Web Analytics
More
    Reklāma

    Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 planšetdatora apskats – feini dzelži, bet HyperOS gan nedaudz pievīla

    Jaunākie raksti

    Uff, pie manis sen nebija nonācis planšetdators. Atzīšos gan, ka kādu mirkli skatījos uz Android planšetdatora iegādi, lai uz darbagalda būtu kāda neliela ierīce ar jēdzīgu ekrānu. Pats šai vajadzībai skatījos uz 11 collu Xiaomi Pad 6, bet pēc dažiem nelieliem testiem ar Android operētājsistēmu sapratu, ka Android planšetdators nespēs pietiekami ērti veikt to, ko gribētu no šādas ierīces iegūt.

    Xiaomi Pad 6S Pro 12.4″ droši vien būtu bez lielas sarkšanas jādēvē par moderno Apple iPad Air un Samsung Galaxy Tab S sērijas modeļu konkurentu. Apskatījuši, izrādās, esam veselu kaudzi ar dažādiem gana svaigiem un aktuāliem planšetdatoru modeļiem.

    Reklāma

    Planšetdatori sakārtoti sākot ar jaunāko apskatu:

    Xiaomi Pad 6S Pro 12.4″ manās acīs ir kaut kas starp Apple iPad Air ar M sērijas procesoru un Samsung Galaxy Tab S9+ modeli. Tehniskā specifikācija Xiaomi Pad 6S Pro 12.4″ ir drīzāk uz Galaxy Tab S9+ pusi, kamēr programmatūra ir visai acīmredzami cierējusi Apple iPadOS virzienā.

    Tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma:  Android 14, HyperOS
    • Ekrāns: 12.4 collu IPS LCD, 2032 x 3048, 3:2 malu attiecība, Corning Gorilla Glass 5 skrāpējumu drošs ekrāns, HDR10+ un Dolby Vision atbalsts, 144 Hz, 900 cd/m²
    • Procesors: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 (4 nm), astoņi kodoli (1×3.36 GHz Cortex-X3 & 2×2.80 GHz Cortex-A715 & 2×2.80 GHz Cortex-A710 & 3×2.0 GHz Cortex-A510), Adreno 740 video apakšsistēma (GPU)
    • RAM un atmiņa: 256 GB + 8 GB RAM (apskata modelis), 256 GB + 12 GB RAM, 512 GB + 12 GB RAM, 1 TB + 16 GB RAM, UFS 4.0
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e/7, Bluetooth 5.3 (A2DP, LE)
    • Aizmugurējās kameras: 50 megapikseļu, f/1.8, (wide), 1/2.76″, 0.64µm, PDAF, papildu 2 megapikseļu dziļuma kamera
    • Priekšējā kamera: 32 megapikseļu, f/2.2, (wide), 1/3.6″, 0.61µm
    • Papildu: USB 3.2 Type-C, 6 skaļruņi
    • Irbulis: Xiaomi Focus Pen
    • Izmēri un svars:  278.7 x 191.6 x 6.3 mm, 590 g
    • Akumulators: lietotāja nenomaināms Li-Po 10 000 mAh ar 120 W ātro uzlādi
    • Cena: sākot no 699 EUR

    Izskats un uzbūve

    Xiaomi šajā disciplīnā parasti veicas labi, bet ar Pad 6S Pro 12.4″ ir klājies teju ideāli – šis ekrāna platības ziņā lielais planšetdators šķiet viegls. Tas pilnībā veidots no alumīnija sakausējuma, visas pogas ir kvalitatīvas, te pat ir seši skaļruņi, lai tos visus nevarētu aizsegt ar plaukstām.

    Xiaomi Pad 6S Pro 12.4″ aizmugures daļā ir kameru izcilnis, kā arī kontakti, kas paredzēti aksesuāru pievienošanai. Jāsaka, ka Xiaomi Pad 6S Pro 12.4″ būvēts ir vienlīdz labi ar iPad Air un Galaxy Tab S sēriju.

    No aksesuāriem šoreiz ir līdzi vienkāršs, magnētisks maciņš, kā arī digitālais irbulis. Maciņš nav nekas unikāls, to ciet notur magnētiska ļipa, ko mēdz būt visai grūti atķibināt vaļā. Xiaomi Focus Pen irbulis pēc formas ļoti atgādina Apple Pencil 2. Irbulis spēj reģistrēt 8192 piespiediena līmeņus un tam ir trīs pogas. Pagaidām izskatās, ka irbulis ir saderīgs vien ar Pad 6S Pro 12.4″, bet nākotnē atbalstīto ierīču saraksts varētu tikt papildināts, visticamāk, ar nākotnes Xiaomi modeļiem. Jau esoši Xiaomi modeļi diez vai saņems šī irbuļa atbalstu. Manuprāt, šāda izmēra planšetdatoram irbulis mēdz noderēt, bet ir jāņem vērā, ka irbuļa cena ir nepilni 90 eiro, komplektā irbulis netiek dots. Toties Pad 6S Pro 12.4″ komplektā ir 120W lādētājs – tas nav milzīgs izmēros, bet ir visai smags.

    Ekrāns

    Pad 6S Pro 12.4″ ekrāns noteikti ir sava veida spožums, bet tas mēdz atsevišķos mirkļos kļūt par postu. Šoreiz izvēlēts IPS tehnoloģijas ekrāns ar pamatīgu 2032 x 3048 izšķirtspēju (3:2 malu attiecība) un 144Hz atsvaidzi. Man salīdzināšanai pie rokas nebija pieejams iPad Air ar M procesoru, bet iepriekšējās paaudzes iPad Air ekrāns ir būtiski švakāks par Pad 6S Pro 12.4″ esošo – iPad Air ir blāvākas krāsas, zemāks kontrasts un melnā krāsa salīdzinoši ir ļoti neizteiksmīga. Faktiski jāsaka, ka Pad 6S Pro 12.4″ esošais IPS ekrāns ir ļoti tuvu savās spējās AMOLED tehnoloģijai.

    Kur tad palika posts? Ekrāna izmērs, izšķirtspēja un atrašanās tuvums lietotāja sejai burtiski pieprasa, lai video būtu vismaz 1440p izšķirtspējā, 1080p YouTube video jau izskatās sūnaini un ne pārāk kvalitatīvi.

    Programmatūra

    Xiaomi Pad 6S Pro 12.4″ izmanto HyperOS ādiņu, kas pārvilkta pār Android 14. HyperOS diez ko neatšķiras no vecās MIUI saskarnes, nedaudz pamainīti vizuālie pielāgojumi, planšetdatora gadījumā arī klāt nākušas dažas jaukas iespējas, kas saistāmas ar lielo ekrānu. Identiski iPadOS iespējām izveidota divu lietotņu blakus nolikšana vienā ekrānā. Tā gan nestrādā ideāli, Gmail un Google Meet taisīja visādus brīnumus ar liekiem, baltiem ekrāna laukumiem, kas pilna ekrāna režīmā pazuda. Ekrāna lejasdaļā ir dokstacija, kas ļauj visai ērti pievienot biežāk izmantotās lietotnes, bet arī tas nav nekas unikāls.

    No “reklāmas lietotnēm” te iezadzies tikai Netflix, kas ir krietni labāk par Samsung vēlmi piegānīt savas ierīces arī ar Microsoft lietotnēm. Nez kāpēc te ir arī Fitbit lietotne, bet, iespējams, tā ir saistāma ar Google un Fitbit iegādi. It kā tika solīts, ka Fitbit un Google Fit lietotnes pastāvēs neatkarīgi, par lietotņu apvienošanu apskata tapšanas laikā neko konkrētāku neatradu.

    Unikāla ir Mi Canvas lietotne, kas var palīdzēt ar mašīnmācīšanās algoritmiem izveidot visai glītus zīmējumus. Diemžēl šobrīd šī iespēja ir paslēpta aiz beta testiem un tiem nākas pieteikties Xiaomi Community lietotnē, pēc tam nākas rakstīt memuārus un gaidīt rindā akceptu. Nesagaidīju.

    Xiaomi Pad 6S Pro 12.4″ spēj sadarboties ar viedtālruņiem, lai planšetdatoru izmantotu kā otru ekrānu, bet arī te ir pamatīgi ierobežojumi – šī un citas iespējas pieejamas vien kopā ar Xiaomi Pad 6, Xiaomi 13 Ultra, Xiaomi 14, Xiaomi 14 Ultra modeļiem. Pamatā gan vajadzētu paļauties tikai uz Xiaomi 14 un Xiaomi 14 Ultra, tiem ir visplašākais dažādu jauno iespēju klāsts kopā ar Pad 6S Pro 12.4″.

    Kopumā ir drusku nomācoši tas, ka Pad 6S Pro 12.4″ pamatā sadarbojas tikai ar pavisam jaunajiem un nenoliedzami dārgajiem Xiaomi 14 sērijas viedtālruņiem, jo jau daudzi citi Xiaomi un Poco telefoni tikuši pie HyperOS. Šie ierobežojumi no lietotāja viedokļa nav pieņemami un tas ir vēl maigi sacīts. Xiaomi paši par HyperOS ir stāvā sajūsmā – liek šo operētājsistēmu gan veļasmašīnās, gan pa ielu braucošās mašīnās.

    Veiktspēja

    Pad 6S Pro 12.4″ darbina spēcīgais Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 procesors, tāpat te ir vismaz 8 GB RAM kopā ar Apple pasaulē jau stipri dārgo 256 GB atmiņu. iPad Air 5 (M1) gadījumā cenas lēciens no 64 GB uz 256 GB ir nieka 200 eiro klāt. Xiaomi jaunajam planšetdatoram ir visai augsta ekrāna izšķirtspēja, bet tā nepabojā iespaidu par ātrdarbību, visi daudzie pikseļi tiek ļoti veikli kustināti. Par plūdenumu nav nekādu sūdzību.

    Sintētiskās veiktspējas jomā Snapdragon 8 Gen 2 procesors visai pamatīgi piekāpjas Snapdragon 8 Gen 3, ko redzējām ASUS Zenfone 11 Ultra.

    Xiaomi Pad 6S Pro 12.4″ ASUS Zenfone 11 Ultra
    Geekbench 6 Single 1914 2193
    Geekbench 6 Multi 5350 6787
    Antutu 1 583 067 2 115 333

    Labā ziņa ir tā, ka Pad 6S Pro 12.4″ ir kārtīga jauda spēlēm. Šajā ziņā te laikam nebūs, kur piekasīties. Pat super prasīgā Call of Duty: Warzone Mobile spēle lielajā izšķirtspējā strādāja pieņemami, bet bija sajūta, ka spēle drīzāk darbojas ar kādiem 40 kadriem sekundē, it īpaši, kad strauji kustina tēmekli. Pieļauju, ka tā varētu būt drīzāk Call of Duty: Warzone Mobile vaina, nevis planšetdatora jaudas vaina, jo citas spēles izskatījās daudz labāk.

    Xiaomi Pad 6S Pro 12.4″ jaudas ziņā ir aptuveni tas pats, ko Samsung piedāvā ar savu Galaxy Tab S9+ vien ar to atšķirību, ka Samsung būs par aptuveni 400 eiro dārgāks.

    Akumulators

    Akumulatora jomā Pad 6S Pro 12.4″ piedāvā teju standarta 10 000 mAh akumulatoru šāda izmēra planšetdatoriem. Citi ražotāji gan dod nedaudz ietilpīgākus akumulatorus, toties Xiaomi sper pretī ar 120W uzlādi, ko nepiedāvā neviens cits konkurents. OnePlus Pad ir 67W uzlāde, bet tam komplektā nenāk lādētājs, Pad 6S Pro 12.4″ komplektā ir 120W lādētājs. Tiek solīts, ka līdz 100% iespējams planšetdatoru uzlādēt 35 minūtēs, aptuveni tā arī ir.

    Kamera

    Pad 6S Pro 12.4″ ir viena vienīga galvenā kamera, taču tai gan neatradīsi nevienu izcilu parametru. Pamatā biju gaidījis kaut vai jēdzīgu elektronisko attēla stabilizāciju, bet pat tādas nav, nemaz nerunājot par optisko attēla stabilizāciju. Kaut kādus dokumentus jau var pabildēt, bet pašā apskata sākumā pieminētajiem konkurentiem veicas nedaudz labāk kameru jomā. Bet tad atkal, pat Apple savos jaunajos iPad Pro planšetdatoros ir likvidējuši vienu kameru. Acīmredzot, cilvēki ar saviem planšetdatoriem nemaz tik daudz nebildē un nefilmē.

    Pašiņu kamera varbūt arī ir pieņemamas kvalitātes, bet vismaz Google Meet zvanos tā burtisku visu laiku pielāgoja spilgtumu, mēģinot salāgot sejas izgaismojumu ar fona izgaismojumu, kas mēdz būt uzkrītoši un traucējoši. Pašiņu kamerai ir FocusFrame cilvēka iecentrēšana kadrā, kas aptuveni atbilst Apple Center Stage, bet Apple izdevies šo realizēt daudz patīkamāk. Konferenču zvaniem Xiaomi it kā piedāvās arī mākslīgā intelekta veidotu kopsavilkumu un subtitrus, bet arī šī iespēja ir paslēpta aiz beta testiem.

    Kopumā par kameru spējām neesmu sajūsmā, gandrīz visu laiku tiek izmantots HDR krāsu paspilgtināšanas režīms, kas arī nav diez ko ideāls visu problēmu risinājums.

    Nobeigumā

    Ja man ir jāapraksta Xiaomi Pad 6S Pro 12.4″ vienā teikumā tad tas būtu aptuveni sekojošs – planšetdatoram ir lielisks ekrāns, jauda, ātra uzlāde un uzbūves kvalitāte, bet to visu pamatīgi pabojā programmatūra (te gan nav pārlieku daudz reklāmas lietotņu, bet izslavētā, it kā universālā HyperOS operētājsistēma nekādi nav dēvējama par universālu un uz sadarbību ar citām viedierīcēm vērstu, visi jaunumi paslēpti aiz beta testiem un lielās iespējas darbojas kopā ekskluzīvi gandrīz tikai ar Xiaomi 14 sērijas viedtālruņiem).

    Ja par dzelžiem un jaudu gribētos likt atzīmi “9” vai pat “10”, tad par Xiaomi veidoto programmatūru pienāktos kārtīgs “sēdies, 2”. Ir ļoti kaitinoši izreklamēt visādas super duper mākslīgā intelekta fīčas un tad tās paslēpj aiz nepieejamiem beta testiem un daudzas lielās iespējas darbojas tikai kopā ar 1000+ eiro cenas Xiaomi 14 sērijas viedtālruņiem. Man kā lielam Xiaomi fanam šis ir spļāviens sejā, jo no HyperOS biju gaidījis plašas sadarbības iespējas ierīču starpā.

    Arī Xiaomi aksesuāri kļuvuši dārgi, tie ir teju Apple produktu cenā. Xiaomi Focus Pen irbulis ir foršs, bet tas strādā kopā tikai ar Xiaomi Pad 6S Pro 12.4″. Arī vairākas irbuļa iespējas strādā tikai kopā ar Xiaomi paša lietotnēm, piemēram, ātru ekrānkopiju ar pogu uz irbuļa var izveidot tikai planšetdatora saskarnē un Mi Canvas lietotnē. Tādējādi šī apskata noslēgumā man ir divējādas sajūtas – produkts nenoliedzami ir labi nostrādāts, taču es sagaidīju labāku sadarbību ar citām šī paša ražotāja ierīcēm.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Torsons
    10.05.2024 10:12

    120W lādētājs ir cienīgi. Samsungs savām planšetēm, sākot ar S8 sēriju vairs lādētāju vispār nedod.
    Manai S7 Plus bija tikai smieklīgs 15W klucītis, kurš diezgan stipri karsa, vairāk nekā man patika.

    Reklāma