Web Analytics
More
    Reklāma

    “Aranet2 HOME” temperatūras un gaisa mitruma mērītāja apskats

    Jaunākie raksti

    Iesoļojot gada tumšajā periodā, arvien vairāk laika pavadām iekštelpās. Pilnīgi neatkarīgi no tā, vai tas ir mūsu mājoklis, birojs, veikals, teātris, sporta zāle – nemainīgi svarīga ir gaisa kvalitāte telpā. Regulāri vēdināt telpas un sekot līdzi tajās esošajai temperatūrai, gaisa mitrumam un CO2 daudzumam ir ļoti būtiski. To es lieliski sapratu, testējot “Luxafor” gaisa kvalitātes mērītāju. Līdzīga tipa iekārtas piedāvā arī mūsu pašu “SAF Tehnika”. Pirms dažiem gadiem Artis izmēģināja “Aranet4” gaisa kvalitātes mērītāju. Savukārt pie manis nonācis “Aranet2” iekštelpu temperatūras un gaisa mitruma sensors.

    “SAF Tehnika” piedāvā divu veidu “Aranet2” komplektācijas – “Aranet2 HOME”, kas domāts individuālam lietotājam temperatūras un relatīvā gaisa mitruma noteikšanai iekštelpās, piemēram, mājoklī. Savukārt “Aranet2 PRO” domāts biznesa klientiem. Ierīce dod iespēju veikt gaisa kvalitātes mērījumus vairākās telpās vienlaicīgi, piemēram, birojos, bibliotēkās, aptiekās, noliktavās, datu centros un citviet. Iegādājoties “Aranet2 PRO”, komplektācijā nāk līdzi bāzes stacija, ko var savienot ar vairākiem sensoriem (kuri atrodas tiešā redzamībā ne tālāk kā 3 km attālumā no bāzes stacijas) un veikt centralizētus gaisa kvalitātes mērījumus telpās. Es uz testu esmu saņēmusi “Aranet2 HOME”, ko var lietot kā neatkarīgu iekārtu, bez bāzes stacijas.

    Reklāma

    Lai normāli funkcionētu un produktīvi strādātu, liela nozīme ir ne tikai atbilstošai gaisa kvalitātei un ogļskābās gāzes koncentrācijai telpā, bet arī temperatūrai un mitruma līmenim. Pētījumi ir parādījuši, ka paši produktīvākie esam, kad apkārtējās vides temperatūra sasniedz 20.5 – 25 °C. Savukārt ieteicamajam gaisa mitrumam telpās jābūt no 40% līdz 60% robežās. Ja mitruma līmenis ir zemāks par 30%, tas var izraisīt ādas izžūšanu, elpceļu kairinājumu, apgrūtinātu elpošanu un galu galā dažādas elpceļu slimības. Savukārt, ja gaisa mitruma līmenis telpā pārsniedz 60%, tas var radīt labvēlīgu vidi baktēriju un pelējuma izplatībai.

    Komplektācija

    Līdzīgi kā citu šāda veida iekārtu, arī “Aranet2 HOME” komplektācijā nekas daudz neietilpst. Iepakojuma kastītē atrodas pati ierīce, kā arī divas AA tipa baterijas un adatiņa, kas ļauj manuāli mainīt konfigurāciju, piemēram, pāriet no/uz Celsija vai Fārenheita skalas, ieslēgt/izslēgt Bluetooth savienojumu. Tāpat komplektācijā atrodama neliela lietošanas pamācība, kur atzīmēti svarīgākie soļi, taču, ja prasās detalizētāk, noskenējot tajā esošo QR kodu, var iegūt plašāku informāciju par iekārtu. Tas principā arī viss.

    Lai sāktu izmantot “Aranet2 HOME” sensoru, lietotājam jālejupielādē lietotne “Aranet Home”, kas darbojas gan “iOS”, gan “Android” ierīcēs. Ar tās palīdzību tālrunis savienosies ar iekārtu un dos iespēju ērti sekot līdzi datiem.

    “Aranet2 HOME” izskats un uzbūve

    Gluži kā citi “Aranet” ekosistēmas sensori arī “Aranet2 HOME” pēc uzbūves ir vienkāršs, viegls un bez problēmām pārvietojams uz citu telpu. Runājot par konkrētiem izmēriem, ierīce ir 70 x 70 x 24 mm liela un sver gluži kā šokolādes tāfelīte jeb 100 gramus. Parametru ziņā nav lielas atšķirības no “Aranet4”. “Aranet2 HOME” no ārpuses ieskauj puscaurspīdīgs polikarbonāts. Ierīces aizmugurē paredzēta vieta 2 AA bateriju ievietošanai, kuras spēs to darbināt pat piecus gadus (atjaunojot mērījumus ik pa 5 minūtēm).

    No pirmā acu uzmetiena ierīce tiešām atgādina modinātāju. Tā ir viegli pārnēsājama. Atkarībā no vēlmēm un vajadzībām iekārtu iespējams turēt, piemēram, uz galda, plaukta vai piekārt uz nagliņas pie sienas. Katrā gadījumā jāizvairās no tās turēšanas tiešos saules staros.

    “Aranet2 HOME” aprīkots ar elektroniskās tintes ekrānu. Uz tā parādītā informācija ir ļoti lakoniska. Lietotājs var iepazīties ar telpā esošo temperatūru (0 – 50 °C), gaisa mitruma līmeni (0 – 99 %), baterijas atlikumu, kā arī norādīts iekārtas numurs. Šo pašu informāciju var uzzināt arī “Aranet Home” lietotnē.

    Lietotne

    Lai varētu sekot līdzi mērījumiem, ir nepieciešama “Aranet Home” lietotne. Ar tās palīdzību lietotājs arī var mainīt galvenos iestatījumus, piemēram, temperatūras skalas, uzstādīt piemērotāko mērījumu veikšanas intervālu – no 1 līdz 10 minūtēm u.c. iespējas.

    Taču lietotnes lielākā pievienotā vērtība, protams, ir iespēja sekot līdzi temperatūrai un gaisa mitruma līmenim telpā, kā arī apskatīt datus dažādos laika periodos. Var atsevišķi redzēt šodienas un vakardienas datus, kā arī iegūt informāciju par noteiktu laika periodu no 2 līdz 90 dienām. Tas ir liels solis uz priekšu, jo pirms pāris gadiem lietotne piedāvāja skatīt vienīgi tos datus, kas tikko saņemti no ierīces.

    Runājot vēl par lietotni, patīk arī tas, ka var apskatīt attiecīgā perioda (šodienas, vakardienas, konkrēta laika perioda) zemākos un augstākos temperatūras un mitruma rādītājus. Prasītos, lai tiem klāt būtu pievienots arī vidējais mērījums, kas dotu labāku kopējo pārskatu par attiecīgo periodu.

    Izmantošana ikdienā

    “Aranet2 HOME” sensors mēra relatīvo gaisa mitrumu un temperatūru. Lai arī informācijas nav daudz, zinot šos datus, lietotājs var ievērojami uzlabot gaisa kvalitāti telpā. “SAF Tehnika” uzsver, ka ierīce nodrošina izcilu mērījumu precizitāti. Absolūtās kļūdas lielums, mērot temperatūru, ir ±0.3 °C, savukārt gaisa mitruma mērīšanas gadījumā ± 3%.

    Ierīce piedāvā regulāru informācijas atjaunošanu, kas uzreiz parādās arī lietotnē. Atkarībā no vēlmēm un vajadzības “Aranet2 HOME” datus var atjaunot ik pēc 1, 2, 5 vai 10 minūtēm. Tomēr pēc noklusējuma dati tiek atjaunoti ik pēc 5 minūtēm, mājas apstākļos biežāk, manuprāt, nav nepieciešams. Ja sensors atrodas acu priekšā, tad informācijas atjaunošanu nevar palaist garām, jo ierīces ekrāns nomirgo, kad parādās jaunākie dati.

    Avots: SAF Tehnika

    90 dienu datu vēsture

    Liels pluss, manuprāt, ir iespēja apskatīt datus trīs mēnešu garumā. Šādā veidā var salīdzināt temperatūras un gaisa mitruma līmeni, piemēram, pirms un apkures sezonas laikā, kad gaiss ierasti paliek sausāks, un attiecīgi domāt par telpu vēdināšanu vai gaisa mitrinātāja iegādi. 

    “Aranet2 HOME” izmantoju no septembra vidus līdz mēneša beigām. Ierīce visu testa periodu atradās divistabu dzīvoklī. Skatoties nedēļas griezumā, zemākā temperatūra bijusi 21,7 °C, savukārt augstākā – 24,2 °C. Attiecībā uz gaisa mitrumu, zemākais rādītājs bijis 52,7%, savukārt augstākais – 68,8%. Gan temperatūras, gan gaisa mitruma rādītāji dzīvoklī nav iepriecinoši, tāpēc pirmais, ko darīt – izvēdināt telpas. Tā rezultātā ierīce jau ar nākamo datu atjaunošanu parāda gaisa mitruma līmeņa kritumu.

    Iegūtos mērījumus iespējams arī eksportēt, kopīgot un saņemt teksta dokumenta formātā. Dokuments, kas satur datus par garāku laika periodu, piemēram, nedēļu, ir diezgan nepārskatāms. Mērījumu šajā laika periodā sanāk daudz (1800 rindiņas), ja ierīce atjaunina datus ik pēc piecām minūtēm. Nezinu, vai tas ir bags, vai tam tā jābūt, bet, izvēloties eksportēt vienas dienas datus, joprojām saņemu dokumentu ar visas nedēļas datiem. Tā kā informācijas ir daudz, parastam mājas lietotājam no šīs funkcijas nav tik lielas jēgas. Uzņēmumi, savukārt, var veikt detalizētu analīzi atkarībā no tā, ko tieši vēlas uzzināt.

    Nobeigumā

    “Aranet2 HOME” ir maza, kompakta ierīce, kas, lai arī nemēra CO2, ļoti labi spēj informēt par gaisa kvalitāti iekštelpās, izmantojot temperatūras un relatīvā gaisa mitruma rādītājus. Patīk tas, ka sensora darbība ir vienkārša un nav jādomā par uzlādi.

    Tāpat jāuzteic uzlabotā lietotne, kas parāda datus par līdz 90 dienu ilgu periodu. Tiesa, tik garam periodam prasītos mazliet plašākas datu analīzes iespējas parastajam lietotājam un kaut kādu tendenču fiksēšana. Piemēram, fiksēti diennakts laiki, kad ierasti ir augstākais/zemākais temperatūras un mitruma līmenis. Vai arī sensors brīdina, kad telpā ir pārāk augsta/zema temperatūra vai mitruma līmenis, līdzīgi kā tas ir ar paaugstinātu CO2 līmeni.

    Gan “Aranet2 HOME”, gan “Aranet2 PRO” līdztekus citiem “Aranet” ekosistēmas produktiem ir iegādājami internetā. “Aranet2 HOME” maksā 59 EUR – cenā nav iekļauts PVN un piegādes izmaksas. Cena, manuprāt, ir diezgan atbilstoša un neteiktu, ka par dārgu. Sākoties apkures sezonai, domāju, ka būtu vērts padomāt par šādas ierīces iegādi, īpaši, ja mājoklī uzturas mazi bērni un dzīvnieki, jo šajā laikā gaiss iekštelpās var kļūt izteikti sauss.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    33 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Žumapel
    03.11.2023 13:11

    Vai ir kāds atbalsts ar smart home rīkiem?

    erny
    03.11.2023 21:32

    shelly
    home assistant
    homey

    Juris
    03.11.2023 13:15

    Cena paliela vienkārsai funkcijai mājās. Pašam ir depo variants par 10 EUR, izmantoju tīri, lai zinātu kad vajadzētu sākt vilkt ārā gaisa mitrinātāju. Lielāku summu par manis minētajiem 10eur par šādu funkcionalitāti nemaksātu. Tie ~60 eur būtu iespējams labs ieguldījums, ja tur būtu iekšā temperatūra, mitrums un co2 mērījumi. Aplikācija ir forša pievienotā vērtība, bet būsim godīgi – kuru intersē kāds bija gaisa mitrums vakar, pirms stundas vai vēl labāk, pagājušā mēnesī.

    Krisjanis
    03.11.2023 13:32
    Reply to  Juris

    Tas būtu interesējis mani, ja pirms rekuperatoru uzstādīšanas dzīvoklī man būtu bijuši pieejami un zināmi tevis minētie mērījumi. Tad es labprāt lietotnē apskatītu, kāds ir statuss pirms/pēc rekuperatoru uzstādīšanas, vai, piemēram, pirms/pēc apkures sezonas sākuma.

    Juris
    03.11.2023 13:42
    Reply to  Krisjanis

    Tev visticamāk arī nebija mitruma mērītājs bez jebkādas aplikācijas. Ja būtu bijis, un nav viņš iebāzts dziļa pakaļā, tad arī atcerētos, ka pirms bija, piemēram, 30%-40% robežās, pēc ir kaut kas mainījies. Piemēra pēc, vasarā baigi nepētot, bet gaisa mitrums man bija visu laiku virs 50%. Sākas apkures sezona šobrīd jau variē 40 līdz 50. Sāks sildīt vairāk, nokritīs vēl.

    Noris
    03.11.2023 13:45
    Reply to  Juris

    Pilnīgi piekrītu! Piemēram MI monitors šobrīt maksā 8eur. 20, varbūt 25e varētu vēl samksāt, ja būtu pulkstenis un datums komplektā.

    Kkā tā
    03.11.2023 14:44
    Reply to  Noris

    Tie mi ir izcili un vienkārši :)
    Par šo cenu jau pirku Netatmo izpārdošanā, kas prot arī citas lietas.
    Protams, visa cerība ir iebarot skolām šos pārcenotos sūdus, bet nekādi nesanāk jau kuro gadu.

    Tas pats Jānis
    03.11.2023 18:10
    Reply to  Kkā tā

    Kā ta nesanāk? Jau pilnas skolas ar šīm rotaļlietām un caura mājaslapa, kur var visas refzēt, bet laikam uzstādija citi kantori.

    Ang3rlemon
    04.11.2023 09:30
    Reply to  Juris

    Modelis ar gaisa kvalitātes mērītāju maksā pie 169 bez Premjeram Vajag Naudu

    Bats
    28.11.2023 12:16
    Reply to  Ang3rlemon

    Pēc “PVN” apsaukšanas noprotu, ka apgrozaties aprindās, kur šos jautājumus necilā, bet var būt mēģinam?
    1. Cik valstij ilgtermiņā maksā atkarības palielināšana no Ķīnas tehnoloģiju uzņēmumiem savā digitālajā infrastruktūrā un kāda ir vērtība ĶKP nodotajiem datiem?
    2. Ja izslēdzam no izvēles iekārtas, kas nodod datus Ķīnas valdībai, cik un kādi ir analogi šim Aranetam?
    3. Cik no piedāvātajiem analogiem ir lētāki un cik no tiem tiek ražoti Latvijā, vietājam kapitālam piederošā rūpnīcā, kas maksā nodokļus un nodrošina darba vietas mūsu valsts ekonomikā?

    Parasts latvietis
    03.11.2023 13:19

    Par 3€ var nopirkt istabas termometru , kuram nevajag baterijas.. un bez co2 sensora , tas ir vnk sūda termometrs par neadekvātu cenu . Par tādu pašu naudiņu aĺikā var nopirkt budžeta klases planšeti .

    xs1
    03.11.2023 13:28

    Nu labi, planšete un termometrs ir divas dažādas lietas … ja vien Tu nedomā piemēram kādu ķīnas ražojuma mazu planšetveidīgu iekšdaļu, kurai ir iebūvēts termometrs, mitrums, wifi un vēl iespēja pieslēgt/piepirkt trīs ārējos devējus ( var novietot laukā, garažā vai citā istabā ) … es tādu izmantoju un ir testēts vs sertificēti instrumenti, strādā precīzi un nevainojami jau gadiem

    Parasts latvietis
    03.11.2023 15:48
    Reply to  xs1

    Vnk salīdzinājumam , saku . Tas par ko tu runā , tiek sauktas par mājas meteostacijām-viņas strādā labi , ir lētas., BET visas kā viens , bez găzu sensoriem ,parasti.

    Sergejs
    03.11.2023 14:16

    ir pagrabā tāda ierīce, tik bez tā vēl arī gaisa spiedienu rāda. Bez baterijām darbojas. Made in USSR virsū rakstīts, analogov ne bilo kamēr ši ierīce neiznāca😁

    Alberts Kviesis
    03.11.2023 15:34
    Reply to  Sergejs

    Tas mehāniskais USSR termometrs, barometrs ir baigi labā štelle. Vecākiem tāds stāv plauktā. Jāpēta no 30 cm attāluma, lai saprastu mērījumu detaļas. Tanī kastē var ar roku uzstādīt arī references rādītājus. Izskatās varbūt kosmiski, bet precizitāte domāju, ka īpaši neatpaliek no modernajiem.. tik, cik viens ir mehānisks, analogs (spirta skala), otrs ektronisks (ciparu)

    GGG
    03.11.2023 14:34

    Baigi dārgs. Pašam ir Mi Smart antibacterial humidifier kurš arī mēra temp. mēra gaisa mitrumu, maksā 51 eur, bet tam visam papildu vēl mitrina gaisu, ir pieslēgts wifi tīklā, kas ļauj no jebkuras pasaules vietas to islēgt/izslēgt vai apskatīt istabas klimatu. Var iestatīt vēlamo mitrumu un tas tiks uzturēts automātiski. Ik pa laikam jāielej 4.5l ūdens.

    SSs
    03.11.2023 16:33

    Tā jau tas ir, dažs labs sagrābstās visādus ciparus un sludina kā baltu patiesību ! Pamēģini pati pie 25gradiem 40% mitrumu. Tā ir turku pirts !!!

    xs1
    03.11.2023 17:17
    Reply to  SSs

    Nejauc temperatūru ar mitrumu vietām … 25 grādos 40% mitrums ir ok … turku pirtī ir 40-50 grādi un mitrums ir tuvu 100% :)

    SSs
    03.11.2023 18:35
    Reply to  xs1

    Redzams ka tu neesi bijis telpā ar 25gr un 40% mitruma. Tur nav ko elpot !

    SSs
    03.11.2023 18:38
    Reply to  SSs

    20gr un 40% ir O.K.. 25gr liekas pilnīgs bezgaiss, smacīgs !

    Kaspars
    03.11.2023 18:51
    Reply to  SSs

    Muļķības, elpot nav ko ja nenotiek gaisa apmaiņa. Tavā gadījumā ilgstoši uzturēties slēgtā, neventilētā telpā ar šādiem parametriem ir diezgan mocoši.

    Juris
    03.11.2023 22:41
    Reply to  SSs

    Vasarā šādi ir diezgan regulāri, tik mitrums ir vēl lielāks. Nekādas pirts tur nav.

    Bats
    28.11.2023 12:27
    Reply to  SSs

    Kaut ko jaucat, +25C temperatūrā gaiss ar 40% mitrumu nekādi nav pirts. 40% nenozīmē, ka no gaisa tilpuma 40% sastāda ūdens tvaiks. Tas ir relatīvais gaisa mitrums, kas atspoguļo procentuālo vērtību no gaisa spējas noturēt mitrumu tvaika formā pirms tas kondesējas un izkrīt kā ūdens pilieni un atšķirsies pie dažādām temperatūrām – tā dēļ relatīvais nevis absolūtais. Līdz turku pirtij tur pietrūkst vēl vismaz kādi +25C un +60%.

    Last edited 4 months ago by Bats
    Kaspars
    03.11.2023 18:33

    Tātad CO2 šis aparātiņš nemēra. Priekšroku dodu Shelly izstrādājumam, kurš darbojas Shelly aplikācijā, ar kuru iespējams vadīt visu kam pieslēgti shelly wifi/Bluetooth releji un cits aprīkojums. Kāda jēga no plikas aplikācijas kas rāda tikai temperatūru, mitrumu un neko izdarīt nevar? Ar shelly varu attālināti regulēt gaisa rekuperācijas iekārtu utt..

    Kaspars
    03.11.2023 18:33
    Reply to  Kaspars

    Jā, un shelly gadžeti visi sadarbojas ar smart home

    Edgars K
    03.11.2023 18:50

    Kristap, jums vajadzētu apskatiem anotācijas “vienā teikumā” (kā Top Gear tīmekļa lapas auto apskatiem). Šim varētu likt: “Strīdīga dizaina istabas termometrs ar mērījumu vēsturi mākonī – ja esat ar mieru par to maksāt.”

    Ang3rlemon
    04.11.2023 09:33
    Reply to  Edgars K

    Laba ideja. Mākslīgā Intelekta rīki tam ir pieejami, atliek tikai izmantot.

    Māris
    04.11.2023 17:33

    Cena nekādā ziņā nav atbilstoša, ņemot vērā, ka ir līdzīgi verķi cenā līdz 10-15 eiro, piemēram, Xiaomi ar tieši tādu pašu funkcionalitāti – t un gaisa mitruma mērītājs ar iespēju pabakstīt vēsturi lietotnē, bet realitātē nevienu šī informācijas uzkrāšana mājas tāpat īsti neinteresē.

    Elektriķis
    04.11.2023 19:07
    Reply to  Māris

    Jau sapriecājos par Xiaomi lēto verķi, bet neatradu šī verķa specifikāciju – viena vienīga informācijas miskaste…

    Biteme
    05.11.2023 11:54

    Apbrīnojami, ka par tādu nieku ir tik daudz komentāru sarakstīts!

    Ekskavatorists
    07.11.2023 10:18

    Es personīgi izmantoju Sonoff sensorus un bāzes staciju. Baterija sensorā darbojas vairāk kā gadu un datus + vēsturi var redzēt tiešsaistē un no jebkuras vietas. Papildu vēl var sapirkt klāt citas ierīces, piemēram, relejus un jau atbilstoši temperatūrai vai mitrumam automatizēt procesus. Lēts, pārbaudīts risinājums jau vairākus gadus. Produkt klāsts un programmatūra tiek visu laiku atjaunoti.

    Vienīgais mīnuss, ka tas viss darbojas, visticamāk, ar Ķīnas mākoņpakalpojumu starpniecību.

    Gints Rotčenkovs
    08.11.2023 10:08

    Ha ha ha.
    šis noteikti labi aizies valsts un pašvaldības iestāžu iepirkumos. 59 EUR + PVN + Piegāde. Gan jau vēl uzstādīšanu un apkalpošanu iecenos….
    Es tikmēr līdzvērtīgus un labākus XIAOMI saliku birojā un noliktavas ledusskapjos.
    15 Eur /gab.

    Reklāma