu softu(oficiālo servisa vai kreiso ražotāju) un nolasa vai arī dod komandu noresetēt vai izslēgt.

    18.02.2016 18:28
    Reply to  Deace Duck

    Neesmu speciālists (proti, neesmu to praktiski darījis), taču man šķiet, ka tas var arī nebūt nemaz tik vienkārši. Īpaši aifoniem virs iPhone 5c, kam ir Secure Enclave čips. Varbūt kāds spečuks šo var nokomentēt?

    19.02.2016 15:08
    Reply to  Deace Duck

    Nē nav, izlasi FBI orģinālo pieprasījumu. Viņi vēlas iespēju brute forcēt PIN bez lockouta, jo cita veida tikt iekšā nav

    digitalk
    18.02.2016 20:26

    vispār jau ideja automātiski dzēst lietotāja datus ir diezgan debīla. dažādiem nelabvēļiem paveras iespēja pabojāt datu īpašniekam garastāvokli – pakluso izpildi nosacījumus un tavs ‘upuris’ sēž kā pie baltas lapas.

    18.02.2016 20:27
    Reply to  digitalk

    Tas ir normāls risinājums un lietotājs pats var izvēlēties vai vēlas aktivizēt šo drošības mehānismu.

    Uldis M.
    19.02.2016 08:28

    Pie kam, izdzēsts jau tiek tikai no pašas ierīces… vēl jau paliek iCloud, no kura lietotājs pēc paroles atjaunināšanas var atgūt visu izdzēsto…

    18.02.2016 19:02

    Ļoti labi!


    Reform Government Surveillance group supported Apple in its case with FBI with the following statement.

    Reform Government Surveillance companies believe it is extremely important to deter terrorists and criminals and to help law enforcement by processing legal orders for information in order to keep us all safe. But technology companies should not be required to build in backdoors to the technologies that keep their users’ information secure. RGS companies remain committed to providing law enforcement with the help it needs while protecting the security of their customers and their customers’ information.

    Reform Government Surveillance group consists of leading tech companies: AOL, Apple, Dropbox, Evernote, Facebook, Google, LinkedIn, Microsoft, Twitter, and Yahoo.

    Kaspars
    18.02.2016 20:35

    HA ha! Pirmas aprīlis vēl priekšā, bet kursosrs jau trenējās.

    18.02.2016 20:36
    Reply to  Kaspars

    Kā tieši?

    Kaspars
    18.02.2016 21:36

    nesmīdini!:)

    18.02.2016 22:04
    Reply to  Kaspars

    Cut the crap! Esi konkrētāks.

    Mārtiņš Vācietis
    24.03.2016 17:37

    Man šķiet, ka tas ir teātris, kam mērķauditorija galvenokārt ir teroristi u.t.t. Viņiem tiek iebarots superdrošs saziņas līdzeklis, kam īstenībā super augstā līmenī viss ir reāli redzams un tiek uzraudzīts onlain režīmā nepieciešamo drošības funkciju realizēsanai. Būtībā kaut kāds speciāls dienests darbojās kā tāda seno laiku telefoncentrāles operatore! ?

    Reklāma