Web Analytics
More
    Reklāma

    Apple Lightning savienojums atzīmē 10 gadu jubileju

    Jaunākie raksti

    Brīnums, ka par šo Apple nerunāja savā jauno iPhone 14 prezentācijā, tomēr 12. septembris ir diena, kad Lightning pieslēgvieta svin desmit gadu jubileja. Arī šajā gadā tā joprojām ir vienīgā pieslēgvieta iPhone viedtālruņos.

    Pirmo reizi mazā izmēra uzlādes un informācijas apmaiņas pieslēgvietu Lightning Apple prezentēja reizē ar iPhone 5 modeli 2012. gadā. Tajā laikā tas aizstāja iepriekš plato savienotāju, kādu izmantoja gan iPod modeļi, gan iPhone 4 modelis, un tā bija vizuālā iezīme, ka kāds lieto Apple produktus. Tālajā 2012. gadā Apple bijušais mārketinga direktors minēja, ka Lightning ir mūsdienīgs savienojums nākamajai dekādei, un šis laika periods ir paskrējis visai ātri.

    Nevar nepieminēt, ka Lightning bija pirmais savienotājs, kuru varēja abpusēji iespraust pieslēgvietā, ko nenodrošināja, piemēram, Micro USB vai USB-A pieslēgvietas. Taču šo desmit gadu laikā Lightning jau ir kļuvis par sava veida apsmieklu lietotāju vidū, jo lielākā daļa jauno viedtālruņu ir aprīkoti ar jauno USB-C standartu. Tāpat gandrīz visi Apple produkti tiek uzlādēti caur USB-C, un kā vienīgie ir palikuši iPhone viedtālruņi, AirPods uzlādes kārbiņas, klasiskais iPad modelis un AirPods Max bezvadu austiņas.

    Taču Apple vairs neizdosies izvairīties no pārejas uz USB-C, jo Eiropas Komisija no 2024. gada ar likumu noteikusi, ka visām maza izmēra elektroierīcēm no 2024. gada jābūt aprīkotām ar USB-C pieslēgvietu. Līdz ar to baumas norāda uz iPhone modeli ar USB-C jau 2023. gada rudenī, kad varētu tikt prezentēts iPhone 15 modelis. Tāpat jau šajā rudenī arī lētākais iPad modelis varētu tikt aprīkots ar USB-C pieslēgvietu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    10 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    15.09.2022 08:31

    Vispār Lightning ir ļoti labs savienojums kabatas iekārtām – mehāniski labāks par Type-C. Paskatamies uz Type-C telefona galā – redzam plāksnīti? To ko var nolocīt, nolauzt, bet galvenais putekļi, kas iespiežas plāksnītei abās pusēs, ir iztīrāmi tikai nu ar ļoti smalku adatu. Lightning tajā pašā laikā telefona galā iztīrāms ar mazo skrūvgriezīti, vai nagu šķērītēm. Taspats stāsts arī par vada galu, teorētiski Type-C var sadzīt netīrumus iekšā (ja nu galīgi roc zemi). Lightning gadījumā nunekādi, pietam, vēl skaidri redzi vai visi konektori ir tīri. Win-Win-Win

    Skābene
    15.09.2022 10:29
    Reply to  KKTK

    Bezvadu uzlāde ir daudz labāka, nevajag spraust nekādus vadus un pirkt skrūvgriezi ar ko tīrīt telefona spraužamcaurumu. Nav cauruma, nav putekļu un nav ko tīrīt. Win-Win-Win.

    KKTK
    15.09.2022 13:08
    Reply to  Skābene

    Jāpiekrīt. Vienīgais cik w ēd bezvadu uzlāde gaidīšanas režīmā? Cerams niecīgus, jo citādi tak zaļie viņus jau spādītu un dedzinātu…

    digitalk
    15.09.2022 13:46
    Reply to  Skābene

    bezvadu uzlādes platforma maksā daudz dārgāk nekā kabelis un nav pieejama kurā katrā vietā vai powerbankā. looooose.

    Skābene
    15.09.2022 15:45
    Reply to  digitalk

    Pamato savu apgalvojumu ar faktiem! IKEA bezvadu Livboj lādētājs maksā 5,99 euro, tas ir lētāk kā lētākais Maximā nopērkamais lādētājs ar Lightning spraudni. Powerbanka man nekad nav bijusi vajadzīgam tas paliek frīkiem, kas var arī bezvadu uzlādes powerbanku nopirkt. Visās jaunajās mašinās jau ir bezvadu uzlāde, pat Tesla model 3 ir vesalas 2 uzlādes nišas. Nu neredzu es nākotni vadam. Tikai viens lieks caurums pa kuru telefonā iekļūst putekļi un šķidrums. Un ja baigi vajag, Iphone var piepīpēt no samsunga, kam ir bezvadu uzlādes iespēja, te tev arī būs powerbanka :)

    digitalk
    15.09.2022 16:53
    Reply to  Skābene

    lightning kabelis maksā 1-2 eiro, to var piespraust pie jebkura esoša lādētāja un kompja, ja, protams, nelieto kādu makeiru ar usb-c only. ja tu nelieto powerbankas, tad tā ir tava problēma, nevis pamatojums ar faktiem. jaunās mašīnas ir bagātajiem čiekuriem, nevienam man pazīstamam cilvēkam nav bezvadu uzlādes mašīnas komplektācijā.

    un tagad par pamatošanu ar faktiem — uzliekot roku uz olām vari apzvērēt, ka starp taviem paziņām ir vismaz 10 ar bezvadu uzlādi sava auto komplektācijā? cik no taviem paziņām procentuāli braukā ar Teslām? cik kafejnīcās/krogos esi redzējis pieejamu bezvadu uzlādi? :P

    Skābene
    16.09.2022 09:07
    Reply to  digitalk

    Ko tieši tu uzlādēsi ar pliku vadu par 2 euro? Tu to vadu spraudīsi 220V rozetē? Jeb arī tev katra kafejnīca un trolejbuss ir aprīkots ar USB spraudņiem?Šur tur ir pa kādai vietai, kur ir USB ligzdas, bet tā nav masveidīga parādība.
    Un ja tu esi nabadzīgs, priekš kam tev Iphone? Augstāk par sēžamvietu tāpat neuzlēksi!Vai arī tev tas Iphone ir vairāk kā 3 gadus vecs un tāpēc jātur visu laiku pie vada, lai nenoģībst?Par ko tāds satraukums? Normāls telefons pēc uzlādes parasti dienu izvelk.

    KKTK
    16.09.2022 09:14
    Reply to  Skābene

    > Jeb arī tev katra kafejnīca un trolejbuss ir aprīkots ar USB spraudņiem?
    Ir gan – izrauc ārā no postpadomju republiku robežām un paskaties.

    Čiekurs
    16.09.2022 10:41
    Reply to  digitalk

    “uzliekot roku uz olām vari apzvērēt”
    Made my day :D

    Un, jā, piekrītu, ka spraudņiem ir jābūt. Lai arī pats pārsvarā lietoju bezvadu ausis un lādēšanu, taču ļoti regulāri ir vajadzība arī pēc vadiem.

    Hašvaldis Blokčeins-Halvenings (HBH)
    15.09.2022 10:00

    Cik daudz datu pārraidīts šajā desmitgadē, izmantojot šo savienojumu?

    Reklāma