Web Analytics
More
    Reklāma

    “Twitter” sniegs pētniekiem plašu piekļuvi platformā esošajiem datiem

    Jaunākie raksti

    Mikroblogošanas vietne “Twitter” nupat spērusi platu soli uz priekšu, lai dotu iespēju pētniekiem vieglāk izprast platformā esošo komunikāciju. Šim nolūkam kompānija ieviesusi jaunu API (application programming interface) versiju, kas pētniekiem nodrošinās plašākas “Twitter” publisko datu piekļuves iespējas, kā arī papildu meklēšanas funkcijas.

    Šis solis no “Twitter” puses varētu būtiski atvieglot darbu tiem pētniekiem, kuri cenšas izprast, kāda ir vēlēšanu drošības, dezfinformācijas un citu nopietnu problēmu ietekme uz “Twitter”. Lai arī kompānija iepriekš ir devusi pētniekiem piekļuvi šāda veida datiem, šis prieks tiem bijis gaužām dārgs. Taču ar jauno API pētnieki varēs bez maksas piekļūt teju visu “Twitter” esošo publisko sarunu vēsturei, kā arī uzlabotajiem meklēšanas un filtrēšanas rīkiem.

    Reklāma

    Vienlaikus neiztikt arī bez vairākiem ierobežojumiem. Pirmkārt, šāda iespēja nebūs pieejama neatkarīgiem pētniekiem. Otrkārt, “Twitter” sniegs datus tikai par tiem kontiem un sarunām, kas uz noteikto brīdi ir skatāmi platformā. Tas nozīmē, ka pētniekiem nebūs pieeja datiem no bloķētiem, dzēstiem kontiem vai noņemta satura. Izpētīt nevarēs arī Donalda Trampa nobloķēto kontu un tajā esošo tvītu klāstu. Šis ierobežojums kopumā varētu būt milzīgs šķērslis tiem, kuri fokusējas uz dezinformācijas, ekstrēmisma, naida runas utml. jomām, kuru saturs bieži vien ir pretrunā ar “Twitter” noteikumiem.

    Taču arī ar visiem ierobežojumiem pētnieki varēs kārtīgi atrotīt piedurknes un diezgan dziļi ierakties “Twitter”. Iepriekš platformas dati lieti noderējuši sākot no gripas līdz valodniecības izpētei. Vēl pavisam nesen šāda piekļuve bija vērtīga tiem, kuri nodarbojas ar koronavīrusa un vēlēšanu dezinformācijas pētniecību.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma