Web Analytics
More
    Reklāma

    Apple iPad Pro M2 (2022) apskats – planšetdators vai dators?

    2022. gada Apple iPad Pro ir iepriekšējā modeļa dvīņu brālis, kas šoreiz saņēmis vienīgi jauno M2 procesoru.

    Jaunākie raksti

    Iepriekšējais iPad Pro planšetdatora apskats Kursora apcirkņos bija pirms veseliem sešiem gadiem, kad apskatījām pašu pirmo modeli, kas tika izziņots 2015. gadā, līdz ar to šo modeli var dēvēt par vienu no jaunākajiem iPad modeļiem nu jau diezgan plašajā iPad planšetdatoru klāstā. Iepriekšējais apskats iesākas ar visai interesantu Arta komentāru: “Kursors nekad nav pārlieku aizrāvies ar Apple produkcijas apskatiem. Nav tā, ka mums neinteresē šie produkti, taču kaut kā esam iemanījušies nerakstīt par šīm ierīcēm.”

    Cik interesanti lasīt šādu atziņu, taču redzam, ka pa šo laiku Kursors ir audzis, un nu jau varam apskatīt principā visus Apple produktus, un pat ļoti specifiskus, par kādu var nosaukt iPad Pro planšetdatoru. Šobrīd mums ir lieliska iespēja tekošajā gadā apskatīt un notestēt visus aktuālos iPad modeļus, lai ar savu pieredzi dalītos ar mūsu lasītājiem.

    Es gan atļaušos piebilst, ka iPad Pro tiešām ir ļoti jaudīga un specifiska iekārta, kuru parastā ikdienas lietošanā pat ir grēks pārbaudīt, un man nav iespēju to likt lietā ļoti nopietnos video, bilžu un skaņas apstrādes darbos. Taču mēģināšu sniegt savu redzējumu un novērtējumu par šo Apple planšetdatora modeli, kas aprīkots ar M2 procesoru, kādu atradīsim arī šī gada MacBook Pro un MacBook Air portatīvo datoru modeļos.

    Tehniskā specifikācija

    • Izmēri un svars: 247.6 x 178.5 x 5.9mm, 466g (Wi-Fi) / 470g (LTE)
    • Ekrāns: 11 collu Liquid Retina LED tehnoloģija ar Multi-Touch, ProMotion 120Hz atsvaidze, 2388 x 1668 pikseļi (264 ppi)
    • Procesors: Apple M2 procesors (8 CPU kodoli, 10 GPU kodoli, Apple Neural Engine)
    • Atmiņa: 128GB, 256GB, 512GB, 1TB, 2TB
    • RAM: 8 vai 16GB
    • Kameras: divu kameru sistēma, 12 megapikseļu platā kamera, f/1.8, autofokuss, HDR. Video ProRes formāts, 4K izšķirtspēja ar 24, 25, 30 un 60 fps, 1080p ar 25, 30 un 60 fps. Otra 10MP ultra platā kamera ar 125 grādu leņķi, f/2.4, HDR 4. Priekšējā ultra platā kamera 12 megapikseļi, f/2.4, Face ID, Portrait režīms, video izšķirtspēja 1080p ar 25, 30 un 60 fps, Center Stage
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11ax, dual-band, hotspot, Bluetooth 5.3, eSIM
    • GPS: GPS/GNSS
    • Papildu funkcijas: LIDAR sensors, kompass, barometrs, Apple Smart Connector pieslēgvieta, Apple Pencil 2nd Gen atbalsts
    • Akumulators: Li-Ion 7538mAh, 28.65Wh
    • Krāsa: pelēka, melna
    • Cena: sākot no 1079 EUR par 128GB Wi-Fi modeli līdz 2469 EUR par 2TB Cellular modeli

    Izskats un dizains

    Šī gada iPad Pro modelis ir identisks 2021. gada iPad Pro modelim vizuālajā ziņā, līdz ar to varētu atsaukties vienkārši uz šo apskatu. Taču tā kā mūsu krājumos neesam pārāk aizrāvušies ar konkrētā modeļa apskatu un izmantošanu, tad varu iemest plašāku novērtējumu. 2022. gada iPad Pro un visus jaunākos iPad modeļus raksturo Apple kantainais dizains. Konkrētais 11 collu modelis nav izņēmums, vienīgi tam ir nedaudz šaurākas sānu malas, ja to salīdzina ar 10.9 collu iPad un iPad Air modeļiem.

    2022. gada iPad Pro modelim ir 11 un 12.9 collu izmēru ekrāni, un šo mazo 0,1 collu starpību pret 10.9 versiju nevar tik ļoti redzēt ikdienā, bet gan redzēt no programmatūras viedokļa. Par mazo knifu dalījos iPad apskatā. Jaunais iPad Pro modelis saņēmis līdzīgu kameru izbīdījumu korpusa aizmugurē, kādu varam redzēt iPhone viedtālruņos. Tiesa, tas nav izdalīts vairākos līmeņos, bet gan tas ir viens izbīdījums, kurā atradīsies divas kameru lēcas, LIDAR sensors un zibspuldze.

    Jā, iPad Pro planšetdatori ir vienīgie iPad, kas ir aprīkoti ar zibspuldzi, kas nozīmē, ka tīri teorētiski tiem būtu jāspēj uzņemt vislabākos video un fotoattēlus vai vismaz piešķirt papildu apgaismojumu. Uz lielo planšetdatora izmēru, kas ir 247.6 x 178.5 x 5.9mm, bet svars 466 grami, konkrētais kameru izbīdījums aptuveni 2 x 2cm netraucē ne to lietojot vertikālā, ne horizontālā novietojumā. Priekšējā kamera klasiski atradīsies šaurākās malas vidusdaļā, taču jaunajam iPad modelim tā būs novietota garākās malas vidusdaļā.

    Tā kā iPad Pro ir aprīktos ar Face ID sejas atpazīšanas sensoru, tam nav pirkstu nospieduma lasītājs ne ekrāna priekšpusē, ne ieslēgšanas pogā, līdz ar to šī modeļa ieslēgšanas poga izmēros ir nedaudz mazāka. Tā atradīsies augšējā labajā stūrī, taču mazākais izmērs man likās ērtāk lietojams nekā pietiekami masīvā poga iPad modelī.

    Abās pusēs būs novietoti skaļruņi, bet šī dizaina tendence šobrīd ir redzama visos jaunajos iPad modeļos. Vienīgi atšķiras pats skanējums. Līdzīgi kā iPad Air modelim, tad aizmugurējā lejasdaļā būs redzami trīs punktiņi, kas nodrošina Apple Smart Connector savienojumu, bet labajā garajā sānā atradīsies magnētiskās uzlādes punkts priekš Apple Pencil otrās paaudzes digitālā zīmuļa. Apakšējā daļā kā ierasts USB-C pieslēgvieta. Apple iPad Pro 11 collu modeļa korpuss būs veidots no alumīnija.

    Lielos vilcienos šo modeli uz pirmo acu uzmetienu nevarētu atšķirt no klasiskā iPad modeļa, taču šim ir vizuāli mazākas ekrāna apmales, par kurām biju minējis arī iepriekš. Sānu pogas arī atradīsies tur kur ierasts jau vairākus gadus, jo Apple nemēdz izmantot krasas dizaina maiņa. Protams, salīdzinot ar pirmo iPad Pro modeli, kuru esam apskatījuši iepriekš, vizuālo izmaiņu ir daudz. Salīdzinot ar pagājušajā gada iPad Pro, vizuālo izmaiņu nav nekādu.

    Labākais Apple planšetdatoru displejs

    Apple iPad Pro kontekstā ir vērts atsevišķi parunāt par tā ekrānu, jo tas atšķiras no visiem pārējiem modeļiem. Konkrētais modelis ir vienīgais, kas ir aprīkots ar 120Hz atsvaidzes ekrānu, ko Apple savā pasaulē dēvē par ProMotion. Tādu pašu displeju ir saņēmuši arī iPhone 13 Pro un iPhone 14 Pro viedtālruņu modeļi. Konkrētajam modelim ir tieši 11 collu liels ekrāns, nevis 10,9 collas kā iPad un iPad Air modeļiem.

    Kaut arī lielākais 12.9 collu modelis ir saņēmis mini-LED tehnoloģijas ekrānu, tomēr 11 collu modelis joprojām ir aprīkots ar LED tehnoloģijas ekrānu, kas ir viena no lielajām atšķirībām starp šiem modeļiem. Tā izšķirtspēja ir 2388 x 1668 pikseļi ar 224ppi. Lielākais spilgtums sasniegs 600 cd/m². Jāpiezīmē, ka praksē šī modeļa ekrāns bija par tiesu spilgtāks nekā klasiskajam iPad modelim, bet par salīdzinoši mazu daļiņu.

    Piemetinot par 120Hz atsvaidzi, tad jāatzīst, ka noliekot blakus citu iPad modeli, kuram ir tikai 60Hz atsvaidze, tad lielu atšķirību un ieguvumu lietošanā nevar just. Protams, teksts pārvietosies plūdenāk vai arī pāreja starp lietotnēm nebūs tik asa, taču lielos vilcienos uz pirmo acu mājienu lielu atšķirību nevar redzēt. Tas man liek piekrist viedoklim, ka pārejot no 60Hz ekrānu uz 120Hz, sajūtu līmenī nekas nav jūtams, bet krietni izteiktāks diskomforts ir jūtams atgriežoties atpakaļ no 120Hz uz 60Hz ekrānu.

    Kaut arī tehniskajā specifikācijā ir norādīts, kas šis ekrāns ir pārklāts ar īpašu kārtu, kas nodrošina mazāku pirkstu nospiedumu palikšanu uz tā. Tomēr praksē tie vienalga ļoti ātri palika uz ekrāna, un tas bija pārklāts ar tiem. Šī situācija novērota visiem jaunajiem iPad modeļiem. Papildu tam iPad Pro saņēmis ekrānu, kas mazāk atstaro apkārtējo gaismu, uzlabojot redzamību, piemēram, tiešos saules staros. Pēc datiem tam ir tikai 1,8% atstarošanās.

    Salīdzinot pret klasisko iPad modeli to bija iespējams novērot, un atšķirība bija acīmredzama, kad tieši uz ekrānu tika spīdināta telefona zibspuldze. Apple iPad Pro modelis atbalsta otrās paaudzes Apple Pencil, arī šeit nekas nav mainījies, salīdzinot ar iepriekšējā gada modeli.

    Īpaši šī gada iPad Pro modeļiem, kas aprīkoti ar M2 procesoru, būs spējīgi noteikt Apple Pencil darbību jau 12mm attālumā no ekrāna, ko uzņēmums nodēvējis par Apple Pencil hover funkcionalitāti. Latviski to varētu dēvēt kā lidināšanos virs ekrāna, kas arī ir risinājuma darbības principā. Pateicoties elektromagnētiskajam signālam, iPad Pro ekrāns jau neilgu laiku pirms Apple Pencil pieskaršanās ir spējīgs noteikt tā tuvošanas.

    Šī iespēja vienkārši nodrošinās precīzāku digitālā zīmuļa izmantošanu. Pateicoties programmatūrai, iPadOS 16 jau laikus parādīs, ka Apple Pencil ir nolasīts, attiecīgi veicot precīzas kustības ar to. Ja iepriekš zīmulis bija spējīgs darboties divdimensiju plaknē, tad tagad tas iespējams jau trīs dimensijās. Zīmuļa pozīcija uz ekrāna būs iepriekš redzama vēl pirms reālas pieskāršanās.

    Kaut arī nebija iespējas šo pārbaudīt praksē, taču domāju, ka šī funkcionalitāte vairāk izklausās pēc laba reklāmas materiāla, bet reālais praktiskais pielietojums būs mazs. Mana iepriekšējā pieredze ar otrās paaudzes Apple Pencil ir bijusi ļoti laba, un tas pirms tam bija ļoti precīzs, tad pēc šāda tehniskā ieguvuma lietotājs to varēs padarīt vēl dzīvāku īstam zīmulim.

    Kameras un LIDAR sensors

    Atkal kādā lietā iPad Pro ir vienīgais Apple planšetdators, un šoreiz tā ir divu kameru sistēma un LIDAR sensors. Man joprojām sevi grūti motivēt un pārliecināt, ka ar iPad būtu nenormāli daudz jāfotogrāfē vai jāfilmē, un ka aizmugurējā kamera ir liela nepieciešamība. Tomēr iPad kontekstā es to drīzāk redzu kā daļu no funkcionalitātes dizainam un rasēšanai, nevis fotogrāfiju uzņemšanai.

    2022. gada iPad Pro modelis ir aprīkots plato un ultra plato kameru. Pirmā ir aprīkota ar 12MP sensoru, bet otra ar 10MP sensoru un 125 grādu attēlošanas leņķi. Priekšējā kamera arī būs aprīkota ar 12MP sensoru, kas būs spējīgs aptver 122 grādu leņķi. Kopumā nekas īpašs, un šādi sensori jau bija pieejami jau iepriekšējās paaudzes modelī. Pie aizmugurējo kameru sistēmas pievienots arī papildu LIDAR sensors.

    Tieši šis sensors nodrošinās iPad Pro modeļa plašāku pielietojumu papildinātajā realitātē un dažādos rasēšanas darbos, jo tas ļauj precīzi noteikt apkārt esošo telpu. Kopā ar kamerām sniedzot iespēju, piemēram, iekārtot telpu reālā laikā, bet caur planšetdatora ekrānu. Tas būtu viens no piemēriem visu šo tehnologīju izmantošanai vienā iekārtā.

    Apple iPad Pro modelim ir pieejams arī Portrait režīms, tāds pats kā iPhone viedtālruņos, bet tas darbosies tikai priekšējai kamerai. Rezultāts kopumā nav slikts, bet pēc mana subjektīvā vērtējuma, efekts un kvalitāte noteikti būs augstāka iPhone. Tāpat arī aizmugurējās kameras kvalitātes ziņā neuzrādīja kādus labākus rezultātus, salīdzinot ar klasisko iPad modeli. Vienīgais uzlabojums uz papīra ir Smart HDR 4 atbalsts nevis HDR 3.

    Tomēr tas ir diezgan loģiski, jo platās kameras sensors vairākiem modeļiem būs identisks. Savā ziņā tas palīdz pacelt lētāko modeļu vērtību, salīdzinot ar konkrēto Pro modeli. Vienīgais bonus, ja to tā var nosaukt, ir iespēja ar šo planšetdatoru uzņemt ProRes formāta video, kas nav iespējams citos modeļos. Tāpat jau ierastos 4K un 1080p izšķirtspējas video.

    Priekšējās kameras kontekstā jāpiemin, ka šī ir kamera, kas spēj nolasīt seju, attiecīgi kalpojot par Face ID sejas atpazīšanas autentifikatoru. Arī iPad Pro modeli priekšējā kamera būs novietota šaurākās malas centrā, kā tas ierasts līdz šim. Tā kā šī kamera spēj atpazīt seju, tad ar tās palīdzību varēs izmantot Memoji un Animoji. Papildu tam tikai priekšējā kamera ļauj uzņemt īpašos portreta foto ar izpludināto fonu, kādus ļauj uzņemt arī iPhone viedtālruņi.

    Veiktspēja un lietojamība

    Par iPad Pro es varu teikt līdzīgi apgalvojumu kā par klasisko iPad un citiem Apple planšetdatoru modeļiem, ka ar iPadOS 16 versiju to liejomība principā būs identiska. Ikdienas lietām, kā video skatīšanās, interneta pārlūkošana vai kādas spēles baudīšaia atšķirība netiks justa, jo attiecīgā jauda visos līmeņos būs pietiekama. Velns slēpjas detaļās.

    Šī gada iPad Pro ir aprīkoti ar tādu pašu procesoru kā jaunais MacBook Air un 13 collu MacBook Pro, turpinot iesākto līniju, jaudīgāko planšetdatora modeli aprīkojot ar kādu no Apple ARM datoru procesoriem. Tas nozīmē to, ka tā veiktspēja ir vienā līmenī ar to, ko piedāvā portatīvie datori, jaudas ziņā tos novietojot vienā kategorijā.

    Mana profesionālā darbība un pieredze neļauj pilnībā noslogot šo procesoru un iPad Pro modeli, kā arī veikt detalizētus salīdzinājumus, piemēram, video, bilžu un skaņas apstrādē, kas dotu taustāmāku rezultātu par izmaiņām no iepriekšējā modeļa. Tā arī principā ir vienīgā atšķirība, jo 2021. gada iPad Pro ir aprīkots ar M1 procesoru, un jau tad tas spēja veikt dažādus audiovizuālos apstrādes darbus.

    Līdz ar to variet spriest paši, ka tas ir tikai minimāls jaudas uzlabojums ikdienā, un tieši konkrētā modeļa sakarā arī ir jābūt šādiem darbiem, lai izskatītu konkrētā modeļa iegādi, un tad jau spriestu par labu iepriekšējam vai jaunajam modelim.

    Tas kas mani uzreiz pārsteidz ir šī M procesoru uzsilšana pat ikdienas lietošanā, jo to novēroju arī iPad Air, kas aprīkots ar M1 procesoru, kā arī šim M2 modelim. Interesanti, ka veicot Geekbench testus, piemēram, parastais iPad modelis ar A14 Bionic procesoru tā neuzkarsa, ka šīs modelis. Runājot vēl par sausajiem veiktspējas testiem, tad palaižot Geekbench 5 lietotni apskatītajā iPad Pro modelī ieguvu šādus rezultātus:

    • vienam kodolam 1888 punkti
    • kopējā veiktspēja 8460 punkti.

    Salīdzinājumam 2022. gada MacBook Pro ar M2 rezultāti bija ļoti līdzīgi, proti, 1892 un 8550, un tie abi ir aprīkoti ar 8 kodolu M2 procesoru, kā arī abām iekārtām ir 8GB operatīvā atmiņa un 10 grafiskie kodoli. Līdz ar to iPad Pro jaudas ir atliku likām. Vienīgā lielākā atšķirība no klasiskā iPad tādā lietošanā būs iespēja izmantot Stage Manager funkcionalitāti iPadOS 16 versijā. Tā ir iespēja darboties ar vairākiem ekrāniem, bet vismaz man neizdevās pie tās pierast, un esmu to atslēdzis, līdz ar to par šīs funkcionalitātes neesamību var nepārdzīvot, ja izvēlas klasisko iPad. Jāpiezīmē, ka iPad Pro nav atsevišķs ventilators, kas varētu dzesēt M2 procesoru, bet tāds nav arī MacBook Air modelim.

    Tiešām no sīkumiem, ko es pamanīju lietošanā un par ko varētu atbildēt Lidar sensors, ir Measure lietotnes laikā mērījumi ir precīzāki, un sensors ļauj jau automātiski noteikt skenēto lietu taisnās līnijas. Vizuāli tiek piedāvāta pagarināta līnija, kas nav iPad un iPad Air modeļos, līdz ar to šādi ir sīkumi, kas iPad Pro padara labāku, salīdzinot ar citiem modeļiem. Taču kā teicu, ka tam ir jāatrod pielietojums.

    Viens no ieguvumiem, kas tika paziņots iPad Pro izziņošanas brīdī, ir video apstrādes programmas DaVinci Resolve pieejamība Apple planšetdatoros. Tā būs īpaši pielāgota, lai darbotos ar pilna izmēra skārienjutīgo ekrānu. Tāpat zināms, ka tā būs bez maksas ar papildu iespēju iegādāties plašāku funkcionalitāti, kā arī Resolve darbosies ar iepriekšējās paaudzes iPad Pro modeli, kas aprīkots ar M1 procesoru. Līdz ar to tas ir detaļu un ikdiena pielietojuma jautājums.

    Jaunais iPad Pro atbalstīs otrās paaudzes Apple Pencil, kā tas bijis līdz šim, līdz ar to tas lieliski noderēs skicēm un rakstīšanai vai dažādiem bilžu apstrādes darbiem. Īpaši pateicoties jaunajai displeja tehnoloģijai, kas ļaus ātrāk noteikt digitālā zīmuļa tuvošanos ekrānam. Un tas joprojām būs aprīkots ar UBS-C pieslēgvietu, taču salīdzinot ar pārējiem modeliem, tas būs Thunderbolt 4 savienojums, kas nozīmē ātrāku datu apmaiņu.

    Kas tieši izteiktāk ir iPad Pro modeļiem, tad tā ir skaņas kvalitāte, jo tie ir aprīkoti ar četriem skaļruņiem, dodot ļoti patīkamu un visaptverošu skanējumu nākam no planšetdatora. Šo ļoti iztiekti varēja just, kad salīdzināju iPad un iPad Pro, tad skaņas kvalitātes bija jūtama. Taču jāpiezīmē, ka tā tas būtu arī ar 2021. gada iPad Pro modeli, kas aprīkots ar M1 procesoru.

    Protams, nedaudz nepareizi ir mēģināt norādīt, ka iPad Pro ir kā iPad uz stereoīdiem, kas īsti nevienam nav vajadzīgs un nav savas cenas vērts. Tomēr šis produkts tiešām būs piemērots ļoti šaurai un specifiskai lietotāju grupai, taču tīri jaudas un pielietojuma ziņā tam īstas konkurences nav. Nosacītā veidā to veido pats Apple, piedāvājot dažādus iPad planšetdatoru modeļus.

    Noslēgumā

    2022. gada iPad Pro principā ir iepriekšējā gada modelis tikai ar M2 procesoru, un ar to vienā teikumā varētu raksturot šī gada jaudīgāko Apple planšetdatoru. Tieši jauda ir tā, kas raksturo šo iPad Pro modeli. Jau kopš izlaišanas brīža tie ir veidoti kā lieli skārienjutīgie ekrāni, kas paredzēti dažādiem digitālo jomu un grafisko darbu pārstāvjiem, un šo gadu laikā mērķis nav pazaudēts.

    Es pat teiktu, ka tas ticis sasniegts ar uzviju, padarot iPad Pro par hibrīda modeli starp portatīvo datoru un planšetdatoru, kur tomēr veco ieradumu un iPadOS operētājsistēmas dēļ priekšroku dotu pārnēsājamam datoram. Jā, iPad Pro varēs iegādāties vairākus simtus vērtu klaviatūru, kas arī ir ļoti ērta un noderīga lieta, bet tad tas vienkārši pārvērtīsies par portatīvo datoru. Šajā gadījumā arī cena jau būs gandrīz identiska.

    Un tad nu beidzot, saliekot visu pa plauktiņiem, iPad Pro lētākā 11 collu versija maksās sākot no 1079 EUR, kas būs aprīkota ar WiFi savienojumu un 128GB iebūvēto atmiņu. Dārgākā 12.9 collu Cellular versija ar 2TB atmiņu maksās 2659 EUR. Jā, vairāk nekā divarpus tūkstošus eiro, un tas neskaitot papildu klaviatūru (369 EUR) un Apple Pencil (149 EUR) zīmuli. Salīdzinājumam lētākais MacBook Air M2 modelis maksā 1539 EUR. Šādā kontekstā es laikam sliektos par labu portatīvajam datoram, taču noteikti kāds planšetdatoru atradīs sev pievilcīgāku tieši lielā skārienjutīgā ekrāna dēļ.

    2022. gada Apple iPad Pro ir iepriekšējā modeļa dvīņu brālis, kas šoreiz saņēmis vienīgi jauno M2 procesoru.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains un korpuss
    9
    Ekrāns
    8
    Kameras
    8
    Veiktspēja
    10
    Programmatūra
    9
    Akumulators
    8
    AvotsApple
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    esunes
    07.12.2022 11:00

    Kautkā liekas ļoti neskaidrs pielietojums šādiem aparātiem. Mlzu jauda nepilnvērtīgai OS (iPadOS principā ir tikai un vienīgi uzlabots iPhone OS) par tādu cenu. Nesaprotu kā ir iespējams izmantot šādu kombināciju. Kurš argumentēti iekāro šādu ierīci?

    esunes
    08.12.2022 13:01

    Tad MS Surface Pro ir daudz labāka izvēle. Tam nav nekādu OS ierobežojumu kā šim iPad.

    Jurnieks
    08.12.2022 20:58
    Reply to  esunes

    Vienu piemēru varu nosaukt no pieredzes šogad.
    Augustā gāju cauri Suecas kanālam. Locmanis(visi viņi) lietoja IPAD, lai sekotu “kartēm”, sazinātos ar krastu.
    Bezkaunīgi diedelētāji. Par cigaretēm māti atdos.

    Reklāma
    2022. gada Apple iPad Pro ir iepriekšējā modeļa dvīņu brālis, kas šoreiz saņēmis vienīgi jauno M2 procesoru.Apple iPad Pro M2 (2022) apskats - planšetdators vai dators?