Web Analytics
More
    Reklāma

    Apple iPad (2022) apskats – jaunā un dārgā planšetdatoru klasika

    2022. gada iPad modelis uzdod daudz jautājumu, bet tam ir iespēja būt par kāda apmierināta lietotāja pirmo planšetdatoru.

    Jaunākie raksti

    Šis 2022. gada rudens nosacīti ir bijis kluss Apple planšetdatoru saimē, kaut arī tika izziņoti divi jauni modeļi, no kuriem abus man bija iespēja apskatīt un dalīties savos iespaidos, tomēr par godu tiem netika rīkota īpaša prezentācija, jaunajiem produktiem vienkārši parādoties Apple mājaslapā. Šis būs jau desmitās paaudzes iPad modelis.

    Tas jau uzreiz norāda uz situāciju, ka nemaz tik lieli jaunumi un uzlabojumi nav gaidāmi, kaut gan tieši klasiskā Apple iPad kontekstā vizuālās izmaiņas ir ļoti krasas. Taču skatoties no jau esošajiem iPad Air, iPad Pro un iPad mini modeļiem, principā klasiskais iPad ir saņēmis jauno kantaino vizuālo identitāti. Savā ziņā tas ir kļuvis ļoti, ļoti līdzīgs iPad Air modelim. Apple planšetdatoru piedāvājums tagad ir ļoti piesātināts, kas traucē saprast, kurš modelis varētu būt labākais, taču ar šo apskatu mēģināšu iedot savu redzējumu un novērtējumu.

    Reklāma

    Tehniskā specifikācija

    • Izmēri un svars: 248.6 x 179.5 x 7mm, 477g (Wi-Fi) / 481g (LTE)
    • Ekrāns: 10,9 collu Liquid Retina LED tehnoloģija ar Multi-Touch, 2360 x 1640 pikseļi (ap 264 ppi), True Tone
    • Operētājsistēma: iPadOS 16.1
    • Procesors: Apple A14 Bionic sešu kodolu procesors (2 x 3.00GHz Firestorm + 4 x 1.8GHz Icestorm)
    • Atmiņa: 64 vai 256GB
    • RAM: 4GB
    • Kameras: 12 megapikseļi, f/2.4, autofokuss, HDR. Video 4K izšķirtspēja ar 24, 25, 30 un 60 fps, 1080p ar 25 un 30 fps. Priekšējā kamera 12 megapikseļi, f/2.4, 122 grādus plats leņķis, 1080p ar 25, 30 un 60 fps, FaceTime, Center Stage
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6, dual-band, hotspot, Bluetooth 5.2, eSIM
    • GPS: GPS, GLONASS
    • Papildu funkcijas: pirkstu nospiedumu lasītājs, kompass, barometrs, Apple Smart Connector pieslēgvieta, Apple Pencil 1st Gen atbalsts
    • Akumulators: Li-Ion 28.6Wh
    • Krāsa: pelēka, zila, rozā, dzeltena
    • Cena: sākot no 599 EUR par 64GB Wi-Fi modeli līdz 999 EUR par 256GB Cellular modeli

    Jaunā kantainā dizaina valoda

    Līdz šim iPad vēl bija pabērna lomā, jo visi citi modeļi bija saņēmuši jauno kantaino dizainu, kādu varam ieraudzīt arī jaunākajos iPhone modeļos un MacBook portatīvajos datoros. Vēl pagājušā gada modelis bija vecajā apaļo malu dizainā, kas turējās vairākus gadus, bet tagad visi modeļi būs vienādi.

    Principā jauno iPad modeli gandrīz nevar atšķirt no iPad Air, tāpēc jau pēc atjauninātā modeļa izziņošanas parādījās liela neizpratne par to, cik daudz planšetdatoru modeļi Apple ir nepieciešami, un kādiem lietotāju tipiem tie būs paredzēti. Taču jāsaka, ka šī dizaina valoda šobrīd šķiet aktuāla, un tas ir galvenais. Tāpat tas planšetdatoru ļauj ērtāk un stingrāk turēt rokās, jo to ir vienkārši vieglāk satvert aiz asajām malām. Papildu tam kantainā forma nodrošina lielāku ekrāna izmēru.

    Tas ir vēl viens no jaunumiem, jo Apple iPad ekrāna diagonāles izmērs tagad ir 10,9 collas, tieši tāds pats kā jaunajam iPad Air ar M1 procesoru, kuru apskatīju vasaras sākumā. Bet iepriekšējās paaudzes iPad modelim ekrāna izmērs bija 10,2 collas. Līdz ar to tas ir kļuvis lielāks. Toties jaunais formfaktors nedaudz ļāvis samazināt izmērus un svaru, un varu teikt, ka šis modelis likās ļoti viegls, pat pārāk viegls. Un turot rokās gan šo iPad, gan 11 collu iPad Pro modeli, tā arī nesapratu, kurš man liekas pamatīgāks un dārgāks. Jo savā ziņā ar jaunajiem Apple viedtālruņiem un planšetdatoriem ir tā, ka par augsto cenu, gribas arī sajust to “smaguma” vērtību rokās.

    Attiecīgi 2022. gada iPad modeļa izmērī būs 248.6 x 179.5 x 7mm, bet svars 477 grami. Iepriekš tas bija 487 grami, līdz ar to jaunais modelis kļuvis par 10 gramiem vieglāks. Tas nav daudz, bet šis plantšetdators tiešām ir viegls un īpaši nenogurdinās rokas, pat ja nāksies to lietot ilgu laiku. Ap ekrānu joprojām būs aptuveni 1cm plata melna apmale. Ja pirms laika uzskatīju, ka tas nav tik daudz un nemoderni, tomēr arvien vairāk lietojot iPad planšetdatorus, prasītos to samazināt. Taču jāpiezīmē, ka tā kalpo kā labs atbalsts īkšķim, turot iPad vienā rokā, un lieki nenospiežot ekrānu.

    Aizmugurē, kā ierasts, ieraudzīsim spīdīgo Apple logu, kurā var nedaudz paspoguļoties, bet tas nozīmē, ka bez apvalka tas ātri noskrāpēsies, tomēr kurš gan pārāk pēta savu ierīču aizmuguri ikdienā. Kā jau minēju iepriekš, ka 2022. gada iPad pilnībā līdzīnās iPad Air, tad tam augšējā labajā stūrī atradīsies ieslēgšanas poga, kas arī kalpos kā Touch ID pirkstu nospieduma sensors, kas arī ir vizuāls jaunums. Skaņu regulēšanas pogas būs tieši tādas pašas kā iPad Pro un iPad Air, tā kā noliekot blakus vairākus modeļus, uz aci nemaz nevarētu pateikt atškirību.

    Tomēr ir viena liela atšķirība, kas ir priekšējās kameras novietojums, jo tagad tā atradīsies garākās malas vidusdaļā, kas nav citos planšetdatoros. Acīmredzot, Apple ir izdomājis, ka iPad vairāk tiek lietots horizontālā stāvoklī, kad biežāk tiek veikti arī videozvani. Tas nozīmē, ka seja un kamera būs tiešām centrā, nevis tā atradīsies kādā no sāniem un liksies, ka lietotājs neskatās tieši ekrānā. Sīkums, bet tomēr patīkami. Kaut gan par šo lietošanas laikā man domas dalījās, jo iPad turot vertikāli, bieži vien kamera tiek aizsegta un attiecīgi nedaudz nosmērēta ar pirkstu nospiedumiem. Tomēr no ikdienas lietošanas, to var uzskatīt par ieguvumu.

    Ja it kā viss, viss dizainiski ir tik līdzīgs iPad Air modelim, tad viena no atšķirībām būs tā, ka konkrētajam iPad modelim speciālie Smart Connector, kas ļauj savienoties ar papildu klaviatūru, būs iebūvēti garākajā sānu malā nevis atradīsies aizmugurē kā iPad Air un iPad Pro. Iespējams, ka tas ir iemesls, kāpēc arī nebija iespējams iebūvēt magnētisko uzlādi otrās paaudzes Apple Pencil atbalstam. Taču joprojām paliek brīva otrā garajā mala. Ar šo filozofisko jautājumu var vērsties vienīgi pie Apple, jo izvēle un risinājums ir izdarīts.

    Avots: Apple

    Šī gada iPad saņēmis košas un spilgtas krāsas, lai rosinātu šo sajūtu, ka tā ir izklaides un prieka ierīce. Ir pieejami četri jauni toņi: pelēkbalts, dzeltens, rozā un zils. Iepakojums šajā gadā atšķirsies tikai ar priekšējo bildi, jo abi modeļi iepakoti baltā kartona kastē. Līdzīgs risinājums izmantots arī iPhone iepakojumos, ka tie neatšķiras, balstoties uz modeļiem, kā iepriekš.

    Nedaudz par kamerām

    Kā jau pieminēju pie jaunā iPad dizaina, tad priekšējā kamera tagad ir novietota garajā malā, kas šo Apple planšetdatora modeli padara unikālu uz pārējo fona. Attiecīgi priekšējā kamera tagad ir nomainīta pret ultra platļeņķa 12MP izšķirtspējas kameru. Tā nodrošinās arī Center Stage funkcionalitāti, kad iPad runātāju visu laiku centīsies attēlot video centrā. Šajā reizē ar tās darbības testu man negāja tik viegli, jo kamera ļoti slikti saprata, ka es mēģinu kustināt galvu. Iespējams, ka darīju to pārāk mākslīgi, līdz ar to neizdevās atkārtot reālu situāciju. Center Stage funkcionalitāte ir pieejama arī 2021. gada iPad modelī.

    Kaut arī priekšējā kamera ir novietota citā pozīcijā, lielos vilcienos tā ir palikusi tāda pati, bet lielāku izšķirtspēju un sensoru ir saņēmusi aizmugurējā kamera. Tagad tā ir 12MP platā kamera, kādu varam ieraudzīt Apple iPad Air jaunākajā modelī, līdz ar to abiem modeļiem tagad ir identiskas kameras. Ja bilžu uzņemšanā ieguvumi varbūt nebūs tik lieli, tad jaunais sensors uzlabos video uzņemšanu.

    Ar jaunās 12MP izšķirtspējas aizmugurējo kameru tagad varēs uzņemt 4K izšķirtspējas video ar dažādu kadru skaitu, kā arī video režīmā būs iespējams uztvert vairāk pikseļu, izmantojot Apple Extended dynamic range iespēju. Tas gan pa lielam viss, un principā iespēju līmenis paliek tas pats, tikai ar augstāku izšķirtspēju un labāku sensoru. Man gan liekas, ka tā video un foto uzņemšana ar iPad ir nosacīta, jo to var redzēt darām tikai kādus tūristus, kas parasti mēdz būt jau cienīgākā vecumā.

    iPad Pro modeļa bilde ar iPad

    Protams, videozvaniem svarīga būs priekšējā kamera, kas arī pildīs savu funkcionalitāti, tomēr tā pārāk neatšķirsies no iepriekšējā gada iPad modeļa.

    Lietojamība

    Šis iPad planšetdatora modelis ir tik vienkāršs un saprotams, ka to visu var apkopot vienā nodaļā par ikdienas lietošanu, jo tam šis modelis arī ir paredzēts. Klasisko iPad paredzēts vienkārši lietot kā ierīci ar lielu skārienjutīgo ekrānu, un kā arī to pozicionē Apple, tad šis modelis paredzēts izglītības iestādēm. Es arī neizcēlu atsevišķu nodaļu par ekrānu, jo arī šajā komponentē nav lielu jaunumu, tikai lielāks izmērs.

    Jauno iPad planšetdatoru darbinās iPadOS 16 operētājsistēmas versija, kas arī tika oficiāli izziņota septembrī, un principā nodrošina visiem jaunākajiem iPad modeļiem līdzīgu un pat vienādu lietošanu. Gan iPad Air, gan iPad mini, gan iPad Pro no lietošanas viedokļa būs ļoti līdzīgi, un tur visu izšķirs tikai dažas smalkas nianses, kuras noderēs noteiktai lietotāju grupai.

    2022. gada iPad modelis beidzot ir saņēmis USB-C tipa pieslēgvietu, kas nodrošinās savienojumu ar citām ierīcēm un uzlādi. Vēl pirms gada šis bija vienīgais modelis ar Lightning pieslēgvietu, bet nu šis gods atstāts iPhone viedtālruņiem un AirPods bezvadu uzlādes kārbiņām. Šo var uzskatīt par vienu no lietošanas ieguvumiem, jo beidzot klasisko iPad varēs uzlādēt ar krietni pieejamāku lādētāju. Caur USB-C pieslēgvietu pie iPad varēs pieslēgt ārējo displeju, kas to ļauj padarīt plašāk pielietojamu ikdienā. Taču citus papildu labumus šī pieslēgvieta nav devusi, bet tik un tā sen bija laiks atbrīvoties no Lightning šajā produktā. Gan kabelis, gan lādētājs ir iekļauts iepakojumā, un to nevajadzēs iegādāties atsevišķi. Novēroju, ka jaunajiem iPad komplektā nāk jaunā dizaina pītie kabeļi, kas nav iPhone gadījumā.

    Veiktspēju nodrošinās Apple A14 Bionic procesors, kamēr iepriekšējās paaudzes modelis bija saņēmis A13 Bionic procesoru. Attiecīgi A14 Bionic varam ieraudzīt iPhone 12 modeļos. Tas nav slikts, bet tomēr jau ir divus gadus vecs, un kaut kā gribējās redzēt vismaz A15 Bionic procesoru šajā planšetdatora modeļi. Taču vecāka modeļa izmantošana ļauj samazināt izmaksas un attiecīgi cenu. Protams, no lietošanas viedokļa es nejutu nekādas problēmas ikdienas darbā.

    Apple iPad bija spējīgs palaist planšetdatoram paredzētās spēles, darboties vairākās programmās, kā arī bez aiztures rādīt dažādus video un palaist citas lietotnes, kas nav saistītas ar pārāk lielu grafisko darbu. Tieši tādiem uzdevumiem arī ir paredzēts konkrētais planšetdators, tāpēc A14 Bionic jauda ir pietiekama. Sausiem skaitļiem veicu Geekbench 5 lietotnes testu iPad, kas aprēķina procesora jaudu. Attiecīgi viena kodola rezultāts bija 1570, bet visu kodolu 4045 punkti. Salīdzinājumam iPad Pro modelis ar M2 procesoru sasniedza 1888 un 8460 punktus. Šī gada iPad Air modeļa rezultāti bija 1699 un 7247, tā kā arī M1 procesors ir galvas tiesu pārāks.

    Varam redzēt, ka viena kodola veiktspējas rezultāts nav nemaz tik atšķirīgs, tomēr kopējā jauda ir vairāk nekā divas reizes mazāka. Protams, ar šo lielo un skārienjutīgo ekrānu nav jāapstrādā bildes, jāveic video un audio failu apstrāde, bet ar to ērti jādarbojas internetā un jāspēj palaist dažādas mācībām noderīgas lietotnes. Ko attiecīgais procesors spēs nodrošināt. Jāuzteic baterijas darbība, kas kalpoja tā, kā bija norādīts – 10h skatīties video. Saviem vārdiem sakot, ja visu dienu “spaida” iPad un uz tā kaut ko dara, baterija būs pietiekami, tomēr vakarā varētu būt jāveic uzlāde.

    Klasiskais iPad modelis joprojām atbalstīs tikai pirmās paaudzes Apple Pencil digitālo zīmuli. Šeit gan sākas joki un neērtības, jo šo ierīci var uzlādēt tikai caur Lightning pieslēgvietu, bet tā vairs nav pieejama iPad. Līdz ar to Apple piedāvā iegādāties speciālu pāreju no USB-C uz Lightning, lai varētu uzlādēt Apple Pencil. Katrā ziņā ļoti neērts un neloģisks risinājums, jo otrās paaudzes versija atbalsta magnētisko bezvadu uzlādi, kas ir krietni ērtāka. Protams, pāreja būs jāiegādās atsevišķi. Viss Apple labākajās tradīcijās.

    Tā kā man bija iespēja notestēt arī jauno iPad Pro modeli, tad patīkams pārsteigums bija Face ID iespēja šajā modelī, kamēr iPad ir saņēmis pirkstu nospieduma lasītāju, kas iebūvēts ieslēgšanas pogā. Līdzīgs risinājums ir pieejams arī iPad Air modelī, un jāatzīst, ka es tomēr neesmu pārāk lielā sajūsmā par šo risinājumu. Kaut arī poga ir pietiekami liela, sensors ne vienmēr atpazīst pirkstu nospiedumu, tādējādi neatbloķējot planšetdatoru. Un arvien ilgāk lietojot iPad Air, neizdodas piešauties pareizajam piegājienam. Principā ērtāk ir atslēgt biometrisko autentifikāciju, un izmantot to tikai norēķiniem vai citiem apstiprinājumiem.

    Sīkums, ko izdevās pamanīt, salīdzinot šo 10,9 collu ekrānu ar 11 collu iPad Pro, ir tas, ka iPad modelī Apple mājaslapa no interneta pārlūka parādās kā mobilā versija, bet iPad Pro kā pilnā datora versija. Kāda nozīme tomēr ir šai 0,1 collai ekrāna diagonālē. Protams, tas krasi nemainīja lietošanas kvalitāti, bet interesanta nianse. Vēl kas saistās ar ekrānu, tad ap tā malu visai ātri sakrājās dažādi netīrumi. Apple iPad lietoju pāris dienas, kuru laikā jau bija redzama visai ievērojama kārtiņa. Tāpat kā iPad Air gadījumā, uz ekrāna ļoti ātri redzami pirkstu nospiedumi, un tas kļūst taukains.

    Tā kā šī ir ierīce, ar kuru ir vēlme klausīties mūziku vai dzirdēt video, tad svarīga ir skaļruņu darbība. Tā bija laba, bet nebija tāds stereo efekts kā iPad Pro modelim, un to varēja dzirdēt. Skaņa nebija trokšņaina vai slikta pie lielāka skaļuma, bet tā bija vienkārši parasta, un nedaudz pazuda telpā. Protams, man blakus bija augstākas klases produkts ar ko salīdzināt, jo ja tāds nebūtu, tad šādu lietu nejustu. Skaļruņi atradīsies abās pusēs, līdzīgi kā iPad Air, pateicoties identiskajam dizainam, tā kā skaņa kopumā ir aptveroša.

    Nobeigumā

    Atjauninātais iPad modelis uzdod daudz jautājumu, jo dizainiski tas atgādina jaunāko iPad Air modeli, bet jaudas ziņā ir nedaudz vājāks. Tam joprojām ir pieejams tikai pirmās paaudzes Apple Pencil atbalsts, kā arī ērtākai lietošanai tas saņēmis pietiekami dārgu apvalku un klaviatūru. Kaut arī dizains ir liels solis uz priekšu un USB-C pieslēgvieta tiešām nodrošina ērtāku lietošanu, ieguvumi itin ātri izkūp gaisā, kad jārunā par jaunā modeļa cenu.

    Tāpēc ka līdz šim lētākā iPad modeļa cena bija sākot no 399 EUR, un tas tiešām bija atbilstoši pret ieguvumiem, kādus tas sniedza, neaizmirstot par Apple produktu ilgo darbību un programmatūras atbalstu. Taču 2022. gada modeļa cena jau ir sākot no 599 EUR. Tas ir kļuvis par 200 EUR dārgāks, bet principā tas ir tikai uz dizaina rēķina. Joprojām bāzes versija ir aprīkota ar 64GB iebūvēto atmiņu, kas kādā brīdī var izrādīties par maz.

    Šeit gala izvēle pieder pircējam, jo Apple joprojām tirgo iepriekšējās paaudzes modeli, saglabājot veco dizainu, bet ja ir iespējas un vēlme pēc kaut kā jaudīgāka un vēl ilgāk darbojoša, tad var investēties, piemēram, iPad Air modelī (cena no 799 EUR), kas jau saņēmis M1 procesoru vai vienkārši izvēlēties pagājušā gada klasisko iPad. Līdz ar to šis modelis uzdod vairāk jautājumus nekā sniedz sensacionāli jaunu pieredzi. Tomēr ja jūs domājiet par sava pirmā iPad iegādi, tad es ieteiktu šādu modeli, jo vienkāršai ikdienas lietošanai tas kalpos ļoti labi.

    Apple iPad 10.2 (2021) planšetdatora apskats

    2022. gada iPad modelis uzdod daudz jautājumu, bet tam ir iespēja būt par kāda apmierināta lietotāja pirmo planšetdatoru.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains un korpuss
    9
    Ekrāns
    7
    Kamera
    8
    Veiktspēja
    9
    Programmatūra
    8
    Akumulators
    8
    AvotsApple
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    7 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Janis
    02.12.2022 12:59

    Es ikdienā izmantoju Air ar M1 un sanāk daudz lietot zimuli. Un tāpēc laikam man lielākais pārsteigums ir 2paudzes zimula atbalsta trūkums, protams arī cena ir tāda ko negaidīju. Bija doma bērnam prieks skolas un mākslas skolas nopirkt IPad un speciāli domāju nogaidīt līdz iznāk atjaunota versija, bet piekritu vairāk jautājumu ka atbilžu 😂

    Cauraudzis
    02.12.2022 19:59

    Nesaprotu, kāpēc tik dramatiska atšķirība dēļ atmiņas? Mūsdienās atmiņa nemaksā neko, bet aršķirība starp 64 un 256 Gb ir gandrīz dubultīga?
    Mārketinga triks?

    Basics
    02.12.2022 20:23
    Reply to  Cauraudzis

    Pag, cena knapi dubulta, bet atmiņas ir 4x vairāk! Tas ir ļoti izdevīgi)

    Kursors.lv
    04.12.2022 09:43

    Tā nav Apple politika. Tā ir kopējā tendence tehnoloģiju pasaulē – cenu atšķirību starp produkta versijām tiešā veidā nenosaka to ražošanā izmantoto komponenšu cenu atšķirība. Drīzāk tas, cik daudz ir pircējs gatavs maksāt par lielāku atmiņu, labāku kameru vai displeju.

    Krisjanis
    04.12.2022 23:23

    Iespējams, ka ražotāji ir secinājuši, ka viņiem ir izdevīgāk uzcenot nākamo atmiņas versiju 3x dārgāk, nekā tai būtu jāmaksā, jo rezultātā cilvēks izvēlēsies lētāko un 3 gadu laikā par iCloud samaksās vairāk :/

    Kursors.lv
    05.12.2022 06:55
    Reply to  Krisjanis

    Noteikti tiek ņemts vērā arī tas. iCloud gan ir salīdzinoši lēts pakalpojums un tie pāris eiro mēnesī baigi nejūtas… bet gadu gaitā, protams, savācas krietns žūksnis naudas.

    Reklāma
    2022. gada iPad modelis uzdod daudz jautājumu, bet tam ir iespēja būt par kāda apmierināta lietotāja pirmo planšetdatoru.Apple iPad (2022) apskats - jaunā un dārgā planšetdatoru klasika