Web Analytics
More
    Reklāma

    Jaunietis ASV radījis 27 000 Vikipēdijas ierakstu valodā, kurā pats nemaz nerunā

    Jaunākie raksti

    Brīžos, kad ātri vajag sameklēt konkrētu informāciju, pirmais avots, kas uzreiz nāk prātā, ir Vikipēdija, kur vienuviet iespējams uzzināt teju visu par visu. Turklāt, ja uznāk iedvesma, arī paši varam piedalīties tās satura papildināšanā. Tomēr kāds nesens skandāls izceļ vienu no galvenajām platformas nepilnībām – ne katrs Vikipēdijas redaktors ir savas jomas eksperts.

    Šīs nedēļas sākumā Vikipēdijas skotu valodas versijā tika atklāts kaut kas pavisam savdabīgs. Jāsāk ar to, ka skotu valodā radīti vairāki tūkstoši Vikipēdijas ierakstu, kuri vienlaikus veido vienu no lielākajām skotu valodas kolekcijām, kurai var piekļūt tiešsaistē bez maksas. Tas viss skan ļoti apsveicami, ja nebūtu viena liela problēma. Kāds amerikāņu jaunietis, kurš nezina skotu valodu, uzrakstījis teju pusi no visiem Vikipēdijas ierakstiem šajā valodā.

    Reklāma

    Ziemeļkarolīnā dzīvojošais 19 gadus vecais amerikānis ar lietotājvārdu AmaryllisGardner bijis visai ražīgs Vikipēdijas satura veidotājs. Līdz 2018. gadam viņš bija izveidojis 27 000 jeb 49% no visiem Vikipēdijas ierakstiem skotu valodā, kā arī veicis aptuveni 200 000 labojumu. Izskatās, ka tas bijis ļoti mērķtiecīgs darbs un jaunietis patiešām centies, jo šajā visā darbojas no 12 gadu vecuma. Lai arī centība patiešām ir manāma, izveidotais saturs gan esot zem katras kritikas. Lielākajā daļā AmaryllisGardner izveidoto ierakstu redzami gan ļoti daudz kļūdainu vārdu, gan nepareizi izveidotas gramatiskās konstrukcijas. Izskatās, ka satura veidošanā skotu Vikipēdijai jaunietis izmantojis Google vai kādu citu tiešsaistes tulkotāju.

    Visai dīvaini šķiet tas, ka šis septiņus gadus ilgais darbs pamanīts vien tagad. Daļēji tas varētu būt izskaidrojams ar to, ka par skotu Vikipēdiju nav bijusi liela interese un īsti nevienu neuztrauca šīs vietnes uzturēšana. Tomēr tagad, kad sastrādātais nācis atklātībā, jādomā, ko darīt. Skotu valodas eksistence pati par sevi ir apdraudēta, un Vikipēdijas uzturētājiem tagad jāizlemj, ko darīt ar visiem šiem kļūdaini iztulkotajiem ierakstiem. Domas dalās – daži uzskata, ka vietnei vajadzētu dzēst AmaryllisGardner ieguldījumu, apgalvojot, ka tas nodara vairāk ļauna nekā laba, savukārt citi paliek pie tā, ka tik apjomīgs darbs būtu tomēr jāsaglabā.

    Lai vai kā, šis gadījums pierāda to, ka, pat skatot saturu tādā universālā resursā kā Vikipēdija, būtu jāieslēdz nedaudz arī loģiskā domāšana. Protams, ka pati vietne un tajā esošā informācija nebūtu pieejama bez neskaitāmiem brīvprātīgajiem un viņu ieguldījuma, taču kļūdīties ir cilvēka dabā, un nenāktu par sliktu Vikipēdijā atrastu informāciju tomēr pārbaudīt.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Krotow
    31.08.2020 11:33

    Ja jaunieša aprakstītās tēmas nav pilnīgs sviests, lai skotu valodas eksperti izlabo tekstu pareizā valodā un ievērojot gramatiku.

    Jurčiks
    31.08.2020 17:30

    Kamēr skotu valodas gramatikas un pareizo teikumu konstrukciju snobi guļ uz lauriem, tikmēr jaunietis raksta kā māk!

    Reklāma