Web Analytics
More
    Reklāma

    “Luxafor” CO₂ gaisa kvalitātes mērītāja apskats

    Jaunākie raksti

    Aktīvākie Kursors.lv lasītāji droši vien būs pamanījuši, ka visai bieži veidojam apskatus par telefoniem, gudrajiem pulksteņiem, maršrutētājiem, austiņām, portatīvajiem datoriem un citām populārām iekārtām, kuru tirgus ir plašs, piesātināts un mainīgs. Taču ir patiesi interesanti šajā gadžetu kokteilī ik pa laikam iemest arī kādu citu sastāvdaļu – ierīci, par ko, iespējams, esam dzirdējuši retāk, taču, kas noteikti ir tuvākas apskates vērta. Tad, nu lūk, galdā ceļam “Luxafor” gaisa kvalitātes mērītāju.

    Uzreiz jāsaka, ka dažus gaisa kvalitātes mērītājus jau iepriekš esam apskatījuši, taču kopumā šādu ierīču tirgus nav liels. Latvijā un arī ārpus tās robežām diezgan lielu popularitāti jau ieguvusi mūsu pašu “SAF tehnika” radītais “Aranet” gaisa kvalitātes sensors, kura industriālo versiju jau izmanto “Rimi” veikalos. Šoreiz apskatīsim, kādas iespējas piedāvā “Luxafor” CO₂ gaisa kvalitātes sensors un kā tas atšķiras no konkurentiem. Intrigai piezīmēšu, ka tas ir vēl viens Latvijā izstrādāts produkts.

    Reklāma

    Saknes meklējamas “Draugiem Group”

    “Luxafor” pirmsākumi meklējami jau 2013. gadā. Tolaik uzņēmums “Draugiem Group” atbalstīja dažādus aktīvus startapus. Viens no tiem bija “Luxafor”, kas vēlāk kļuva par “Draugiem Group” apakšuzņēmumu. 2013. gadā tapa “Luxafor” pirmais koncepta produkts -lietotāja pieejamības indikators “Luxafor Flag”, kas paziņo kolēģiem, draugiem, ģimenei, kad lietotājs ir aizņemts. Gadiem ejot, “Luxafor” radījis vēl virkni citu produktivitātes risinājumu, tajā skaitā arī gaisa kvalitātes mērītāju.

    Pērnā gada pavasarī “Luxafor” oficiāli atdalījās no “Draugiem Group” un kļuva pilnībā neatkarīgs. “Luxafor” pašreiz ir kļuvis par pilnībā uz eksportu mērķētu uzņēmumu un darbojas globālā līmenī, piedāvājot savus produktivitātes rīkus vairāk nekā 100 valstīs, ieskaitot ASV un Kanādā, kur atrodas uzņēmuma lielākā klientu bāze. “Luxafor” produktus izmanto arī tādi lielās kompānijas kā Google”, “Facebook”, “Microsoft”, “Logitech”.

    Latvijā “Luxafor” sensoru var iegādāties majasofiss.lv tīmekļa vietnē un produkts maksā 149 eiro. Jāpiezīmē, ka, ja kaut kas līdz galam neapmierina, ražotājs piedāvā 30 dienu laikā pēc iegādes brīža ierīci nosūtīt atpakaļ un pircējs 100% apmērā saņems samaksāto naudu. Līdzīgi maksā arī konkurenti – jau iepriekš Kursors.lv testētie “Aranet4” un “Maple” gaisa kvalitātes mērītāji.

    Tehniskā specifikācija

    Izmēri: 52 x 52 x 27 mm;

    Svars: 55g;

    Ekrāns: elektroniskās tintes ekrāns ar 200 x 200 pikseļu izšķirtspēju;

    Uzlāde: ar standarta mikro-USB vadu, kas iekļauts komplektā;

    CO₂ sensors: NDIR (Non-dispersive Infrared) sensors;

    Paredzēts darbībai <500m kvadrātmetrus lielā telpā;

    Uzlāde: darbības laiks ar vienu uzlādi – līdz 3 nedēļām. Aptuvenais uzlādes laiks 2,5 stundas;

    Cena: 149 eiro.

    Komplektācija, izskats un uzbūve

    “Luxafor” CO₂ gaisa kvalitātes mērītāja komplektācijā atradīsi pašu iekārtu, USB vadu uzlādes veikšanai, kā arī lietošanas instrukciju.

    Kā jau parametri liecina – ierīce ir diezgan maza un viegla, veidota no plastmasas. Ja nepieciešams, to var ērti ielikt kabatā, pārvietot no vienas telpas otrā utml. Priekšpusē iebūvēts apaļš e-tintes digitālais ekrāns, kas parāda galvenos mērījumus: CO₂, mitruma līmeni, kā arī temperatūru. Savukārt zem ekrāna atrodams RGB LED gaismas indikators. Aizmugurē augšā iebūvēta ventilācija, savukārt apakšā atrodama ierīces vadības poga un Micro USB pieslēgvieta. Tikmēr sānos iebūvēti skaļruņi, kas kalpo brīdinājuma signāliem.

    Viena no “Luxafor” gaisa kvalitātes mērītāja galvenajām komponentēm ir CO₂ sensors. Ražotājs ierīcē ielicis NDIR (non-dispersive infrared) sensoru, kas skaitās augstākās kvalitātes un precizitātes sensors. Ražotājs skaidro, ka šādi sensori paši par sevi esot diezgan dārgi un sastāda apmēram pusi no visas ierīces gala cenas.

    Runājot par to, vai un kāda atšķirība ir starp “Luxafor” un “AliExpress” pirktu CO₂ mērītāju, “Luxafor” biznesa attīstības vadītājs Andrejs Turko norāda uz datu precizitāti. Viņš saka, ka lētākas ierīces arī maksā maz, jo tajās esošie CO₂ sensori paši par sevi ir lētāki un līdz ar to neprecīzāki. “Ja cilvēks vēlas iegādāties šo ierīci nevis ķeksīša pēc, bet, lai sekotu līdzi apkārtējās vides gaisa kvalitātei, tad jārēķinās, ka šādas iekārtas nebūs lētas,” uzskata Andrejs.

    Pagaidām darbojas kā stand alone ierīce

    Līdz šim neesmu neko teikusi par kādu pavadošo lietotni šim mērītājam. Tas ir tāpēc, ka šobrīd gluži vienkārši ierīce darbojas neatkarīgi no ārējas programmatūras, bez lietotnes palīdzības. Taču “Luxafor” plānos ir piedāvāt arī lietotni, kas ļaus attālināti nolasīt gaisa kvalitātes reāllaika mērījumus, saglabās vēsturiskos datus un piedāvās vēl citas noderīgas iespējas. Uzņēmums arī raugās uz biznesa klientu vajadzībām un produktam nākotnē būs izstrādātas dažādas integrācijas ar citām sistēmām.

    “Luxafor” mērītājs sniedz datus par CO₂ un mitruma līmeni, kā arī temperatūru. Visa informācija atjaunojas ik pēc pāris minūtēm. Ierīces vadību nodrošina aizmugurē esošā poga. Nospiežot to vienreiz, vari pārslēgties uz nākamo skatu. Šādā veidā iespējams saņemt detalizētāku informāciju par CO₂ līmeni, gaisa mitrumu un temperatūru pēdējās 12h, kāda šajā laikā bijusi to maksimālā, minimālā, vidējā un kāda ir pašreizējā vērtība.

    Atrodoties sākuma sadaļā un veicot dubultklikšķi, iespējams pārslēgties uz izvēlni, kur vari kontrolēt iestatījumus: izslēgt iekārtu, izslēgt/ieslēgt skaļruni, nomainīt ekrāna skatu (gaišs vai tumšs), izvēlēties sensora lasīšanas ātrumu (1; 3; 5 vai 10 minūtes).

    Man gan šāda pārslēgšana nešķiet diez ko ērta. Ierīce arī dažkārt uzreiz nenoreaģēja, ja vēlējos pārslēgties uz citu sadaļu. Šādā ziņā vadība no lietotnes būtu krietni ērtāka.

    Parastais un aktīvais paziņojumu režīms

    Lietotājam ir iespēja izvēlēties, kā saņemt jaunākos datus. Ierīce piedāvā parasto un aktīvo paziņojumu saņemšanas režīmu. Izvēloties parasto režīmu, dati nomainīsies bez skaņas, tikai nozibsnījot baltai LED gaismai.

    Taču, ja vēlies ieslēgt aktīvo paziņojumu režīmu, nospied un 3 sekundes paturi vadības pogu. Kad tas aktivizēts, 5 sekundes degs sarkana LED gaisma un uz ekrāna parādīsies paziņojumu ikona. Tiklīdz CO₂ līmenis telpā pārsniegs 1000 ppm (parts per million), mērītājs atskaņos paziņojumu ik pēc 1 minūtes un sarkanā LED gaismiņa ritmiski spīdēs 3 sekunžu ilgos intervālos. Taču, ja CO₂ līmenis telpā pārsniegs 1200 ppm, skaņas signāls tiks atskaņots ik pēc 5 sekundēm un sarkanā gaismiņa ritmiski spīdēs nepārtraukti. Šāds brīdinājums liecina, ka telpā steidzami nepieciešama vēdināšana. Paziņojumu par sliktu gaisa kvalitāti var izslēgt, vienreiz nospiežot pogu ierīces aizmugurē.

    Jāsaka gan, ka aktīvo paziņojumu režīmu man tā arī neizdevās ieslēgt, lai gan darīju visu pēc instrukcijas. Līdz ar to nezinu, cik kaitinoša šī ierīce var kļūt, ja gaisa kvalitāte telpā ir zema un nepieciešama vēdināšana. Atzīšos, ka ikdienā aktīvo paziņojumu režīmu diezin vai izmantotu, jo tas man vienkārši traucētu strādāt, bet nu šajā ierīcē to nemaz nevar aktivizēt pat, ja gribētu.

    Kāda gaisa kvalitāte ir telpā, kurā guli, strādā, atpūties?

    Vairākkārt jau pierādīts, ka gaisa kvalitāte telpā ietekmē darba spējas, koncentrēšanos. Regulāri atrodoties telpās ar zemu gaisa kvalitāti, augstu CO₂ līmeni, riskē arī ar to, ka tava pašsajūta un veselība kopumā pasliktinās. Tāpat arī izpētīts, ka CO₂ līmenim ir cieša saistība ar risku inficēties ar Covid-19. Jo vairāk gaisa izelpo potenciāli inficēts cilvēks, jo lielāka iespēja, ka viņš inficēs kādu citu tuvumā esošo. Tāpēc ir svarīgi uzturēt telpā svaigu gaisu. Uz šī koncepta mūsdienās balstās teju visi CO₂ mērītāji, arī “Luxafor”, palīdzot labāk uzraudzīt gaisa kvalitāti telpās un paziņojot, kad nepieciešama vēdināšana.

    CO₂ koncentrācija gaisā tiek izteikta ppm (parts per million) – daļiņas uz miljonu jeb koncentrācijas mērvienība. “Luxafor” ir iebūvēts NDIR sensors, kas parāda augstākās precīzitātes datus. Līdz ar to ierīce tev precīzi pateiks, kad gaisa kvalitāte telpā ir laba un kad CO₂ līmenis pieaudzis tiktāl līdz nepieciešama vēdināšana. “Luxafor” mērītājā redzam skalu, kur iezīmēti četri gaisa kvalitātes līmeņi, kas atbilst noteiktam CO₂ līmenim.

    Krāsa

    CO₂ līmenis gaisā (ppm)

    Gaisa kvalitāte

    Zaļa

    400 – 800 Izcila. Tā ir ieteicamā gaisa kvalitāte iekštelpās.

    Dzeltena

    800 – 1000

    Laba. Sasniegts maksimālais standarta līmenis.

    Oranža

    1000 – 1200

    Apmierinoša. Ieteicama ventilācija.

    Sarkana 1200 un vairāk

    Neveselīga. Negatīvs iespaids uz veselību.

    Ja bultiņa atrodas zaļajā skalas galā, vari priecāties – tu atrodies telpā, kur gaisa kvalitāte ir ļoti laba un CO₂ koncentrācija zema. Savukārt, ja esi attapies, ka bultiņa jau aizslīdējusi uz sarkano skalas galu, zini, ka gaisa kvalitāte ir ļoti slikta un nepieciešama tūlītēja vēdināšana.

    Kā gaisa kvalitātes mērītājs ietekmējis manu ikdienu?

    Atzīšos, ka līdz šim nebiju izmantojusi gaisa kvalitātes mērītāju. Līdz ar to man nebija īsti priekšstata, cik liela ir CO₂ koncentrācija telpās, kur regulāri atrodos – guļu, strādāju. Arī ikdienā īpaši neesmu jutusi vajadzību pēc regulāras telpu vēdināšanas, īpaši ziemā. Taču, sākot lietot šo ierīci, redzēju, cik patiesībā zemas gaisa kvalitātes telpās uzturos. Tas īpaši vērojams pēc fiziskiem treniņiem, kas ziemā tiek aizvadīti iekštelpās. Burtiski ar katru nākamo mērījumu CO₂ koncentrācija krasi pieaug un arī kopējā gaisa kvalitāte manāmi krītas. 

    Tā nu pa šo laiku ikdienā iegājies rūpīgi sekot līdzi ierīces rādījumiem, un līdz ko CO₂ koncentrācija pārsniedz 1000 ppm, vismaz uz piecām minūtēm atvērt logu un izvēdināt telpas. Neteikšu, ka gaisa kvalitāte līdz šim ir būtiski ietekmējusi manas koncentrēšanās un darba spējas, taču diezgan droši, ka tas atstāj iespaidu uz veselību un arī noskaņojumu. Tāpēc gaisa kvalitātes mērītājs ir labs veids, kā to uzlabot. 

    Kādu laiku palietojot “Luxafor” CO₂ mērītāju, tomēr izjūtu lietotnes trūkumu. Ar to būtu iespēja ērtāk veikt ierīces vadību, kā arī varētu apskatīt reāllaika datus telefonā no jebkuras vietas. Piemēram, dodoties uz veikalu vai tālākā braucienā, būtu interese ik pa laikam iemest aci telefonā un pavērot, kā mainās gaisa kvalitāte, kamēr esmu prom. Tomēr ražotājs sola, ka lietotne ir darāmo darbu sarakstā un drīzumā būšot pieejama. Tad nu ļoti gaidām.

    “Luxafor” plāni nākotnei un galvenie secinājumi

    Runājot par “Luxafor” plāniem nākotnē, A. Turko atklāj, ka uzņēmums nopietni apsver radīt risinājumu, kas ļaus šo CO₂ mērītāju ērti izmantot arī lielajiem klientiem, piemēram, bankām. Galvenā doma ir izstrādāt mākoņrisinājumu, kas dotu iespēju pusautomātiski vai pilnībā automātiski nolasīt datus no vairākiem simtiem, pat tūkstošiem gaisa kvalitātes mērītāju. Pēc tam šos datus apkopojot, varētu veikt papildus darbības, piemēram, aktivizēt automātisko logu atvēršanas mehānismu, ieslēgt gaisa kondicionieri, ventilācijas sistēmu. Taču, ņemot vērā risinājuma izmaksas, sarežģītību un klientu interesi, arī šis visdrīzāk būs eksporta produkts. 

    Kopumā “Luxafor” gaisa kvalitātes mērītājs man šķiet diezgan labs un noderīgs, lai arī pamanīju trūkumus ierīces vadībā, piemēram, neprecīza sadaļu pārslēgšanās un aktīvo paziņojumu režīmu nemaz nebija iespējams ieslēgt. Tomēr mērītājs ir pietiekami mazs un viegls, lai bez problēmām pārvietotu starp dažādām telpām vai, piemēram, aizvestu uz biroju, otru dzīvesvietu utml. Pateicoties NDIR sensoram, mērījumi ir augstas precīzitātes. Tos ir arī salīdzinoši vienkārši nolasīt – te palīdz komplektācijā iekļautā lietošanas pamācība, kas labi paskaidro katru burtiņu un cipariņu. Tādam parastajam lietotājam kā man ar to principā arī pietiek. Ņemot vērot lietotāja pieredzi un iepazīstoties nedaudz ar konkurentu piedāvājumu, cena man šķiet nedaudz par augstu.

    Patika:

    • Salīdzinoši vienkārša ierīce, ko viegli pārvietot;
    • Iebūvēts NDIR sensors, kas sniedz augstas precizitātes datus;
    • Ar baltas LED gaismiņas palīdzību uzskatāmi paziņo, kad atjaunoti dati;
    • Iespēja detalizētāk apskatīt pēdējo 24h datus;
    • Ja kaut kas neapmierina, ierīci iespējams nosūtīt atpakaļ un saņemt samaksāto naudu.

    Nepatika:

    • Ierīces vadība varēja būt ērtāka un precīzāka;
    • Aktīvo paziņojumu režīms nestrādāja;
    • Kopumā ir jūtams lietotnes trūkums.
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    52 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Rūdolfs Rancāns
    15.03.2022 15:50

    Manuprāt būtu bijis ļoti vērtīgi pieminēt, ka var 30 dienu laikā var atgriezt preci.. jo tieši tāpēc tikko to pasūtīju.

    KasparsB
    15.03.2022 17:55

    Kā kkāds …. draņķītis var maksāt tādu naudu? neadkevāti, bet ok.. kas grib, lai maksā.

    Kursors.lv
    15.03.2022 18:40
    Reply to  KasparsB

    Hardware is hard. Ierīce ir jāizstrādā, komponentes ir jānopērk, ierīce ir jāuzražo, tā ir jānomārketē un jāatbalsta (+ pat jāpilnveido). Beigās tas nesanāk nemaz tik lēti.

    Pigors
    15.03.2022 19:36
    Reply to  KasparsB

    Normāli – ko vēl vari par to naudu iegādāties? Džinsenes, kurpes. Pilnīgi adekvāta cena.

    Elektriķis
    15.03.2022 21:27
    Reply to  KasparsB

    Ja salīdzini ar ķīniešu mantiņām, tad būtu jāzina ka viņu valsts subsidē eksportu.
    Ja pašam sanāks kaut ko uzražot, būsi izbrīnīts, cik liela tomēr ir tāda “draņķīša” pašizmaksa.

    Gatis
    16.03.2022 00:30
    Reply to  Elektriķis

    Manuprāt uz raspberrija ar sensoru un pāris rindām pitonā tomēr sanāk lētāk. Pats esmu neskaitāmus uztaisījis savām un citu vajadzībām… Nekas tur nav…pilnīgs štrunts… Viss pārējais mārketinga bullshits

    digitalk
    16.03.2022 01:27
    Reply to  Gatis

    jā, te komentāros regulāri parādās tādi “eksperti”. vieni stāsta cik lēti ir paēst mājās un cik neadekvāti pārcenoti kādā restorācijā. citi, kā tu, ka uz Pi un dažām rindām koda var uztaisīt to pašu, kas rakstā. tiesa, neviens no šiem “ekspertiem” ne reizi nav radījis mazumtirdzniecībā nopērkamu produktu, un to apkalpojis 1-2 gadus.

    tev jau tāpat nesaprast, bet, piemēram, vienkārša plastmasas korpusa sākuma izmaksas (presforma+liešana) maksā $1000-5000. un tā ir tikai viena no daudzdesmit izmaksu pozīcijām.

    Elektriķis
    16.03.2022 08:41
    Reply to  Gatis

    Tie, kuri izstrādā šādus “štruntus”, saliek maketu ar Aveni, displeju un sensoru vienā dienā. Bet tas tikai ātrajai sensora pārbaudei. Pēc tam ir vismaz gada darbs lai šo konstrukciju, kurā pilnīgi noteikti vairs nav Avenes, padarītu maztērējošu un ražojamu.
    Precizējot info par digitalk pieminēto presformu: tā maksā 10-20kEUR. Ja korpusam ir divas detaļas, kā redzams attēlos, tad x2. Diemžēl 3D printeris situāciju neglābs.

    Gatis
    16.03.2022 15:19
    Reply to  Elektriķis

    Starpcitu tieši šobrīd meklēju plastmasas detaļu izgatavošabas iespējas.. Nekas sarežģīts, liels, lai sertificētos CE būtu labāk metāla, jo lielākas strāvas. Ja ir kontakti pie kā griezties… Būšu ļoti pateicīgs. Par liešanas formu izgatavošanas izmaksām esmu labi informēts 😋…un 3D prinetri arī “māku” … Tur jau ir izstrādātas visas demo iekārtu detaļas.

    Elektriķis
    16.03.2022 15:36
    Reply to  Gatis

    Ja vajag ātri, relatīvi mazā skaitā, ne pārāk “glancīgi”, tad šis būs labs:
    protolabs.co.uk.
    Forma būs lētāka, frēzēta no alumīnija, bet pats lējums dārgāks.

    Mārtiņš
    16.03.2022 09:09

    Būtu labi, ja civilajā aplikācijas versijā viņi ņemtu vērā sensora saslēgšanu ar kādu no gudrās mājas risinājumiem pa tiešo bez viņu mākoņa, House assistant, u.c.
    Daudziem nepatīk mākoņa risinājumi, bet, ja vari padarīt to lietošanu privātāku – forši.
    Šajā lauciņā viņi arī kaut ko darīs?

    Pičs
    16.03.2022 09:55

    Kāpēc mūsmāju ražotāji nevar uztaisīt sensorus ar Apple HomeKit un Google Assistant atbalstu? Vai vismaz Zigbee? Kā lai šādu kvalitatīvu sensoru pieslēdz pie ventilācijas/rekuperatora?
    Es labprāt nopirktu, bet ne stand alone.
    Un lūdzu, bez konta mākonī.

    Vents
    16.03.2022 13:07
    Reply to  Pičs

    Tādēļ, ka tādus jau ražo simtiem citu ražotāju. Un, ja nekļūdos aranet, arī ir kaut kādi šāda tipa devēji.
    Āie domāti logu virinātajiem, jo kam gan citam Tu vēlētos šo izmantot?
    Kāda būtu šī aparāta jēga, ja to pieslēgtu pie ventilācijas sistēmas?

    Pičs
    17.03.2022 10:02
    Reply to  Vents

    Neražo gan ar NDIR sensoru. Reku apakšā cilvēki strīdas par to, kādi sensori par cik nopēkami. Lielais vairums ir bez NDIR. Aranet PRO, kuram ir kaut kas industriāli slēdzams ir overkill for home user.
    Kā arī labprāt atbalstītu vietējo.
    Un šī sensora jēga būtu tieša – ja gaiss slikts, ventilācija/rekuperators pastiprina gaisa cirkulāciju, gaiss labs, samazina. Tā jau arī ir viedās mājas jēga.

    Elektriķis
    17.03.2022 11:30
    Reply to  Pičs

    Ideja, ka CO2 mērītājs vada ventilācijas iekārtu, ir loģiska. Te tikai jautājums par ventilācijas iekārtas interfeisu: vai ir atrodamas tādas, kurām ir šie Apple Homekit u.t.t.? Zigbee ir tikai radio protokols, tas neskaitās. Parasti ventilācijas iekārtu ražotāji piedāvā savus CO2 sensorus kā papildus aprīkojumu un savas aplikācijas.

    Last edited 2 years ago by Elektriķis
    Vents
    17.03.2022 18:44
    Reply to  Elektriķis

    Es ļoti labi pārzinu šo nozari un savu komentāru jau uzrakstiju augstāk.

    P.s.
    Daudzi ventilācijas iekārtu ražotāji paši neražo “automātiku”, to dara citi ražotāji piemeram “Carel” utt., attiecīgi, ja ventilācijas iekārtai ir šī ražotāja automātika, tad vēlams devējus un sensorus iegādāties pie attiecīgā ražotāja.
    Protams saslēgt var daudzko, bet pēc tam var iedzīvoties problēmās.

    Vents
    17.03.2022 18:39
    Reply to  Pičs

    Ražo gan paši iekartu ražotāji gan citi ražotāji! Un 149 Eur nav nekāds overkils!!
    Tu maz saproti, kā tādai sistemai būtu jāstrādā?
    Kāda jēga pieslegt teiksim šo pie ventilācijas sistēmas? Ja pa lētāku summu var dabūt gaisa vadā iebūvējamu co2 sensoru, un iekārta visu darīs automātiski, vai arī caur viedtālruni un vent iekārtas softu/appu!
    Taču ir viens LIELS BET!
    Kvalitatīvai ar co2 devējiem apgādātai sistēmai, jādarbojas autonomi pa dažādām telpām, respektīvi co2 devējam jābūt katrā no telpām. Uz katras telpas gaisa vadu atzariem (pieplūde/nosūce) jāliek cav/vav vārsti, kuri saņem info no co2 devēja un regulē droseles atvērumu, ventilācijas iekārta attiecīgi palielina vai samazina jaudu!
    Kāda jega šadu vienu devēju pieslegt pie ventilācijas iekārtas novietot teiksim viesistabā, piepirst un gaidīt kamēr ventilācija ieslēdzas uz max jaudu, lai vedinātu visu mājokli kas iespējams nemaz nav nepieciešams, vai gluži otrādi Tu sēdi viesistabā viens pats, bet bērni tikmēr citā istabā smok nost, bet tavs gudrais aparāts to nenojauš, jo nezin kāds gaiss ir citur!
    Škiet daudziem nav ne jausmas ko nozīmē viedā māja…

    Pičs
    18.03.2022 10:14
    Reply to  Vents

    Kadēļ uzreiz jābrauc augumā ar teksitiem “tu maz saproti, dauziem nav ne jausmas (ar to domājot mani vaine?)” utt? Tas veicina pozitīvu diskusiju? Vai arī tu sagaidi, kad es tev kaut ko riebīgu pateikšu pretī, nevis runāšu par tēmu? Jā, saprotu, un vēlos izveidot risinājumu, kas nav vendor locked. Apple Homekit ar HomeBridge un Zigbee piem. Komfovent ir modbus, kuram var padot caur homebridge komandas utt. Pirkt ražotāja sensoru un lietot ražotāja aplikāciju var, bet tas ir lokāls risinājums vienai funkcijai. Es nevēlos katrai viedajai iekārtai savu ražotāja aplikāciju. Tas nav pareizi un automatizāciju nav iespējams izveidot, jo tās savā starpā nesarunājas. Un kādi 149? Aranet PRO maksā 242, plus bāzes stacija 490. Kopā 730. Tā kā bišu par sālītu priekš mājas ventilācijas regulēšanas… Par gaisa vadā iebūvējamu ideja nav slikta, bet vai tas dod patieso ainu? Jāpadomā. Un tieši tāda arī ir doma ar atsevišķiem sensoriem telpās un vārstiem. Šobrīd tieši tā tiek projektēts. Es nerunāju par vienu devēju, bet par devēju kā tādu, kuru varētu pieslēgt sistēmai. Tie būs vairāki atsevišķās telpās. Un par tavu beidzamo komentāru – šķiet tu nevēlies saprast, ka arī citi par taviem aprakstītajiem BET ir padomājuši un ņēmuši tos vērā. Ne tu viens… Read more »

    Vents
    18.03.2022 13:02
    Reply to  Pičs

    Labi, piedod, nešņuksti😕
    Viss jau tika ietverts manā pirmajā komentārā par to, kādēļ Latvijā šādus sensorus tik daudz neražo.
    Savukārt kas attiecās uz šo Tavu konrēto komentāru, tad paskaidrošu Tev velreiz!
    Ja Tev žēl to 730eur par tiem loriņiem kurus pats mineji, tad aizmirsti par šādu risinājumu, jo cav/vav vārsti Tev izmaksās vismaz 2x tikapat, ja māja nav pārāk liela.
    Turklāt kādēļ cilvēkiem nepārtraukti vajag kaut ko regulēt? Ko tu tur tajā ventilācijā pētīsi? Viņai ir jāstrādā pareizi un tas arī viss, ko tu tur gribi skatīties? Cilveks runā par autonomiem risinājumiem, bet joprojām šķiet nav sapratis to jēgu.

    P.s.
    Ja tu runā par vairākiem devējiem tad kam tev šādi risinājumi, kā šajā rakstā pieminēts?

    P.s.s.
    Ja jau tieši šādi tiek projektēts, tad ko Tu uztraucies? Pasaki inženierim ko vēlies un miers, kur problēma? 😄

    Un nobeigumā, lasot Tavu komentāru par aranetām un hubiem šķiet, ka Tu tomēr īsti nesaproti, kā tam visam vajadzētu strādāt, sorry.

    Pičs
    18.03.2022 22:17
    Reply to  Vents

    Nu vismaz prieks, ka ir viens cilvēks Latvijā, kas to saprot. Paldies, ka nes gaismu mums tumsoņiem! Diemžēl pieklājība laikam ir tumša lieta. Bet es gan jau kaut kā iztikšu bez tavām augstprātīgajām piezīmēm par to, kurš ko saprot un ko nesaprot.
    Norādīšana uz to, ka tu esi nepieklājīgs, nav šņukstēšana btw.

    Vents
    19.03.2022 20:19
    Reply to  Pičs

    Nav nepieciešams pārspīlēt.
    Vienkārši kaut kā stulbi izklausās tas, ka Tu stāsti kā viss tiek projektēts, neorientējies cik tas viss izmaksā, un uzdod jautajumus par rakstā pieminētā (un līdzīgo) co2 mērītāju neiespējamo pieslēgšanu viedās mājas risinājumiem…

    Kristus
    16.03.2022 10:02

    IKEA pa sešīti var dabūt luksaforiņu, norm strādā.. ventilatoriņš gan varēja būt noctua..pa sešīti, norm.. bet sotaku.. pirkt luksaforiņu.. njā rič bič

    arcsin
    16.03.2022 16:39
    Reply to  Kristus

    Pirms rakstīt gudrus komentārus internetā, būtu labāk apskatījies cik maksā CO2 sensors, kāds tiek izmantots Aranet/Luxafor tipa iekārtās un kāds tajā IKEA izstrādājumā. Kvalitāte IKEA arī ir standartizēta visos izstrādājumos – poļu skaidu plāksnes tieši laikā Purvciema/Pļavnieku hruščovkai, kopā ar 6 eiro vērto luksaforīti.

    Kristus
    16.03.2022 18:46
    Reply to  arcsin

    Ko poļiem brauc virsū.. nejau materiālā vaina, bet gan izmantošanā… par tiem sensoriem, es uzticos ES patērētāju tiesību aizsardzībai, ja IKEA ko žuļītu, kā tie poļu nīdēji, tad nebūtu vairs tirgus smagsvars.. pirms gudri ko saki par IKEA, nomazgā rokas un necērt durvis ar visu spēku.. tici man, kalpos i skaidu plāksnes, i putoplasta šuvums poļu nīdēja bikšelē.. tas tā.. lai tev izdodas ar tiem sensoriem, bet polim nebrauc virsū

    arcsin
    16.03.2022 19:56
    Reply to  Kristus

    Ja normālas mēbeles nav redzētas, tad, jā, arī IKEA mēbeles liksies ļoti labas. Poļiem virsū nebraucu – kā redzams, viņi pieprot visādus pusizstrādājumus tirgot par lielu naudu, malači.
    Par CO2 sensoriem – tie ir dažādi. Aranet un Luxafor izmanto NDIR CO2 sensoru. Tas pats sensors maksā vairākas reizes dārgāk kā tas 6 eiro vērtais IKEA mērītājs. Ja fizika nav mācīta, tad visa dzīve sastāv no brīnumiem un jāuzticas ES patērētāju aizsardzībai.

    Kristus
    16.03.2022 20:58
    Reply to  arcsin

    uiui… normāla mēbele, nez kas tas ir.. moš giljotīna, moš celms… pusizstrādājums, ha, kas tas ir.. moš šoseja, moš lokālais patriotisms.. braucu cauri katru gadu, nu izmaiņas jūtamas, labāk nekā “vesalie”izstrādājumi ķīpsalas mēbeļu stendos… klau redzu esi skolā gājis.. šo to par sensoriem esi lasījis, bet Teev jau vajadzētu zināt.. ar rentgena stariem caur plaušām pret fotopapīru vislabāk var noteikt vidi kurā dzīvo, ja jau rūp veselība.. luksaforiņi ir domāti jaunatnei, lai akcentētu svaiga gaisa nepieciešamību, utt. “grēta style”, esmu par zaļumiem visapkārt un svaigu gaisu, bet nu sotaks par luksaforiņu.. kamōn

    Elektriķis
    17.03.2022 11:35
    Reply to  Kristus

    Ko es nezinu par Ikea “luksoforiņu”? Pameklēju, bet atradu tikai “Gaisa kvalitātes sensoru” par 9,99EUR, kas ir tikai putekļu sensors.

    Kristus
    17.03.2022 12:55
    Reply to  Elektriķis

    ehh.. cenas pacēluši, bet nu sensors ir tikai mārketinga triks.. luksaforiņš ir rotaļlieta bērnam.. pieaugušie jau ienākot telpā saprot vai ir “svaigs” gaiss vai nav.. ja telpā,, kuras tilpumu “pieaugušais” spēj novērtēt un humonoīda plaušu skaitu arī, tad nav problēmu noteikt laiku kad jāatver logs, zinot humonoīda elpas ritmu.. tici man to var saredzēt… aproksimē un darbojies… šis tas no skolas gadiem jāatceras, bet sotaku par viedu “luksaforiņu”, tad jau labāk telpaugus vairāk un prātu skaidrāku, lai spētu novērtēt situāciju… njā geimi biš aptumšo prātu, bet ja tev rūp “svaigs” gaiss, tad elementāra kaukulācija ikdienā nenāk par sliktu.. PEACE!

    Elektriķis
    17.03.2022 13:34
    Reply to  Kristus

    Ienākot telpā tiešām var nojaust ka nav labi (skābena smaciņa), bet tie kas sasēžās tajā telpā, un pieelpo tajā CO2, nepamana ka sēž jau žvingulī. Lai tā nenotiktu, CO2 sensors ir noderīgs. IKEA putekļu sensors šim nolūkam neder.

    bobis
    16.03.2022 13:07

    Cilveka deguns, labakais gaisa kvalitates meritajs. Ka ieeju Riga, uzreiz var saost, skabekla tur mazak, ka aizies ziema ar veso gaisu, skabekla vel mazak bus.

    Vents
    16.03.2022 13:25
    Reply to  bobis

    Kas tās par muļķībām?😃

    kokā
    16.03.2022 20:33

    “Līdzīgi maksā arī konkurenti” = tādas muļķības gan nevajag rakstīt, bet pārbaudīt faktus.
    Aranet maksā par 100e vairāk.

    Kursors.lv
    16.03.2022 20:36
    Reply to  kokā

    Tieši tā, muļķības komentāros rakstīt nevajag. Vajag izlasīt rakstu un saprast, ka salīdzināts tiek ar Aranet4 (HOME), kas šobrīd maksā 199 eiro un Maple, kas maksā tieši tos pašus 149 eiro.

    kokā
    16.03.2022 21:19

    Aranet4 HOME maksā 199 + PVN… Nu tiešām, saņemies!

    Kursors.lv
    17.03.2022 06:57
    Reply to  kokā

    Plus, Aranet4 HOME iepriekš maksāja precīzi 149 eiro. Attiecīgi palieku pie sava, tās ir tieši salīdzināmas ierīces, kas maksā līdzīgi.

    kokā
    18.03.2022 20:37

    149e par Aranet4 home – tas bija jau pirms vairāk kā gada, vai pat diviem. Vai vienā no akcijām, neatceros. Galvenais ir spītēties, nevis atzīt savu autoru neprecizitāti un labot kļūdu rakstā… Par 60% lielāka cena Tev ir “maksā līdzīgi”.

    Vienīgais jēdzīgais salīdzinājums būtu nolikt visus 3 NDIR sensorus blakus!

    Bez šāda salīdzinājuma šobrīd Mapple ar savām krāsiņām ir bērnudārza līmenis, savukārt Luksafor ir kā lēta ķīniešu kopija Araneta izstrādājumam. Nu jā, ja nevajag softu, tikai hardware un luksafora NDIR ir vismaz tādas pašas kvalitātes kā Aranet, tad ietaupīt 100e noteikti ir tā vērts.

    …bet tā noteikti nav viena cenu kategorija!

    Kursors.lv
    18.03.2022 20:57
    Reply to  kokā

    Tās ir līdzīgas ierīces gan funkciju, gan cenu ziņā. Pie šī arī paliksim un noslēgsim šo diskusiju.

    kokā
    19.03.2022 22:23

    Tad nokia 3310 un ifons arī ir līdzīgas ierīces gan funkciju, gan cenu ziņā…
    Nu kur var būt tāds spītīgs āzis… :DDDD

    Kursors.lv
    19.03.2022 22:31
    Reply to  kokā

    Jā, es arī brīnos, kā var tik spītīgi neredzēt to, ka visas rakstā pieminētās ierīces savā starpā ir ļoti līdzīgas. Visām ir tieša saistība ar Latviju, visas maksā aptuveni līdzīgās cenās, visām ir līdzīgas funkcijas.

    kokā
    16.03.2022 21:20

    Lūdzu, linku, kur Aranet 4 varu nopirkt pa 149e. Gribu iegādāties.

    Elvis
    17.03.2022 11:12

    199e+PVN+Shipp maksā Aranet4, gas galā velk pāri pa 235eur.

    kokā
    18.03.2022 20:29

    tad būs vai nebūs man aranet home pa 149e, Keituc???

    Jaroslavs
    16.03.2022 22:29

    Aqara temperatūras mitruma un spiediena mērītāji ar HomeKit atbalstu maksa 14€. To var saslēgt ar telefonu un visa gimene var lietot ari attālināti.

    Šis ir vnk absurds.

    Vents
    17.03.2022 05:54
    Reply to  Jaroslavs

    Atsūti linku kur to co2 mērītāju var nopirkt pa 14.00Eur.

    Kursors.lv
    17.03.2022 06:54
    Reply to  Jaroslavs

    Nesalīdzināmas ierīces.

    bobis
    18.03.2022 12:08

    Tadu struntu var dabut ar 3D printeri.

    Kursors.lv
    18.03.2022 12:33
    Reply to  bobis

    Korpusu, jā. Ko tālāk?

    Guntis
    06.04.2022 19:01

    Dotajā brīdī ir atlaide 15 % ar kuponu CART15OFF (arī citiem produktiem: https://luxafor.com) (Piegāde arī ar bezmaksas savākšanu Rīgas ofisā), bet kupons strādā arī šeit: https://majasofiss.lv

    Alberts Kviesis
    09.03.2023 13:27

    Luxafor 15% atlaide aizvien darbojas. Attiecīgi summa būs zem 130 EUR/gab.
    Tomēr paņēmu no Amazon “Newentor NDIR CO2 Meter” x2 gab. ar piegādi nākošā nedēļā. Divi par viena cenu..

    Alberts Kviesis
    09.03.2023 13:39

    Būs ar vēl vienu ko salīdzināt – neticama atlaide (-45%) AliEx “Newentor 5 in 1 Air Quality Monitor Multifunctional Real-time Dectect Carbon Dioxide Meter”, vēl gandrīz par puscenu no Amazones. Te jau 4 gab. sanāk par vienu LV ražojumu.. Šo varēs kādam uzdāvināt.

    Reklāma