Web Analytics
More
    Reklāma

    Pieejamas jaunās iPadOS 16 un macOS Ventura operētājsistēmu versijas

    Jaunākie raksti

    Pirmdienas vakarā pēc Latvijas laika beidzot oficiāli pieejamas jaunās iPadOS un macOS operētājsistēmas, un varam steigties atjaunināt savus Apple planšetdatorus un datorus.

    Apple iPad veidotā operētājsistēma jau no jūnija, kad bija pieejama Beta versija, nedarbojās pārāk labi un saņēma kritiku, taču vismaz pagaidām lielu problēmu nenovēroju. Tas par ko dalās viedokļi ir jaunais vairāku ekrānu dalīšanās režīms Stage Manager, un pie tā vēl jāpierod un jāiemācās lietot, lai varētu novērtēt lietderību. Bet lielos vilcienos tagad iPad varēs reizē atvērt vairākus ekrānus, uzliekot to vienu uz otra un pārslēgties starp tiem. Gluži kā tas notiek mūsu datoros.

    Pārējie jaunumi nav tik lieli, bet iekļauj dažādas ikdienā noderīgas lietas. Ar jauno iPadOS 16 un macOS Ventura varēs veidot iCloud albumus, kuriem pievienot noteiktus lietotājus, lai tie vienmēr var piekļūt konkrētajiem fotoattēliem. Līdzīgi kā iOS 16, arī iPadOS 16 varēs rediģēt sūtīto informāciju Message lietotnē. Mail lietotne saņēmusi iespēju izsūtīt e-pastus konkrētā laikā.

    Viens no lielākajiem jaunumiem ir jauna Freeform lietotne iPad planšetdatoros, kas ļaus reālā laikā vairākiem cilvēkiem strādāt pie idejām uz digitālās pierakstu lapas. Pa virsu visam tam iPad beidzot ir pieejama atsevišķa laikapstākļu lietotne, kas izmantos lielos ekrānus, lai atspoguļotu dažāda veida informāciju. Kaut kad nākotnē ar M1 un M2 procesoriem aprīkotajiem planšetdatoriem varēs pievienot ārējo displeju.

    Jaunā Mac datoru operētājsistēma saņēmusi daļu no iPadOS jaunumiem, bet konkrēti datoru gadījumā interesants papildinājums būs iespēja izmantot savu iPhone kā tīmekļa kameru. Konkrēto funkcionalitāti gan vēl neizdevās notestēt. Tāpat vizuālas izmaiņas ir piedzīvojusi uzstādījumu sadaļa, kas tagad ļoti līdzinās tam, ko varam redzēt gan iPhone, gan iPad.

    Arī Apple datoriem ar macOS Ventura būs pieejama Stage Manager funkcionalitāte, lai uzlabotu savu vairāk ekrānu režīmu un produktivitāti. Ikdienas meklēšanā noderēs tas, ka meklētājā Spotlight tagad varēs meklēt foto gan no iCloud pieejamajiem, gan internetā atrodamajiem un citās programmās. Tāpat saņemti nelieli vizuālie uzlabojumi un izmaiņas.

    Lielos vilcienos abas operētājsistēmas nesīs mazas izmaiņas, un varam redzēt, ka visi produkti arvien vairāk sāk līdzināties savā starpā tieši no lietotāja pieredzes.

    AvotsApple
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    15 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    digitalk
    26.10.2022 09:39

    > varam steigties atjaunināt…

    … uz jauniem gļukiem un problēmām.

    digitalk
    26.10.2022 09:45

    tad varēsi personīgi taisnoties katram, kuram pēc apgreida personīgi izlīdīs kāda nopietnāka problēma uz darba kārbas :P

    Biteme
    26.10.2022 09:59
    Reply to  digitalk

    Uz darba kārbas diez vai kāds pašnodarbinātais liek nule izlaistu OS versiju. Lielražotavās OS atjauninās centralizēti pēc tam, kad jaunā versija atzīta par iespējami nekaitīgu, un pat vēl vēlāk – kad uz tās iet viss kam jāiet, un ir vēl pāris argumenti par labu tam lai to sāktu izmantot.

    Tītars
    26.10.2022 11:27
    Reply to  Biteme

    Tieši tā, liekas ka digitalk ir kāds labs stāsts un sāpe kā neveikt atjauninājumus kritiski svarīgai infrastruktūrai.

    digitalk
    26.10.2022 16:19
    Reply to  Tītars

    sāpe nav, ir bijusi pieredze labot citu savārītās ziepes. un “Uz darba kārbas diez vai kāds pašnodarbinātais liek nule izlaistu OS versiju” varu tikai sarkastiski pasmīnēt.

    Biteme
    26.10.2022 16:32
    Reply to  Tītars

    Jaunākie updeiti ir viens no apdraudējumiem kritiski svarīgiem servisiem)

    Nu, ko lai saka – marketings ir labi pastrādājis, iegalvojot ka ejošs un svarīgs serviss ir jāapdeito kā tikai, tā uzreiz. Pirmkārt, kritisko infru apdeito pēc tam, kad apdeits ir bijis instalēts testa vidē un pierādījis sevi. Otrkārt, normāliem apdeitiem ir garum garš saraksts ar problēmām, ko tie risina un papildus saraksts ar iespējamām problēmām. Treškārt, kopš kura laika laptops ir būtisks elements? Ar to var tikai pieslēgties starpposmam, no kura notiek piekļuve tai kritiskajai infrai. Tieši tāpēc, lai kraupains laptops, kas izvārtījies pa visiem interneta netīrumiem (ja tam vispār ir atļauta piekļuve ārējam inetam), pēc iespējas mazāk apdraudētu darba vidi.

    Krotowskim
    28.10.2022 07:22
    Reply to  digitalk

    Varētu padomāt, ka windowsis un andris ir “gļuku free”…

    digitalk
    28.10.2022 08:08
    Reply to  Krotowskim

    tu, galvenais, nepārpūlies mēģinot iestūķēt pārāk plašu domu šaurajā galvaskausā. tas tev noteikti būs pārsteigums, bet raksts ir par MacOS Ventura.

    Krotowskim
    28.10.2022 10:21
    Reply to  digitalk

    Paklausies boomer, ja Tev nepatīk savs darbs proti būt par IT sētnieku, tad pacel savu dirsu, pārinstalē savas smadzenes un nomaini nozari, citādāk jau pretīgi klausīties Tavā žultī.

    digitalk
    28.10.2022 13:39
    Reply to  Krotowskim

    tev auklīte nav pamperi nomainījusi, gen alpha, ka tik agresīvs paliki?

    Krotowskim
    28.10.2022 19:36
    Reply to  digitalk

    Nē, es esmu mileniālis, manā laikā par tādiem vārdiem bija jāatbild, bet IT sētniekiem, neatkarīgi no paaudzēm nekas cits, kā internetā pļūtīšana nav uzinstalēta…

    digitalk
    29.10.2022 08:35
    Reply to  Krotowskim

    es nerakstīju par tavu fizisko vecumu, bet gan par smadzeņu briedumu, gen alpha.

    Krotowskim
    29.10.2022 21:30
    Reply to  digitalk

    Tev vel neapnīk? 😀
    Nu ko Tu centies panākt malaci?
    Visi zin, ka esi vecā kursora žurka, kura uzaugusi un “aizies” bloķenē, būtu nodarbojies ar nauda pelnīšanu nevis savas žults izlikšanu komentāros.

    Reklāma