Web Analytics
More
    Reklāma

    Samsung Galaxy Tab S9+ apskats – gada labākais planšetdators

    Jaunākie raksti

    Šajā vasarā kopā ar jaunajiem piektās paaudzes salokāmajiem Samsung telefoniem Galaxy Fold5 un Galaxy Flip5, tika izziņota atjaunotā Galaxy Tab S9 plašetdatoru paaudze. Tā turpina jau iesākto veiktspējas, komplektācijas un trīs ekrāna izmēru līniju, kādu piedāvāja Galaxy Tab S8 sērija. Jāsaka, ka ar šiem planšetdatoriem Samsung vēlas piedāvāt ļoti spēcīgu un spējīgu alternatīvu gan Apple iPad, gan portatīvajiem datoriem.

    Ikdienā lietoju iPad Air planšetdatora modeli, un jau no pirmajiem mirkļiem varu teikt, ka tieši ikdienas lietošanā Samsung Galaxy Tab S9+ un Android operētājsistēma ir ērtāka. Tas ir neatkarīgi no tā, vai lietotājam ir kāda cita Android ierīce, vai viss cits ir Apple ekosistēmā. Par to plašāk jau apskatā.

    Reklāma

    Tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma:  Android 13; One UI 5.1.1
    • Ekrāns: 12.4 collu AMOLED 2X, 1752 x 2800, 16:10 malu attiecība, Corning Gorilla Glass 5 skrāpējumu drošs ekrāns, HDR10+ atbalsts, 120 Hz
    • Procesors: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 (4 nm), astoņi kodoli (1×3.36 GHz Cortex-X3 & 2×2.80 GHz Cortex-A715 & 2×2.80 GHz Cortex-A710 & 3×2.0 GHz Cortex-A510), Adreno 740 video apakšsistēma (GPU)
    • RAM un atmiņa: 256GB + 12GB RAM (apskata modelim), 512GB + 12GB RAM
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e, Bluetooth 5.3 (A2DP, LE), 5G
    • Aizmugurējās kameras: divu kameru sistēma – 13 megapikseļi, f/2.0, 26 mm (wide), 1/3.4″, 1.0µm, AF un 8 megapikseļi, f/2.2, 12mm (ultrawide)
    • Priekšējā kamera: 12 megapikseļi, f/2.4, 120 grādi (ultrawide)
    • GPS: A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO
    • Papildus: USB 3.2 Type-C, skaļruņi Tuned by AKG, Wireless Samsung DeX
    • Irbulis: 2.9ms latentums (Bluetooth, akselerometrs, žiroskops)
    • Izmēri un svars:  285.4 x 185.4 x 5.7mm, 586g
    • Akumulators: lietotāja nenomaināms Li-Po 10090mAh ar 45 W ātro uzlādi
    • Krāsas: melna, gaiši pelēka
    • Cena: sākot no 1139 EUR

    Izskats un uzbūve

    Samsung Galaxy Tab S9+ (ak šie garie un oficiālie ierīču nosaukumi) ir diezgan klasiskas uzbūves planšetdators, kas pārāk neatšķiras no iepriekšējās paaudzes modeļa. Šajā reizē lielākais jaunums ir jaunais kameru dizains, kas tagad sasaucas ar Flip5 kameru dizainu. Proti, visas kameras nav savienotas vienā kopējā izvirzījumā, bet katra lēca ir atsevišķi izvirzīta no korpusa.

    Planšetdatora rāmis un aizmugure ir veidota no alumīnija, bet priekšā atradīsies stikls. Līdz ar to 12.4 collu lielais Tab S9+ būs salīdzinoši viegls – 586g (5G versija, kas tiek apskatīta). Salīdzinājumam 12.9 collu Apple iPad Pro sver 685 gramus. Jaunā Samsung planšetdatora izmēri ir 28.54 x 18.54 x 5.7cm, un tas ir vidējais brālis trīs modeļu klāstā. Vēl ir pieejams 11 collu Tab S9 un 14.6 collu Tab S9 Ultra modelis, kas jau ir neraksturīgi liels ekrāna izmēra planšetdatoram.

    Bez speciālā klaviatūras apvalka Tab S9+ ir pietiekami plāna ierīce, kā arī pateicoties kantainajam dizainam ar noapaļotiem stūriem, to ir ērti turēt rokās. Šeit gan uzreiz jāsaka, ka apskatā izmantots pilnas komplektācijas modelis ar apvalku un klaviatūru, kas to padara nedaudz biezāku. Pateicoties šai papildu klaviatūrai un apvalkam, planšetdatoru jau no pirmā brīža gribas lietot kā datoru, kas ir pietiekami ērti izdarāms.

    Jaunie Galaxy Tab S9 saņēmuši IP68 aizsardzību pret mitrumu un putekļiem, kas ir viens no uzlabojumiem, salīdzinot ar iepriekšējo gadu. Šo aizsardzību tagad saņēmis arī jaunais Galaxy S Pen digitālais zīmulis. Arī par to nav aizmirsts, un planšetdatora aizmugurē atradīsies neliela iedobe, kurā zīmulis piestiprināsies ar magnētu palīdzību un notiks uzlāde. Līdz ar to var teikt, ka šie planšetdatori principā paredzēti lietošanai horizontālā stāvoklī kopā ar kādu apvalku un klaviatūru.

    Planšetdators ir aprīkots ar četriem skaļruņiem, no kuriem divi atrodas apakšējā daļā, bet divi augšā. Labajā sānā atradīsies ieslēgšanas un skaļuma regulēšanas poga. Vēl viena lieta, kas norāda uz horizontālās lietošanas ērtumu, ir rāmi iebūvētā priekšējā kamera. Tā atrodas garākās malas vidusdaļā, kas ļauj ērtāk veikt videozvanus. Tā ir tendence, kas redzama arī citu zīmolu planšetdatoros.

    Konkrētais modelis ir pelēkā tonī. Jāsaka, ka laikam pievilcīgāk šķiet melnā krāsa, kādā arī ir apvalks. Uz pēlēkās krāsas ļoti labi redzami pirkstu nospiedumi, kas nozīmē, ka bez papildu apvalka Galaxy Tab S9+ būs diezgan bieži jātīra. Tomēr kā minēju iepriekš, tad tīri no lietošanas un pilnās komplektācijas ir sajūta, ka šo planšetdatoru ir jālieto tieši kopā ar klaviatūra nevis vienkārši kā lielu ekrānu.

    Ekrāns

    Samsung Galaxy Tab S9+ modelis ir aprīkots ar 12.4 collu AMOLED 2x tehnoloģijas ekrānu, kā to dēvē uzņēmums. Tā izšķirtspēja ir 1752×2800 pikseļu, un ekrāna attiecība ir 16:10. Ekrāns aizņems 84.3% no priekšējā ekrāna, kas nozīmē, ka tam ir nelielas apmales. Tomēr planšetdatoru gadījumā to noteikti uzskatu par ērtību, jo nepieciešamības gadījumā to ir iespējams turēt abās rokās un lieki nesaspaidīt ekrānu.

    Jaunais AMOLED 2x ekrāns spēs sniegt lielāku krāsu kontrastu, ja salīdzinām ar iepriekšējās paaudzes modeli, lai vairāk paskaidrotu, kas slēpjas aiz šiem tehniskajiem parametriem. Nebija iespējams to tieši salīdzināt, bet no ikdienas lietošanas varu teikt, ka Tab S9+ bija tiešām košs, spilgts un krāsains ekrāns. To ir patīkami lietot ikdienā, balstoties uz apkārtējo gaismu, tas pielāgos savu spožumu, lai papildu nenogurdinātu acis. Katrā ziņā bija ļoti patīkami lietot šo planšetdatoru un to baudīt tieši ar acīm.

    Programmatūra

    Kā aktīvam Apple ekosistēmas izmantotājam ikdienas privātajām vajadzībām, man bija ļoti patīkami un ērti lietot Samsung Galaxy Tab S9+, kam uzstādīta Android 13 versija ar 5.1.1 One UI interfeisu.

    Jau no paša iestatīšanas brīža bija iespēja importēt informāciju no Apple iCloud konta, kas ļauj iegūt kontaktu informāciju jaunajā Android ierīcē. Tomēr jāatzīst, ka divas reizes mēģinot veikt šo importu, tas neizdevās. Nezinu precīzus iemeslus, bet šāda iespēja ir pieejama. Tāpēc nācās turpināt planšetdatoru uzstādīt no nulles, jo man nav speciālais Samsung konts, kā arī neizmantoju citas Android ierīces.

    Uzstādīšana neprasīja daudz pūļu, jo viss bija viegli saprotams. Protams, valodas aizstāvji novērtēs, ka Android darbinātajos planšetdatoros un ierīcēs sistēma ir pieejama latviešu valodā, kas nav iespējams Apple vidē. Kopumā viss ir ļoti intuitīvi no lietošanas viedokļa, neatkarīgi no kādas vides lietotājs nācis iepriekš. Es to arī uzskatu par lielāko Android un Samsung planšetdatoru plusu, ka tos ir krietni vieglāk lietot kā datorus.

    Viens no piemēriem ir speciāli šim paredzētais Samsung DeX režīms. To ieslēdzot, planšetdatora lietojamība pārslēdzas uz tādu kā Windows operētājsistēmas režīmu, kam kreisajā pusē iespējams izvēlēties programmas, apakšā redzamas šobrīd ieslēgtās programmas. Papildu tam iespējams uzlikt ekrāna logus pilnā skatā, saglabājot apakšējo uzdevuma joslu, lai pārslēgtos uz citām programmām. Tieši tāpat, kā to darītu klasiskā datorā.

    Otra lieta, ko gribas izcelt tieši no planšetdatoru lietošanas viedokļa, ir failu un dokumentu pārvaldība. Šī ir lieta, ko vismaz iPadOS un Apple vidē ir sarežģīti veikt, tāpēc ka dokumentu glabāšana un pārvietošana nav tik intuitīva. Tikmēr Android gadījumā ir viegli saprast, ka faili pamatā glabāsies lokāli planšetdatorā, un attiecīgajā mapē es tiem varēšu piekļūt. Šo nav tik viegli uzrakstīt, bet tieši lietošanā tas ir liels plus Samsung un Android planšetdatoriem, ko es ļoti novērtēju.

    Tāpēc jau laikus varu teikt, ka Samsung Galaxy Tab S9+ uzskatu par labākajiem planšetdatoriem, kādi šobrīd pieejami tirgū. Piemetinot, Android planšetdatoros tiek izmantots ierastais peles kursors, kamēr iPad gadījumā tas ir aplis. Sīkums, bet ļoti patīkami un saprotami.

    Papildu informācijas ievadi un lietošanas iespējas sniedz jaunais S Pen digitālais zīmulis, kura aizture ar Tab S9 sēriju ir tikai 2.9ms, salīdzinot ar 6.2ms priekš Tab S8 planšetdatoriem. No tā var secināt, ka digitālais zīmulis ir ļoti precīzs un atsaucas vilkšanas un rakstīšanas kustībai gandrīz kā uz īsta papīra. Saistībā ar S Pen vēlējos izcelt, ka arī tā lietošana ir ļoti dabiska. Viena lieta bija, ka tīri intuitīvi zīmuli izmantoju, lai pārvaldītu dažādas lietotnes un pašu planšetdatoru.

    Tāpat uzreiz varēja veikt pierakstus vai rakstīt tekstus, kas pēc tam tika atpazīts. Vienīgi ierobežojums varētu būt slīpais novietojums, jo ērtāk ar zīmuli ir rakstīt, kad ekrāns ir pilnīgi taisnā novietojumā, ne atstāts leņķī. S Pen uzlāde notiks planšetdatora aizmugurē, un arī tam ir izveidota speciāla atvere apvalkā, sniedzot ātru piekļuvi. Bonus Galaxy Tab S9 sērijai ir tas, ka S Pen tiek iekļauts jau bāzes komplektācijā, ko nevar teikt par Apple iPad planšetdatoriem.

    Veiktspēja

    Galaxy Tab S9+ ir aprīkots ar jaudīgo Snapdragon 8 Gen 2 mobilo procesoru, kas veidots 4nm tehnoloģijā. Planšetdators saņēmis 12GB operatīvo un 256GB iebūvēto atmiņu. Šis viss kopumā nodrošina to, ka ierīce darbojas ātri, visi procesi notiek plūdeni, kā arī pietiekami efektīvi.

    Geekbench 6 sintētiskajos testos šī komplektācija konkrētajam modelim CPU jaudā sasniedza 2109 punktus vienam kodolam, bet visiem kopā 5612 punktus. Salīdzinājumam iPad Air ar M1 procesoru tīri ciparu ziņā ir jaudīgāks ar 2413 un 8716 punktiem. Ja viena procesora jauda neatšķiras tik ļoti, tad kopējā jauda gan. Protams, tie ir sausie skaitļi, kas vēl neko konkrētu nenorāda.

    Samsung Galaxy S sērijas planšetdatori ir jaudīgākie, ko piedāvā uzņēmums, un tie ir paredzēti aktīvai lietošanai. Man nesagādāja problēmas ātri pārslēgties starp parasto planšetdatora un DeX režīmu, kā arī reizē darboties ar vairākām programmām un divām paralēli. To nodrošina pietiekami lielais ekrāns un ērtā lietotņu ievilkšana pa virsu citai, lai ekrāns automātiski sadalītos.

    Pie veiktspējas vēlos atzīmēt arī akumulatora darbību, kas mūsdienās iet kopā ar procesoru jaudu un efektivitāti. Galaxy Tab S9+ modelis aprīkots ar 10090mAh akumulatoru, tāpat kā tas bija ar iepriekšējās paaudzes modelim. Tas nozīmē, ka baterija pie aktīvas lietošanas varētu darboties divas dienas, bet pie ikdienišķas video skatīšanās un interneta pārlūkošanas planšetdators darbotos vairākas dienas ar vienu uzlādi.

    Praksē varu apgalvot, ka tā tas arī ir un Tab S9+ ir pietiekami efektīvs. Protams, jārēķina, ka enerģija nepieciešama arī piestiprināmajai klaviatūrai un digitālajam zīmulim. Neizmantojot šos divus aksesuārus, darbība noteikti būs vēl ilgāka. Uzlādi nodrošinās viena USB-C pieslēgvieta. Vērts pieminēt, ka jaunā S9 sērija komplektācijā saņem tikai uzlādes vadu.

    Kopumā arī planšetdatoru jomā vairs nevar runāt par krasiem jaudas palielinājumiem, jo dažādie modeļi izmanto mobilos vai datoru procesorus. Šeit runa jau ir par konkrētām detaļām un veicamajiem uzdevumiem, ar ko Tab S9+ tiek galā ļoti labi.

    Kameras

    Galaxy Tab S9+ ir aprīkots ar divām aizmugurējām un vienu priekšējo kameru. Planšetdatora aizmugurē atradīsies 13MP platā un 8MP izšķirtspējas ultra platā kamera. Papildu tam aizmugurē iebūvētā zibspuldze. Tikmēr priekšā iebūvēta 12MP ultra platā kamera ar iespēju redzēt 120 grādu platu leņķi.

    Gan aizmgurējā, gan priekšējā kamera atbalsta HDR video un iespēju tos uzņemt 4K izšķirtspējā ar 30 kadriem sekundē. Kameru segments laikam būs vienīgais, kas no lietošanas viedokļa varētu būt labāks, salīdzinot ar visu pārējo, ko sniedz S9+ planšetdators.

    Kopējā foto un video uzņemšanas kvalitāte ir apmierinoša, bet acīs krīt dažādie attēla trokšņi un gaismas izplūdumi, kas redzami, uzņemot bildes un video iekštelpu apgaismojumā. Samsung ir padomājis par dažādiem režīmiem, jo kameras sniegs iespēju uzņemt arī portreta foto un mainīt dažādus kameras uzstādījumus, ja tas nepieciešams lietotājam. No šāda funkcionalitātes viedokļa atkal nav nekādu pārmetumu.

    Tīri vizuāli atsevišķi izdalītās lēcas Galaxy Tab S9+ aizmugurē izskatās stilīgi un piešķir ierīcei dārgāku un nopietnāku izskatu. Tikmēr priekšējā kamera un tās novietojums garajā malā būs ērts videozvanu veikšanai, kas ir galvenā lieta kopš pandēmijas pārdzīvošanas.

    Lietojot gan iPad, gan šo Samsung planšetdatoru, es joprojām palieku pie tā, ka nopietna bildēšana un video uzņemšana ar šāda tipa ierīcēm nav nepieciešama. Es redzu iespēju izmantot labu priekšējo kameru jau iepriekš pieminētajiem videozvaniem, kā arī iebūvēt LiDAR sensorus, lai planšetdatorus izmantotu skenēšanai un arhitektūrai. Bet fotogrāfēt un uzņemt video ar tik liela izmēra ierīci vienkārši nav ērti. Līdz ar to šī sadaļa neietekmē manu kopējo vērtējumu un viedokli par jauno Galaxy Tab S9 sēriju.

    Nobeigumā

    Noslēdzot apskatu, varu tikai vēlreiz atkārtot, ka tieši Android lietošanas pieredze un ērtums jaunajā Samsung Galaxy S9+ man to liek atzīt par labāko planšetdatoru šajā gadā līdz apskata veidošanas brīdim. Kaut arī jaudas ziņā Apple iPad planšetdatori būs spējīgāki, nemaz nerunājot par iPad Pro modeļiem ar M2 procesoru, tieši lietošana bija galvenais Samsung spēks.

    Uzņēmumam ir izdevies izveidot šaurāku robežu starp datoru un planšetdatoru, ko cenšas izdarīt Apple, tomēr iPadOS operētājsistēma to nenodrošina. Tāpat Samsung sniedz plašu izmēra klāstu, kas principā ir vienā izmērā ar ierastajiem portatīvo datoru modeļiem. Kā arī apvalks un speciālā klaviatūra Tab S9 sēriju pārvērš ļoti ērti lietojamās un viegli pārnēsājamās ierīcēs.

    Es tiešām esmu apmierināts ar šo produktu, un izskatītu tā iespēju aizstāt portatīvo datoru ikdienas lietošanā. Tā kā to var teikt cilvēkiem, kuri bieži vien ir kustībā, bet nepieciešama ierīce ar plašu produktivitāti. To papildinās arī S Pen digitālais zīmulis, kas šajā reizē kļuvis vēl izturīgāks.

    Lielākais mīnuss būs cena, jo 12.4 collu izmēra Galaxy Tab S9+ planšetdators maksā sākot no 1139 EUR (komplektā iekļauts S Pen zīmulis). Papildu klaviatūra un apvalks Book Cover konkrētajam modelim maksā 259.90 EUR. Līdz ar to kopējā summa sastāda 1398.90 EUR. Par šo summu ir iespējams iegādāties pietiekami jaudīgu un kvalitatīvu portatīvo datoru, un šajā brīdī katram pašam jālemj par attiecīgā produkta pielietojamību ikdienā.

    Samsung Galaxy Tab S8 Ultra apskats – vai šis gadījumā nav klēpjdators?

    AvotsSamsung
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    8 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Elektriķis
    06.10.2023 16:55

    Par failu glabāšanu Ābola planšetē nevaru nepiekrist – tas ir kaitinoši.
    Bet vai kāds var pastāstīt, kādēļ aizvēsturisks iPad mini joprojām ir lietojams, bet ne tik veca Samsung planšete jau ir ļoooti bremzīga?

    Slais
    06.10.2023 17:59
    Reply to  Elektriķis

    Kas tur ko stāstīt?
    Andrīša “svars” droši vien pie vainas, ne velti pat viedtālruņiem ir 16/24gb rams kamēr ifounam tikai 6gb.
    Vispār gribētos, lai viedtālruņu un datoru ziņā ir vel kāds spēlētājs ne tikai android, ios, Macos un windows. Ok ir linux utt., bet tie nav tik populāri, nezinu gan iemeslu popularitātes trūkumam. Windows vispār ar katru dienu besī aizvien vairāk, pilnīgi jūtama tā vecā stagnāta “izdoma” un kontrole w produktos. :D

    Name*
    07.10.2023 08:22
    Reply to  Slais

    Jaunajiem iPhone Pro modeļiem jau ir 8 gb ram. Tam pašam iPad Air arī 8 gb. IPad Pro modeļiem 8/16 gb. Kā var redzēt, jau dažām Apple produktiem palielina to ramu.

    Last edited 6 months ago by Name*
    Slais
    07.10.2023 12:17
    Reply to  Name*

    Jaunajam, tas ir tas kuru tikai pirms pāris dienām var nopirkt un arī tad ne visur?
    Protams ramu palielina, bet atskirība pret andri jebkurā gadījumā lielākoties ir x2.

    Saugmich
    08.10.2023 09:08
    Reply to  Slais

    Harmony OS ir interesants.

    viens
    06.10.2023 20:35
    Reply to  Elektriķis

    varbūt arī modeli lieto?

    Parasts latvietis
    07.10.2023 10:33

    nu nafig tādu ,, prieku ,, 260 €par sūda vāku un klavieri ….un 1k ierīci ,kura nav paredzëta lietotājam pašam aķīti nomainīt. Kā ar to eu direktīvu par labojamajām ierīcēm ? Vismaz to bateriju pie displeja varētu nelīmēt ar Sssuper līmi , lai bez hēbeļa var aplēst. Par tādu pašu (un lētāku) naudiņu var nopirkt jaudīgu un praktisku laptopu (kopā ar klavieri) un bez mokošām problēmām ar failiem .

    Biteme
    07.10.2023 14:37

    Students saņēma Wacom vidējā izmēra planšeti (t.i. tikai jūtīgā plakne + irbulis, bez ekrāna), ar kuras palīdzību gan laptopā, gan galda kompī var konspektēt, veikt piezīmes izdales materiālos izmantojot OneNote (Wacom Notes ir līdzīgs, bet OneNote ir integrēts ar visu pārējo augstskolas MS padarīšanu).

    No vienas puses – tas ir papildus priekšmets, no otras – lielais ekrāns uz galda tomēr ir ērtāks, pat laptopa ekrāns ir lielāks par tipisko planšeti – turklāt no ergonomikas viedokļa nav nekādu grūtību rakstīt pierastā pozīcijā, vienlaikus neturot kaklu saliektu kā ar ekrānplanšeti. Bonusā ļoti saprātīgas izmaksas par produktivitātes rīku, jo nav jāpērk papildus cpu, ram un ekrāns – izmanto jau vienreiz nopirktos, un tie ir apgreidojami atsevišķi no rakstāmdaļas.

    Reklāma